Blafband gebruiken - waarom wel of niet?
19 maart 2021 
10 min. leestijd

Blafband gebruiken - waarom wel of niet?

Blafband…als je daar op zoekt in Google dan heb je echt enorm veel keuze. Antiblafband met stroom, met trillingen, met spray, met piepjes, met ultrasoon geluid, met vibraties, met sensaties, met verschillende geuren. Ja, de creativiteit lijkt soms wel eindeloos als het gaat om middelen om je hond te straffen. Maar…zijn er ook nadelen aan zo’n band?
En als je hem wil gebruiken, waar moet je dan op letten?
Want je wilt toch iets doen aan het geblaf.

Werkt een blafband dan altijd?

Hier kan ik kort in zijn: Nee. Een blafband kan ervoor zorgen dat je hond stopt met blaffen. Maar het lost de oorzaak van het blaffen niet op.

Als je hond blaft omdat hij het echt super moeilijk vindt om alleen te zijn, kan hij wel stoppen met blaffen als je een blafband inzet. Helaas voelt hij zich nog steeds niet ontspannen als jij weggaat. Een hond die van nature een waakse erfbewaker is, stopt dan misschien wel met het geblaf. Omdat je zijn geblaf onderdrukt met deze correctie, veroorzaakt dit wel een berg extra frustratie. Deze frustratie kan er dan weer voor zorgen dat je hond een nietsvermoedende pakketbezorger bijt, in plaats van op afstand te blaffen.

blafband-risicos

Hond blaft door de blafband heen

Je hond kan door de blafband heen blaffen. Wij hebben 2 opvanghonden gehad die de link met de anti-blafband en hun eigen geblaf niet hadden gelegd. Het resultaat van het blaffen waren brandwonden, korsten en etter in de hele hals. (NIET OVERDREVEN!)

Toevallig las ik bij een reclame voor de anti-blafband:  “de hoogste stand werkt goed bij de extra koppige honden”. Ik vraag me af of de fabrikant of het reclamebureau echt gelooft dat de hond die door de stroom heen blaft “koppig” is. Dat je dit roept vind ik echt heel triest.
Een hond die door de band heen blaft, is zeker niet koppig. Hij is volledig in paniek. Hij begrijpt niet dat de schok het gevolg is van het blaffen.

Hoe zou jij het vinden als je tijdens het lopen bij elke stap een stroomstoot krijgt? Je stopt met lopen en weer krijg je stroom. Je gaat van alles proberen om van dat vervelende en pijnlijke gevoel af te komen. Zitten, liggen, omdraaien. Wat je ook doet niets helpt. Je blijft schokken krijgen. Ja, duh, je werd gecorrigeerd voor knipperen met je ogen. Snap je dat dan niet? Het is erg lastig om die link te leggen voor mens en dier!

Hoe werkt een blafband?

Ik kwam een aantal zinnen tegen in de reclames voor blafbanden.

“Het is geen strafmiddel maar ondersteuning” stond er bij een band. Hier ben ik het niet mee eens. Een onaangename prikkel die je toevoegt waardoor gedrag stopt of vermindert, is per definitie straf. Er is niets mis met straf maar zeg dan eerlijk dat het straf is. Op veel verpakkingen worden de banden ook vaak “trainingsband” genoemd. Dit klinkt zo veel beter dan “strafband” of correctiemiddel.

“Train met stroomprikkels, trillingen, ultrasoon geluid, of met de combinatie van alle 3”. Tsja, wat moet ik daar over zeggen. Je hond draait door omdat hij niet eens meer weet waar hij op moet reageren. Pijn aan de oren, pijn in je nek of een irritant getril.

De blafbanden die geen stroomstoot geven, worden vaak aangeprezen als “diervriendelijk”. Je hond kan minstens 300 keer zo goed ruiken als wij. Als hij dan blaft, krijgt hij een prikkende spray in zijn neus. Of een ultrasoon irritant geluid in zijn oren. Ik vind dit niet echt diervriendelijk. Wat vind jij?

Maar de blafband heeft dan toch het probleem opgelost?

Met een blafband corrigeer je het blaffen. Als je hond blaft en hij draagt zo’n band krijgt hij een correctie door middel van geur, geluid, trilling of een stroomstoot. Hij leert dus heel snel dat blaffen geen optie is. Probleem opgelost, mooi toch?

Eh…nee. Ik vind dat helemaal niet mooi.
Het probleem is niet opgelost Het gevolg van een probleem is opgelost. Dit noemen we symptoombestrijding.

Vergelijk het met eens met de situatie dat je kind bang is in het donker. Omdat je kind bang is in het donker gaat hij huilen. Als je elke keer zou slaan als hij begint met huilen, stopt hij er waarschijnlijk wel mee. Maar het probleem is hiermee echt niet opgelost. Je kindje blijft bang in het donker. Hij gaat zich onder de dekens verstoppen, tanden op elkaar, probeert de klappen te voorkomen die het gevolg zijn van het huilen. Er bestaan geen anti-huil halsbanden, waarom dan wel een anti-blafband?

Omdat het goed is om van elkaar te leren, kan je jouw ervaring delen in een reactie onder deze blog.

Een hond is geen kind

Dat is helemaal waar. Toch hebben honden en kinderen dezelfde leerprincipes en dezelfde basale emoties. Beide diersoorten, een mens is ook maar een zoogdier, leven samen in 1 gezin. Als het goed is, bepaal jij als volwassene de regels. Jij zorgt voor het levensonderhoud en verzorgt zowel de hond(en) als de kinderen. Je hebt dus ook de verantwoordelijkheid voor het welzijn van je kind of jouw hond.

Als je denkt aan ouders die hun kind slaan wanneer zij bang zijn, vind jij dan dat dit goede ouders zijn? Ik vind dus van niet. Er zijn talloze oplossingen om een bang kind te helpen.

Er zijn ook talloze oplossingen om je hond te laten stoppen met blaffen! Je hond doet namelijk niks opzettelijk verkeerd; hij blaft niet om jou of de buren te pesten. Hij blaft uit angst, waakzaamheid, nervositeit of verveling.

hond-blaft-door-blafband

Blafband vanwege overlast?

Het aanhoudende geblaf van een hond en de hondenpoep op straat zijn grote ergernissen. Het zijn ergernissen zowel bij mensen die honden hebben als bij mensen die geen honden hebben. Zelfs de grootste hondenliefhebbers vinden constant geblaf of hinkelen tussen de hondenpoep niet echt leuk.

Als jouw hond de buren gek maakt met zijn geblaf en je vraagt advies op social media, is er 1 oplossing die heel vaak voorbijkomt; de blafband.
De eerste stap is niet de hond, maar de buren. Ga langs met een bosje bloemen of met een doosje chocolade. Een attentie wordt vast gewaardeerd door je buren. Vertel dat je het erg vervelend vindt dat ze overlast hebben van je hond. Zeg dat je er heel hard mee aan het werk gaat om het geblaf te stoppen. Zijn je buren niet thuis, laat dan een leuke brief achter. Meestal zijn de buren geen monsters. Het kunnen leuke mensen zijn die ook van honden houden. Misschien maken zij zich juist zorgen om je hond omdat die blaft. Als jij dus vertelt dat je het beste voor je hond en je buren wilt bereiken, kan je misschien zelfs hulp krijgen van je buren!



Waarom blaft je hond?

Het doel is dat we het probleem oplossen. We moeten erachter komen waarom je hond blaft. Blaffen heeft altijd een reden.

  • Soms is het waakzaamheid. Je hond blaft vooral op momenten dat iemand langsloopt of als de deurbel gaat. Het kan ook zijn dat de kat van de buren over het dak huppelt.
  • Soms is het frustratie. Je hond ziet of hoort bijvoorbeeld spelende kinderen of blaffende honden en wil ernaartoe. Helaas zit het tuinhek ertussen waardoor hij dit niet kan.
  • Soms is het verveling. Het blaffen maakt adrenaline aan waardoor de hond zich “beter” voelt. Sommige honden zijn nerveus of angstig als ze alleen worden gelaten. Zij gaan dan blaffen om ervoor te zorgen dat iemand komt kijken.

Je moet in het begin veel onderzoeken. Wanneer blaft je hond, wat gebeurt er op dat moment, hoe lang blaft je hond, wat doet hij tijdens het blaffen, wat doet je hond voor en na het blaffen. Ik adviseer je een camera-app of videocamera te gebruiken.

blafband-als-hond-alleen-is

Blaffen uit waakzaamheid

Kijk goed naar het gedrag en de lichaamshouding van je hond. Stel je gaat weg en je laat je hond alleen. Het eerste half uur ligt hij te slapen. Daarna gaat hij rondlopen, drinkt wat, kluift wat en gaat weer liggen. Dan zie je hem opeens zijn oren spitsen. Hij gaat staan en blaft een paar keer. Dan is het weer even stil, hij luistert en blaft weer paar keer. De houding is normaal. Je hond drinkt, eet/kauwt wat en maakt geen nerveuze indruk.

Dit is “normaal” gedrag. De hond reageert waarschijnlijk op een geluid uit de omgeving. Dit benoemen mensen vaak als “waaks”. Hoeveel je hond blaft, ligt er dus vooral aan hoe veel prikkels er in de omgeving zijn. Vaak is zicht en gehoor naar buiten te verminderen. Praten tegen je hond via een camera-app of babyfoon kan voldoende zijn om deze vorm van blaffen op te lossen.

Blaffen uit niet alleen kunnen zijn

Mijn hond staat als ik wegga direct bij de deur. Wat nu?

Je hond loopt naar het raam. Dan naar de deur. Hij blijft in beweging en staat af en toe kort stil. Hij piept, staat met zijn voorpoot omhoog en loopt weer heen en weer. Dit duidt op nervositeit. Je hond maakt zich zorgen om alleen te zijn.
Het gedrag kan extremer. Je hond springt tegen de deur of tegen de ramen. Hij blaft en piept, loopt in versneld tempo heen en weer. Ook drinkt of eet hij niet als je er niet bent.
Hij hijgt, heeft zijn staart laag en heeft ogen zo groot als schoteltjes. Het kan zijn dat je hond in huis plast of poept. Ook kan hij gaan slopen.

Dat is dus niet “stout”, dit zijn serieuze tekenen van verlatingsangst.
En om dan terug te komen op het idee van een blafband: angst bestrijden met iets wat nog meer angst veroorzaakt? Dit is niet echt logisch.

anti-blafband-buiten-om

Blaffen uit verveling

Als je vermoedt dat je hond zich verveelt, is de beste optie om te kijken of het blaffen ophoudt wanneer je meer tijd en aandacht gaat besteden aan je hond. Wat voor de ene hond meer dan genoeg is, is voor een andere veel te weinig. Een zesjarige mopshond kan bijvoorbeeld tevreden zijn met een uurtje wandelen en 1 x per week naar de hondenschool voor een Funles.  Voor een tweejarige Mechelse herder is dit zeker niet voldoende, die wordt knettergek.

Als er sprake is van verveling is het niet eerlijk om van je hond te verwachten dat hij zich aanpast. Als goede baas heb je je huiswerk gedaan en gekozen voor een hond die bij jou levenswijze past. Geef de hond wat hij nodig heeft. In onze cursussen en community geven wij je tips!




Zijn er alternatieven voor een anti-blafband?

  • Training is bijvoorbeeld een alternatief voor een anti-blafband. Als je denkt “ja maar ik heb geen tijd om met de hond te trainen”  vraag jezelf dan af waarom je gekozen hebt voor je hond.  Het kan toch niet zo zijn dat je je hond straft met een blafband omdat jij geen tijd hebt?
  • “Ja maar ik kan niet de katten verbieden om langs ons raam te lopen” Verbieden lukt niet maar je kunt bijvoorbeeld een sproeier gebruiken met een bewegingssensor. Dit is een effectieve manier om katten uit een bepaald gebied te houden.
  • Je kan radio en/of TV aanzetten bij honden die reageren op geluiden.
  • Je kan raamfolie gebruiken bij honden die reageren op alles dat langsloopt. Ook kan je je hond in andere kamer doen waar het zicht op bepaalde plekken minder is.
  • Koop een Treat & Train om de hond te kunnen belonen voor het stil zijn.
  • Zet het blaffen op commando.
  • Breng je hond naar dagopvang, of schakel een oppas of een uitlaatservice in.

Als je te maken hebt met verlatingsangst, kan je hond gewoon echt niet alleen zijn. Elke keer als je hem wel alleen laat, wordt het probleem groter.

stoppen-met-blaffen

Is een blafband gevaarlijk?

Ja een blafband kan echt gevaarlijk zijn. Dat je je hond pijn doet vind ik een gevaar voor de relatie met je hond.

Ook weet je niet waar je hond de correctie aan koppelt. Hij doet iets wat voor hem normaal en noodzakelijk is en opeens krijgt hij een klap stroom, hoort een vervelend geluid of ruikt een hele vieze geur. Soms zie ik dat een hond de link niet legt van zijn blaffen en de pijn die hij daarna ervaart. Hij blaft in blinde paniek door de correcties heen. Met als gevolg verwondingen van de band en een nog erger gedragsprobleem. Sommige honden stoppen met blaffen, maar gaan dan over in het slopen van dingen. Soms bijten zij zelfs hun eigen poten of staart kapot.

Stroom heeft ook effect op de zenuwen en het neurologisch systeem van een hond. Vooral als het herhaaldelijk gebeurt op een zeer kwetsbare plek.
Neem je verantwoordelijkheid als baas. Zoek een echte oplossing!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


















Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Alona
Door

Alona

op 16 Oct 2023

Onze hond blaft aanhoudend als we niet in dezelfde ruimte zijn. Dag en nacht. Onze buren horen het dus door de muren en dubbele beglazing door. Wij hebben echt al alles geprobeerd en vandaag zijn de buren geweest om te eisen dat de hond weg gaat.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 18 Oct 2023

Hoi Alona, dat is erg vervelend, voor jullie, jullie hond en de buren. Dat klinkt wel als een serieus geval van niet alleen kunnen zijn. Hoe oud is jullie hond en sinds wanneer doet hij dit? Wat hadden jullie al geprobeerd, is er ook een trainingstraject ingezet met gedragstraining? Het is lastig dat een hond die er zoveel last van heeft tijdelijk niet alleen gelaten kan worden.

Chantal
Door

Chantal

op 30 Jan 2023

Ik ben van mening dat een blafband geen kwaad kan mits deze geen elektrische schokken geeft. Wij hebben een diervriendelijke blafband gekocht bij www.blafband.nu en ik vind persoonlijk dat dit moet kunnen als je overmatig geblaf tegen wilt gaan.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 15 Mar 2023

Wij zijn van mening dat een blafband per definitie niets doet aan het oorzaak van het blaffen (angst/ nervositeit/ bewakingsinstinct enzovoort). Blafband stopt het blaffen, maar niet het onderliggende emotie. Dat zou het zelfde zijn als een baby een reepje ductape over zijn mond te plakken, want dan huilt die niet meer. Diervriendelijke blafbanden werken vaak met vieze geur, perslucht als schrikeffect of irritante geluid. Dat vindt een hond ook echt niet fijn. Bij overmatige geblaf kan je dus het beste onderzoeken waarom de hond overmatig blaft en dan iets aan de oorzaak doen.

Ceet
Door

Ceet

op 21 Apr 2022

Mijn hond blijft blaffen als we weg zijn. Gewoon non-stop met huilen erbij. Gelukkig heb ik schappelijke buren maar het is gewoon niet te doen. Weet het echt niet meer, moet altijd rekening houden als we weggaan. We hebben wel eens 5 dagen een zo goed als diervriendelijke blafband gehuurd bij een dierenspeciaalzaak , maar ook daar blaft ze doorheen:( help is er een dierenfluisteraar of iets?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 27 Apr 2022

Hoi Ceet, waarschijnlijk blaft en huilt je hond omdat hij niet alleen KAN zijn. Hij is dus angstig/in paniek. En daar helpt geen blafband tegen, want al zou het blaffen ophouden dan is je hond nog steeds angstig, en gaat waarschijnlijk andere probleemgedrag laten zien. Zoals binnen plassen, of zichzelf verwonden. Voorlopig kan je hond dus niet alleen zijn, maar het goede nieuws is dat je dat wel kan trainen. Wij hebben daar een online programma voor bij LOCA en je kan ook een consult boeken! https://vanmaanenloca.nl/vaarwel-verlatingsangst-programma/

Debby
Door

Debby

op 16 Sep 2021

Die blafband moet snel afgeschaft worden. Correcties zijn niet controleerbaar en daar doe je meer schade mee. Ik sta voor de uitdaging om mijn pup van 18 weken te laten blaffen (op commando). Is trouwens ook een mooie oefening om te doen, blaf en zwijg.

Reactie plaatsen