Mijn hond plast in huis, hoe maak ik mijn hond zindelijk? Je wilt alle plasjes buiten de deur, niet in huis. Een hond die niet zindelijk is, is vaak een grote ergernis. In deze blog gaan we kijken naar verschillende redenen waarom jouw hond in huis plast, van puppy tot senior. Natuurlijk kijken we ook naar wat je eraan kunt doen, behalve constant rondlopen met een dweil! Hoe kan je het plassen in huis stoppen?
In deze blog leer je alles over:
- Waarom plassen honden in huis?
- Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?
- Wat doe ik als mijn puberhond opeens in huis gaat plassen?
- Mijn volwassen hond plast in huis.
- Help, mijn oudere hond laat plas lopen.
- Wat ik niet moet doen als mijn hond in huis plast?
Waarom plast mijn hond in huis?
Er zijn allerlei redenen waarom je hond in huis plast. Hij is nog niet zindelijk, heeft een terugval in de zindelijkheid, hij is aan het markeren, verlatingsangst, blaasontsteking, angst om buiten te plassen, nierfalen, sterilisatie, onzekerheid, onderdanigheid…
Als je hond opeens binnen gaat plassen of het is bijna onmogelijk om je puppy zindelijk te krijgen, dan is het altijd verstandig om eerst een bezoek te brengen aan je dierenarts. Laat een urineonderzoek doen om een medische oorzaak uit te sluiten! De reden dat je hond in huis plast is nooit omdat hij jou wil pesten, uitdagen of protesteren omdat je weg was. In deze blog vind je alle oorzaken waardoor je hond in huis zou kunnen plassen, wat je wel en niet moet doen, en uiteraard praktische tips om er voor te zorgen dat je hond niet meer plast in huis!
Mijn hond plast in huis, hoe straf ik hem?
Niet. Tenminste, niet als het iets anders is dan doelbewust markeren. Een puppy kan het nog niet echt ophouden. Daarom heeft straffen geen zin. Correcties zorgen er niet voor dat zijn spieren en organen sneller ontwikkelen. Incontinentie door een medische oorzaak bestraffen is niet eerlijk!
Meer stress door straf!
Als je hond in huis plast als gevolg van stress verhoog je het stressniveau door correcties. Denk hierbij aan schelden, fysiek straffen, of je hond opsluiten in zijn bench.
Als je hond geen zindelijkheidstraining (als puppy) heeft gehad, dan bestraf je hem voor het feit dat mensen hem niet hebben opgevoed.
Je ziet wel; straffen voor binnen plassen heeft alleen maar nadelen. Het kan zomaar zijn dat je hond het straffen niet linkt aan het in huis plassen.
Hij ervaart je straf als willekeurige agressie van jouw kant. Dat is niet goed voor je relatie met je hond.
Misschien linkt je hond het wel aan het plassen, en plast hij niet meer als jij in de buurt bent. Hij kan dus nog steeds in huis plassen als jij er niet bij bent.
Het advies “je moet de neus van je hond door zijn plas heen halen” is iets wat je echt nooit, nooit, NOOIT moet doen.
Dat is echt een serieuze vorm van dierenmishandeling. Je hond begrijpt hier niets van.
Kan ik het drinken beperken?
Nee. Een hond moet in principe altijd drinkwater ter beschikking hebben. Dat is zelfs wettelijk bepaald. Als je hond te vaak geen kans heeft om te drinken, kan dit gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Tijdens warm weer kan een hond heel erg snel uitdrogen. Dit kan levensgevaarlijk zijn! Plassen zorgt er ook voor dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Te weinig plassen kan dus het lichaam vergiftigen.
Laat je hond testen!
Als je het idee hebt dat je hond obsessief enorme hoeveelheden drinkt, adviseer ik je naar je dierenarts te gaan. De dierenarts kan je hond dan testen op suikerziekte, ziekte van Addison, ziekte van Cushing, nierziektes en leverafwijkingen. Kijk ook kritisch naar zijn voeding. Van droogvoer met veel zout krijgt een hond meer dorst dan van voer dat al veel vocht bevat.
Heb je wel eens meegemaakt dat je hond in huis plast? Wij zijn benieuwd hoe je dit hebt opgelost. Vermeld het in je reactie onder dit blog.
Volg dit stappenplan als je hond in huis plast
Wanneer je besluit dat je iets wilt doen aan het probleem, houd dan een “plasdagboek” bij van je hond. Dit zijn de 3 stappen:
1. Probeer zo nauwkeurig mogelijk te noteren hoe vaak je hond plast, waar hij plast en of er iets is gebeurd voor of tijdens het in huis plassen.
Zowel voor je dierenarts als voor een gedragsdeskundige is deze informatie belangrijk om je hond zo goed mogelijk te kunnen helpen!
- Plast je hond vaker dan normaal?
- Drinkt je hond meer dan normaal?
- Gedraagt je hond zich anders. Is hij bijvoorbeeld onrustiger of juist slomer dan anders?
2. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij je dierenarts!
- Je hond is jonger dan 12 maanden.
- Je hond is een herplaatser die nog geen zindelijkheidstraining heeft gehad.
- Het plassen lijkt echt markeren te zijn. Je ziet kleine plasjes tegen verticale oppervlaktes zoals meubels of muren.
- Je hond wordt vaak genoeg en lang genoeg uitgelaten.
3. Focus je dan op zindelijkheidstraining!
- Is er iets veranderd in je thuissituatie?
- Plast je hond in huis als hij alleen gelaten wordt?
- Laat je hond ook andere symptomen van stress zien?
- Plast je hond in huis na bezoek of spannende situaties?
Het plassen in huis is waarschijnlijk gedragsmatig, je hond heeft hulp nodig!
Het duurt zo lang voordat mijn pup zindelijk is…
Het kan zijn dat je puppy nog niet bewust bezig is waar hij wel en niet moet plassen. Misschien is er bij de fokker weinig aandacht aan de zindelijkheidstraining geschonken. Of je pup komt bij een broodfokker vandaan en is daar gedwongen om in zijn eigen ontlasting te leven.
Een andere reden waarom de zindelijkheidstraining moeizaam kan verlopen, is een blaasontsteking.
Een van de meest voorkomende redenen is dat je pup het buiten met wandelen nog te spannend vindt. Het kan ook zijn dat hij afgeleid is door zijn omgeving.
Soms is de reden dat je pup wat langzamer zindelijk wordt simpelweg omdat je niet vaak genoeg naar buiten gaat. Je ziet niet wanneer hij “moet”.
Een normale leeftijd voor een zindelijke pup is tussen de 3 en 9 maanden. Als je hond in huis plast op de leeftijd van 4 maanden, is dit geen reden voor paniek dus!
Je puppy plast in huis
Puppy’s hebben vaak wel goede bedoelingen qua zindelijkheid. Maar als ze geen kans hebben om buiten te plassen…ja, dan “lopen ze leeg” waar ze toevallig op dat moment zijn.
Bij puppy’s begint de zindelijkheid al met 4-5 weken. De pups lopen al vaak bij het wakker worden van de ene kant van het nest naar de andere kant om daar te plassen. Hun instinct zegt dus al “niet plassen waar je slaapt”.
Het kan zijn dat er bijvoorbeeld in de werpkist een slaapgedeelte is met een bed, en een ander gedeelte is het “toilet” met kranten, strooisel, puppypads, of iets anders. Misschien is er een directe uitgang naar buiten.
Broodfok-puppy’s
Bij broodfokkers zijn er vaak geen verschillende “kamers” in het hok. De puppy’s zitten in één ruimte met overal zaagsel, stro, of helemaal niets. Soms is de bodem van een soort gaatjesplaat zodat de plas naar beneden loopt. De geur zit echt overal. Ook wordt zindelijkheid door broodfokkers niet op jonge leeftijd gestimuleerd. Koop je een pup bij een broodfokker dan heb je vaak achterstand wat zindelijkheid betreft.
Bij een goede fokker worden de pups vanaf week 4 al beloond als ze buiten plassen of poepen. Als je puppy al 3-4 weken voorsprong heeft bij zo’n jonge leeftijd omdat hij bij een goede fokker vandaan komt, kan dat een groot verschil maken in zindelijkheid wanneer je pup bij jou thuis komt. Nog een reden om geen broodfok-puppy aan te schaffen!
Puppy en zindelijkheid bij je thuis
Dan heb je eindelijk jouw puppy in huis. Voor je pup is dit een nieuw avontuur. Hij moet helemaal opnieuw uitvogelen waar hij wel en niet moet plassen.
Doordat alles nieuw en spannend is, moet je pup ook veel vaker plassen. Veel baasjes vergeten hoe vaak een puppy naar buiten moet. Echt heel vaak!
Als je niet buiten bent en je pup moet plassen dan plast hij binnen. Wanneer jij je pup herhaaldelijk hier de kans voor geeft, leert je puppy dat dit zo hoort. Pups zijn net kleine peuters. Je kan ze maar beter niet uit het oog verliezen.
Een klein pupje kan zijn plas nog niet ophouden. De spieren die er voor zorgen dat een hond echt de plas en poep kan ophouden, zijn pas rond 8-12 maanden volledig ontwikkeld. Tot die tijd kunnen er dus ongelukjes gebeuren. De ene pup is ook veel sneller dan de andere. Met elkaar vergelijken is niet eerlijk. Vaak zijn kleinere rassen later zindelijk dan grote rassen en reuen zijn later dan teefjes.
Praktische tips voor pups;
- Wen je puppy aan een bench of een puppyren.
- Laat je puppy om het uur of nog vaker uit als hij bijvoorbeeld druk is of lekker aan het spelen.
- Zorg dat je altijd instappers klaar hebt bij de deur om met je pup mee te gaan naar buiten.
- Vul al je zakken met kleine smakelijke beloninkjes zodat je je pup royaal kan belonen wanneer hij buiten plast.
- Ga je douchen of naar het toilet? Doe je puppy in de puppyren of bench!
- Kan je even niet op je pup letten omdat je gaat koken of telefoneren? Doe dan ook je pup in zijn bench of ren.
- Slaap de eerste paar nachten bij je pup om hem uit te kunnen laten als dit nodig is.
Praktische tip voor het baasje: zindelijkheidstraining komt natuurlijk ook uitgebreid aan bod in een goede puppy training.
Pup plast in huis na uitlaten
Dat is echt irritant. Soms sta je wel een half uur buiten, en als je binnenkomt plast je pup alsnog in huis. Hoe komt dat? Buiten was je puppy nog bezig met de omgeving, met de prikkels. Misschien voelde hij zich niet op zijn gemak. Dan komt hij terug naar binnen. Daar zijn minder prikkels, minder afleiding, hij voelt zich meer op zijn gemak en hoppa de blaas ontspant zich en jij hebt een plasje in de keuken.
Het kan ook zijn dat hij buiten plasjes ruikt van andere honden. Deze plasjes zeggen tegen je pup “dit is ons terrein”. Het is een beetje vergelijkbaar met graffiti die gangs op muren spuiten. Daar ga je ook niet overheen schilderen, dat is niet erg sociaal. Je pup probeert dus beleefd en sociaal te zijn tegen de honden die al in jullie straat wonen.
Hoe maak je je puppy zindelijk?
Bij puppy’s is het echt een kwestie van uitlaten, uitlaten, uitlaten, uitlaten en belonen, belonen, belonen.
Zoals ik al heb verteld, laat je je pup elk uur uit. Behalve als hij slaapt! Laat hem ook elke keer uit na het wakker worden, na het eten en na het spelen. Wees snel! Als je pup wakker wordt en jij gaat dan pas je schoenen aan doen, je jas aantrekken, de snoepjes en zijn riem pakken, dan heeft je pup waarschijnlijk al geplast.
Je moet dus voorbereid zijn. Je pakt je pup op en doet hem zijn riem om terwijl hij op je arm zit. Dan stap je in je instappers die al klaar staan en ga je de deur uit. Buiten zet je je pup neer.
Hoe leer ik dan mijn puppy om buiten te plassen?
Neem je pup zoals gezegd mee naar buiten op je arm. Wacht even met neerzetten. Laat hem op je arm rondkijken, luisteren en ruiken. Loop eventueel naar een rustig plekje en ga daar een beetje heen en weer lopen. Als het nodig is, loop je er een half uur en als je pup plast, beloon je hem met het aller-aller-lekkerste wat je maar kan verzinnen. Dat kan worst zijn, kaas, leverpastei…wat dan ook als je pup er maar gek op is.
Nog geen plasje maar je moet toch terug naar binnen? Houd je pup binnen op je arm, aan een riempje, of in de bench totdat je weer naar buiten gaat. Hoe vaker je pup de kans krijgt om binnen te plassen, hoe meer het een gewoonte wordt.
Wat je ook kan doen, is een plasje binnen opdeppen met een stuk keukenrol. Dit stuk leg je dan buiten neer waar je graag wil dat je puppy plast. Hetzelfde geldt voor poep. Als je pup binnen poept, pak je het keuteltje op met een poepzakje. Leg het dan daar waar je wilt dat de pup zijn behoeftes doet.
Loop met je pup op je arm daar naartoe. Zet hem daar neer en loop een beetje heen en weer. Hij ruikt dan zijn eigen geur en denkt “oh hier heb ik al eerder geplast”.
WAT JE NOOIT MOET DOEN;
Je puppy straffen door hem bij zijn nekvel te pakken of hem met zijn neus in het plasje duwen. Je pup slaan of tegen hem schreeuwen!!!
Hij kan er niets aan doen! Je mag wel jezelf een schop onder je kont geven omdat jij niet goed hebt opgelet. Neem je pup nog vaker mee naar buiten en let beter op…
Je jonge hond gaat opeens binnen plassen
Dit kan komen door de veranderende hormoonhuishouding maar ook door onzekerheid en de angstfases die ook plaatsvinden tussen de puppy- en volwassen levensfase. Tussen 8 weken en 24 maanden is je hond van alles behalve echt volwassen. Ups en downs horen er bij. Zo ook tijdens het eerste levensjaar zijn er ups en downs in de zindelijkheid.
Het is wel belangrijk dat je leert zien wanneer je hond bewust plast in huis bijvoorbeeld tegen je kamerplant of bureaustoel. Uiteraard moet je daar heel anders mee om gaan dan wanneer je hond onder de tafel zijn plas laat lopen omdat hij iets enorm spannend vindt.
Jonge hond plast in huis
Als het gaat om ongelukjes omdat je puberhond heel druk aan spelen was of omdat hij net wakker werd en het gewoon niet kon redden omdat zijn blaas echt vol was, dan is het gewoon opruimen. Je hond kan er niets aan doen. Hetzelfde geldt voor je teef die tegen de loopsheid aan hangt. Opruimen en nog iets vaker uitlaten.
Komt het omdat je hond een herplaatser is en geen zindelijkheidstraining heeft gehad als pup? Kijk dan iets verder in het blog bij “hoe maak je een volwassen hond zindelijk”!
Kan je geen duidelijke oorzaak bedenken? Voor de zekerheid even langs de dierenarts met wat urine.
Binnen plassen door hormonen?
In de puberteit kan er opeens een periode zijn dat je hond in huis plast. Dit is vaak het moment dat de “experts”, zoals bijvoorbeeld de buurman die ooit een hond heeft gehad, gaan roepen dat je hond dominant is. Dat hij probeert de baas te zijn en dat je nu toch echt boos moet gaan worden.
Teven worden in de puberteit voor het eerst loops en dat zorgt er vaak voor dat ze opeens veel moeite moeten doen om hun plas op te houden.
Soms plassen ze dan ook in hun slaap. Dat is dus absoluut niet opzettelijk. Dit is een fysieke reactie op alle veranderingen die de hormonen veroorzaken.
Bij reuen kan het gebeuren dat ze overal hun handtekening op willen zetten. Zij worden zich meer bewust van hun eigen terrein. Markeren is een hele bewuste actie. Je ziet je hond vaak vertragen, snuffelen, draaien en dan bewust zijn poot optillen tegen een boom, lantaarnpaal of…tegen je tafelpoot. Een reu die een klein plasje doet met zijn poot duidelijk opgetild, is aan het markeren. Hij plast dus bewust.
Als je reu echt lang plast op 4 poten heeft gewoon hele hoge nood. Hij kan het niet meer ophouden.
Plassen uit onzekerheid
Vaak zijn jonge honden onzeker. Onderdanigheidsplasjes vinden vaak plaats als jij of je bezoek binnenkomt. Soms vinden jonge honden die al zindelijk waren het opeens weer echt eng om buiten te plassen. Het verschil met markeren, kan je zien in de houding van de hond. Een markerende hond tilt echt een poot op, een onderdanige of onzekere hond staat, loopt of hurkt in half zittende houding.
Wanneer je hond bij je is en plas laat lopen, bedoelt hij juist “ik ben heel braaf, doe mij niets”. Het is daarom vanzelfsprekend dat het gedrag alleen maar erger wordt als je boos wordt of geïrriteerd raakt en je je hond gaat corrigeren.
Als je hond in huis plast wanneer jij of je bezoek binnenkomt, strooi dan gelijk als de deur open gaat een handje vol lekkers op de grond. Ook kan je ervoor kiezen om eerst buiten je bezoek te begroeten.
Als je jonge hond het opeens weer spannend vindt buiten, zoek dan rustige uitlaatplaatsen op zonder al te veel prikkels. Blijf daar een tijdje. Laat je hond rondsnuffelen, geef hem daar eten, doe wat leuke oefeningen en als hij dan daar gaat plassen, goed belonen!
Lichamelijke problemen, voeding, overgewicht, stress, markeren, hormonen, verveling
Mijn hond plast in huis en hij is al volwassen! Dit zijn oorzaken die ook per volwassen hond verschillen. In huis plassen is vaak ook een teken van verlatingsangst. Dat is een serieus probleem en ook één van de moeilijkste gedragsproblemen om op te lossen. Bij volwassen honden die altijd zindelijk zijn geweest, is een bezoek aan de dierenarts echt de allereerste stap die je moet zetten als je hond opeens in huis plast.
Is er iets veranderd in je thuissituatie?
Honden kunnen erg gestrest raken van veranderingen. Heb je een gevoelige hond die snel stress ervaart, dan is de kans groter dat hij bij veranderingen in huis en zijn omgeving (tijdelijk) problemen heeft met zindelijkheid.
Baby in huis
Als er bijvoorbeeld een nieuwe baby in huis is dan kan dit spannend zijn voor je hond. Het kan een reden zijn dat je hond binnen in huis gaat plassen.
Maak wat extra tijd vrij voor je hond. Ga bijvoorbeeld naar een leuke cursus. Geef hem extra aandacht in de vorm van leuke actieve wandelingen. Laat hem wat vaker uit en wandel op verschillende plaatsen zodat je hond nieuwe geuren kan ontdekken. Dat stimuleert vaak ook tot meer plassen buiten.
Plassen in huis met bezoek
Is er een andere hond op bezoek geweest? Veel honden gaan daarna in huis plassen. Dat is hun manier om het huis weer “hun eigen” te maken.
Bij elkaar op bezoek gaan is niet logisch voor honden. Wees je daar ook altijd bewust van. Je hond kan ook in huis plassen als er bezoek is geweest zonder hond. Bezoek kan enorm veel stress veroorzaken bij honden. In hun belevenis kan dat een enorme deuk geven in het gevoel van veiligheid.
Andere oorzaken waardoor je hond in huis plast
Verhuizen of samenwonen kan plassen in huis veroorzaken. Misschien ga je op vakantie naar een leuk huisje of hotel en gaat je hond daar binnen plassen. Een nieuw huisdier is ook een veel voorkomende trigger voor het in huis plassen. Neem je een nieuwe hond, kat, konijn, cavia; begeleid je al aanwezige hond zo goed mogelijk met kennismaken.
Hoe maak je een volwassen hond zindelijk?
Als het opeens gebeurt dat je hond binnen plast terwijl hij al lang zindelijk was, laat je hond dan eerst nakijken door je dierenarts! Vang wat urine op en laat dat testen.
Is je hond op en top gezond? Kijk dan naar de hoeveelheid drinken. Sommige voeding stimuleert tot erg veel drinken. Probeer eens of vers vlees voeren verschil maakt. Met vers vlees drinken honden minder.
