Mijn hond trekt aan de riem, hoe kan ik dat afleren?
17 maart 2023 
6 min. leestijd

Mijn hond trekt aan de riem, hoe kan ik dat afleren?

Je hond trekt aan de riem, hoe kun je dat afleren? Je hebt alles al geprobeerd, maar nog steeds trekt je hond aan de lijn.

Het is altijd nog thuiskomen met ergernis en pijn aan je arm.

Hoe kun je je hond het trekken aan de lijn nu afleren?

Heb je wel echt alles al geprobeerd... of niet? In deze blog lees je de allerbeste praktische tips...


Wat te doen bij een hond die trekt? 

Voel jij je vaak onzeker, radeloos en wanhopig als je hond aan de lijn trekt, omdat je niet weet wat je wel en niet moet doen?

Niet zo gek, want de adviezen die je krijgt, kunnen nogal verschillend zijn. Er zijn diverse do's en dont's, dus dingen die jij juist wel of niet moet doen wanneer je hond aan de riem trekt.

wat te doen met een hond die trekt


Wat moet je doen op het moment dat je hond gaat trekken? 

Sta stil, of loop rustig achteruit (weg van je hond).

Als je hond trekt omdat hij naar een boom wil, een andere hond, die leuke buurvrouw die kusgeluidjes staat te maken: vergroot de afstand tussen je hond en de prikkel.

Er is één uitzondering: het moment dat je hond gaat trekken omdat hij ergens bang voor wordt.

Als voorbeeld kun je je voorstellen dat je met je hond op straat loopt en er wordt opeens vuurwerk afgestoken. Je hond raakt in paniek en wil zo snel mogelijk naar huis. Dus, hij gaat ook trekken.

Dan ga je gewoon mee, zo snel mogelijk via de kortste weg naar huis.


Wat moet je dan juist niet doen? 

Nooit zelf aan de lijn gaan rukken en trekken. Je wilt juist ontspanning! Een veel gemaakte fout die baasjes maken, is de riem nog korter maken (en nog korter, en nog korter...).

Ja, het is heel begrijpelijk dat je uit frustratie gaat mopperen en dat je lijncorrecties wilt toepassen, maar je kunt het (echt waar) beter NIET doen.

Dat kan je hond namelijk fysiek beschadigen (vooral als hij een sliplijn/trainingslijn om heeft), maar het beschadigt zeker jullie relatie...

trekken aan de riem afleren


Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Er zijn verschillende riemen, halsbanden, tuigen en halsters op de markt. Een goed zittend, veilig tuig en 3-5 meter lijn heeft echt de voorkeur, vooral als je hond al een gewoonte heeft wat betreft het trekken aan de lijn.

Maar wat is nou de slechtste riem die je kunt gebruiken? Nou, dat zijn de riemen die juist vaak worden geadviseerd.

Die worden vaak 'trainingslijntjes' genoemd. Een onschuldig uitziende luslijn die hoog achter de oren wordt geplaatst, om je hond onder dwang te houden. Deze dus NIET gebruiken.


Hoe leer je je hond netjes naast je te lopen?

Ja, hier komt het eigenlijk op neer, als je gaat omdenken wil je niet iets afleren, maar juist iets aanleren. Namelijk netjes bij je lopen met een lijn waar geen spanning op staat!

En hier geldt dat je echt elk stapje dat goed gaat, kunt belonen. Het liefst zonder te stoppen! Dat vraagt wel een beetje handigheid.

Kijk naar deze video waarin ik train met een jonge oudduitse herder met extreem trekgedrag. Huh? Daar zie je niets van in deze video? Dat klopt.

Het trainen van een trekkende hond moet er eigenlijk uitzien alsof je bezig bent met een hond die niet trekt!


Hoe leer ik mijn hond rustig wandelen?  

Heb je een puppy die nog niet aan de lijn trekt, of een oudere hond die jou al jaren van links naar rechts over straat sleurt?

Met een pup begin je met een hond die het trekken nog niet lang heeft kunnen oefenen, met een oudere hond moet je de gewoonte veranderen.

Gewoontes veranderen is moeilijk, zowel bij je hond als bij jezelf. Moeilijk, maar zeker niet onmogelijk!


Moet mijn hond links of rechts lopen? 

En wat als mijn hond vóór mij wil lopen? Wat is nou wel goed?

Nou, dat mag je helemaal zelf beslissen. De eerste stap die je hond moet leren, is dat hij niet trekt.

Links of rechts lopen is iets waar je je nu nog niet druk over hoeft te maken. Dus ook vóór jou lopen is geen punt, als hij maar niet aan de lijn trekt.

waar moet je hond lopen foto loca


Stappenplan om trekken aan de lijn af te leren


1. Waarom trekt je hond? 

Het is belangrijk om te weten waarom je hond aan de riem trekt. Is hij nerveus? Wil hij naar andere honden of mensen toe? Heeft hij geleerd om te trekken omdat dat is beloond door het meelopen? De reden voor het trekken is van belang voor de oplossing!

2. Wat is de favoriete beloning voor jouw hond? 

Als je hond brokjes niet lekker genoeg vindt tijdens het wandelen, kun je die niet gebruiken als beloning. Maar misschien kun je hem wel belonen met geitenkaas, hondenworst of gedroogde long. Speeltjes zijn ook prima beloningen, maar ook snuffelen en rennen zijn beloningen.

3. Leer je hond een beloningssignaal. 

Een beloningssignaal is een kort, duidelijk signaal zoals een clicker, een kort woordje zoals bijvoorbeeld 'yes' of 'top'. Dat signaal geef je als je hond het goed doet. In dit geval dus als hij niet trekt maar de lijn slap is. Is de lijn slap omdat hij snuffelt, of omdat hij even naar je toe draait, of omdat hij om je heen draait? Dat maakt niks uit. Slappe lijn = beloningssignaal + beloning!

4. Gebruik een fijn zittend Y-tuig en een langere lijn.

Zorg dat je hond geen ongemak ervaart. Heel veel halsbanden, riemen en tuigen die ontwikkeld zijn om trekken aan de riem af te leren, veroorzaken pijn, ongemak, angst, of zelfs verwondingen, zuurstofgebrek, of verstoringen in de bloedtoevoer bij je hond. Met een lijn van 3 meter heeft je hond meer kans op succes dan aan een lijn van 1 meter.

5. Geef de beloning in de richting waar je vandaan komt, niet waar je heen gaat.

Beloon je met voer, geef de voertjes dan achter je, uit je hand, of drop ze op de grond. Beloon je met spel, bied het speeltje dan ook op die plek aan. Gebruik je rennen, ren dan in de richting waar je vandaan kwam.


Tijdens een wandeling is het erg belangrijk dat je hond ruimte heeft om te snuffelen! Ook daarom is een langere lijn belangrijk.

trekken afleren vanmaanenloca foto


Een hondentraining om trekken aan de lijn af te leren? 

Wil jij voor altijd af zijn van het getrek aan de riem door je hond? In de hondentraining Trekken Aan de Lijn. Na de hondencursus stopt jouw hond met trekken aan de lijn, ook als hij andere honden, mensen of interessante dingen tegenkomt. Hij blijft netjes voor de deur zitten voor je hem gaat uitlaten. Zo kan je weer met plezier wandelen met je hond.


Meer weten over de trekken aan de lijn training of heb je wat hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanleren van NIET aan de lijn trekken? Geen zorgen, je bent niet alleen! Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club. Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen over trekken aan de lijn /opvoeding van je hond, wandel-/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding: normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar. Of check hier onze online trekken aan de lijn training.

Wil jij meer lezen over trekken aan de lijn onderwerp? 

Check dan de blog categorie over trekken aan de lijn.


Deze blog delen?

Geweldig dat jij deze blog over trekken aan de lijn wilt delen! Kopiëren en plakken van deze blog (of gedeeltes ervan) mag natuurlijk niet, maar het delen via onderstaande buttons? Dat stellen we enorm op prijs!

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen