Hondentraining, hoe doe je dat?
22 juli 2022 
7 min. leestijd

Hondentraining, hoe doe je dat?

Hondentraining is echt noodzakelijk voor eigenlijk elke hond en baas. Zonder training en opvoeding kan je hond niet begrijpen wat jij van hem verwacht. Honden die niet hebben deelgenomen aan trainingen hebben meer kans op agressie, angst en ongewenst gedrag. 

Maar hoe doe je dat dan? Internet staat bol van trainingsadviezen, die mijlenver uit elkaar liggen. Hoe kan dat? 


Enorme verschillen in hondentraining

Het is voor de eigenaren bijna niet te begrijpen. De ene trainer zegt bij hun uitvallende hond dat ze afstand moeten houden en moeten belonen als hun hond rustig naar de andere hond kijkt. Een ander adviseert juist om veel dichterbij te gaan, de hond uit te laten vallen en dan een stevige correctie te geven. 

De een zegt een tuig aan, de ander adviseert een sliplijn. Volgens de ene trainer is je hond onzeker, volgens de andere juist dominant. Super verwarrend dus! 

wat doet hondentrainer


Hondentraining door verschillende ogen 

De verschillen ontstaan deels omdat elke trainer met een ander paar ogen kijkt. Soms gaat een trainer ervan uit dat je hond niet luistert omdat hij datgene wat je vraagt, nog niet kan. Een andere trainer vindt dat je hond koppig of eigenwijs is (daar wordt dan vaak ook een ras aan 'geplakt'). 

Een derde trainer vindt dat je hond hoe dan ook wel moet luisteren, en een vierde zegt dat je hond te veel spanning ervaart in deze situatie om het gevraagde gedrag te laten zien, al zou hij het kunnen. Dus... wat is waar? 


Iedereen heeft gelijk

Iedereen is (hoop ik) overtuigd van zijn eigen gelijk. Als je invalshoek is dat je écht gelooft dat honden continu bezig zijn om de rang-hoogste te worden binnen je gezin, kijk je anders naar bepaald gedrag dan wanneer je denkt dat honden het liefste de rang-laagste zijn, of wanneer je gelooft dat honden helemaal geen rangrelaties hebben.

Zo kan de uitleg van gedrag, zoals grommen wanneer je hond een bot heeft, op verschillende manieren worden uitgelegd. 

gebalanceerde training


Hij luistert niet!

Het is natuurlijk makkelijk om het op je hond af te schuiven. Hij doet niet wat je zegt. Maar misschien moet je dan als trainer even in de spiegel kijken. 

Heb jij je hond datgene dan wel aangeleerd op zo'n manier dat hij het ook echt begrijpt? Heb je daar echt tijd en energie in gestoken, en heb je dat gedrag dat hij niet laat zien wel geoefend in dezelfde setting? Dat je hond thuis in de keuken 5 minuten 'zit en blijf' kan, wil niet zeggen dat hij dat ook bij een poort van een hondenspeelveld kan. 


Positief trainen

Met positief trainen probeer je zoveel mogelijk ongewenst gedrag te voorkomen, en gewenst gedrag te belonen. Je leert gedrag aan in kleine stapjes en je vraagt je af hoe je hond zich voelt, wat zijn houding is, wat de oorzaak van het gedrag is en hoe je je hond kunt helpen om wel succes te boeken... dus om het wél gewenste gedrag aan te bieden.

De basis is dus het gewenste gedrag aanleren en ongewenst gedrag voorkomen. Mocht je hond alsnog ongewenst gedrag vertonen, dan stop je het gedrag op dat moment door je hond uit de situatie te halen of door andere vormen van management. Fysieke correcties gebruik je zo min mogelijk, alleen in noodsituaties. 

hoe train jij een hond


Gebalanceerd trainen

Met gebalanceerd trainen gebruik je ook beloningen. Daarnaast zoek je juist de momenten op of lok je ze uit, waar je hond het ongewenste gedrag laat zien, om dit vervolgens te bestraffen. 

Gewenst gedrag beloon je met je stem, een aai, een balletje of voer. De stapjes in het aanleren zijn vaak groter, en er is minder ruimte voor eigen inbreng vanuit je hond. Heeft je hond eenmaal geleerd om te gaan zitten op commando, dan moet hij het gewoon doen, overal en altijd. 

Fysieke correcties worden bij gebalanceerde training veelvuldig gebruikt, zoals lijncorrecties en slaan met voorwerpen of 'een tik verkopen'. 


Voorbeelden van verschillende aanpakken

Stel, je hebt een hond en je hond toont ongewenst gedrag. Hij springt op tegen bezoek, en ook tegen jou als je thuis komt. Je hebt een grote hond, laten we zeggen een kruising herder/labrador.

  • Een positieve trainer zal adviseren om je hond aan te lijnen om opspringen te voorkomen, en deze te belonen voor het gedrag met 4 poten op de grond staan (of zitten, of liggen). Of hij kiest voor het strooien van voer op de vloer wanneer de deur open gaat, of je hond leren om in zijn mand te blijven door middel van belonen. 
  • Een gebalanceerde trainer zou je hond bij binnenkomst een knie geven wanneer hij opspringt. Als je hond dan wel gaat zitten, krijgt hij een aai over zijn kop. Of hij geeft je hond een tik op zijn kop met opspringen, en wanneer je hond laag blijft, een koekje. 
  • Een strafgerichte trainer komt binnen en straft je hond al vanaf het benaderen, vaak gaat dit door het afstappen op je hond in een hoge houding, eventueel met porren met de handen of schoppen/schopbewegingen (afhankelijk van hoe goed je hond kan ontwijken). Als je hond vlucht en ontwijkt, wordt hij met rust gelaten. 

hond trainen met discipline


Strafgericht trainen

Het rare is dat de trainers die echt strafgericht trainen (de beloning is bij deze methodiek het uitblijven van straf) zelf vinden dat ze liefdevol, of tenminste diervriendelijk trainen. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van fysieke straffen. 

Het ongewenste gedrag wordt gecorrigeerd door alfarollen (je hond op de rug dwingen), schoppen onder de buik en lijncorrecties, vaak met behulp van trainingslijnen. De beloning voor je hond bestaat uit het uitblijven van de straf. 


Kijk naar je hond

Iets anders dat opvalt, is hoe verschillende trainers het gedrag van een hond interpreteren. Waar de ene trainer een angstige hond ziet, ziet de andere juist kalmte. Waar de een dominantie ziet, ziet de ander onzekerheid of opwinding.

Als je naar video's kijkt waarin een hond wordt getraind, hoor je (of lees je) soms een trainer zeggen dat de hond gelukkig en rustig is, terwijl de hond zijn oren naar achteren heeft, zijn staart tussen de poten, hij hijgt en zijn ogen rollen in hun kassen. Zo ziet een rustige, blije hond er dus niet uit. Leer de hondentaal en laat je niet verleiden door mooie praatjes! 

waarom moet een hond luisteren


Waarom zou iemand een hond bang maken met trainen?

Dat is dus een hele goede vraag. Misschien omdat de trainer er zelf écht in gelooft dat hij of zij op deze manier je hond en jou helpt. Hij denkt dat omdat je hond stopt (tijdelijk of blijvend) met het ongewenste gedrag, en omdat jij blij bent. 

De trainer weet niet dat hij zojuist, door die flinke ruk aan de lijn, blijvende schade heeft veroorzaakt bij de strot van je hond. Hij heeft het ook zo geleerd vroeger, en bij zijn hond hielp het ook. Dus wil hij ook weer anderen helpen. 


Trekken aan de riem

Nog een voorbeeld dan maar. Laten we zeggen dat je een baasje bent van een hond die aan de riem trekt. Het is je eerste hond, je hebt geen cursus gedaan, maar je hebt echt heel veel hinder van het getrek. Je gaat naar bovengenoemde trainer, die jou vertelt dat hij heel respectvol traint. Want dat gelooft hij zelf.

Hij geeft een paar flinke correcties, en je hond stopt met het getrek. Wat voel jij? Opluchting? Blijheid? Dankbaarheid? Dat spiegel jij naar de trainer, die dus naast het succesgevoel (hij heeft je hond laten stoppen met bepaald gedrag) ook nog eens wordt beloond door jou. 

oplossen trekken aan de lijn


Moraal van het verhaal

Is 'nou, het werkt toch' een geldig excuus om je hond te mishandelen? Heiligt het doel de middelen? Is het prima om een ander levend wezen pijn te doen of angst te laten ervaren om hem te laten doen wat jij wilt? 

Dit zijn vragen waarmee een trainer bezig zou moeten zijn. Wanneer is dwang, geweld of angst noodzakelijk? En wanneer kun je het ook zónder oplossen? Al duurt het dan misschien wel langer dan een uurtje, en moet je iets beter nadenken, plannen en managen.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen