Verlatingsangst... mijn hond kan niet alleen zijn
18 juli 2023 
11 min. leestijd

Verlatingsangst... mijn hond kan niet alleen zijn

Als je hond verlatingsangst heeft is dat een probleem dat grote gevolgen kan hebben voor je leefsituatie. Misschien blaft en jankt je hond de hele tijd als je niet thuis bent. Je hond veroorzaakt dan dus overlast, voor je buren of misschien zelfs de hele buurt.

Sommige honden gaan binnen plassen en poepen, wat natuurlijk ook niet echt fijn is. Slopen is ook een veel voorkomend probleem bij honden die het alleen zijn heel moeilijk vinden.

Wie hier het meeste onder lijdt, is uiteraard je hond, die enorme stress ervaart. Maar voor de baas kan dit ook echt slopend zijn. Je gaat gewoon niet met een gerust hart de deur uit als je weet dat je hond thuis in paniek raakt…


Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst is in de volksmond het 'niet alleen kunnen zijn'. Maar het kan ook zijn dat je hond problemen heeft met alleen zijn, terwijl het geen angst is. En sommige honden hebben verlatingsangst terwijl ze niet alleen zijn, maar in gezelschap van andere honden. Deze honden zijn dan angstig als er geen mensen bij hen zijn.

Je hebt ook honden die in paniek raken als één gezinslid weg gaat, terwijl de anderen gewoon nog thuis zijn. Als dit om steeds dezelfde persoon gaat, dan spreken we over overmatige binding.

verlatingsangst herkennen hond gedrag


Hoe herken je verlatingsangst bij je hond?

Kenmerken van verlatingsangst zijn:

  • Blaffen/huilen/piepen
  • Heen en weer lopen/cirkelen/onrust
  • Slopen, dingen vernielen
  • Krabben (aan deuren/muren/zichzelf/meubels)
  • Onzindelijkheid
  • Niet drinken of eten als je weg bent
  • Kwijlen, hijgen

angstgedrag herkennen

Hoe krijgt je hond verlatingsangst?

Bij honden zijn er grote individuele verschillen. Waar de ene hond zich prima vermaakt zonder andere honden of mensen in de buurt, is dat voor een andere hond een groot probleem.

Honden die zeer zelfstandig zijn en van oorsprong gefokt zijn om alleen te werken zonder mens of andere honden, hebben vaak minder snel last van verlatingsangst dan bijvoorbeeld herders, meutehonden of gezelschapshonden.

Met een berghond, rottweiler of schnauzer zul je dus minder snel een probleem krijgen met het alleen zijn dan met een husky, herder of een beagle. Bij husky’s en beagles komt het probleem minder vaak voor als er meerdere honden in het gezin zijn.

hond leren alleen zijn thuis


Mijn hond kan niet zonder mij

Overmatige binding met een persoon en niet alleen kunnen zijn, dat zijn dus 2 verschillende gedragsproblemen. Natuurlijk is het heel fijn als je een sterke band hebt met je hond. Een hond die zich angstig, hulpeloos, verloren en gespannen voelt zonder jou… nee, daar zit je natuurlijk niet op te wachten.


Heb je dit probleem? Dan zal er bij jullie een training moeten plaatsvinden waarbij je hond meer zelfvertrouwen krijgt. Jij, als baas, zal advies nodig hebben om ervoor te zorgen dat je op een vriendelijke manier iets meer afstand tussen jou en je hond gaat creëren.

Trainingen waarbij je hond zelfstandig moet werken, zijn een aanrader! Denk hierbij aan speuren, freeshaping, zoekwerk en body awareness.

mijn hond wil hele tijd bij mij zijn

overmatige binding hond blaft bij alleen thuis blijven


Wat te doen als je hond blaft als hij alleen thuis is?

De allereerste stap zou moeten zijn: uitzoeken waarom je hond blaft. Is het angst, of iets anders? Om hier achter te komen moet je wel weten hoe je hond zich gedraagt als je weg bent, wat hij doet, wanneer hij blaft en hoe.

Gelukkig zijn er tegenwoordig makkelijke camera’s die je kunt installeren waarmee je echt 'live' naar je hond kunt kijken. Opnemen kan natuurlijk ook. Zolang je maar een beeld krijgt van het gedrag van je hond wanneer hij alleen is.

Misschien blaft je hond als hij andere honden of mensen buiten ziet lopen. Dat is uiteraard geen verlatingsangst, meestal is dan een oplossing waarbij je het zicht naar buiten ontneemt al voldoende.


Hond jankt wanneer hij alleen is

Vocaliseren (janken, blaffen, huilen) kan dus ook iets anders zijn dan angst. Angstige honden hebben vaak een hoge blaf of ze huilen, piepen of janken.

Als je er achter komt dat er sprake is van angst, dan moet je in kleine stapjes gaan werken. Het punt is dat je dan je hond dus echt gewoon NIET alleen kunt laten in de eerste fase van de training. Je zult dus een oppas of dagopvang moeten regelen, of tijdelijk thuiswerken.

Hoe lang duurt het dan voordat je hond rustig thuis kan zijn? Dat is per hond verschillend. Je moet wel in gedachten houden dat het je hond is die het hier echt zwaar heeft. Hij jankt en huilt omdat hij angstig en gestrest is, niet om jou te 'pesten'.

mijn hond jankt alleen

blaffen en janken alleen thuis zijn hond


Hond heeft verlatingsangst ’s nachts

Sommige honden vinden ’s nachts alleen zijn erg moeilijk. Dit zien we vooral bij puppy's, oudere honden en na een verhuizing.

Vaak is de omgeving van de hond ’s nachts anders dan overdag. Er zijn andere geluiden, je hond is dan meestal in een andere ruimte dan jij. Vaak is de eerste oplossing een slaapplaats voor je hond vlakbij jou. Vanuit daar kun je weer gaan opbouwen naar de gewenste plek.

Vooral bij puppy's vind ik het echt belangrijk dat ze de eerste paar nachten in hun nieuwe huis vlakbij de baas kunnen slapen.


Hond heeft verlatingsangst na een operatie

Een opvallend verschijnsel is verlatingsangst na een operatie. Wat mij opvalt, is dat het vooral voor komt bij honden die óf de narcose in gingen zonder dat hun baas erbij was, óf uit de narcose kwamen zonder hun baas in de buurt. Of beide.

Hierbij geldt ook: je moet het weer helemaal vanaf het begin opbouwen. Kon je hond voor de operatie zonder problemen 8 uur alleen zijn? Fijn, maar dat is nu niet je uitgangspunt. Vaak gaat het opnieuw alleen leren zijn fout, omdat we denken 'dat kon mijn hond al'. Je gaat dan te snel en kijkt niet zo goed naar wat je hond NU aan kan.

verlatingsangst bij oudere hond

verlatingsangst oudere hond na operatie


Je oudere hond kan niet meer alleen zijn

Wanneer je hond ouder wordt, kan hij dement worden. Dit gaat vaak gepaard met onzekerheid en angst. Ja, ook verlatingsangst.

Misschien heeft je hond er in de eerste 10 jaar van zijn leven nooit moeite mee gehad dat je ging werken. Je senior-hond zoekt nu misschien wat vaker steun bij jou. Maar wat als je er niet bent? Dan kan zijn angst toenemen.

Bij oudere honden zie je ook relatief vaak onzindelijkheid, omdat ze toch al minder goed hun plas op kunnen houden. Verlatingsangst behandelen bij oudere honden neemt vaak iets meer tijd in beslag dan bij jonge honden.


Hoe leer je je hond om alleen te zijn?

Als je hond nog geen probleem heeft met alleen zijn (om daar zeker van te zijn, gebruik de camera!), is het alleen zijn van je hond alsnog wel iets waar je een beetje aandacht aan moet besteden.

Dit probleem kan namelijk altijd nog ontstaan. Vaak weet je pas dat je hond verlatingsangst heeft als je buren je vertellen dat hij jankt wanneer je er niet bent. Maar het kan dus zijn dat het probleem er al langer was.

Misschien ging je hond steeds heel veel drinken wanneer je thuis kwam. Of at hij het kluifje dat je hem gaf bij het weggaan pas op toen jij thuis kwam.

Daarom is dus de camera zo belangrijk! Je kunt daarmee al gaan ingrijpen voordat het alleen zijn een heel groot probleem wordt.

hond leren alleen thuis te blijven

hond leren alleen zijn thuis verlatingsangst


Een puppy leren om alleen thuis te zijn

Met een puppy maakt het al verschil als de fokker de pups heeft geleerd om alleen te zijn. Dus, zijn de pups ook alleen in een ruimte geweest zonder nestgenoten en moeder? Als je pup die ervaring nog niet heeft, dan moet hij dus leren om zonder moeder en andere puppy's te zijn, en ook nog eens zonder jou.

Best moeilijk! Een veel voorkomend probleem met puppybaasjes is dat we vergeten het alleen zijn van de pup te oefenen. Vaak neem je vrij om je pup goed te kunnen begeleiden met zindelijkheid, maar omdat je dan thuis bent, vergeet je je pup alleen te laten.


Trainingsschema om je hond te leren om 'alleen te zijn'

Het trainen van je hond om alleen te kunnen blijven is uiteraard voor elke hond net even anders. Voor elke hond geldt: als er al een probleem is met alleen zijn, dan moet je extra voorzichtig zijn.

Als je hond echt serieuze verlatingsangst heeft, kun je hem dus tijdens de trainingsperiode niet langer alleen laten dan dat hij echt zonder moeite aan kan. Je begint met eenvoudig de deur uit lopen en weer terug te komen. Je bent dus misschien 1 seconde weg.

Het vaak gehoorde advies 'je begint met een paar minuten en dan blijf je elke keer 5 minuten langer weg' is voor veel honden veel te snel. Vooral als je maar 3 keer per week oefent. Het is het beste om in hele kleine stapjes te oefenen en daarbij gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen. Secondes dus, in en om het huis.

trainen alleen thuis blijven

trainingsschema alleen zijn hond aanleren


Medicatie tegen verlatingsangst bij je hond?

Je kunt je hond ondersteunen met medicatie. Nee, niet door hem spierverslappers te geven zodat hij niet kan blaffen of bewegen. Dat zou zijn angst alleen maar groter maken.

Je kunt middelen proberen die vrij verkrijgbaar zijn, zoals Adaptil, homeopatische middelen en natuurgeneeskundige supplementen. Bedenk wel dat alle middelen zijn bedoeld als ondersteuning bij gerichte training. Alleen een 'pilletje geven' is dus nooit een oplossing voor het veranderen van gedrag.

Soms is het nodig om zwaardere medicatie te gebruiken. Overleg altijd heel goed met een dierenarts en gedragstherapeut voordat je deze medicatie gaat gebruiken. Vraag naar eventuele bijwerkingen en op welke termijn je verbetering zou moeten zien. En niet vergeten, ook hier is de training de hoofdzaak. Medicijnen zijn ter ondersteuning.


Hulpmiddelen bij verlatingsangst

Naast medicijnen kun je ook andere middelen inzetten. Veelgebruikte huis-, tuin- en keukenmiddelen bij het niet alleen thuis kunnen zijn:

  • De TV/radio aan laten (bij sommige honden een videofilm met hun baasjes in de hoofdrol)
  • Een gedragen kleidingstuk van jou op de bank, in hun mand of bench leggen.
  • Een snuggle puppy (een zachte pop die warmte afgeeft en een hartslag heeft, dit werkt vooral goed bij puppy's en kleine hondjes)
  • Kluifjes, snacks, een gevulde KONG, een lickimat om eten en kauwen tijdens het alleen zijn te stimuleren
  • Een Thundershirt of Body Wrap
  • Meer/minder bewegingsvrijheid (het hele huis tot hun beschikking, of alleen de keuken, of in de bench)
  • Een camera met spraakfunctie (zodat je je hond kunt geruststellen)

Trainen van een hond met verlatingsangst

Een verlatingsangst training voor je hond vermindert als eerste de kans dat zijn verlatingsangst niet over gaat, het vermindert ook de kans dat zijn verlatingsangst na een tijdje weer terugkomt. Het geblaf, gejank en sloopgedrag van je hond kan dan aanhouden. Bij de hulpmiddelen onder het kopje "hulpmiddelen bij verlatingsangst" hierboven geldt: als je alleen de hulpmiddelen gebruikt zal het probleem nog niet opgelost zijn. En ook niet aan dat vervelende gevoel dat je als baasje krijgt wanneer je weg moet of wilt, maar weet dat je hond (nog) niet alleen kan zijn. Een goede hondentraining tegen verlatingsangst geeft je hond (weer) het (zelf)vertrouwen om alleen te zijn en is dus het belangrijkste onderdeel van het alleen thuis kunnen zijn voor je hond!

testemonial bezoek


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Anita
Door

Anita

op 21 Dec 2023

Bij Pepper is er sprake van overmatige binding. Hij is binnen 3 maanden na geboorte 3x verhuisd. Ik ben de 3e eigenaar. Hij was erg druk, maar naar mate hij het gevoel krijgt niet meer weg te hoeven wordt het beter, maar we zijn er nog niet. Is nu 3 jaar

Diana
Door

Diana

op 17 Apr 2022

Ik heb een kruising JackRussel x Boerenfox Boyke. In oktober wordt hij 2 jaar. Hij komt uit een niet gesocialiseerd nestje. Hij had behalve de eigenaar geen andere mensen of omgeving gezien dan de stal waarin die opgegroeid was. Was niet geent of gechipt. Hij kwam bij mij wonen en mijn andere hondje. Helaas heb ik het andere hondje in oktober 2021 in moeten laten slapen hij was toen bijna 2. Hij had verschillende neurologische afwijkingen. Behalve dat Boyke alles navliegt waar wielen onder zit en andere honden heb ik een ander probleem waar ik veel meer last van heb. Of wat ik graag anders zou willen zien. Hij heeft namelijk mega verlatingsangst. Ik hoef maar van hem weg te lopen en hij komt achter me aan. Hij verliest me geen seconde uit het oog. Kortom even naar de winkel of tandarts is een mega probleem. Hij gaat dan janken blaffen enz. De onderburen horen hem wel maar ze weten het en maken er geen drama van. Gelukkig is de directe buurvrouw nagenoeg doof. Als ik even weg moet breng ik Boyke naar mijn ouders. Echter als zij bv boodschappen gaan doen, dan kan Boyke zonder problemen alleen blijven. Wat kan ik hier zelf in veranderen? Ik heb een gedragsdeskundige geraadpleegd gehad, en die zegt nooit meer alleen laten, maar ik weet zeker dat hij wel alleen kan zijn gezien die dat bij me ouders wel kan. Wat zou ik hier dus in mijn gedrag aan kunnen veranderen. Heeft u hier mogelijk tips of adviezen voor? Met de andere hond kon hij prima samen alleen zijn. Heb toen nooit van de buren gehoord dat ze hem hoorde. Maar sinds die dus alleen is wel.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 27 Apr 2022

Hey Diana, oh wat een ellendige start heeft jouw Boyke gehad. Zo te lezen is hij nogal onzeker (wat helemaal niet raar is aangezien zijn start) en ik denk dat het verlies van je andere hond ook aardig indruk heeft gemaakt. Ik denk dat Boyke een vorm van verlatingsangst heeft die te maken heeft met overmatige binding met jou, en het context waarin het gebeurt. De gedragsdeskundige heeft deels gelijk; op dit moment kan je hem eigenlijk niet alleen laten, maar hij kan het zeker weten leren. Wij hebben daar een speciale online programma voor, waarbij je echt superveel tips krijgt en een trainingsplan en nog veel meer! https://vanmaanenloca.nl/vaarwel-verlatingsangst-programma/

Evelien
Door

Evelien

op 22 Mar 2022

we hebben 10 weken geleden een pup van 4 maanden uit Oekraine gekregen, ze is heel erg lief en luistert erg goed, maar is erg gefocust op mijn man en mij. wij kunnen de deur niet uit zonder dat ze piept. ik kan de was niet opvouwen want dat duurt te lang. we hebben al getraind met elke keer een stapje verder weg zetten wanneer ze rustig ligt, maar ze is zo gefocust dat ze meteen opkijkt, elke keer weer. wanneer we weg gaan dan huilt ze de hele tijd dat we weg zijn. ze heeft een kong, die ze niet aanraakt als we weg zijn en ligt in de bench. in de nacht ligt ze bij ons op de kamer in een bench. dat gaat wel goed, maar een stap verder lukt nog niet. ze is sowieso best wel een bang hondje met weinig zelfvertrouwen, ze vertrouwt andere honden ook niet en andere mensen ook eigenlijk niet. ik heb mijn werkrooster in zovere aangepast dat ik alleen op maandag en woensdag haar even alleen moet laten, maar de buren hebben er erg veel last van (en de hond natuurlijk ook)

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 22 Mar 2022

Ja het is heel lastig, want eigenlijk kan deze hond nu echt helemaal niet alleen zijn. Je kan het ook alleen oplossen door een goede stappenplan met echt inimini kleine stapjes, veel oefenen. En niet alleen het alleen zijn oefenen, maar ook veel doen om haar zelfvertrouwen omhoog te krijgen, zoals shaping, speuren, leren om te leren. Voor de tijden dat je echt moet werken of anders weg moet, zal je in het begin een goede oppas in de arm kunnen nemen. Want als ze nu wel alleen blijft en jankt, blijft het probleem of wordt het steeds erger....

Mieke De Vos
Door

Mieke De Vos

op 16 Mar 2022

We hebben een Spaanse Galgo geadopteerd van 6 jaar, nu is hij al 5 maanden bij ons, we hebben hem nog niet alleen kunnen laten elke keer als hij ziet dat ik mijn jas neem staat hij klaar om mee te gaan, omdat ik elke dag met hem wandel, ‘S nachts kan hij nu wel alleen slapen in zijn Bench zonder te janken, dat janken heeft maar een paar dagen geduurd, Telkens als hij even alleen is heeft hij wel altijd wel iets genomen of kapot gebeten,Hij is erg aan mij gehecht, minder aan mijn man omdat ik elke dag met hem wandel, Ik zou hem graag wel een tijdje alleen willen laten want het is niet altijd mogelijk om hem overal mee naartoe te nemen, ik stop hem niet graag in de bench overdag. Deze Spaanse honden hebben heel wat meegemaakt en hebben verlatingsangst, alhoewel hij niet erg bang is en iedereen wel vertrouwd.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 22 Mar 2022

Klopt, ze hebben natuurlijk ook niet het training van even alleen zijn in een huis niet mee gekregen als pup. Misschien kan je man een keer per dag met hem een kleine wandelingetje maken, zodat hij ook iets meer een relatie krijgt met jullie hond? En hij kan ook misschien het eten geven? Als hij de bench echt een fijne plek vindt, dan zou je hem in de bench kunnen doen, jas aan trekken, jas uit trekken, hond uit de bench en gaan bvb boeklezen. En zo rustig wennen aan het vertrekritueel terwijl hij in de bench is.

