Hoe leer ik mijn hond volgen?
11 februari 2022 
11 min. leestijd

Hoe leer ik mijn hond volgen?

Volg, volg, naast, toe nou... gek word je ervan, dan gaat er weer een metertje heel goed en dan lijkt het weer nergens op. Met een koekje in je hand lukt het wel, zonder koekje niet...

Hoe kan ik nou mijn hond netjes en vrolijk leren volgen?


Wat is volgen?

Volgen is een oefening waarbij je hond naast je loopt, met de volle aandacht voor jou. In sportprogramma's zoals GG, Obedience en IGP moet je hond links van je lopen, zo dichtbij jou als mogelijk, met een bepaalde positie voor zijn poten, schouder en kop.

Hij mag niet voor of achter lopen, maar echt synchroon met je linkerbeen bewegen. Rechtdoor, linksom, rechtsom, in langzame en snelle pas. Geen eenvoudig oefeningetje dus!

hond leren volgen


Wat heb ik nodig?

Om te beginnen heb je een hond nodig, en uiteraard beloningen waar je hond dol op is. Je hond kent al een beloningssignaal en jij weet al hoe dat werkt. Je geeft het beloningssignaal op het moment dat je hond het gewenste gedrag (of iets in die richting) laat zien. Snel daarna krijgt je hond zijn beloning.

Voor de rest heb je niet zoveel nodig, want je kunt prima binnen in je woonkamer starten (en dat is vaak ook veel beter en makkelijker dan buiten beginnen, tussen allerlei afleidingen).


Met welke leeftijd kan ik beginnen met volgen?

Speels starten met volgen, kun je al meteen als je pup thuis komt. Aan de andere kant... heb je nu een hond van tien jaar die deze oefening nog niet kan, ook dat is geen punt. Volgen is ook een leuke oefening voor oudere honden. Geschikt voor alle leeftijden dus!

Uiteraard houd je de trainingssessies lekker kort, om je beginnende hond gemotiveerd te houden. Vijf keer per dag, twee minuten, is prima te doen.

volgpositie aanleren


Hoe begin ik met volgen aanleren?

Allereerst kun je je hond leren wat de positie van 'volgen' is. Dit start je dus makkelijk in huis. Een 'saaie' omgeving voor je hond, zodat hij niet afgeleid wordt. Ik oefen vaak naast een muur of een kast of de rugleuning van de bank.

Je gaat met je linkerkant richting de muur staan, maar wel zo dat je hond tussen jou en de muur past met zijn schouders, zonder dat hij helemaal klem zit. Stuur nu met het lekkers in je linkerhand, je hond naast je. Het gaat er eerst om dat je hond er aan went om tussen jou en de muur te staan.


Positie aanleren

Als je hond het tussen jou en de muur staan (je laat je hond dus NIET zitten, doet hij het zelf per ongeluk, prima) helemaal prima vindt. Dan ga je net even wat kritischer kijken naar hoe en waar hij staat. Je wilt eigenlijk zijn voorpoten naast je linkervoet, zijn schouder tegen je been en zijn wang tegen je been.


Maar drie dingen tegelijk aanleren is een beetje veel, voor jou en je hond. Start dus met zijn wang tegen je been, en geef de beloningen ook op dat plekje. Niet te lang met het voertje in je hand sturen, meestal kun je dat na twee of drie trainingssessies wel weg laten.

voer in hand of niet


Hoe zit het met lokken en belonen? Lees daarover meer in deze blog!


Wat zijn de vervolgstappen?

Vervolgens ga je de positie van je hond perfectioneren. Zijn kop in de juiste positie, wang tegen de zijkant van je been (of met echt reusachtige honden tegen je heup of zelfs ribben!), voorpootjes bij je linkervoet.

Nu ga je het belonen weer 'boosteren', je mag echt twintig keer per minuut het staan in de juiste positie belonen. Dus staan, niet zitten. Waar je de beloning geeft, is ook erg belangrijk.


Beginnen met lopen

Als je hond in de positie blijft, ook wanneer je je handen op je hoofd of opzij houdt, dan ben je klaar voor het volgende stapje. Neem een stapje naar voren, en wanneer je hond weer goed in positie staat, flink belonen.

Zo ga je stapje voor stapje een paar metertjes (of maar een meter) volgen. Dan stap je zelf duidelijk naar rechts, draai richting je hond en geef je je 'vrij' of 'klaar' cue, zonder te belonen.

Belonen moet dus tijdens de oefening gebeuren, niet daarna. Vindt je hond het moeilijk? Dan mag je eventjes een paar herhalingen met de handhulp doen!

beginnen met volgen


Wat als mijn hond vooruit loopt?

Als je opbouw niet helemaal precies is gebeurd, of je hebt je beloning vaak uit je rechterhand gegeven of te ver voor je lijf uit, dan kan het zijn dat je hond óf te ver naar voren loop, óf hij zit omgekruld om je been. Dan wordt het dus lastiger om linksaf te slaan.

En de beweging van je hond is dan niet optimaal. Vooruit lopen kun je verhelpen door de beloning te gaan geven achter je linkerbil (of je been met een kleine hond). Je kunt ook 'back to the basics' gaan, dus weer terug naar de positie, stilstaan, belonen.


Wat doe ik als mijn hond afgeleid is?

Dat ligt eraan waarom je hond afgeleid is. Is de omgeving te moeilijk op dat moment? Bijvoorbeeld, als je voor het eerst buiten gaat oefenen met je jonge reu en er is net een loopse teef langs gelopen, ja, dan is het afgeleid zijn wel logisch. In dat geval: zoek even een andere omgeving om te oefenen.

Het kan ook zijn dat je hond afgeleid is omdat de motivatie wat lager ligt. Probeer je beloningsratio omhoog te krijgen, en start in de nieuwe omgevingen ook met in positie staan, en twintig keer per minuut belonen. En misschien moet je van beloning veranderen.

Het belangrijkste is dat je bij afgeleid zijn opnieuw begint, en niet extra leuk gaat doen als je hond gaat snuffelen. Of aan de riem gaat rukken!

hond is afgeleid bij volgen


Wanneer ga ik het commando aanleren?

Tot nu toe is het woord 'volgen' niet gevallen tijdens het oefenen. Dit ga je toevoegen op het moment dat je hond helemaal goed in positie kan blijven staan, en een metertje perfect kan volgen. Ja, maar een metertje!

Je hond staat in positie, je geeft je cue 'volg' (of 'naast' of 'heel' of 'links', wat jij wilt!) en gaat je hond weer flink belonen. Je zegt weer 'volg', beloont een paar keer, neemt een pas naar voren en beloont weer.

Zorg er altijd voor dat er een 'reactieseconde' zit tussen je cue en het moment dat je gaat bewegen.


Verder met volgen

Je kunt deze oefening per meter opbouwen, maar wees voorzichtig. De meeste mensen gaan te snel te lang lopen, waardoor je hond drie passen perfect volgt, dan twee passen niet, dan weer een pasje wel... en je beloont hem.

Probeer de oefening altijd foutloos te houden. Haakt je hond af? Hij snuffelt? Breek de oefening dan af, ga terug in de basispositie, beloon, en start weer met een stapje, een meter, weer een stapje, weer een meter.

Oefen het naar links en naar rechts draaien echt apart, want voor je hond zijn dat weer nieuwe oefeningen!

gehoorzaamheid volg


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen