Mijn hond trekt aan de riem, hoe kan ik dat afleren?
17 maart 2023 
7 min. leestijd

Mijn hond trekt aan de riem, hoe kan ik dat afleren?

Je hond trekt aan de riem, hoe kun je dat afleren? Je hebt alles geprobeerd, maar nog steeds trekt je hond aan de lijn. Het blijft een ergernis als je thuiskomt. Soms zorgt het getrek van je hond aan zijn riem zelfs voor pijn aan je arm. Dat jij last hebt van dit ongewenste hondengedrag is natuurlijk niet de bedoeling . Dus hoe kan je jouw hond het trekken aan de lijn snel afleren?

In dit blog lees je een 5-stappenplan om getrek aan de riem op te lossen, je krijgt hiervoor ook de allerbeste praktische tips. .

Wat te doen bij een hond die trekt? 

Het belangrijkste wanneer je hond trekt, is dat je stil gaat staan of achteruitloopt. Ga vooral niet zelf aan de lijn trekken wanneer je hond dat wel doet. Het is een natuurlijke reactie, maar tevens een veelgemaakte fout. Het is een reactie die vaak voortkomt uit een gevoel van onzekerheid, radeloosheid of zelfs wanhoop. Dat is ook menselijk nadat je misschien al wel tien uiteenlopende adviezen opgevolgd hebt om het gedrag op te lossen.

Er zijn diverse do's en dont's, dingen die jij juist wel of niet moet doen wanneer je hond aan de riem trekt. In de 2 alinea's hieronder licht ik in meer detail toe wat je vooral wel en niet moet doen.

wat te doen met een hond die trekt

Wat moet je doen op het moment dat je hond gaat trekken? 

Sta stil of loop rustig achteruit (weg van je hond). Trekt je hod omdat hij naar een boom wil? Naar een andere hond ? Of richting die leuke buurvrouw die kusgeluidjes staat te maken? Vergroot dan de afstand tussen je hond en de prikkel. Er is één uitzondering: het moment dat je hond gaat trekken omdat hij ergens bang voor wordt.

Als voorbeeld kun je je voorstellen dat je met je hond op straat loopt en er wordt opeens vuurwerk afgestoken. Je hond raakt in paniek en wil zo snel mogelijk naar huis. Dus, hij gaat ook trekken.

Dan ga je gewoon mee, zo snel mogelijk via de kortste weg naar huis.

Wat moet je niet doen als je hond trekt? 

Als je hond aan de lijn trekt ga dan nooit zelf aan de lijn rukken en trekken. Je wilt juist ontspanning! Een veel gemaakte fout die baasjes maken, is de riem nog korter maken (en nog korter, en nog korter...).

Ja, het is heel begrijpelijk dat je uit frustratie gaat mopperen en dat je lijncorrecties wilt toepassen, maar je kunt het (echt waar) beter NIET doen.

Dat kan je hond namelijk fysiek beschadigen (vooral als hij een sliplijn/trainingslijn om heeft), maar het beschadigt zeker jullie relatie...

trekken aan de riem afleren

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

De beste riem is een goed zittend, veilig tuig met 3-5 meter lijn. Deze riem heeft echt de voorkeur, vooral als je hond al een gewoonte heeft ontwikkeld om te trekken aan de lijn.

Wat is de slechtste riem die je kan gebruiken voor een hond die trekt?

Er zijn natuurlijk ook andere riemen, halsbanden, tuigen en halsters op de markt. Dus wat is nou de slechtste riem die je kunt gebruiken? Nou, dat zijn de riemen die juist vaak worden geadviseerd. Deze riemen worden vaak 'trainingslijntjes' genoemd. Een onschuldig uitziende luslijn die hoog achter de oren wordt geplaatst, om je hond onder dwang te houden. Gebruik deze riem dus NIET.

Hoe leer je je hond netjes naast je te lopen?

Je leert je hond netjes naast je te lopen door echt elk stapje dat goed gaat te belonen. Het liefst zonder te stoppen! Dat vraagt wel een beetje handigheid.

Kijk naar deze video hieronder waarin ik train met een jonge Oudduitse herder met extreem trekgedrag. "Huh? Daar zie je niets van in deze video?" Dat klopt.