Mandy
Door

Mandy

op 28 Feb 2022

Layla kan ook niet goed alleen zijn, Klein mix hondje 1 1/2 jr. Ik heb geprobeerd het op te bouwen zoals jij ook adviseerd met hele kleine stapjes. Het gaat op zich wel redelijk, maar ze ontspant niet. Ze zit in de bench (waar ze aan gewend is en zich veilig voelt). Ik zet ook een camera aan, soms doe ik boodschappen en gebeurt er niets, soms geeft ze toch ineens een piep maar is daarna weer stil en soms gaat ze ineens huilen. Blaffen in de bench doet ze niet (gelukkig). Moet ik opnieuw beginnen met het traject? Ik heb overigens jou cursus aangeschaft. Ook in huis vind ze het vaak moeilijk als ik op de bovenverd ben en zij beneden. Behalve als ik ga douchen omdat dat weer een vast ritueel is denk ik. grtjs Mandy

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 22 Mar 2022

Hoi Mandy, ik zou nu een grens opzoeken wanneer het eigenlijk altijd goed gaat (zoals met douchen, en misschien gaat het in de bench altijd wel de eerste zoveel minuten goed). Dat is dan je "startlijn". Vanaf daar kan je gaan douchen, en voordat je gaat douchen even 5 minuten bvb boek lezen boven, en na het douchen ook. En ook kijken kan je ontspanning in de bench eerst bereiken zonder dat je echt weg gaat. Hele kleine stapjes dus!

Saskia
Door

Saskia

op 22 Feb 2022

Hoi Minna, ik heb een duitse herder reu van vijf en een halve maand. Ik werk nog thuis, maar dat gaat binnenkort voor één of twee dagen in de week veranderen. Als ik hem buiten in de tuin laat (hier kan hij niet weg) en ik loop naar een andere plek op het erf is er niets aan de hand. Ook als hij mij niet meer kan zien. Ik ga gewoon aan de andere kan van huis in de tuin bezig. Hij gaat rustig spelen, rondlopen of liggen om zich heen te kijken. Als er eten is eet hij dat op. In huis kan ik wel naar een andere kamer. Soms blijft hij dan waar hij is, vaak loopt hij mee naar de dichtstbijzijnde kamer. Als ik bijvoorbeeld in de gang ben (naast de keuken) gaat hij naar de keuken en voor de deur liggen. Vaak is dit niet de deur naar de gang maar een andere deur in de keuken. Hij blijft verder rustig. Zodra ik vanuit huis naar buiten ga is het paniek. Dan begint hij te blaffen. Als ik van tevoren met hem gespeeld heb duurt het meestal ongeveer een kwartier en dan valt hij in slaap (in de bench). Hij slaapt dan veel korter dan anders. Ik haal hem dan op als hij wakker is, of eigenlijk liefst voordat hij wakker wordt maar dat lukt niet altijd. Ik volg jullie verlatingsangst cursus en ben nu gestopt hem binnen alleen te laten. Nu vraag ik mij af of ik het alleen laten als dit eerst maar een seconde is het beste meteen in de bench kan oefenen of als hij in de woonkamer is. De bench staat in de woonkamer. Als hij langer alleen kan blijven zal hij eerst denk ik wel in de bench moeten.Verder heb ik nog een vraag over het eten. In de laatste live masterclass gaf je aan dat je honden liefst niet op vaste tijden eten geeft. Geldt dit ook voor een jonge hond en zo ja, hoeveel speling mag hier in zitten? Want ik kan mij voorstellen dat enige regelmaat voor de maag en darmen van de hond belangrijk is.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Hoi Saskia, goede vragen! Ik zou het oefenen van alleen zijn eerst zonder bench doen, en de benchtraining apart. Juist omdat je later de hond wel in bench wilt hebben bij afwezigheid, zou ik nu het blaffen in de bench voorkomen. Misschien is het haalbaar om een hogere puppyren voor de bench te zetten en de bench open. Als het dan goed gaat met opbouwen, is de kans groot dat hij in de bench gaat liggen. Dat is dan net de perfecte moment om weer binnen te komen. Zo te lezen is hij in de tuin het meest ontspannen, ik weet niet hoe je woonomgeving verder is maar is een stuk tuin afzetten een optie? Of hondenluik? Misschien is hij in de tuin wel ontspannen ook als je weg gaat. Vanaf daar zou je dan kunnen opbouwen naar in huis alleen zijn. Wat het eten betreft, met puppies voer ik 's ochtends tussen 05.00 en 10.00, 's middags tussen 12.00 en 16.00 en 's avonds tussen 18.00 en 22.00 dus heel wisselend. Als ze dan met maand of 5 overgaan naar 2 keer daags, is het ochtend tussen 05.00 en 10.00 en avond tussen 18.00 en 22.00 In het begin probeer ik meer 10.00 en 19.00 aan te houden dan 05.00 en 22.00 Hondenmaag en darmen zijn eigenlijk gemaakt voor een hele berg eten in een keer en dan rust, maar daar zit een kanttekening bij. Dit kan alleen als je hond eet vers. Met brok kan je beter 2 maaltijden aan houden.

Esmeralda
Door

Esmeralda

op 09 Feb 2022

Pup met ernstige verlatingsangst. Hoe doen jullie het met bijvoorbeeld, douchen, naar de wc gaan en even je vuilnis weg brengen. Ik woon helaas alleen en kan met mijn pup de kamer nog niet uit lopen of hij gaat al helemaal tekeer. Moet ik hem dan maar overal mee naartoe nemen? Dus ook als ik ga douchen en even naar de wc moet, gaat dit niet de verlatingsangst versterken?

Caro
Door

Caro

op 09 Feb 2022

Mijn Australian labradoodle is nu 13 maanden, maar heeft nog steeds veel stress bij het alleen thuis blijven. Vanaf het begin heb ik dit wel proberen op te bouwen. Ik was wel veel thuis, maar wel bijna dagelijks het alleen zijn oefenen. Vanaf dag 1 liep ze als het spreekwoordelijke hondje achter me aan. Het liefst mee het toilet in. Kluifjes laat ze liggen, ze bijt en krabt de deur en deurpost stuk. Probeert te ontsnappen naar buiten om mee te gaan. Ze is niet uit de slaapkamer te krijgen, wat eigenlijk wel het plan was geweest. Ik heb zo'n rustgevende verdamper geprobeerd, muziek, oh ja oppas.... ook dan bleef ze onrustig, inmiddels niet meer gelukkig. Ze weet al voordat ik ga opstaan dat ik ga opstaan lijkt het wel. Overdag slaapt ze ook nooit diep, want ze houdt mij in de gaten. Ze wordt nu wel snel stil als ze alleen thuis is.

Miriam
Door

Miriam

op 08 Feb 2022

Hallo Mina, ik heb de lijst nog niet ingevuld maar op een aantal vragen kan ik ook geen antwoord geven omdat onze mechelse herder Yara (wordt 9 maanden de 10de) eigenlijk nog nooit alleen thuis geweest. We hebben haar vanaf 7 weken oud in huis. Vanwege mijn thuiswerken ben ik natuurlijk veel thuis en als er niemand thuis is gaat ze naar een hondenpension. Dit vindt ze wel eng en is echt moeilijk rustig te krijgen als ik haar op kom halen en springt tegen me aan en hapt dan ook in mijn velletje op mijn armen ofzo. Ze is niet alleen op mij gefixeerd gelukkig en ook rustig als ik weg ben en mijn partner of zoon thuis zijn maar die moeten dan wel beneden in de kamer zijn. Ze is sowieso ook heel onrustig als we willen gaan wandelen en blijft ook veel blaffen als ze in een onbekende omgeving is. Wat wel goed gaat is haar los laten in het bos en spelen met andere honden maar is soms ook wel spannend. We hebben ook nog een oudere mechel Kyra van 8 1/2 jaar oud die wel dominanter is en haar regelmatig corrigeert. Kyra kan prima alleen thuis blijven en is vrij rustig en kunnen we ook overal mee naar toenemen. Yara begint al te piepen/blaffen als we naar de WC gaan of even naar boven en de gangdeur dicht doen. Ook springt ze dan tegen de deur aan. Ze slaapt boven op mijn slaapkamer in haar eigen bench en hebben geprobeerd in het begin om haar beneden te laten slapen in de bench maar daar bleef ze maar piepen en blaffen ook als de oudste erbij is. Ik doe ook mee met je wandeling in Eindhoven en komen 6 Mei naar van Maanen voor 1 week. Groetjes Miriam

Danielle
Door

Danielle

op 08 Feb 2022

Ik heb 3 buitenlandse honden. In mijn vorige huis hadden ze er in het begin moeite mee om alleen te zijn toen ze er net waren. Dat heb ik langzaam uitgebreid. Ook was mijn ex-partner bijna altijd thuis. Sinds onze scheiding en verhuizing hebben ze er weer moeite mee om alleen te zijn. In het begin kon ik nog geen minuut weg zonder dat ze blaften/jankten. 2 van de 3 blaffen en janken. Als de 1 stopt, gaat de ander verder. De 3e blaft bijna nooit, maar je ziet haar wel onrustig door het huis lopen. Nu kan ik 15 a 20 min naar buiten zonder blaffen. Als ik ze een Kong geef dan redden ze het nu een uur/ soms 2 uur. Als ik thuiswerk liggen ze vaak bij mij in de kamer. Bij het naar het toilet gaan komen ze er ook bij omdat ze dan denken dat we naar buiten gaan om te wandelen. Ze zijn een aantal dagen bij mij in de week en een aantal dagen bij mijn ex-partner. Soms wordt ik er wel moedeloos van en voel ik mij een gevangene in mijn eigen huis. Dat vind ik wel lastig. Zij kunnen er ook niks aan doen.