Voor teven die incontinent zijn na sterilisatie is goede medicatie te koop. Vraag er naar bij je dierenarts! Als er sprake is van overgewicht, halveer dan de hoeveelheid eten en verdubbel de beweging!
Medische problemen bij een oudere hond
Met het ouder worden verslappen alle spieren, ook de spieren om de blaas. Bij senioren is de oorzaak meestal medisch. Oudere honden zijn vatbaarder voor blaasontsteking of nierproblemen. Bij oudere honden zie je ook soms urineverlies als ze slapen of wanneer ze opstaan.
Soms worden oudere honden ook gewoon weer onzindelijk. Ze vergeten als het ware waar ze moeten te plassen. Of ze voelen het te laat aankomen en kunnen dan alleen nog maar plassen waar ze toevallig op dat moment zijn. Dementie en plassen in huis gaan vaak ook samen.
Oudere hond plast in huis
Bij senioren geldt hetzelfde als bij puppy’s. Ga vaker met je lieverd naar buiten. Daarnaast kan je kijken wat voor effect andere voeding heeft.
Vers vleesvoeding heeft veel vocht in zich en bevat geen zout. Je hond drinkt hierdoor minder.
Soms kan medicatie helpen. Vraag naar de mogelijkheden bij je dierenarts. Het is sowieso altijd verstandig om de urine na te laten kijken bij de dierenarts om ontstekingen, nierfalen en andere medische oorzaken uit te sluiten.
Heb je een langharige hond die incontinent is, houd dan de vacht wat korter. Dit maakt het wassen makkelijker. Knip de vacht niet helemaal kort, want dan komt de urine op de huid. Dit kan zorgen voor irritatie.
Zorg dat de plekken waar je hond slaapt, zijn voorzien van bijvoorbeeld een vetbed. Dit laat vocht door en de bovenlaag blijft droog. Onderleggers die bij mensen worden gebruikt zijn ook een optie. Let op dat je hond dat niet sloopt of het misschien zelfs op eet. Als hij dat doet, kan je beter gaan voor een vetbed.
Word nooit boos op je bejaarde hond, hij plast echt niet opzettelijk in huis!
Lichamelijke oorzaken
Als je hond in huis plast, kan dit een symptoom zijn van blaasontsteking, nierproblemen of leverproblemen, epilepsie, diabetes, tumoren, ziekte van Cushing, ziekte van Addison, of erfelijke afwijkingen in aanleg van urineleiders of aandoeningen aan het blaas.
Incontinentie na sterilisatie en incontinentie vanwege ouderdom zijn ook lichamelijke oorzaken. Ook overgewicht kan een oorzaak zijn.
Medicijnen
Sommige medicijnen zorgen er voor dat je hond meer en vaker moet plassen. Uiteraard geldt dit voor plastabletten maar ook voor prednison, diabetes medicatie, en een tal van andere middelen. Als je hond medicatie voorgeschreven krijgt van je dierenarts, vraag dan naar de bijwerkingen en lees de bijsluiter zorgvuldig door.
Gedragsmatige oorzaken
Stress
Als je hond in huis plast is dat vaak een teken van enorme stress. Soms komt dat omdat er opeens iets in de omgeving is veranderd. Bijvoorbeeld een verhuizing, de komst van een baby, scheiding. Misschien is er een andere hond op bezoek geweest of heeft je hond angst ervaren door bouwvakkers op je dak. Ook spanningen in huis zoals huiselijk geweld kunnen een reden zijn dat je hond in huis plast.
Soms kan het ook bij volwassen honden echt bewust markeren zijn. Ook dit kan veel verschillende redenen hebben. Vaak gebeurt dat als er een andere hond op bezoek is geweest of je buren hebben een loopse teef waardoor jouw reu het nodig vindt om overal zijn geur achter te laten. Sommige teven markeren zelfs binnen als ze loops zijn of loops worden.
Sommige herplaatsers hebben nooit geleerd zindelijk te zijn. Kennelhonden of honden die op straat hebben geleefd, hebben echt geen idee dat er verschil is tussen je nieuwe tapijt en de stoep buiten.
Stress verminderen
Als je hond door stress in huis plast, is de oplossing uiteraard om er alles aan te doen zodat je hond minder stress ervaart en zich beter voelt. Het mooiste is natuurlijk als je de oorzaak van de stress kunt weghalen, maar dit lukt helaas lang niet altijd.
Komt de stress door bezoek, dan kan je er tijdelijk voor kiezen om geen bezoek in huis te ontvangen, en dit rustig aan op te bouwen. Komt het in huis plassen door een baby, ja het is dan logisch dat je die niet uit huis kan plaatsen.
Dan moet je dus goed kijken naar alle kleine beetjes die helpen om stress te verlagen.
Stress verlagen met:
- Adaptil verdamper, spray of halsband.
- Meer wandelen, aan een goed passend tuig en lange lijn.
- Veel snuffelspellen of speuren.
- Massage.
- Body Wrap of Thundershirt.
- Voer uit slowfeeder / Kong geven.
- Voer uit Lickimat.
- Relaxopet apparaat.
- Regelmatig iets om te kauwen geven.
Verlatingsangst
Als je hond in huis plast wanneer hij alleen gelaten wordt, is de kans groot dat het komt door verlatingsangst. Symptomen van verlatingsangst zijn onder andere plassen en/of poepen in huis, slopen, niet eten of drinken tijdens je afwezigheid, piepen, blaffen, heen en weer lopen, likken aan zichzelf of aan meubels, krabben aan deuren en kwijlen.
Vermoed je dat dit ook met jouw hond aan de hand kan zijn? Plaats dan een camera waarmee je kan zien hoe je hond zich gedraagt als je niet thuis bent. Heeft je hond last van verlatingsangst? Dan zou je het alleen zijn helemaal opnieuw moeten aanleren. De behandeling van verlatingsangst is vaak een combinatie van enorme bergen geduld, een trainingsschema volgen, soms in combinatie met hulpmiddelen zoals Adaptil (feromonen verdamper) of medicatie.
Reu plast in huis
Bij niet-gecastreerde reuen is een vergrote prostaat vaak ook een reden voor vaker plassen. Symptomen van een vergrote prostaat zijn vaker plassen, plassen in “stootjes”, en soms ook zichtbaar pijn tijdens plassen. Hij heeft dan zijn mondhoeken naar achteren getrokken, kromt zijn rug, zijn oren staan naar achteren, hij piept en heeft zichtbaar oogwit. Behandeling kan door middel van castratie of medicatie.
Reuen gaan soms ook plassen in huis wanneer er een loopse teef in de buurt is. “In de buurt” is bij honden nogal een ruim begrip. Het kan een teef zijn die kilometers ver weg woont die met wandelen het pad van je reu kruist. Of je buren hebben een loopse teef in huis.
Teef plast in huis
Bij teven komt na de sterilisatie vaak incontinentie voor. Als je teef een baarmoederontsteking krijgt, is het eerste dat opvalt dat zij vaak moet plassen. Teven zijn ook vatbaarder voor blaasontsteking dan reuen.
Ook teven kunnen markeren! Sommige dames zijn erg territoriaal ingesteld, en zeggen met hun plasjes “dit huis is van mij!”.
Plas is ook een communicatiemiddel. Door te plassen laat je hond dus informatie achter.
Overgewicht als oorzaak voor in huis plassen
Overgewicht is ook een oorzaak voor incontinentie. De blaas en darmen komen dan in de verdrukking door het vetweefsel. Als je hond dan bijvoorbeeld gaat zitten, wordt de urine er als het ware uit geperst. Overgewicht, gebrek aan beweging, verkeerde voeding of een verkeerde hoeveelheid voeding gaan hand in hand. Overgewicht en diabetes ook. Door obesitas kan het zelfs zo zijn dat je hond pijn of ongemak ervaart in het aannemen van een plashouding en daardoor niet goed zijn blaas leeg plast tijdens het uitlaten.
Hond plast in huis door verkeerde voeding
Voeding die niet past bij je hond, heeft niet alleen invloed op zijn ontlasting, maar ook op het plassen. Het kan zijn dat je hond door de voeding die hij krijgt veel meer drinkt en daarom ook veel meer moet plassen. Wat er in gaat, moet er ook uit. Voeding kan er ook voor zorgen dat je hond druk is, nerveus, of hyperactief. Daardoor is je hond gevoeliger voor stress en door stress kan hij in huis plassen. Verkeerde voeding of de verkeerde dosering is natuurlijk ook deels de oorzaak van overgewicht. Zo zie je maar weer dat er vaak meerdere oorzaken zijn die verband houden met elkaar.
Plassen in huis bij anderen
Wat als je hond nooit thuis binnen plast, maar wel als jullie hem mee nemen op visite? Of op vakantie? Nogal gênant. Ben je op familiebezoek en je hond plast midden op hun nieuwe mooie tapijt. Of in een hotelkamer.
Dit is echt een klassiek geval van stress. Je hond is in een vreemde omgeving en vaak wordt hij een beetje “vergeten” Alle aandacht gaat even naar je familie of vakantieplannen. Laat je hond dus goed uit net voordat je naar binnen gaat in de vreemde omgeving. Daarna echt weer om het half uur tot uur. Beloon je hond voor buiten plassen. Houd hem binnen goed in de gaten. Lijn hem eventueel aan totdat je zeker weet dat hij zich op zijn gemak voelt.
Plast hij bij mensen in huis die ook een hond hebben? Dit is meestal bedoel als “visitekaartje”. Je hond vertelt wie hij is aan de hond van het huis. De kans op binnen plassen is kleiner als je eerst samen gaat wandelen met beide honden. Dan kunnen ze buiten plassen en daar aan elkaars geur snuffelen.
Hond plast in huis ’s nachts
Waar slaapt je hond? ’s Nachts in huis plassen is bijna altijd onzekerheid. Dit wordt erger als je hond niet bij je kan komen. Is je hond ’s nachts ook onrustig? Piept hij of hoor je hem af en toe rondlopen? Kijk eens wat er gebeurt als je hond bij jou mag slapen in zijn eigen mand op je slaapkamer. Of jij gaat paar nachten op de bank slapen bij je hond. Plast je hond dan niet? Dan is het probleem waarschijnlijk het niet alleen kunnen zijn ’s nachts.
Plast je hond ’s nachts terwijl hij ligt te slapen? Dan is het een medisch probleem. Naast een dierenartsbezoek kan je proberen om je hond nog later uit te laten, of een wekker zetten voor een extra nachtelijke plasje buiten.
Hond of puppy plast in zijn bench
Hier kunnen 2 redenen voor zijn. Hij moest te lang in zijn bench blijven en moest plassen omdat zijn blaas vol zat. Of je puppy raakt in de stress als hij opgesloten zit in de bench. Als het een paar keer gebeurt dat je hond gedwongen in de bench moet plassen omdat hij er in opgesloten zit, bestaat de kans dat je hond niet graag meer in de bench gaat. Start opnieuw met bench-training
Zorg er voor dat je hond goed uitgelaten is voordat hij de bench in gaat. Kies voor een bench die groot genoeg is zodat als hij een ongelukje heeft gehad, hij niet in zijn eigen urine hoeft te liggen.
Als je hond de bench nog te spannend vindt en piept, blaft, jankt of plast, dan kan je de bench nog niet sluiten als je hond er in zit.
Moet je hond bijvoorbeeld ’s nachts in de bench, zet deze dan naast je bed of ga op de bank slapen met de bench binnen handbereik.
Lees hier meer over benchtraining
Als mijn hond in huis plast, is hij dan dominant?
Nee. Dominantie is een relatiebegrip, niet een eigenschap. Je hond kan dus in huis plassen als dominant gedrag. Dit doet hij om een andere hond te imponeren en zijn geur achter te laten op belangrijke plaatsen zoals in de keuken of tegen de bank.
In 99% van alle gevallen waar een hond in huis plast, gaat het om onzekerheid, stress of komt het door een medisch probleem. In een enkel geval komt het omdat er twee of meer honden in huis zijn, waarbij een of meerdere van de honden binnen gaat plassen als onderdeel van het domineren van de andere hond.
Soms krijgen we zelfs de vraag “mijn pup plast in huis, is hij dominant?”. Bij pups is dit echt een overbodige vraag. Je pup is gewoon nog niet zindelijk.
Markeren in huis
Als het gaat om markeren tegen je meubels mag je dat gerust verbieden. Zorg ervoor dat je hond niet zonder toezicht rond kan struinen. Zie je gedrag dat meestal voorafgaat aan markeren zoals snuffelen, hoofd kantelen, vertraagd lopen dan is het opletten geblazen.
Je kan dan nog proberen om je hond even op andere gedachten te brengen door hem even te roepen of iets simpels te laten doen en hem hiervoor te belonen.
Zie je zijn poot omhoog gaan, dan mag je laten merken dat je dit niet goed vindt. Een strenge “Nee”, je hond er bij weghalen, wat je maar kan doen om het zo snel mogelijk te onderbreken. Neem je hond gelijk mee naar buiten. Als hij daar plast is hij braaf en beloon je hem.
Soms kan een plasband tijdelijk een goed hulpmiddel zijn. Dit is dus een hulpmiddel en geen excuus om je hond niet op te voeden! Het voordeel van een plasband is dat als je hond probeert te markeren de plasband voorkomt dat de urine je meubels raakt.
Let ook op tijdens het wandelen. Je reu hoeft echt niet tegen alle autobanden, hekjes van voortuinen en paaltjes bij de winkels te plassen. Maak duidelijk verschil met “looptijd” en “plastijd”!
Let extra op als je een kerstboom in huis haalt tijdens de feestdagen. Veel honden vinden zo’n indoor-toilet wel handig!
Even nieuwsgierig: heeft jouw hond wel eens tegen je kerstboom geplast? Laat het weten in een reactie onderaan dit blog.
Voorkomen is beter dan genezen…
Bij echt markeren geldt hetzelfde als bij pubers. Je kunt het voorkomen door je hond niet zonder toezicht te laten. Gebruik eventueel een plasband. En bij een heterdaadje mag je laten merken dat je het echt niet goed vindt dat je hond binnen plast in huis! Hiermee bedoel ik dat je gerust je stem en houding mag gebruiken om je hond te corrigeren. Maar fysiek geweld zoals bij zijn nekvel pakken en tegen de grond aan drukken, is echt niet oké. Je hond ziet dit ook niet als redelijke correctie. Hij ziet dit als gestoord gedrag van de baas. Dat wil je toch niet?
Geen zindelijkheidstraining gehad?
Heb je een herplaatser of adoptiehond die geen zindelijkheidstraining heeft gehad? Misschien is hij een buitenhond geweest of heeft hij een zwervend bestaan gehad, dan heeft hij niet geleerd om in huis te leven.
Het kan iets langer duren dan bij een puppy voordat hij echt zindelijk is! In principe pak je het net zo aan als met een pup. Ga vaak naar buiten en beloon alle plasjes buiten. Om een begin te maken, kan je als je hond in huis plast met keukenpapier wat plas opnemen. Leg dat keukenpapier dan buiten op een plek waar je graag wil dat hij zijn toiletbezoekje doet.
Laat je hond niet zonder toezicht. Ruim kleedjes en dergelijke decoraties op. Kamerplanten op de vloer zijn vaak ook plasmagneten voor honden die dat niet gewend zijn. De kerstboom verdient extra aandacht. Het is in de ogen van de hond een “binnen-wc”.
Vaker uitlaten, beter belonen!
Eigenlijk geldt dezelfde regel voor volwassen honden als die voor puppy’s. Laat je hond vaker uit en beloon goed bij elke plasje en poepje buiten! En zorg uiteraard voor toezicht binnen.
Je hond plast in huis: Checklist
- Altijd eerst een check bij je dierenarts!
- Ander voer proberen.
- Vaker en/of langer uitlaten.
- Goed belonen bij alle plasjes buiten.
- Bij ongelukjes in huis goed schoonmaken. Geen bleekwater of iets dergelijks gebruiken. Gebruik bij voorkeur een schoonmaakmiddel dat speciaal voor urine is zoals Capturine of Citronella.
- Bij markeren 100% toezicht en gebruik eventueel een plasband.
Herplaatshond die wij in huis namen…
Probleem met een grote P
Een aantal jaren geleden kreeg ik een e-mail van eigenaren van een 10 maanden oude Mechelse herder reu, Zippo. De eigenaren zaten zwaar in de problemen door Zippo. Hij had de postbode gebeten, familie die op bezoek kwam gebeten, katten gebeten…en zijn baasjes gebeten. Zippo beet niet zachtjes. Zippo was een probleem met een hoofdletter P. Al snel werd duidelijk dat ondanks de goede bedoelingen het niet veilig was voor de eigenaren en hun omgeving.
Dus, mocht Zippo bij ons komen wonen.
Zippo was goed en wel binnen en hij tilde al zijn poot op tegen de kast in de gang. Wij hadden in die tijd zeven teven. Hij zal bij de geuren hebben gedacht dat hij in het paradijs terecht was gekomen. Bliksemsnel had hij ook de keukendeur en het tv-meubel voorzien van een markeringsplasje voordat hij tussen de dames in de tuin zat.
Onze teven geven hem les in omgang met andere honden. Voor mij was het meeste werk het stoppen van het markeren. Zippo was duidelijk niet gewend om een “Nee” te horen, laat staan dat te accepteren.
Management!
Ik heb hem de eerste twee weken 100% aangelijnd in huis gehad, en ’s nachts sliep hij in zijn bench. Tijdens wandelingen mocht hij op het eerste stuk langs de straat niet markeren tegen auto’s, hekjes en brievenbussen. Na een meter of vijftig was een klein grasveld met een paar bomen. Daar kreeg hij de vrijheid met het commando “plasje”. Uiteraard plaste hij tegen elke boom. En dat leverde hem een beloning op.
Gedurende alle wandelingen wisselden “lopen” en “plasje” elkaar af.
Op een van onze wandelingen in het dorp maakte ik iets bijzonders mee…
Goedbedoeld advies?
De plaatselijke groenteboer had voor zijn winkel mooie kisten vol appels en peren. Uit mijn ooghoek zag ik Zippo’s gedrag veranderen. Hij vertraagde en maakte een snuffelbeweging Dit herkende ik. Hij was van plan om over het fruit te plassen. “Nee”. Ik vertelde hem met het woord nee, dat het plassen nu echt een no-go was en hield de lijn iets korter.Opeens stond er een vrouw voor mij, wiens priemende wijsvinger bijna in mijn oog zat. “Dat moet je niet doen!” klonk haar stem, erg verontwaardigd. Ik was vooral verward, en vroeg wat zij bedoelde. Dat legde zij met alle plezier uit…
“Een mannetje moet altijd kunnen plassen”
“Nou” begon deze mevrouw met haar uitleg “dat is een mannetjeshond! En die moet altijd kunnen plassen. Als je dat verbiedt is het heel zielig. Ik heb ook een mannetjeshond en ik heb ook mijn woning daarop ingericht. Kranten op de vloer en onderleggers aan de muren. Mijn hond mag altijd plassen als dat nodig is. Als je dat gaat verbieden is dat echt dierenmishandeling. Dan moet je geen mannetjeshond nemen als je daar geen rekening mee houdt”.
Wilt u een appel?
Dit was een van de meest rare en ongevraagde adviezen die mij ooit is aangeboden. Ja, ik had mevrouw kunnen trakteren op wat tegenargumenten en informatie, maar ik denk dat dat weinig nut had gehad. Ik hield het dus op “prima, als hij er overheen plast, wilt u dan de appels opeten?” En ik liep snel door met Zippo. Ik kreeg nogmaals te horen dat ik geen hond waard was. Het is maar goed dat Zippo niet begreep wat de mevrouw vertelde, anders had hij mij aangeklaagd voor dierenmishandeling!
Heb jij ook een hond die plast in huis?
Ook ervaringen met een in huis plassende hond? Heb je op – of aanmerkingen? Hoe ga jij om met een hond die incontinent is?
Vertel het ons in de reacties! Misschien heb je top-tips voor andere baasjes.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming
M de haas
op 03 Dec 2023Iris Schlesing
op 25 Feb 2022Minna Yrjana
op 28 Feb 2022