Het trainen van een trekkende hond moet er eigenlijk uitzien alsof je bezig bent met een hond die niet trekt!

Bij het trainen komt het eigenlijk hier op neer: je gaat omdenken. Je leert je hond namelijk niet iets af, maar juist iets aan. Je bent je hond aan het aanleren dat hij netjes bij je komt lopen, met een lijn waar geen spanning op staat!


Wat is het verschil tussen je pup of volwassen hond aanleren om rustig te wandelen?  

Het grootste verschil tussen het rustig wandelen aanleren bij een pup of volwassen hond is: bij een pup oefen je met een hond die het trekken nog niet lang heeft kunnen oefenen, terwijl je bij een oudere hond zijn gewoonte moet veranderen. Gewoontes veranderen is moeilijk, zowel bij je hond als bij jezelf. Moeilijk, maar zeker niet onmogelijk!

Moet mijn hond links of rechts lopen? 

Of je hond links of rechts moet lopen mag je helemaal zelf beslissen. De eerste stap die je hond moet leren, is dat hij niet trekt. Ook vóór jou lopen is geen punt, als hij maar niet aan de lijn trekt.

waar moet je hond lopen foto loca

5-Stappenplan om trekken aan de lijn af te leren

Dit zijn de 5 stappen die je moet volgen om je hond trekken aan de lijn af te leren:

1. Waarom trekt je hond? 

Het is belangrijk om te weten waarom je hond aan de riem trekt. Is hij nerveus? Wil hij naar andere honden of mensen toe? Heeft hij geleerd om te trekken omdat dat is beloond door het meelopen? De reden voor het trekken is van belang voor de oplossing!

2. Wat is de favoriete beloning voor jouw hond? 

Als je hond brokjes niet lekker genoeg vindt tijdens het wandelen, kun je die niet gebruiken als beloning. Maar misschien kun je hem wel belonen met geitenkaas, hondenworst of gedroogde long. Speeltjes zijn ook prima beloningen, maar ook snuffelen en rennen zijn beloningen.

3. Leer je hond een beloningssignaal. 

Een beloningssignaal is een kort, duidelijk signaal zoals een clicker, een kort woordje zoals bijvoorbeeld 'yes' of 'top'. Dat signaal geef je als je hond het goed doet. In dit geval dus als hij niet trekt maar de lijn slap is. Is de lijn slap omdat hij snuffelt, of omdat hij even naar je toe draait, of omdat hij om je heen draait? Dat maakt niks uit. Slappe lijn = beloningssignaal + beloning!

4. Gebruik een fijn zittend Y-tuig en een langere lijn.

Zorg dat je hond geen ongemak ervaart. Heel veel halsbanden, riemen en tuigen die ontwikkeld zijn om trekken aan de riem af te leren, veroorzaken pijn, ongemak, angst, of zelfs verwondingen, zuurstofgebrek, of verstoringen in de bloedtoevoer bij je hond. Met een lijn van 3 meter heeft je hond meer kans op succes dan aan een lijn van 1 meter.

5. Geef de beloning in de richting waar je vandaan komt, niet waar je heen gaat.

Beloon je met voer, geef de voertjes dan achter je, uit je hand, of drop ze op de grond. Beloon je met spel, bied het speeltje dan ook op die plek aan. Gebruik je rennen, ren dan in de richting waar je vandaan kwam.

Tijdens een wandeling is het erg belangrijk dat je hond ruimte heeft om te snuffelen! Ook daarom is een langere lijn belangrijk.

trekken afleren vanmaanenloca foto

Wil jij meer lezen over trekken aan de lijn onderwerp? 

Check dan de blog categorie over trekken aan de lijn met al onze blogs over het onderwerp.

Een online hondentraining volgen om trekken aan de lijn af te leren? 

Wil jij voor altijd af zijn van het getrek aan de riem door je hond? Volg dan de online hondentraining Trekken Aan de Lijn. Na deze hondencursus stopt jouw hond met trekken aan de lijn, zelfs als hij andere honden, mensen of interessante dingen tegenkomt. Hij blijft netjes voor de deur zitten voor je hem gaat uitlaten. Zo kan je weer met plezier wandelen met je hond.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen