Canicross, sport voor hond en baas
Canicross is een actieve sport die de conditie van zowel hond als baas op de proef stelt! Canicross kan worden beoefend als hobby, maar ook als wedstrijdsport. Wat is canicross, voor wie is canicross en hoe begin je ermee? Dat lees je in deze blog!
Wat is canicross?
Canicross is een sport waarbij je samen met je hond gaat hardlopen in de natuur, over onverharde paden. Hierbij draagt je hond een speciaal tuig en is hij vastgemaakt aan een heupgordel. Afhankelijk van jouw tempo en dat van je hond lopen jullie samen, of rent de hond echt fanatiek recht voor je uit. Je hond mag hierbij ook echt vooruit trekken.
Leert mijn hond trekken aan de lijn als ik canicross doe?
Nee, als je het goed aanleert. Dat wil zeggen, bij canicross draagt je hond dat speciale tuig en op jouw cue (bijvoorbeeld 'Pull!') mag je hond trekken. Als je hem zijn normale wandeluitrusting geeft en het cue "wandel" geeft, zal hij niet trekken. Honden zijn heel goed in het herkennen van verschillende contexten, dus als jij je hond nog steeds beloont voor het netjes meelopen zonder te trekken tijdens wandelingen, zal je hond niet aan de lijn trekken. Het kan zelfs zo zijn dat je hond veel minder gaat trekken tijdens wandelingen, omdat hij zijn energie kwijt kan in het canicrossen!
Welke honden zijn geschikt voor canicross?
Alle gezonde volwassen honden kunnen en mogen canicrossen! Er zijn geen beperkingen voor rasloze honden of eisen aan de grootte van de hond. Voor canicross heb je geen ontheffing nodig, maar voor bikejöring (waarbij de hond jou vooruit trekt met de fiets) en stepjöring (waarbij de hond jou vooruit trekt terwijl je stept) heb je wel een ontheffing nodig! Toch is het aan te raden om je hond goed te laten nakijken voordat je gaat canicrossen, want het is een fysieke belasting en je moet niet gaan crossen met een hond die het fysiek niet aankan.
Voorbeelden van honden die echt goed zijn voor canicross zijn:
- Husky's en kruisingen daarvan (mits de temperatuur niet te hoog is!)
- Belgische herders
- Specifieke kruisingen (Dutch Racing Dogs)
- Staande honden zoals Duitse staande, pointer, enzovoort.
- Rhodesian Ridgebacks
Is canicross goed voor honden?
Canicross is goed voor volwassen, gezonde honden omdat ze daarmee lekker hun energie kwijt kunnen. Speciaal voor honden die niet goed los kunnen lopen omdat ze bijvoorbeeld jagen, is canicross een geweldige oplossing om toch lekker in de natuur te kunnen rennen! Door te canicrossen wordt je hond fysiek uitgedaagd, maar ook mentaal, want je moet wel samenwerken tijdens het lopen.
Is canicross slecht voor honden?
Canicross is niet slecht voor honden, mits je een goede opbouw hanteert. Dus, neem niet zomaar je iets te dikke huishond van de bank af en ga 6 kilometer keihard rennen! Jonge honden mag je nog niet belasten met krachttraining, dus voor jonge honden ga je lekker korte stukjes hardlopen zonder dat ze jou meetrekken!
Wat heb je nodig om te kunnen canicrossen?
- Een hond die het fijn vindt om hard te lopen
- Een goed canicross-tuig
- Een goede heupgordel voor jezelf
- Een canicross-lijn met elastiek
- Goede hardloopschoenen
Hoe begin je met canicross?
De beste manier om te starten met canicrossen is om een beginnersworkshop te volgen. Zo leer je meteen wat je wel en niet het beste kunt doen, en kunnen mensen die veel kennis hebben van de sport jou gericht helpen. Je kunt dan ook verschillende materialen zien, voelen en uitproberen. Zo kun je de beste materialen die bij jou en je hond passen aanschaffen.
Hoe lang ga je hardlopen met een hond?
Je begint natuurlijk met korte stukjes en met interval. Je hond moet leren recht voor je uit te lopen en te trekken. Jij moet leren hardlopen met een hond aan je middel vast. Later kun je dit opbouwen naar 2-3 kilometer (de afstand van een korte cross op wedstrijden) en later misschien zelfs 5-6 kilometer (de afstand van een lange cross op wedstrijden). Hoe lang je loopt hangt natuurlijk ook af van de conditie en leeftijd van je hond, de temperatuur en de route (veel hoogteverschillen zijn bijvoorbeeld zwaarder dan een vlakke route, en een zachte ondergrond is zwaarder dan een licht verend bospad).
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming