De 3 belangrijkste oefeningen voor je puppy
30 mei 2023 
in Puppy
6 min. leestijd

De 3 belangrijkste oefeningen voor je puppy

Je puppy laten zitten, naast je lopen, wachten bij de voerbak tot je toestemming geeft... Je wilt graag dat je pup leert luisteren, maar waarmee kan je nou het beste beginnen? Welke oefeningen zijn écht belangrijk? In deze blog krijg je de allerbelangrijkste oefeningen op een rijtje! Zo creëer je de aller-allerbeste basis voor een hond die graag luistert. Zo sta je al drie punten voor, vóór je begint aan een puppycursus.. 

Wat moet je je puppy als eerst leren? Goede vraag! Dat zijn deze 3 oefeningen: aandacht, handtouch en Hierrrrrr. Deze oefeningen helpen je puppy goed naar je te luisteren, maar hem ook veilig te houden. 

Wat zijn de 3 belangrijkste oefeningen voor een puppy? (en wat is het doel)

Oefening 1: Aandacht 

Doel van de oefening; je pup leert dat aandacht voor jou de sleutel is voor allerlei leuke activiteiten, zoals spelen met zijn vriendjes. Je pup zal zijn aandacht op jou richten zonder dat je er eindeloos op hoeft te smeken. Met aandacht bedoel ik echt aandacht voor jou, dus naar jou kijken, niet naar je handen of je beloningstasje.

Aandacht is echt heel erg belangrijk, want zonder aandacht heb je gewoon niks. Dan kan je wel allerlei commando's gaan roepen, maar dat is net zo nutteloos als tegen je peuter praten wanneer hij helemaal gebiologeerd naar de teletubbies op TV kijkt....

Hoe leer ik de oefening "aandacht" aan mijn pup? 

Om te beginnen kan je iets heel erg lekkers pakken, en je pup er aan laten ruiken. Je beweegt heel langzaam met je hand omhoog, totdat je hand met het lekkere snoepje onder je kin zit. Je pup zal de beweging volgen, en naar je gezicht kijken. Op dat moment vertel je door middel van aan beloningssignaal dat hij het zo goed doet en dat hij een snoepje verdient, daarna geef je snel het voertje.

Kijk hier naar de video hoe je de oefening "aandacht" aanleert of bekijk hier het blog hoe je jouw hond het commando "kijk!" aanleert (want kijken is weer een voorwaarde voor aandacht).


Oefening 2: Handtouch 

Het doel van de handtouch oefening is dat je puppy je lege hand kan volgen. Daarvoor moet hij leren dat je hand aanraken met zijn neus echt wat oplevert!
Je hondenriem is je veiligheidsgordel, en je hand, dat is je stuur.  Gebruik je lijn niet om je pup mee te sturen, want daarmee leer je hem dat trekken aan de lijn helemaal een top-idee is... En je wilt juist geen hond die aan de lijn trekt. Anders moet je dat weer afleren. De handtouch kan je gebruiken om je hond links of rechts van jou te leren lopen, je hond op een weegschaal te laten stappen, nou ja kortom; je kan je pup overal in sturen. Wel zo handig die handtouch! 

Hoe leer ik mijn puppy de handtouch aan? 

Laat een lege, vlakke hand aan je pup zien. Meeste pups zijn nieuwsgierig en zullen je hand gaan onderzoeken. Hierbij raken ze je hand aan met hun neus. Bingo! Beloning waard. Stel nou dat je een pup hebt die misschien een beetje bang is voor je hand, of die er niet naartoe wil gaan? Doe dan alsof je iets heel lekkers eet, en laat dan je hand zien alsof je iets wilt geven. 

Meestal gaat de pup dan wel naar je hand toe! Kijk hier naar een video waarbij een pup de handtouch doet in een moeilijke omgeving (wat dus niet gelijk lukt!) . 


Oefening 3: Hierrrrrr 

Komen als je roept... Ja, als je pup dat niet kan, kan hij ook nooit ergens los. Hierkomen is een hele belangrijke oefening, vanwege de veiligheid van je pup. En van je omgeving, want je wilt natuurlijk niet dat je loslopende pup de straat op rent, of dat iemand van hem schrikt wanneer hij iets groter is geworden. Ook is het erg belangrijk dat je je hond bij je kan roepen en niet zomaar op andere honden laat afstormen! 

Hoe leer ik mijn pup te komen als ik roep? 

Start zo makkelijk mogelijk, in een omgeving die je pup goed kent en waar hij niet erg afgeleid wordt. Bijvoorbeeld in je eigen keuken. Kies een moment waarbij je hond niet net bezig is met spelen met zijn favoriete knuffel, of niet achter je kinderen aan holt. Ga ook niet oefenen als je pup slaapt; laat hem dan eerst lekker wakker worden en plassen. Roep je pup op een vrolijke toon, en beloon hem met zijn favoriete snoepjes, met spel of met beide! In deze video laten we een puppy-hier in huis zien.


Kan elke puppy spelen?

Ja, spelen, dat kan elke pup toch uit zichzelf? Ja en nee. De meeste puppies kunnen prima spelen met andere hondjes. Of zelf spelen met takjes of speelgoed. Maar wij hebben het nu over spelen met jou!
Want jij moet echt het allerleukste op de wereld zijn. En als hij speelt met zijn vriendjes... Dan worden die dus leuker en sta jij als baasje 2-0 achter. 

Hoe speel ik met mijn puppy? 

Kies een lang, zacht speeltje, zoals de knuffels van Skinneeezz zonder vulling, of een lange gevlochten fleece touw. Beweeg deze over de grond van je puppy af. Moedig hem aan en als hij zijn poot er op gaat zetten of deze vast pakt met zijn bek. Je mag hem als baasje dan heel enthousiast vertellen hoe trots je op hem bent! Speel kort en ga daarbij echt de verbinding aan! Hier zien we spel met een puppy die spelen al erg leuk vindt; 


Waarom is een beloningssignaal belangrijk bij oefenen met je puppy?

Om je pup te kunnen vertellen wat hij goed doet, is een beloningssignaal echt heel belangrijk. Maar wat echt verrassend is, is dat echt maar heel weinig baasjes dit gebruiken. Dat is echt jammer, want zonder een beloningssignaal (oftewel een marker) maak je het echt stukken moeilijker, niet alleen voor je puppy maar ook voor jezelf! 

Moet je jouw puppy "Nee" aanleren?

Ja, echt waar, je mag je pup ook leren wat "nee" betekent! Want soms doet een puppy gewoon domme dingen, daar is het een puppy voor (en straks tijdens puberteit doen ze echt nog dommere dingen dan in de puppytijd...). En de "nee" leer je door middel van beloning. Weet je wat gek is? Dat veel baasjes "nee, nee, nee" tegen hun puppy roepen zonder te leren wat dat woord betekent. 

oefening puppy zit wandelen

Waarom je puppy geen "zit" aanleren? 

Nou... Waarom wel? De oefening: "Zit" is super makkelijk om aan te leren. Maar wat maakt het uit of je pup zit, staat of ligt als hij even op een plek moet wachten?
Puppies die vaak de "zit" oefenen, gaan de "zit" te pas en te onpas aanbieden, ook wanneer dat helemaal niet zo handig is. Naar de dierenarts? Je wil eigenlijk liever dat je hond blijft staan. Verzorgen? Staan is veel handiger dan zitten! Je wilt je hond allerlei leuke oefeningen aanleren? Hij gaat hele tijd zitten. Pfffff. Maak van de "zit" geen automatisme! 

Hoe vaak en wat kan je verder oefenen met je pup? (puppycursus)

Wil jij zeker weten dat je je pup het allerbeste start geeft? Ga dan na de oefeningen direct aan de slag.

Wil je naast juiste begeleiding bij aanleren van oefeningen ook:
- superhandige socialisatietips
- leukste spel-ideetjes
- keiveel kennis over puppygedrag

Doe dan mee met de LOCA Puppypower, een uitgebreide online puppycursus.
Spoiler alert; bijvoorbeeld de video's "Aandacht" en "Spelen" in deze blog zitten ook in onze puppypower cursus! Naast deze en heel veel andere video's in de puppy training lessen, vind je ook geschreven stappenplannen, veel tips en uitleg m.b.t. je puppy, checklists, mooie e-books en nog VEEL meer! Van je pup goed laten luisteren, tot zindelijkheid en socialisatie, alles zit in de puppy cursus!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen