trainen van je hond

Welke hondentraining
moet ik kiezen?

Welke hondentraining
moet ik kiezen?

Welke hondentraining moet ik kiezen?

Je wilt 100% zeker weten dat je de juiste hondentraining kiest, toch?
Daarom hebben we alle hondentrainingen voor jou op een rijtje gezet.


Alle trainingen zijn in ingedeeld per thema. Hierdoor kies je makkelijk de hondentraining die het beste past bij jou en je hond.


Klik op het plaatje van de hondentraining waar je meer over wilt weten.

Kom je er niet helemaal uit? Scroll dan naar beneden, we kunnen je altijd helpen!


Volgorde van het trainingsoverzicht

1. Puppy training
voor je nieuwe pup
2. Gehoorzaamheidstraining
voor je hond
3. Hondentraining
per gedragsprobleem
4. Leuke hondentraining:
sport en fun met je hond
5. Online begeleiding
bij al je vragen

Welke hondentraining moet ik kiezen?

Je wilt 100% zeker weten dat je de juiste hondentraining kiest, toch?
Daarom hebben we alle hondentrainingen voor jou op een rijtje gezet.


Alle trainingen zijn in ingedeeld per thema. Hierdoor kies je makkelijk de hondentraining die het beste past bij jou en je hond.


Klik op het plaatje van de hondentraining waar je meer over wilt weten.

Kom je er niet helemaal uit?
Scroll dan naar beneden, we kunnen je altijd helpen!


hondentraining hond kijkt naar beneden ergens naar

Volgorde van het trainingsoverzicht

1. Puppy training
voor je nieuwe pup
2. Gehoorzaamheidstraining
voor je hond
3. Hondentraining
per gedragsprobleem
4. Leuke hondentraining:
sport en fun met je hond.
5. Online begeleiding
bij al je vragen

30+ jaar

Ervaring in hondentraining

19.000+

Tevreden baasjes en honden

22+ jaar

Gediplomeerd

27.000+

E-book Downloads

Vragen over hondentraining

Kan ik mijn hond zelf trainen?

Ja, je kan je eigen hond trainen. Het is wel handig dat je een hondentraining volgt en/of advies of begeleiding krijgt van een professionele hondentrainer (kynologisch instructeur). Daardoor kan je jouw hond (of puppy) makkelijk en op de juiste manier gewenst gedrag en commando's aanleren. Zo is een positieve benadering van je hond belangrijk en natuurlijk het gebruik van verschillende beloningen zoals lekkers of spel. Wil jij zelf thuis je hond trainen op een moment dat het jou uitkomt? Dan is een online hondentraining erg handig.

Welke leeftijd hond trainen?

Je kan je hond al trainen vanaf het moment dat hij als puppy bij jou in huis komt. Dat is wanneer hij 7-8 weken oud is. Hoewel vaak geadviseerd wordt om te beginnen met een Puppycursus bij 12 weken, kan je beter al tijdens zijn 7e-8e week starten. Week 7 t/m 12 zijn namelijk een belangrijke periode voor de ontwikkeling van je puppy. Vervolgens is het belangrijk om altijd te blijven trainen met je hond.

Bijna alle honden hebben namelijk net als mensen een hobby, sport, beweging en uitdaging nodig. Als je puppy gaat puberen (ergens tussen de leeftijd van 6 maanden en 2.5 jaar), is een gehoorzaamheidstraining extra belangrijk. In deze periode ontstaat anders in veel gevallen namelijk ongewenst gedrag.

Ook als je hond al volwassen is blijft hondentraining belangrijk. Dit geldt nog nadrukkelijker bij werkrassen zoals bijvoorbeeld: Herdershonden, veedrijvers, jachthonden en terriers.. Voor deze werkrassen is hondentraining een basisbehoefte. Wanneer werkhonden niet in deze behoefte worden, zullen zij sneller probleemgedrag ontwikkelen.

Hoe vaak moet je met je hond trainen?

Met de meeste honden moet je meerdere dagen per week 5 tot 15 minuten trainen om in hun behoefte te voorzien. Als baasje behaal je daarmee vaak voldoende resultaat voor je trainingsdoelen. Let op, er zijn een paar uitzonderingen. Dit zijn ze:
• Met puppy's is het vaak beter om meerdere korte trainingsessies te doen. Ze moeten nog alles leren!
• Wanneer je hond echt beter moet luisteren, kan je het beste consequent dagelijks oefenen. Bedenk dat elke moment dat je hond wakker is, leert hij van zijn gedrag en gevolgen er van.
• Met werkhonden moet je vaak vaker en intensiever trainen. Ze hebben meer dagelijkse mentale en fysieke uitdaging nodig.
• Er zijn ook honden waarbij je training juist heel kort moet houden, en vooral letten op opbouw van de motivatie.

Hoe vaak per dag hond trainen?

Je traint vijf tot vijftien minuten per sessie met je hond om in zijn trainingsbehoefte te voorzien. Op dagelijkse basis zijn meerdere sessies van een paar minuten voldoende voor oudere honden en puppies. Je traint meer en langer met werkhonden of wanneer je hond echt beter mag gaan luisteren, of wanneer je een probleem wil oplossen. Naast trainen heeft een hond ook beweging nodig; bij middelgrote honden is gemiddelde bewegingsbehoefte 12 km per dag.

Welke cursussen zijn er voor een hond?

Een puppy training (puppycursus) is de meest bekende, gevolgd door gehoorzaamheidstraining. Verder zijn er hondentrainingen zoals; gedragstraining (bij probleemgedrag), hondensport trainingen (zoals dogdance en leren speuren), fun trainingen en oefeningen (funbundel en meer). Dit zijn de cursussen die wij aanbieden.

Verder zijn er ook speciale hondentrainingen voor agility (behendigheidstraining), jachttraining, veedrijven en pakwerk. Deze cursussen bieden we momenteel niet aan.

Hoe kun je een hond trainen?

Een hond train je door dagelijks met hem te trainen in meerdere sessies van een paar minuten. Start bij het trainen van je hond het liefst in een omgeving zonder afleiding. Train je hond op positieve wijze en altijd beloningsgericht. Dat betekent zonder te straffen, maar door goed gedrag te belonen. De beloning voor het gewenste gedrag geef je op het moment dat je hond goed gedrag vertoont. Een beloning kan lekkere voer, spel, activiteit, sociale beloning of beloning door omgeving zijn.
Wanneer je hond goed luistert in een omgeving zonder teveel prikkels, kan je rustig aan in omgevingen met meer prikkels gaan trainen. Zo bouw je de training goed op. Het is handig als je een hondentraining volgt en/of advies of begeleiding krijgt van een kynologisch instructeur. Zo weet je zeker dat je jouw hond op de juiste manier traint en hem goed en makkelijk het juiste gedrag aanleert.

Een perfect luisterende pup in een paar minuutjes trainen per dag! 

puppy training online volgen
Niet helemaal gevonden wat je zocht? Geen zorgen.


Kynologisch instructeur Minna kan je helpen via een 1-op-1 zoomsessie. Deze optie wordt vaak gekozen door baasjes die hun situatie willen voorleggen en hierna, door het advies op maat, precies weten wat ze het beste kunnen doen (stappenplan)


Je kunt je ook aansluiten bij de gezellige online hondenclub, de LOCA club. (Nu tijdelijk maar 9,95 per maand)


Hier ontmoet je honderden andere gelijkgestemde baasjes, krijg je onbeperkt online begeleiding bij al je vragen en heb je toegang tot allerlei leuke extra's.

Van wie krijg je les?

hondentrainer online minna van maanen

Minna (Kynologisch instructeur)

• Leidt hondentrainers op • Helpt al meer dan 25 jaar honden en baasjes • Gecertificeerd O&O, Dogvision en Karen Pryor Academy  •  WK/NK hondensport winnares

hondentrainer online minna van maanen

Eline (eigenaresse van Van Maanen Vakantiehuizen en Van Maanen LOCA)

• Brengt baasjes met elkaar in contact • Helpt samen met Minna jou de best mogelijke baas-hond-relatie te krijgen