Ja, je kunt je hond leren om niet meer te trekken aan de lijn. En dat binnen een half uurtje, misschien zelfs nog sneller! Je hond wordt kalm, rustig, hij volgt jou en je hebt volledig de controle over je hond. Hij ziet jou als de leider, en hij heeft respect voor jou.
Wow. Kan dat echt? Dat klinkt echt te goed om waar te zijn!
Het werkt ECHT!
Nee, dit is geen trucje. Het werkt echt. Als je deze techniek toepast, trekt je hond echt niet meer aan de lijn. Dat kun je ook heel mooi zien in de filmpjes. Zie alle honden heel gedwee en kalm naast hun baas, rustig mee stappend. Mooi toch, of niet soms?
Doel bereikt, je hond trekt niet meer aan de riem. Ook niet als hij andere honden ziet of iets ruikt of hoort. Daar gaat het toch om, je doel bereiken! Resultaat, dat is wat we willen. Het doel heiligt alle middelen!
Wat moet ik dan doen om mijn hond netjes naast te laten lopen?
Nou, je moet hem een hele lichte, dunne riem om doen. En vervolgens moet je zelfverzekerd gaan lopen. Geen aandacht geven aan je hond. Als hij gaat tegenstribbelen, betekent dit dat hij jou niet ziet als de roedelleider.
Als hij wil trekken, geef je een kleine ruk aan het riempje. Nee, dat doet geen zeer, want in de hals en de nek van je hond zit niets. Ja, spieren, maar die kunnen zo'n rukje wel hebben. En ja, als jouw hond echt dominant is, dan hou je gewoon wat langer druk op het touwtje. Dan wordt hij vanzelf rustig!
Anti-trekriem
Ok, ik snap het, zo'n dun, licht lijntje om de nek van mijn hond moet hem dus leren om niet te trekken. Dat ziet er inderdaad veel vriendelijker uit dan zo'n dikke leren band of een tuig.
Toch wel wonderbaarlijk dat het trekken dan zo makkelijk kan ophouden... ik wist ook niet dat honden niets in hun nek en hals hebben. Als ik zo'n touwtje zelf achter mijn oren strak ga trekken, nou, dat voelt behoorlijk afschuwelijk.
Waarom werkt het dan?
Ik ga je nu een geheim verklappen: het touwtje hoog achter de oren werkt niet omdat jij daarmee in balans komt, of in de ogen van je hond een roedelleider wordt die respect verdient. Het riempje werkt omdat, als je tegenstribbelt, je wordt gewurgd.
En ja, de meeste honden vinden dat koordje dat bovenaan hun strot strak getrokken wordt wel zó onaangenaam, dat ze vrij snel stoppen met trekken, uit angst voor dat gevoel.
Hoe zit het nou echt met zo'n riem hoog in de nek?
Het maakt je hond niet rustig, kalm of gelukkig. Het zorgt ervoor dat je hond luistert om het nare gevoel aan zijn hals te voorkomen. Hij loopt dus gelaten naast je omdat trekken het gevoel van verstikking veroorzaakt.
Jij wordt hiermee geen roedelleider, want jij bent nog steeds een mens, en geen hond. Jij vormt geen roedel met je hond. Jij zou voor jouw hond zijn veilige haven moeten zijn, iemand die hij kan vertrouwen. Niet iemand die hem gaat wurgen als hij niet luistert (en ook niet iemand die dat toelaat onder de noemer 'training').
Maar hoe zit het dan met je energie en balans?
Denk even na. Als het alleen ging om jouw houding, jouw balans en jouw energie... waarom zou je dan zo'n riempje nodig hebben? Jouw energie hangt daar toch niet aan vast?
Ik zeg dus niet dat jouw houding niks uitmaakt, honden zijn heel gevoelig voor onze lichaamstaal en stemmingen, maar jij kunt je hond ook prima begeleiden met een ander soort riem die niet hoog in de nek van je hond zit.
Zit er dan wel iets in de hals en nek van mijn hond?
Ja. Net als bij ons mensen lopen er grote bloedvaten in de hals. Ook zitten er zenuwen, lymfeklieren, de luchtpijp, slokdarm en het strottenhoofd. Dus ja, natuurlijk doet druk op dat gebied echt zeer. Hoog in de nek is je hond ook het meest kwetsbaar.
De dikkere spieren beginnen pas iets lager, richting de schouderbladen. Je kunt door druk in dit gebied dus je hond bewusteloos krijgen, en als je hond te lang geen zuurstof krijgt, kan hij blijvend beschadigd worden en zelfs dood gaan.
Hoe voelt je hond zich als zo'n koord strak trekt om zijn nek?
Kijk, als je nou als eigenaar zegt 'dat interesseert mij niet, als hij maar stopt met trekken', dan is dat zo. Dan kies je er bewust voor om het gedrag van trekken aan de lijn te stoppen door je hond te straffen.
Kan het je wel wat schelen? Probeer dan maar eens zelf een dun koordje om je nek te spannen, en zet daar flink wat druk op. Je hond voelt zich benauwd, heeft het gevoel van stikken, dus hij wordt hier echt niet vrolijk van!
Maar het is toch maar net hoe je een hulpmiddel gebruikt?
Ja, natuurlijk. Als je bij zo'n touwtje een stop aan de binnenkant van het lusje doet, zodat deze niet strak om de nek kan komen te zitten, dan is zo'n koord uiteraard niet zo schadelijk. En ja, een gewone halsband met een gesp kun je ook veel en veel te strak zetten.
Alleen met een goed zittend Y-tuig wordt het stukken lastiger om je hond bewusteloos te wurgen door ophanging dan met een stropkoordje.
Hoe kan ik dan wél trekken aan de lijn afleren?
Geen zorgen, dat kan echt ook zonder dit hulpmiddel (of andere vergelijkbare hulpmiddeltjes zoals een slipketting, prikband of anti-trektuig met koorden onder de oksels van je hond).
Er is een beproefde methode voor: je hond leren wandelen met een slappe lijn! Dus in plaats van iets afleren, ga je iets aanleren. Professionele, goed opgeleide hondentrainers helpen je hier graag mee. Ze gebruiken wetenschappelijk bewezen, positieve methodes. Hierbij gaat het vooral om het belonen van je hond voor goed gedrag!
Ja, zeker geen grenzen stellen en slecht gedrag maar negeren...
Nee, zeker niet. Professionele hondentrainers gebruiken ook correcties. Alleen komt daar geen pijn en angst bij kijken. En zeker bij professionele hondentrainers leert een hond ook grenzen. Maar die grenzen zijn er voor de veiligheid en voor de functionaliteit.
Je hoeft je hond niet alles te verbieden. Het kan dus zomaar zijn dat je hond vóór jou de deur uit mag, of dat hij gerust op de bank mag, als dat bij jullie past. Kun je je hond niet voor jou de deur uit laten lopen in verband met een drukke straat net voor je deur? Dan leer je hem even te wachten, totdat jij zegt dat hij er uit mag. En ook dit kan prima zonder straffen en stikken!
En dan nog dit...
Waarom trekt je hond eigenlijk? Heb je daar wel eens bij stilgestaan?
Loop je misschien iets te weinig met hem, waardoor hij gewoon veel te veel energie heeft? Zou het kunnen dat hij trekt omdat jij een hele korte lijn gebruikt, en hij niet kan snuffelen langs de weg? Is je hond angstig, en wil hij snel vooruit om niet te lang bij 'enge dingen' stil te staan. (Lees dan dit blog over je bange hond uitlaten)
Of (en nu komt de reden waarom de meeste honden trekken...) heb je hem nog niet aangeleerd hoe hij moet wandelen zonder te trekken? Is het dan eerlijk om je hond zijn strot dicht te knijpen? Want dat verandert niets aan de oorzaak van waarom je hond trekt!
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming
Evelien
op 18 Dec 2024Minna Yrjana
op 18 Dec 2024Evelien
op 18 Dec 2024Minna Yrjana
op 19 Dec 2024Mieke
op 17 Dec 2024Minna Yrjana
op 18 Dec 2024Caroliene
op 17 Dec 2024Minna Yrjana
op 18 Dec 2024lies
op 15 Mar 2023Minna Yrjana
op 15 Mar 2023Mutti
op 20 Aug 2022Minna Yrjana
op 22 Aug 2022Karin Joosten
op 14 May 2022Karin Joosten
op 28 May 2022Eline van Maanen
op 14 May 2022Sandra
op 18 May 2022Philip
op 12 May 2022Marjan
op 12 May 2022Marloes
op 01 Apr 2022Minna Yrjana
op 03 Apr 2022Patrick van den Abeelen
op 29 Mar 2022Minna Yrjana
op 29 Mar 2022Anne-Marie
op 28 Mar 2022Minna Yrjana
op 29 Mar 2022Marloes
op 24 Mar 2022Minna Yrjana
op 28 Mar 2022Suus
op 24 Mar 2022Minna Yrjana
op 28 Mar 2022Mariska
op 24 Mar 2022Minna Yrjana
op 28 Mar 2022Willem Oderkerk
op 23 Mar 2022Minna Yrjana
op 28 Mar 2022Linda
op 18 Jun 2023Minna Yrjana
op 06 Sep 2023Minna Yrjana
op 07 Jul 2023Eline Van Maanen
op 24 Mar 2022Marc W
op 23 Mar 2022Minna Yrjana
op 28 Mar 2022Thalita
op 23 Mar 2022Minna Yrjana
op 28 Mar 2022