Anita
Door

Anita

op 07 Feb 2022

Onze Buddy is eigenlijk net als de hond van Tatiana, plakt wel-niet, Als ik naar mijn werk ben, en mijn man is boven op kantoor, dan kan hij prima beneden in zijn bench liggen slapen of zelfs met iets spelen. Ook kan mijn man dan prima later eventjes de deur uit, Buddy ligt dan in zijn bench met de deur open, maar op de camera is wel te zien dat hij alert blijft, maar niet jankt of blaft. Zodra wij proberen samen de deur uit te gaan is het "feest", dan zie je aan Buddy dat er spanning opkomt, we hebben het even geprobeerd, maar dan gaat hij dus wel janken en blaffen. Als we nu samen ergens naartoe moeten, dan gaat hij of mee of naar de opvang. Voer in puzzels aanbieden deed ik al, maar we zijn nu ook begonnen met het free-shapen, geweldig! Buddy, maar ook ikzelf hebben er veel lol in. Mooi om te zien wat je hond allemaal zelf verzint! Mijn vraag is, hoelang achterelkaar doe je free-shapen? en hoe vaak per dag is aan te raden? (Buddy is een kruising Duck tolling retriever/Barbet van 2 jaar oud)

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 08 Feb 2022

En wat als je nou samen net doet alsof je weg gaat (schoenen, jas, richting de buitendeur lopen), maar dan samen naar boven lopen. Verder kan je met samendoen de stappenplan doorlopen. En hoe is de situatie als jij met Buddy alleen thuis bent en even de deur uit gaat? Freeshapen kan je in het begin 1-2 minuten per sessie doen, en dan 2-4 keer per dag. Maar als je hond lekker in het spel zit en actief nieuwe gedrag blijft aanbieden, mag dat ook langer.

Anita
Door

Anita

op 13 Feb 2022

Hallo Minna, dank je wel voor de tips! Kan het dat ik nu ook al verschil zie bij Buddy? Het lijkt of hij al meer afstand van ons neemt, of hij dus nu al een stukje zelfstandiger aan het worden is.

Anita
Door

Anita

op 24 Feb 2022

Nog een vraagje, hoe sluit je zo'n training sessie af? Ik zeg nu "klaar" en strooi wat voertjes op de grond terwijl ik de spulletjes opruim. Buddy staat soms echt te kijken, van: Hé ik wil dit de hele dag wel doen hoor baasje"

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Zo te lezen heeft Buddy er echt zin in, dat is natuurlijk wel heel leuk. Sommige honden willen echt nooit ophouden met trainen! Voertjes strooien, klaar als duidelijke stop-cue en spulletjes opruimen is prima. Je kan ook voor dat je de voertjes gaat strooien en opruimen even een tussenstapje opbouwen. Bijvoorbeeld korte wandeling, even spelen in de tuin, massage...dan ga je van trainen eerst over in andere activiteit en dan pas naar "klaar".

Carine op 7 februari 2022
Door

Carine op 7 februari 2022

op 07 Feb 2022

Ik heb een Golden Retriever die laatst 7 jaar is geworden. Hij loopt voortdurend in mijn kielzog. Volgt mij zelfs tot aan de deur van het toilet. Overal waar ik ga komt hij achter mij aan. Als ik het huis verlaat vb om boodschappen te doen krijgt hij een snoep omdat ik anders de deur niet uit kan. Hij jankt en piept maar volgens de buren is het na een kwartiertje voorbij. Maar hij opent alle deuren en zelfs vensters. Gelukkig is er een rolluik voor in de slaapkamer omdat deze venster open blijft om te verluchten. Keer ik terug dan gaat hij terug blaffen, piepen en janken tot ik het huis inkom. Tijdens mijn afwezigheid eet hij wel het snoepje op maar drinkt hij bijna niet. Hij gaat wel onmiddellijk naar zijn drinkbak als ik thuiskom. Hij is ook bang in kleine ruimtes vb achterbank van de auto. Hij wil naar de voorbank komen maar dat is te gevaarlijk. Hij ligt nochtans vast met 2 veiligheidsgordels maar doordat hij niet stilzit in de auto gaat hij dan op de insteekplaats staan zodat die los komen en zo kan hij dan toch op de voorbank.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Carine, heb je je hond vanaf puppy? Is er iets gebeurt waardoor hij dit is gaan doen, of is het eigenlijk altijd zo geweest? Als je met een camera mee kijkt, wordt hij misschien juist rustiger nadat alle deuren open zijn? Dat zou namelijk wel kunnen. Maar punt is nu dat je hond heeft duidelijk problemen met alleen zijn, en je kan hem nu dus niet alleen laten. En het eerste stap (eigenlijk is dat stap 10) is dat je zonder dat hij overstuur is je deur uit kan lopen, en na een seconde kom je weer terug. Ik zou nu het snoepje weg laten, want het geven van een snoepje wordt al een voorbode dat je weg gaat. Ik zou starten met in huis apart te kunnen zijn. Hij in de kamer, jij in de keuken, en andersom. Hierbij kunnen traphekjes en / of puppyren een perfecte hulpmiddel zijn. Je hond in een puppyren met een kluifje, jij drie meter verder op de bank (als voorbeeld). Dus zachtjes wat meer van je los krikken. En uiteraard ook er voor zorgen met trainen dat hij wat meer eigenwaarde krijgt! Shaping, speuren, apporteren, leuke nieuwe oefeningen aanleren. Dat is de basis. En voorlopig kan hij dus niet alleen zijn, dus wees lief voor je oppas. Als je oppas er voor open staat, kan hij/zij ook met je hond gaan trainen. Zo stijgt het waarde van de oppas t.o jou. In de mails komt ook nog een uitgebreide stappenplan om het alleen zijn aan te leren!

Christel
Door

Christel

op 07 Feb 2022

We hebben een pup van 12 weken. Mijn dochter en ik hebben hem opgehaald. Vanuit de kennel is zij de eerste die hem vast houdt. Nu is hij echt geobsedeerd door haar. Zodra zij in de kamer is telt niemand. Als ze naar school is of boven is is het prima, tot hij haart hoort (boven) dan piept hij. Hij wil ook niet plassen of poepen zonder haar in de buurt. We hebben hem nou 3 weken en het lijkt niet minder te worden. Hebben jullie tips?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Christel, ja dit zie je vaak, dat degene die de eerste contact met pup uit het nest heeft in het begin meeste binding er mee heeft. Maar meestal komt het voor bij puppies die in het nest vrij weinig contact met verschillende mensen hebben gehad. Misschien kan je dat nog navragen bij de fokker? Als richtlijn hebben we vanaf 5 weken elke week stuk of 5 nieuwe verschillende mensen (vrouw, man, jong, oud, huidskleur, gedrag afwisselend als het kan). Ik zou toch proberen om deze verbinding wat te verminderen. Voorlopig zou ik voeren, spelen, uitlaten en trainen door andere gezinsleden laten doen. Met plassen en poepen je dochter kan er wel bij zijn, maar iemand anders houdt de lijn vast en beloont de pup met lekkers na plasje/poepje. Welke ras/mix is jullie pup? Deze gedrag komt vaker voor bij herders, maar het kan bij elke hond gebeuren.

Petra
Door

Petra

op 06 Feb 2022

Hallo, mijn hond Ollie heeft een te sterke binding met mij. Hij slaapt inmiddels al wel op de overloop. Hij krijgt nu nieuwe medicatie ter ondersteuning en ik moet weer bij nul beginnen met trainen. Als mijn zoon hem aandacht geeft als ik weg ga dan is het goed maar als hij daarmee stopt loopt hij meteen naar de deur en wordt onrustig. Bij de opvang vertoont hij hetzelfde gedrag, als zij weggaat en haar man is thuis dan wordt hij ook onrustig dus heeft hij daar ook een overmatige binding met haar. Ik hoop dat ik met deze training verder kom en dat hij toch leert dat alleen zijn niet zo erg is en dat ik altijd weer terug kom.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Petra, ja ik hoop ook dat jullie met deze training verder komen, want dit is natuurlijk niet zo leuk voor Ollie. Of voor jullie. Heb je medicatie via een gedragsdierenarts? Medicatie kan wel een verschil maken zodat je een goede start kan maken met training. Ik zou starten met stapjes in huis, waarbij je zoon is bij Ollie (zonder hem aandacht te geven) en jij in andere ruimte. Dit mag in het begin in zicht zijn, bijvoorbeeld achter een traphekje. Later als dat goed gaat, kan je dat uitbreiden met deur uit gaan en weer terug. Training in vorm van mentale uitdaging is ook erg belangrijk! Misschien kan je zoon dit gaan doen met Ollie (los van de momenten dat je alleen zijn oefent), en misschien ook de man van de opvang. Dat zou ideaal zijn.

Petra
Door

Petra

op 20 Feb 2022

Hoi Minna, in principe kan ik naar boven om te douchen en dergelijke zolang hij maar gezien heeft dat ik naar boven ben en hij onder aan de trap kan liggen (tegenwoordig ligt hij niet meer tegen de trap aan maar op de mat in de gang en niet meer met zijn kop op de trap gericht). Als mijn zoon Ollie geen aandacht geeft dan vraagt Ollie daar wel om en dat is heel jammer want dan kan hij niets voor zichzelf doen als ik weg zou zijn dus dit beperken we echt zoveel mogelijk. Ja de medicatie komt bij een gedragsdeskundige vandaan alleen van haar moet ik Ollie bij de training wel belonen als ik terug kom (uit een doosje wat ik alleen te voorschijn mag halen bij de training); maar de beloning moet verder neutraal zijn dus niet uitbundig ofzo. "s Avonds is hij het meest relaxt en zou ik het makkelijkst kunnen trainen maar dat zijn natuurlijk niet de momenten om weg te gaan (voor boodschappen, bezoek arts enz). Overdag gaat de training wisselend; soms kan hij prima 5 minuten liggen in zijn bench maar op andere momenten blijft hij niet liggen en piept hij binnen een minuut. Ik weetniet zo goed hoe ik hier nu mee verder moet gaan.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Ik lees wel al een stapje vooruit; hij ligt niet meer tegen de trap aan maar op het matje in de gang. Het aandachtvragend gedrag is inderdaad een dubbele, je wilt je hond niet "laten stikken", maar je wil ook iets voor jezelf kunnen doen. Ik zou eigenlijk Ollie zelfstandig aan het werk proberen te zetten voordat hij begint aandacht te vragen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld puzzels (die kan je van tevoren fabriceren en in een kast houden). Je zoon zou hem ook iets meer passieve aandacht geven, zoals wel tegen hem praten maar niet aanhalen. Het alleen zijn is nu dus goed van 1 tot 5 minuten. Is dit hetzelfde in bench als buiten bench? De schommelingen in tijd zijn normaal, je wilt eigenlijk zien dat je gemiddelde gaat omhoog. Dus dat het bijvoorbeeld straks een keer 6 minuten goed gaat, en soms 2 minuten, maar niet meer binnen 1 minuut. Nu is je gemiddelde dus 3 minuten, en dan zou het naar 4 gaan met deze voorbeeld.

Petra
Door

Petra

op 20 Feb 2022

Ollie is trouwens een engelse cocker spaniel van 15 maanden. Hij is een herplaatser en ik heb hem nu 7 maanden.

Gudula
Door

Gudula

op 05 Feb 2022

Wij hebben 2 hondjes met verlatingsangst. Hoe kan ik het nu het beste aanpakken met het huiswerk? Stel dat ik het shapen met de ene hond ga oefenen moet ik die andere dan in zijn bench doen. En hoe werkt het dan met slapen. Ze slapen nu allebei bij ons in de slaapkamer, ieder in zijn eigen bench met de deur dicht. Als de deur open blijft gaan ze spoken n' nachts.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Gudula, ja met twee honden is het altijd wat meer plannen. Je kan degene die niet aan de beurt is inderdaad in de bench doen (natuurlijk moet de hond dan wel blij zijn met zijn bench, maar zo te lezen is dat bij jou het geval) met een lekkere kluifje. Met slapen zou ik proberen om de benchjes dicht echt stapsgewijs richting de deur van de slaapkamer te plaatsen, en dan net uit het slaapkamer. Andere optie is de benchjes in de kamer te zetten, en er zelf een nachtje naast te slapen en dan jou slaapplek stapje voor stapje verder weg schuiven totdat je weer fijn in je bed ligt. En vaak als je hond dan probleemloos alleen kan zijn en het overmatige binding is "back to normal", kunnen de honden weer op slaapkamer slapen als je dat fijn vindt.

Jeannette
Door

Jeannette

op 03 Feb 2022

Tammo had zeker een overmatige binding met mij had, maar naar mate hij wat ouder wordt, wordt het wel minder. Als ik de kamer uitloop, en de deur open laat, wacht hij of ik nog terug kom. Duurt het hem te lang, ja, dan loopt hij alsnog achter me aan. Doe ik de deur achter me dicht, dan gaat hij piepen. De laatste tijd merk ik dat hij na een paar minuten stopt en ietsjes terug loopt de kamer in. Ook als ik naar het toilet ga, wil hij graag mee. Doe ik de toiletdeur dicht dan blijft hij piepend bij de deur staan. Dit geldt ook voor de badkamer. Hij komt de badkamer niet (meer) n, omdat hij de douche niet leuk vindt. Als ik wegga en er is iemand anders in huis, piept hij een minuut of 5 en wordt dan rustig. Maar wanneer er iemand op bezoek is die hij kent en het bezoek gaat weg, dan piept hij net zo goed en is hij onrustig. Ik weet dus niet of het dan echt verlatingsangst is of dat hij 'zijn roedel' bij elkaar wil houden. Tammo kan prima ergens 'blijven'. Ik kan rustig 20 meter verder op gaan of rondjes om hem heen draaien en zelfs uit zicht gaan. Hij blijft gewoon liggen. Als hij in een bos los loopt, gaat hij tientallen meters bij mij vandaan, ik weet dan ook niet meer waar hij is. Maar op een goed moment komt hij er weer aan gerend. Hij weet dus wel waar ik ben. Ik twijfel er nooit aan dat hij terugkomt. Heb dan meer het idee dat hij even iets te doen heeft, waar hij mij niet kan gebruiken/ nodig heeft. Volgens mij eet/drinkt/slaapt hij niet als ik weg ben. Als ik thuis kom, en hij hoort mij dan hoor ik hem naar de deur lopen en piept hij. Als pup was hij dan door het dolle heen, hijgend, piepend. maar tegenwoordig komt hij mij begroeten en gaat dan liggen slapen, het liefst naast mij op de bank. Tammo slaapt in zijn eigen mand in mijn slaapkamer, die op de eerste verdieping is. Maar slaap ik gelijkvloers, dan ligt hij eigenlijk nooit in de slaapkamer, maar ergens anders. Hij plast of poept nooit binnen en sloopt ook niet als ik er niet ben. Dus ja, ik denk dat Tammo ook al zelf bezig is om zijn verlatingsangst de baas te worden en dat hij al zelfstandiger wordt naarmate hij wat ouder wordt. Maar hij mag daar best nog wat meer in groeien en ik vind het fijn om te leren hoe ik hem daarbij kan ondersteunen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Jeannette, ik twijfel bij deze als het verlatingsANGST is, of eerder het niet alleen willen zijn. Omdat Tammo ook zo graag wil dat het bezoek niet weg gaat. Met roedelinstinct heeft dit niets te maken, want een hond is niet echt een roedeldier (wel een groepsdier) en bezoeker (hoe leuk ook!) hoort niet echt bij zijn sociale groep. Ik denk eerder dat Tammo het bezoek ziet als leuke vermaak/ extra aadacht en hij wil eigenlijk niet het afname daar van. Met alleen zijn kan je met een camera kijken zie je echt angst of spanning, of meer neutrale gedrag.

Tatiana Jautze
Door

Tatiana Jautze

op 03 Feb 2022

Hoi... Mijn hond zit er tussen in... Plakt wel.en niet... kan prima alleen zijn als ik thuis ben...ligt lekker.op zijn plekje dan... maar alleen als Ik echt van huis ga... dan is het niet gelijk maar na 45m. Ongeveer dan duurt het te lang... en gaat ie blaffen... ,(HARD,!!)Slapen doet ie in zijn mandje in de slaapkamer... tot ie het koud krijgt ... dan kruipt ie eronder... heeft iehet warm gaat ie weg... Is dus niet dat ie.altijd plakt.. plast en poept niet in huis... eet relaxt en rustig...Is wel super alert waar we altijd zijn en weet ook precies als we gaan ... Buiten loopt ook altijd lekker op zijn gemak los, speelt ,zoekt en rent zich 3 in de.ronteBoy is een 3jarige podenco mix van een stichting...Luisteren.kan en doet ie heel.goed... Snapt ook alles en is super slim Dus weet.niet zo goed wat ik.nu wel of niet kan trainenMvg tatiana

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Tatiana, ik denk dat het probleem wel begint voor de 45 minuten. Dan gaat hij blaffen, maar meestal gaat daar een scala van gedrag vooraf. Toenemende alertheid, heen en weer lopen, rondkijken, misschien tongelen, voorpoot omhoog houden, veel bewegen met de oren? Je zal dus met een camera moeten kijken hoe lang duurt het voordat je iets in de richting van spanning ziet, en dat is dus je grens. Stel je ziet dat hij met een half uurtje wat spanningssignalen laat zien, dan is half uurtje de grens dat je hem nu alleen kan laten. Verder start je net als iedereen met de shaping oefeningen en nadenken over eventuele hulpmiddelen (daar gaan we nog uitgebreid over hebben in een masterclass en in het programma).

Kinds linda
Door

Kinds linda

op 03 Feb 2022

Onze Mira een 14 maanden Roemeense hond is nu 8 maanden bij ons, ze is zeer bang, bij het minste dat er iets beweegt schrikt ze, naar onze kinderen die wekelijks komen gromt ze zacht en neemt een vluchthouding aan, toch zou ze een snoepje van hen aannemen maar van op afstand, zeer geintresseerd in de kleinkinderen ( 1 jaar), als ze alleen is eet ze de pleister van de muren

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Ach wat sneu voor Mira...ja dit is helaas niet heel zeldzaam met de buitenlandse honden. Juist bij deze honden is het zelfvertrouwen opkrikken echt prioriteit. Ik zou vooral er voor zorgen dat je kinderen en kleinkinderen Mira niet benaderen, maar dat je Mira door middel van geur (gedragen kleding van je kinderen en kleinkinderen in huis laten slingeren) en geluiden (veel facetimen dus, of opnames afspelen) meer aan hun kan wennen. Soms kan medicatie via een gedragsdierenarts echt een noodzaak zijn bij extreme angst. En ja, Mira kan nu niet alleen zijn. Dat is vaak ook lastig omdat een oppas die ze niet eng vinden niet zo 123 gevonden is.

Iris
Door

Iris

op 03 Feb 2022

Mijn Gees Jan alleen zijn als ik tot ongeveer 500 meter weg ben. Kan dan rustig bij de buren zitten en na 2 uur weer terugkomen. Ze geeft geen kik. Maar als ik verder wegga is het fout. Hangt het kattenluik om haar nek en jankt ze. Ook als ik de auto al verderopzet en daar later naar toe loop weet ze het als ik de straat uitga. Zelfs met oppas die ze leuk vindt jankt ze. Maar dan sloopt ze niet. Ze komt niet naar me toe als ik haar roep. 9f ik moet iets lekkers he ben. Ze is heel erg onderdanig en onzeker. Zwaar getraumatiseerd. Hoe leer ik haar alleen te zijn. Voorwerp in de kamer neerzetten is eng. Daar gaat ze echt niet naar kijken. Meer kans dat ze onder tafel in de keuken gaat zitten. HELP !!?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Dit is wel heel bijzonder, dat ze wel alleen kan zijn als je bij de buren bent. Dan laat ze helemaal geen spanning zien (je ziet haar hele tijd met camera?). Janken met kattenluik om de nek is uiteraard heel heftig, en kan Gees dus nu niet alleen zijn. Ik lees dat ze is getraumatiseerd, erg onzeker en onderdanig. Zijn zelfvertrouwen moet dus duidelijk echt omhoog. Vlucht ze bij zien van elke voorwerp die je neer zou zetten? Misschien haar voerbak (leeg uiteraard) neerzetten? Of beginnen zonder voorwerp, bijvoorbeeld belonen voor als ze haar hoofd naar beneden beweegt, of wanneer ze haar voorpoot beweegt. Dat is iets minder makkelijk voor de baas om mee te beginnen, omdat je heel goed moet kijken, maar je zou dat kunnen proberen. Naar je toe komen als je roept mag je uiteraard wel altijd iets super lekkers gebruiken om te belonen! Als ik het goed begrijp is hij een herplaatser?

Helene Felix
Door

Helene Felix

op 03 Feb 2022

Midas vindt het moeilijk om alleen te zijn hij is nu 11 maanden. Maar als we langer dan 1 uur weg zijn gaat hij slopen. Planten van de vensterbank en daarna slopen. Als je maar iets laat liggen, pantoffels, aan de plinten knagen (dat is nu opgelost door 1 keer antimuggenspray erop te spuiten) Nu hoeft het niet meer. Dus er zit verbetering in. Blaffen doet hij niet volgens de buren. We zorgen nou dat alles Midasproef is planten alvast van de vensterbank etc. Ik heb al overwogen om cactussen neer te zetten.. Hij heeft ook al 1 keer in de gordijnen gehangen. Nu laten we de hal open dan kan hij daar naar buiten kijken. En daar ligt hij dan totdat we terug komen. Iets lekkers neerleggen, Kong, kluifje, koekjes niets eet hij totdat we terug zijn. We zorgen altijd voordat we weggaan dat er eerst flink gewandeld is 1 uur en dan nog even tot rust komen en dan gaan we weg. Dus mijn vraag is hoe leer je af dat hij geen dingen mag slopen. Als we thuis zijn doet hij zoiets niet dus ik kan hem niet op heterdaad betrappen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Op heterdaad betrappen is bij deze eigenlijk niet van toepassing. Afleren van slopen ook niet. Want hij pakt niet zijn Kong of kluifje. Hij gaat na een uur slopen, maar ik denk dat als je goed mee kijkt met camera, dat hij al voor een uur onrustig wordt. Het eerste spanning die je ziet, bepaalt dus hoe lang kan hij alleen kan zijn, niet het slopen. Als het puur verveling zou zijn, zou hij ook wel met Kong of kluifjes bezig gaan. Maar als hij daar niets mee doet, lijkt het toch een andere oorzaak te hebben, Verveling kan wel meespelen. Welke ras/mix is Midas? En wat doet hij allemaal qua trainingen?

Bernadet
Door

Bernadet

op 02 Feb 2022

Max is heel erg op mijn gericht,maar ik kan wel gewoon naar boven om op te ruimen,douche of wat te doen, hij zit dan wel constant naar de deur te staren. De ene keer kan ik 2uurtjes weg en is hij stil,ligt dan wel strak tegen de deur waar ik weg ben gegaan en blijft alert. De andere keer gaat hij na 10min al joelen en houd dit vol,heel afentoe stopt hij na een uurtje en gaat tegen de deur aan liggen. Max is vier jaar

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Eigenlijk zegt het naar de deur staren dat je eigenlijk niet gewoon naar de douche of naar boven kan. Dat hij stil is, wil niet zeggen dat hij kan alleen zijn. Strak tegen de deur liggen zegt eigenlijk dat hij het niet kan. Het gaat goed als hij niet meer obsessief is met de deur. Dus voordat hij dit niet meer doet als je naar boven gaat, kan je niet echt weg. En voordat hij niet tegen de deur aan gaat wanneer je een minuut weg bent, kan je niet 10 minuten weg. Hij moet dus eerst ontspannen zijn. Max is vier, dus puberteit of ouderdom speelt hierin niet mee. Heb je Max vanaf pup? En welke ras is Max?

Karin
Door

Karin

op 02 Feb 2022

Brun is een lieve labradoodle van 8 maanden. In het begin kon ik nauwelijks uit zijn zicht weg, mijn man en zoon wel, dat was geen probleem. Dat gaat nu gelukkig heel goed, maar er moet wel iemand in zijn omgeving in huis zijn. De nachten slaapt hij op de overloop en werkkamer, dat gaat heel goed. Soms drinkt hij 's nachts water, ik lees dat dit een goed teken is ;-). Eerst kon ik dus niet eens 'normaal' naar de wc, dat langzaam opgebouwd en ook steeds langer zonder Brun boven mijn ding kunnen doen. Dit gaat nu vaak goed en soms ook ineens weer helemaal niet. Soms blaft hij, maar soms ook klinkt hij angstig. Dan begin ik weer van voor af aan met rustig opbouwen. Alleen naar buiten gaan komt er dan niet zo van. Dit ging laatst aardig (tot 5 minuten weg) maar dat is dan denk ik toch weer te heftig doordat hij weer meer angstig wordt als ik even de kamer uitloop. In huis loopt hij niet achter mij aan, hij zoekt wel zijn eigen weg en ook buiten bij het loslopen durft hij een heel eind bij mij (ons) vandaan. Als ik hem een kluif geef bij het weggaan eet hij dit wel eerst op voordat hij gaat blaffen/piepen. Ik heb adaptil en zo'n leuke knuffel met hartslag, maar hij denkt dat dit een lieve rue is waar hij altijd op moet rijden. Die heb ik opgeborgen, helaas. Ik kijk uit naar wat ik deze maand allemaal ga leren!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Wat je zegt over de knuffel is eigenlijk heel informatief. Ze gaat er op rijden, en dit is dus een manier om stress / spanning kwijt te raken. Ik zou dus eigenlijk de knuffel terug zetten; zo heeft zij een prima hulpmiddel om zichzelf te helpen ontspannen. Ik zou dit alleen weghalen als het sexueel was; met zaadlozingen bijvoorbeeld. Is Brun intact of gecastreerd? (Meeste doodles hebben een vroegcastratie gehad en dat heeft ook invloed op het gedrag). Dat ze eerst eet en dan pas piept is ook positief, nu zou je eigenlijk een manier moeten vinden om eerst weg te gaan, en dan de kluif naar haar toe te krijgen, en dan terug komen voordat ze gaat piepen/blaffen. Over je vraag "beloon ik hem als hij braaf is geweest"; ik zou dat niet doen want dan wordt het terugkomen nog belangrijker, en dat is altijd "mosterd na de maaltijd". Daar gaan we het ook uitgebreid hebben in een van de masterclasses.

Karin
Door

Karin

op 02 Feb 2022

O ja... de vragen nog ;-). Ik vind het opbouwen lastig, hoe doe je dat het best? Ook weet ik niet of ik Brun moet belonen als het goed ging.

Ellen
Door

Ellen

op 02 Feb 2022

Onze lieve Bobbie is een teefje van ruim 10 maanden. Een goldendoodle, alhoewel ze eigenlijk meer een poedel is :-). Ze jankt en blaft als ze alleen is, en opspringen tegen de deur of hekje waar we zijn weggegaan. We laten haar dus eigenlijk niet meer alleen en zoeken naar oplossingen. Wel ga ik naar de auto, kliko, garage etc, want dat moet nou eenmaal wel eens haha. Ze ligt dan achter de deur te wachten tot ik terug kom. Veel van de vragen in de lijst kan ik dus aanvinken, maar in het bos loopt ze rustig heel ver weg. Ook vindt ze het prima om alleen buiten te zijn, terwijl ik boven bezig ben. Dus ik vind het wel lastig wat het nou precies is... Oh ja, dat ze het lastig vindt, zag ik op de camera van die keren dat we haar nog wel eens (kort) alleen lieten. DAt was toen nog in een grote afgesloten hal, waar haar nachtbench ook staat. Overdag slaapt ze overal behalve in de bench! Ik heb het idee dat ze het fijner vindt om in de kamer te zijn, alleen gaat ze dan wel blaffen naar sommige andere honden. Ik zie het niet zo zitten om de ramen af te plakken of de gordijnen dicht te doen overdag, (veel en grote ramen). Maar als het moet.... Ben benieuwd naar deze maand, hoop dat we goede tips krijgen!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Als raamfolie haar helpt om niet tegen de honden te blaffen...tja, dat is maar tijdelijk en je wilt niet dat je hond 12 jaar lang aan de raam zit te blaffen. En tegenwoordig heb je best wel leuke designs wat folie betreft. Dat jullie haar nu niet alleen laten is juist, want des te vaker je hond overstuur raakt met alleen zijn, hoe moeilijker het wordt om het op te lossen. Buiten terwijl je boven bent, prima. Hoe zal het zijn als ze buiten is en je gaat even aan de andere kant er uit? (Als dit mogelijk is qua woning natuurlijk). Wel zorgen dat je kan kijken wat ze doet met een camera. Soms kan je beginnen met tuin en dan het alleen zijn verspreiden tot in huis.

Ellen
Door

Ellen

op 08 Feb 2022

Dank je MInna, dat vind ik een supertip, nooit aan gedacht. Als ze eens in de tuin is zal ik eens door voordeur weggaan. Moet ik wel zorgen dat er geen buurman tegen me gaat praten, want dan weet ze meteen dat ik aan de andere kant van het huis ben! Dus eventueel raamfolie is een tijdelijke oplossing? Dat ze het afleert eigenlijk? (ik zal nu eerst even de blog "blaffende hond" lezen, daar heb je vast ook tips in staan. Bedankt!

Marleen Vegers
Door

Marleen Vegers

op 02 Feb 2022

Floki is ruim anderhalf jaar en bij hem is het het alleen zijn. Hij vindt het niet leuk dat ik weg ga maar als er iemand anders dan voor hem is, of hij is bij iemand anders, dan gaat hij op den duur wel zijn eigen ding doen. Als ik alleen ben is het echt mijn schaduw maar als er meerdere mensen zijn dan vindt hij het prima dat ik in een andere ruimte ben. Dat schaduwen doet hij overigens ook bij andere mensen als zij alleen met hem zijn. Hij zal altijd iemand in de gaten houden. Als ik alleen thuis ben, kan ik wel naar andere ruimtes, hij blijft dan wel in de buurt van die deur maar gaat dan niet huilen. Wat hij wel doet als hij echt alleen thuis is. Floki is btw een Corgi Pembroke.

Wendy
Door

Wendy

op 02 Feb 2022

Wij hebben ons Teuntje gekregen toen hij 4½mnd was Het is een hermafrodietje Het is een "hetje" (wij zeggen hij, heeft een plassertje waar geen plasbuisje in zit, maar wel ingedaalde balletjes en dus gecastreerd) Hij was al geplaats maar die mensen konden er nix mee dus werttie terug gebracht Toen hebben wij hem een gouden mandje gegeven Teuntje is nu 9 mnd oud Hij doet t super goed Hij kon nix wist niet eens wat een riem was Af en toe doen zijn oren het niet Maar dat hebben ze allemaal denk ik haha Maar als ik weg ga..... blijft hij me zoeken en ijsbeert hij van de voordeur naar de achterdeur tot ik weer thuis ben In het begin ook blaffen en piepen maar nu niet meer gelukkig Als ik dan thuiskom issie kei blij Maar dan heeftie een hele natte sik van t hijgen en kwijlen Dan gaan we wandelen en valtie t liefste tegen mij aan op de bank in slaap Ik heb druppels van greetjes bachbloesem ze helpen iets En ik heb een hondenfluisteraar gehad Die vertelde dat Teuntje t niet snapt dat ze weg is bij haar gezinnetje Maar hij vind het bij ons heel fijn We hebben alles geprobeert warmtekussen handveger erbij gelegt kleding van ons radio,tv aan We weten het niet meer .... Dus ik dacht nou ja dit is wel heel erg fijn Dus ben nu al blij met jullie na t lezen vd blog en t filmpje!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Nu is het vooral belangrijk dat Teuntje niet alleen gelaten kan worden. Elke keer dat teuntje nu alleen blijft en gaat ijsberen, hijgen en kwijlen, maakt het probleem erger. Dat van de hondenfluisteraar zou ik met een korreltje zout nemen...ja, sommige honden hebben moeite met aanpassen in nieuwe omgeving, maar ik zou nu vooruit gaan kijken en niet te veel bij het andere gezin stilstaan. Het is inmiddels al 5 maanden geleden...dus die overgang is nu wel duidelijk. Het kan best wel zijn dat de hulpmiddelen die je hebt geprobeerd (gedragen kleding, warmtekussen etc) wel prima bij hem passen, maar dat je eerst moet werken aan zijn zelfvertrouwen en dan met een duidelijke stappenplan. Die volgt nog in een mail en daarover gaan we ook later hebben in een Masterclass!

Ilona
Door

Ilona

op 02 Feb 2022

koosje dwergpoedel nu 8 maanden. Ik werk thuis door corona maar ze kan niet alleen zijn. In huis veel oefenen we hebben glasdeur dus ze ziet me naar boven gaan (was ophangen) komt van bank terwijl ze sliep of ze speelde ofzo maar blijft voor deur zitten wachten tot ik kom. Soms duurt het 5 minuten soms 10 en dan blaft en piept ze boel bij elkaar en krabbelt aan deur. Idem dito met naar toilet gaan. Ze volgt of gaat bij deur liggen, wel braaf stil want zicht op toiletdeur. Soms zit ze voor raam naar buiten te kijken terwijl ik naar boven ben🤪 in principe is ze stil maar als te lang duurt blaffen en piepen.. altijd al zwaan kleef aan geweest en ligt liefst hele dag naast en op mij of mijn man..we zijn al gevorderd aangezien enkele maanden geleden bij elke beweging achter me aan liep nu kan ik gewoOn de keuken of tuin in waar ze me ziet. Alleen laten en weggaan dus nog nooit gedaan, of ze gaat mee of naar oppasoma.ze schiet al in stress als ik naar buiten ga wat ik kliko gooien, ze gaat tegen raam staan krabbelen en piepent blaffen. Altijd overdreven blij als ze mij en man ziet. Slaapt probleemloos snachts in bench altijd alleen beneden sinds week of 4 (door omstandigheden) bench boven op overloop maar vinden we prima. Ook fijner gevoel dat ze niet alleen beneden is. Kortom hoe krijg ik voor elkaar het huis uit te gaan dat ze alleen kan blijven hooguit uurtje of 2. Durven nu niet te proberen omdat te lang boven wegblijven al een issue is.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Nee, inderdaad helemaal alleen laten kan nu nog niet omdat naar boven gaan al een probleem is. Ja, het blaffen en piepen begint pas later, maar de onrust begint al eerder. Misschien kan je in huis meer benchtraining doen (buiten het slapen om), of een puppyren plaatsen zodat ze niet je kan volgen naar de WC deur en dergelijke? Voordat het dus gaat om de lengte, gaat het er om dat er geen problemen meer zijn met kort uit zicht zijn. Poedels zijn wel enorm aanhankelijk, misschien zouden hulpmiddelen zoals Heartbeat Puppy, gedragen kleding en Adaptil iets kunnen betekenen (daar gaan we nog uitgebreid op in met een van de masterclasses en in het programma!)

Lenneke
Door

Lenneke

op 01 Feb 2022

Simba heeft bindingsangst aan mij. Dus zodra ik wegga is het keffen/piepen/loeien en superblij als ik weer thuiskom. Er blijft vaak wel iemand thuis bij hem, maar dat maakt niet uit. Heel soms brengen we hem weg naar oppas toe. Daar gaat hij wel zijn eigen gang. Nog steeds is hij uitgelaten blij als ik terug kom, maar de angst die hij heeft in zijn eigen omgeving heeft hij dan niet. Ook kan hij wel met gemak hele nacht alleen zijn. Mij ‘s morgens begroet hij wel, maar niet uitgelaten. Of te wel dan speelt alleen zijn geen rol. Rarara.

Daniëlle
Door

Daniëlle

op 01 Feb 2022

Onze hond Max wordt volgende week 1 jaar en heeft moeite met alleen zijn. Max is als pup bij een andere moeder neergelegd omdat in het nestje waar hij geboren is, hij te weinig voeding kreeg bij de moeder doordat hij door de andere pups geen kans kreeg om voldoende te drinken. Gelukkig heeft hij goed aan kunnen sterken, maar we hebben het idee dat daardoor Max zijn verlatingsangst is ontstaan. Hij is heel erg gefocust op mij en volgt mij naar elke ruimte waar ik naartoe ga. Wanneer ik naar het toilet ga, gaat hij voor de deur liggen. Wanneer we weg gaan blaft hij enorm. Speelgoed en een kauwbotje helpen niet. Hij blijft blaffen/ janken en kwijlt en hijgt dan ook veel, wanneer we hem even alleen laten. Ook het kauwbotje blijft onaangeroerd liggen en begint er pas aan wanneer er terug zijn. Wanneer ik naar boven ga en de andere gezinsleden zijn bij hem, gaat Max voor de deur liggen janken en wanneer hij vindt dat het te lang duurt gaat hij blaffen. Maar wanneer hij los loopt in de bossen heeft hij niet de behoefte om dicht bij mij te lopen en gaat hij er graag vandoor. Hopelijk wordt de verlatingsangst minder met jullie tips en trucs, zodat Max minder/ geen stress heeft wanneer hij alleen is en het voor ons ook minder stess geeft om hem alleen te laten.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Danielle, ik hoop ook dat het alleen zijn beter gaat worden. Voorlopig kan Max dus niet alleen zijn, en je zal de stappenplan die er aan komt heel zorgvuldig moeten volgen om dit op te lossen. Wat van hond is Max? Zijn leeftijd speelt ook mee...deze fase in de puberteit is niet makkelijk. Ik hoop dat andere gezinsleden bereid zijn om juist de trainingsoefeningen met hem te gaan doen, voeren en uitlaten zodat jou belang misschien net een tikkie minder wordt! In principe opgroeien in andere nest niet direct een oorzaak voor verlatingsangst, maar het zou kunnen zijn dat door achter blijven in de groei deze puppy meer contact met de fokker heeft gehad en dus meer verbinding richting de menselijke verzorger dan richting moeder/pleegmoeder heeft gekregen.

Bianca
Door

Bianca

op 01 Feb 2022

Grimm is 15 weken van begin af aan zwaar Kleef aan pupje. Hij ging loeien als ik onder de douche in bad sta en in zijn zicht sta. Hij achtervolgd me overal. Hij word ook gestrest als ik veel beweeg door huis gaat opspringen tussen me benen zitten en piepen. In benche slapen met hele kleine stapjes in andere kamer voor elkaar gekregen. Hij komt uit een nest van 10 pups en heeft ook fles voeding gehad en ze zaten in slaapkamer van fokker wegens nacht voeden. Vind de vragen beetje lastig aangezien ik hem nog niet alleen heb gelaten. En hij werkt graag en basis paar stappen blijf doet ie graag omdat ie trainen leuk vind. De band is wel sterk en wil het goed aanleren alleen zijn dus vandaar dat ik de cursus doe.

Marte
Door

Marte

op 01 Feb 2022

Ik heb een hond die last heeft van verlatingsangst sinds het overlijden van zijn maatje. Gizmo is een leonberger en inmiddels 11 maanden oud. Dommel was net 1 jaar toen hij spontaan overleed, en Gizmo was toen 5 maanden. Gizmo vertoont geen gedrag dat passend is bij trauma en is op ieder vlak een voorbeeldige hond. Eigenlijk is Gizmo weinig alleen, soms weleens een uurtje, en als het langer is dan dat gaat hij vaak naar vrienden van ons. Wat wij merken aan Gizmo is dat als wij weg zijn hij bij de deur gaat liggen en aan een stuk door gaat blaffen. Hij eet niet, hij drinkt niet, en lekkere hapjes laat hij ook liggen. Gisteren kon hij niet terecht bij vrienden en was hij voor het eerst een langere tijd alleen, met als gevolg dat hij nu de hele ochtend spuitdiarree heeft en erg aanhankelijk is (wat ik totaal snap en wat ook helemaal prima is).Ik snap heel goed waar zijn angst vandaan komt, en realiseer me heel goed dat er ook een stuk trauma onderliggend is. Toch denk ik dat we een heel eind met hem kunnen komen zodat hij wat meer zelfvertrouwen en rust krijgt in het alleen zijn. Ik weet alleen niet hoe dus ik zoek iemand die ons hiermee kan begeleiden. Hopelijk biedt de cursus handvaten om hiermee te beginnen :)

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Ja, dat is inderdaad verlatingsangst met een onderliggende trauma. En nu is het eerste stap om hem inderdaad veel zelfvertrouwen te geven, mentale en fysieke uitdagingen bieden. Leonbergers zijn erg gevoelig voor stemmingen van eigenaren, dus ik denk dat het verdriet die jullie hebben ervaren met het verlies van jullie andere hond ook mee speelt. Nu dus werken aan het zelfvertrouwen en het stappenplan (die volgt nog in een mail) mee aan de gang. Hij is gelukkig nog jong, dus je kan zeker een heel eind komen!

Josine
Door

Josine

op 01 Feb 2022

Wij hebben 3 teckels (11,6 en 2). Sinds de jongste erbij is kunnen ze niet meer alleen zijn... (Nou viel zijn komst net voor corona en dus al 2, jaar thuis werken) Soms gaat t goed, maar meestal blaffen en janken (dit doet de jongste alleen). Ze slopen gelukkig nooit iets. In de bench werkt niet, los gaat veel beter... Maar probleem...als er 1 begint reageren de anderen. De jongste lijkt niet eens de aanstichter, maar pikt de sfeer of en blaft lekker mee. Als we thuis komen, dan zijn ze te enthousiast, vooral de middelste jankt en is dan heel druk, we proberen hem te negeren en pas te aaien als hij kalm is.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi hoi, ik zou met elke hond afzonderlijk gaan kijken hoe lang duurt het voordat ze onrust laten zien. Dus hoe lang kunnen ze afzonderlijk alleen zijn. Gedrag wordt uiteraard in een groep versterkt. Dus goed via camera bekijken hoe lang het duurt voordat je de eerste spanningssignalen ziet. Met een voor een de honden observeren geeft het eerlijkste beeld, je mist minder snel iets.

Iris
Door

Iris

op 01 Feb 2022

Mijn hondje is een Podengo uit Portugal. Kwam doodziek aan. Was ongeveer 5 jaar. Had net puppies gehad. In het begin kon ze alleen zijn. Ze is ontsnapt en 5 dagen weggeweest. Was vanaf begin doodsbang. Maar na die 5 dagen wilde ze niet meer alleen zijn. Als ik in de buurt ben geen punt. Boodschappen doen met de auto. Ze wacht rustig een uur in de auto op me. Maar... als ik verder weg ben dan een 100 meter weet ze dat. En dan 8s ze van streek. Ook als er een vertrouwde oppas is blijft ze piepen. Heb haar nu 2 jaar. Spelen kan ze niet. Is alleen gefocust op eten.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Zo, dat is een traumatische start....gelukkig dat ze wel na 5 dagen is gevonden. Is het 100 meter vanaf je huis, of ook 100 meter als je van de auto weg bent? Ik zou haar wel leren spelen (dat kan met eten, oefeningen zoals Marshmallow, knikkeren en vangen zijn daarvoor super geschikt zoals ook zoekspelletjes en voerdummy) en kijken hoe zit het met trainen? Ze heeft natuurlijk een hele cultuurschock mee gemaakt met de verhuizing en dan nog het trauma van ontsnappen...

Gudula
Door

Gudula

op 01 Feb 2022

Wij hebben 2 honden, 7 en 4 jaar oud. Beide hebben verlatingsangst, gaat beter als ze samen achter blijven. Als ik met eentje weg ben, gaat de andere janken of blaffen. Vooral de jongste is er op mij gericht en volgt mij de hele dag en wil altijd bij mij in de buurt zijn. Hij gaat ook niet eten als ik er niet ben. Dit is niet leuk en maak me ook wel zorgen hierover.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Dit is zeker zorgelijk, omdat je hebt hier deels verlatingsangst naar jou, maar misschien ook overmatige binding naar elkaar toe. Hoe gedragen ze als een van de twee mee gaat met iemand anders en jij blijft thuis? Het is wel belangrijk om ze echt een op een tijd te kunnen geven. En inderdaad niet alleen laten, met uitzondering van oefenen volgens het stappenplan.

Henk Neeuwveld
Door

Henk Neeuwveld

op 01 Feb 2022

Thuis heeft mijn hond geen signalen van een overdreven binding met mij. Wanneer ik weggeweest ben is hij superrrr blij dat ik weer thuis ben. Heb laatst een opname gemaakt toen ik boodschappen aan het doen was. Bleef vrij relaxed, lag in zijn mand of voor de bank. Is nooit echt alleen, want ik heb twee honden. Echter wanneer ik de heren meeneem op visite, dan is de jongste Daigan (2 jaar) overdreven gefocust op mij. Kan de kamer dan eigenlijk niet verlaten.

Henk Neeuwveld
Door

Henk Neeuwveld

op 09 Feb 2022

Bedankt voor je tips. Ik ga er mee aan de slag

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Henk, Ik zou zeker investeren in het 1 op 1 tijd met beide honden. Het stappenplan voor alleen zijn kan je ook toepassen in andere omgevingen als thuis. Fijn dat zo te lezen je honden zich thuis wel veilig en vol vertrouwen voelen! Ik zou kijken als je met Daigan bij iemand op bezoek kan met enige regelmaat om het kamer verlaten te oefenen. Daarin kan je verder het stappenplan (die je in een van de mails vindt) gebruiken.

joke
Door

joke

op 01 Feb 2022

Mijn hond is nu 11 jaar en wij wonen met zn 2en, Hij kan nu weer een half uur alleen zijn maar is dan niet rustig, hij zal niets eten of drinken, loopt heen en weer, kijkt naar het raam en als het te lang duurt gaat hij janken en blaffen. Als ik werk gaat hij naar een vaste oppas, 2 dagen in de week. Hij is enorm op mij gericht, ik kan hem niet bij zomaar iemand brengen want dan gaat hij zitten en blijft naar de deur kijken waar ik door weg gegaan ben tot ik terug kom. Hoeveel ik ook van hem hou, dit is echt niet leuk. Overigens loopt hij in huis niet altijd achter me aan, ook komt hij veel later naar bed dan dat ik ga.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Met 11 jaar kunnen ouderdomsklachten ook mee spelen met het niet alleen kunnen zijn, maar heeft hij dit altijd gehad of heb je hem niet vanaf pupppy? Zoals jij nu beschrijft, kan hij die half uur juist NIET alleen zijn. Dat een hond kan alleen zijn, wil zeggen dat hij heeft geen probleem met het alleen zijn. Hij loopt dus niet heen en weer, blaft niet, kan eten en drinken, kijkt niet hele tijd naar het raam. Je zal dus met de camera moeten kijken wanneer start het ongerustheid. Als dat bijvoorbeeld na twee minuten start, kan je hond niet langer alleen zijn dan twee minuten. Dit is natuurlijk echt niet leuk, niet handig, niet fijn. Omdat het al een oudere hond is, zou ik zeker denken aan gebruik van hulpmiddelen zoals gedragen kleding, heartbeat puppy, audio van jezelf en ook kijken is er misschien ruimte voor meer mentale en fysieke uitdaging, wel passend bij zijn leeftijd.

Marina
Door

Marina

op 01 Feb 2022

Probleem is dat ik 4 (2 rescue hondjes uit Roemenië van 1 jr, sinds april 2021 bij mij, 1 maltezer leeuwtje van 1,5 jaar en een yorky van 12 jaar) honden heb die niet alleen kunnen zijn. Heb ze eerst vrij gelaten in de woonkamer met als resultaat dat de jonge honden aan het slopen gaan. Ze reageren ook heftig als iemand voorbij loopt. Rolluik dicht gemaakt helaas zelfde resultaat. Nu de 3 jonge honden allemaal apart in een bench gezet met kauwbot. Oudere hondje los in woonkamer rolluik dicht. Helaas blaffen janken etc. Heb camera in woonkamer met spreekfunctie. Ze kijken naar camera als ik spreek maar gaan daarna door met blaffen en janken. Kauwbotten worden niet aangeraakt. Soms zijn ze even stil maar als eentje begint te blaffen doet de rest mee.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoe meer honden je hebt die niet alleen kunnen zijn, hoe meer ze elkaar inderdaad vaak versterken in dit gedrag. Bench, rolluik en kauwbot werkt inderdaad niet als oplossing. Spraakfunctie van een camera ook niet. dat is ook gewoon een van de hulpmiddelen die je kan gebruiken voor ondersteuning. Je zal dus echt van begin af aan moeten gaan oefenen. Zijn de jonge honden dol op hun benchjes? Hebben ze genoeg mentale uitdaging (training) en beweging? Zijn ze rustig in hun bench met kauwbot als je in huis bent? In andere ruimte? In de tuin of balkon? Voordat dat allemaal in orde is, kunnen ze dus niet alleen zijn.

Reactie plaatsen