Puppy op komst, hoe bereid je je voor op de gezinsuitbreiding
Wat komt er allemaal kijken bij het nemen van een pup? Denk je wel eens na over de verantwoordelijkheid die je dan hebt? En wat kan de doorslag geven om een puppy in huis te nemen? In deze blog lees je er alles over en ook het verhaal van Esther over hoe een vakantie pup het hart van haar en haar man heeft gestolen.
Pup kiezen: ras, fokker, en meer!
Het moment dat je besluit dat er een pup in je gezin of thuissituatie komt, geeft opwinding en is altijd een heel leuk vooruitzicht. In het gunstigste geval ga je je inlezen, besluit je welk ras bij jou en je situatie past en vervolgens ga je op zoek naar een fokker, die nog een nestje krijgt of misschien net een nestje heeft. Daarna besluit je of deze fokker de hondjes zo begeleidt en socialiseert, dat je daar een hondje vandaan wilt. Tenslotte maak je kennis met de pappa- en mammahond en uiteindelijk met je toekomstige gezinslid.
Puppy planning: tijd, ruimte en regels
Je zorgt er voor dat je voldoende vrije tijd hebt, voor de eerste tijd met de pup in huis en je maakt beslissingen zoals: koop je een riem of tuigje, welke speeltjes komen er, bench of puppyren en maak je je huis puppyproof. Ook maak je samen met het gezin regels op met betrekking tot de pup. Er zijn ook mensen die andersom werken: ze beslissen maandag dat er een puppy komt en dinsdag hebben ze de pup in huis. Daarna komen de spullen, keuzes, regels en het regelen van vrije tijd. Of die werkwijze verstandig is, laat ik voor nu even in het midden, de pup is in elk geval in beide situaties gewenst en geliefd.
Waarom een hond nemen?
Meestal besluiten mensen dat er een hondje komt, omdat ze zijn opgegroeid met honden en hun leven niet zonder hond willen doorbrengen, of juist wanneer ze dol zijn op honden en hun ouders bijvoorbeeld een hond in huis niet zagen zitten. Ik ben opgegroeid met honden om me heen. Toen ik een gezin vormde met mijn echtgenoot, die echt helemaal niks met dieren heeft, was het snel duidelijk dat er bij ons geen ruimte was voor een hond en dat vond ik jammer.
Stafford pup ontsnappingen
Toen kwam het moment dat we op vakantie in Slowakije waren en onze vakantiebuurtjes daar met hun Stafford puppy in het huisje naast ons neerstreken. De jonge mensen genoten duidelijk van een weekend weg, helaas mocht hun pup niet altijd meegenieten. Dus het beestje, die nog niet zindelijk was, werd in de tuin neergezet met een bak water, blijkbaar in de veronderstelling dat hij daar lief bleef zitten.
Kleine hartendief
Zodra de deur dicht viel, liet hij zich eerst luidkeels horen en niet lang daarna wurmde het beestje zich door de opening onder de schutting naar onze tuin toe, om daar zo snel mogelijk het hart van mijn echtgenoot stelen.
Ik zag de hartjes letterlijk in zijn ogen verschijnen, toen hij het hondje voor het eerst optilde om hem op zijn schoot te knuffelen. Het beestje rook nog helemaal naar het nest, ik schat dat hij ongeveer 7 à 8 weekjes oud was. Toen onze buurtjes terugkwamen, gaf mijn echtgenoot het hondje weer netjes over de schutting heen terug.
Puppy laat zich door schutting niet tegenhouden
Tot het moment dat ze even later weer, gewapend met handdoek en zwemspullen, weggingen. Het duurde nog geen 2 minuten of daar was de kleine man weer, zijn koppie onder de schutting door en tijdens het knipperen van mijn ogen, zat hij al bij mijn grote man op schoot.
Hij is ruim 2 uur bij ons geweest en heeft zich gedragen zoals een pup nu eenmaal doet, het ontdekken van de wereld met zijn bek en scherpe tandjes, spelen met een blaadje en takjes, zijn behoefte overal doen en lekker slapen op een badlaken die ik voor hem had neergelegd. En natuurlijk hebben we het beestje opnieuw teruggegeven over de schutting heen. Nog geen uur later herhaalde het ritueel zich weer. En zo sloten we ongemerkt dit hondje in onze hart.
Strijd met de Buurhond
Na vier keer het hondje te hebben teruggegeven over de schutting, hebben we de buren verteld dat we geen oppas voor hun hondje zijn, want eerlijk is eerlijk, het teruggeven over de schutting heen werd steeds moeilijker, vooral omdat we het niet eerlijk vonden, dat ze hun puppenkind op hun eerste vakantiedag zo vaak en zo lang alleen lieten.
's Avonds nadat we uit eten waren geweest en even gezellig in het restaurant hadden gezeten, kwamen we terug in ons vakantiehuis. We hoorden buiten in de tuin een hoop gekerm en gepiep, het ging werkelijk door merg en been. Mijn man nam een kijkje over de schutting.
Puppy keert onverwachts terug
Daar zat het hondje opnieuw buiten, dit keer aan de riem, vastgebonden aan de picknicktafel. Het geluid van het beestje bracht een knoop in mijn maag, we zijn van narigheid binnen gaan zitten met de deur dicht. Tien minuten later stopte het geluid. Onze oren waren gespitst: waren de buurtjes weer thuis? Maar niets was minder waar, want niet veel later zagen we in het donker twee kraaloogjes voor het raam van de tuindeur verschijnen.
De pup had zich blijkbaar uit zijn riem gewurmd en daar zat hij: in het donker voor de deur met zijn neusje tegen het raam aan geplakt. Het hondje werd binnen gelaten en hij nestelde zich meteen bij mijn echtgenoot, om er zeker van te zijn dat hij ook het allerlaatste stukje van zijn hart kon stelen.
Er komt een puppy!
Het werd later en later en eigenlijk wilden we naar bed toe. Ik ging richting slaapkamer en mijn echtgenoot is samen met de kleine hartendief tegen hem aan op de bank gaan liggen. Ik heb nog nooit zo iets schattigs gezien, zo'n grote stoere vent liggend op de bank met zijn arm beschermend om het kleine slapende bolletje haar heen, zodat hij zeker wist dat het beestje niet op de grond zou vallen. Dat was het moment dat we samen, los van elkaar, stilzwijgend hebben besloten dat er een pup in ons gezin zou komen.
Zoektocht naar een pup
Het heeft twee jaar geduurd voordat we ons leven zo hadden ingericht dat er tijd en ruimte was voor een pup. Wij hebben ons ingelezen, mensen gesproken, keuzes gemaakt en ons huis puppyproof gemaakt. En zo kwam daar ons eigen bolletje haar, een piepkleine Mechelse Herder, hartendiefje in de dop. Natuurlijk hebben we ons eigen kleine harige bal stapsgewijs geleerd om alleen te blijven, veilig in haar bench. Omdat ze het alleen zijn heel moeilijk vond, hebben we daar behoorlijk wat tijd in moeten steken, maar met resultaat: ze blijft nu tijdens onze werkuurtjes lekker in haar mand slapen, wetende dat vanzelf de middag aanbreekt en dan alle tijd voor haar wordt vrij gemaakt.
Puppy kwijt: paniek in de nacht
Op het moment dat de buurtjes diep in de nacht terug kwamen en er achter kwamen dat hun hondje weg was, was duidelijk door de muren heen de paniek te horen. Ik spurtte mijn bed uit om aan te bellen en heb hen verteld wat er was gebeurd en heb heel boos in mijn beste Engels gezegd, dat een pup vergelijkbaar is met een baby, die laat je ook niet een hele avond met een halve nacht alleen, dat kan echt niet de bedoeling zijn. Een puppy is een verantwoordelijkheid, moet worden verzorgd en opgevoed. En voordat het bolletje haar, dit maal via de voordeur, terug werd overhandigd, moesten de jonge mensen beloven dat ze hun best zouden doen en tijd vrij zouden maken voor hun hondenbaby.
Eind goed, al goed...
De opluchting van de buurtjes was groot en ze hebben hem de rest van het weekend geen moment meer alleen gelaten. Vooral de buurvrouw zag ik zich volop bekommeren over het beestje. Twee dagen later zijn ze samen met hun pup vertrokken. Het beestje werd door de buurvrouw in de auto voor haar voeten geïnstalleerd op een kleedje met een knuffel. Het enige wat wij nog konden doen, is er op vertrouwen dat ze hun belofte ook in hun koffer mee naar huis hadden genomen en niet in het vakantiehuisje hadden achter gelaten.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming