Een gezonde hond: hoe zorg je ervoor dat je hond gezond blijft?
16 april 2021 
17 min. leestijd

Een gezonde hond: hoe zorg je ervoor dat je hond gezond blijft?

Een gezonde hond, dat wil iedereen, toch? Je wilt natuurlijk dat je hond zo gezond en fit mogelijk is, zich echt goed voelt en geen ziektes oploopt.

Maar…, hoe zorg je ervoor dat je hond zo gezond mogelijk is en blijft? In deze blog lees je alles over:

  • De weerstand van je hond
  • Titer-bepaling
  • Entingen voor je hond
  • Het ontwormen van je hond
  • Vlooienbestrijding
  • Tekenbestrijding
  • Voeding en beweging

De gezondheid van je hond 

Een deel van de gezondheid van je hond ligt natuurlijk wel bij je hond zelf. Als je hond de pech heeft om bijvoorbeeld een aangeboren auto-immuun ziekte te hebben, dan is dat niet te veranderen. Alleen door zijn weerstand en invloeden uit de omgeving kan je hond er misschien juist meer of minder last van hebben.
Allergieën, darmproblemen, huidproblemen; sommige honden hebben daar echt aanleg voor.

Vroeger werd gedacht dat je bij een kruising de garantie had op een sterke en een gezonde hond en dat rashonden altijd zwakker waren. Tegenwoordig zien we duidelijk dat deze veronderstelling niet klopt. Ik zie geen verschil in de gezondheid tussen rashonden en kruisingen.

Ik zie wel een ander heel opvallend verschijnsel in de praktijk: een gezonde hond begint met een gezonde weerstand!

gezondheid van hond goed

Weerstand voor een gezonde hond

Wat mij echt opvalt, is het verschil in weerstand tussen verschillende honden.
Als je hond een goede weerstand heeft, is zijn algehele conditie en gezondheid gewoon beter.
Bij een slechte weerstand gaat de algehele gezondheid achteruit.

Het goede nieuws is dat je je hond echt kunt helpen om een betere weerstand te ontwikkelen en te behouden!

Simpele tips voor een gezonde weerstand:

*Buitenlucht is belangrijk!
Zorg ervoor dat je hond genoeg buiten komt. Frisse lucht is fantastisch. Ook als het wat kouder is of regent. Heb je een hond die niet van regen houdt, een oudere hond met artrose, of heb je een hond waarmee je niet snel naar buiten gaat? Trek een hondenjas aan, of al zou je hond meegaan in een doggyride, dan is dat altijd nog beter dan binnen blijven zitten.

*Steriel is niet sterk!
Doe niet te paniekerig wanneer je hond in de modder rolt, een konijnenkeutel eet, of snuffelt aan een mesthoop. Laat je hond ook vies worden. Mits het ‘natuurlijke viezigheid’ is dan. Dus laat je hond niet in de olie rollen, of een hapje poep nemen van plaatselijke junks. Stop dus met steeds je hond ‘schoon en safe’ te willen houden.

*Een dappere darmflora opbouwen!
Ik denk dat één van de grootste problemen bij honden het gebrek aan een gezonde darmflora is. Als je elke dag precies dezelfde voeding geeft, wat dan vaak ook nog super steriel gefabriceerd is, en je hond pakt dan ergens onderweg een hapje van iets minder steriels…, dan heb je meteen weer diarree. De darmflora van je hond kun je stimuleren met voeding en/of supplementen.

*Stress sloopt de weerstand!
En er zijn nogal wat honden die stress ervaren. Aan de ene kant omdat we te weinig aandacht besteden aan de stressbestendigheid, aan de andere kant omdat we onze honden teveel en te vaak aan stressvolle situaties blootstellen. Ook de constante controledrang van baasjes veroorzaakt stress. Dus, relax! Een gezonde hond heeft niet continu stress.

hond stress modder rollen

Inentingen

Een enting is het toedienen van een entstof, zodat je hond antistoffen (beschermingsmiddelen) aanmaakt tegen de ziekte waartegen je hond wordt geënt. In de enting zitten dus dode of levende sporen van de ziekte waar tegen wordt geënt.

Het lichaam van je hond herkent de ziekteverwekkers en gaat dus antistoffen aanmaken tegen deze ziekte. Door je hond een inenting te geven, wil je er dus voor zorgen dat je hond beschermd is tegen desbetreffende ziekte(s).


Welke entingen zijn verplicht in Nederland?

In Nederland is het verplicht dat een fokker de puppy’s aflevert als beschermd tegen Parvo, Hondenziekte en Hepatitis. Tegen besmetting met deze ziektes wordt een cocktail-enting gegeven.

Daarnaast kun je je hond nog laten enten tegen Kennelhoest, Leptospirose en Rabiës. Binnen Nederland is de Rabiës enting NIET verplicht. Alleen als je naar buitenland gaat, moet je hond geënt zijn tegen Rabiës.

De cocktail-enting is voor 3 jaar geregistreerd. Deze enting krijgt je hond als puppy, bij de fokker. Je kunt deze dan boosteren (herhalen) op 9 en 12 weken leeftijd. En dan weer met 12 maanden, 4 jaar, 7 jaar, enzovoort.

moet hond inenting krijgen

Waar moet je hond tegen geënt zijn in het buitenland?

Als je met je hond de grens over gaat, is een Rabiës enting verplicht. Deze moet je minimaal 21 dagen voor vertrek geven als deze verlopen is of wanneer je hond deze nog niet heeft gehad. Een Rabiës-enting is 3 jaar geldig.

Voor sommige landen zijn extra entingen en andere medische procedures, zoals een specifieke wormenkuur, noodzakelijk. Zodra je weet naar welke land je gaat (en door welke andere landen je reist), check dan alle eisen via je dierenarts, op de site van LICG

Uiteraard reis je altijd alleen met een gezonde hond. 

Zijn er ook nadelen aan entingen?

Entingen zijn natuurlijk fantastisch, noodzakelijk en ze redden een heleboel hondenlevens. Maar zijn er ook nadelen?

Ja, helaas wel. Zoals met alle vormen van medicatie en middelen, kan je hond een reactie krijgen op een enting.

Het probleem met entingen is eigenlijk dat er heel vaak over-geënt wordt. Vroeger werd een enting elk jaar gegeven, tegenwoordig is er meer onderzoek gedaan en zijn de entingen 3 jaar geldig. Onderzoeken hebben echter uitgewezen dat een enting in de meeste gevallen zelfs nog veel langer werkt.

Maar soms slaat een enting ook helemaal niet aan.

Dit is echt een gigantisch probleem, want als jij als eigenaar je hond netjes volgens het schema hebt laten enten en je denkt dat hij beschermd is, maar hij is het niet omdat de enting niet is aangeslagen… tja, dan kun je dus echt een gevaarlijke situatie creëren zonder het te weten.

Meten is weten. En daarom kun je dus ook titeren!

hond titeren dierenarts bezoek

Wat is titeren?

Heel simpel gezegd is het een methode om te kijken of en wanneer een enting nodig is en om na een enting te bekijken of deze is aangeslagen.

Er wordt een druppeltje bloed geprikt in de voorpoot van je hond en dit wordt in een ontwikkelbox gedaan. Hieruit blijkt of je hond nog antistoffen heeft.

Is dit het geval, dan is enten niet nodig. Sterker nog, zijn er nog antistoffen aanwezig en geef je toch een enting, dan doet deze niks aan het toenemen van deze antistoffen.

Heeft je hond geen antistoffen, dan kan je hond alsnog geënt worden.

Als je met een volwassen hond begint met titeren, kan dat op elk willekeurig moment.

Na een titerbepaling wordt de uitslag in je entingsboekje/dierenpaspoort genoteerd, met een officiële stempel van de dierenarts en is de titerbepaling net zo geldig bij onder andere wedstrijden, shows en bij de meeste goede dierenpenions die met hun tijd mee gaan, als een enting.

Je puppy inenten of je pup titeren?

Titeren kan bij puppy’s vanaf 6 weken en het kan dus zijn dat je pup dan nog genoeg bescherming heeft en niet geënt wordt.

De bescherming die je puppy dan heeft, heeft hij meegekregen van zijn of haar moeder. Dit worden maternale antistoffen genoemd.

Door regelmatig te titeren, ziet je dierenarts wanneer de bescherming weg is en pas dan geeft hij dus de enting.

Op die manier weet je dus dat je op het goede moment ent en dat de kans dat je pup beschermd wordt door de enting, groot is. Vaak is 1 puppy-enting voldoende, in plaats van 3.

Het kan zijn dat je een puppy koopt bij een fokker en dat deze, in plaats van geënt, getiterd is. Dat mag, omdat de titerbepaling aangeeft dat je puppy op het moment van verhuizen, beschermd is.

Na de enting kun je nogmaals titeren om te kijken of de entingen zijn aangeslagen. Als je pup 1 jaar is, titer je opnieuw.

puppy intenten titeren hond

Titeren of inenten?

Eigenlijk is het nooit een ‘of-of’ situatie, maar ‘en-en’. Je titert dus niet in plaats van een enting, maar puur om te kijken wanneer je wel of niet een enting moet geven.

Het voordeel van titeren is ook dat je weet of een enting is aangeslagen. Je weet dan dat je hond beschermd is. Je weet dan ook dat je hond geen onnodige entingen heeft gehad.

Dit draagt weer bij aan een gezonde weerstand en een gezonde weerstand draagt bij aan een betere algehele gezondheid.

Zo kun je, door bewuste keuzes te maken met entingen, zorgen dat je hond gezond is en blijft!
Meer over betrouwbare titerbepalingen met vaccicheck


Inenten mag in principe alleen gebeuren bij een gezonde hond!

Dit is een heel belangrijk punt! Is je hond ziek, of heeft hij andere medicatie, zoals antibiotica omdat hij een verwonding heeft opgelopen, of is je hond chronisch ziek? Dan mag je hond dus geen enting krijgen.

Dit geldt ook als je hond (net) diarree of een ontsteking heeft (gehad). Let er ook op dat tussen een enting en bijvoorbeeld een wormenkuur of tekenpipet minimaal 14 dagen zitten. En zorg er ook voor dat er tussen 2 entingen (bijvoorbeeld de cocktail en Rabiës) minimaal 2 weken zitten.

Is dit niet het geval, dan zijn de entingen een grotere belasting voor het lichaam omdat alle stoffen tegelijk verwerkt moeten gaan worden.
Dit geeft dan weer een enorme dip in de weerstand van je hond.

Soms zien we dan echt een negatieve spiraal. Je hond krijgt een enting, een wormenkuur en een tekenpipet in één dag. Je hond wordt ziekjes, krijgt diarree en daar wordt dan weer medicatie voor gegeven. Deze werkt dan niet zo goed omdat het hele lichaam van slag is, er wordt uit voorzorg nog een keer ontwormd… en zo gaat het maar door en door en door.

hond ontwormen teckel

Je hond ontwormen 

Ontwormen kan niet preventief. Dus als je vandaag je hond ontwormt, kan hij morgen wormen krijgen.

Een wormbesmetting vindt plaats via de ontlasting en via vlooien. Honden die in contact komen met katten, hebben vaker last van wormen omdat katten buiten vaak ook los lopen.

Mensen zeggen vaak: ‘hij heeft geen wormen, want ik heb nooit een worm gezien’. Wanneer je wormen ziet, ben je eigenlijk erg laat met ontwormen.

Wormen zijn ook echt schadelijk voor de darmen van je hond, dus je hond wormvrij hebben, is wel belangrijk.

Wat moet je dan dus doen?

Mestonderzoek

Een mestonderzoek is een betrouwbare manier om erachter te komen of je hond wormen heeft of niet. Een mestonderzoek kun je laten doen bij de dierenarts, of via wormbestrijding.

Je bestelt dan een kit waar je een beetje ontlasting in doet, je stuurt de kit terug, deze wordt onderzocht en je krijgt een bericht met de uitslag en een ontwormingsadvies op maat!

Super makkelijk en het voorkomt onnodige wormenkuurtjes, die de darmflora kunnen beschadigen. Door het gerichte ontwormingsadvies gebruik je dan precies het goede middel voor de parasieten die je hond heeft.

Hoe vaak is een mestonderzoek dan nodig? Vaak is 1 tot 3 keer per jaar mestonderzoek voldoende. Bijvoorbeeld bij jonge puppy’s 3 keer per jaar, bij volwassen honden die altijd ‘schoon’ zijn,  is 1 keer per jaar voldoende.

puppy ontwormen maltezer hondjes

Je puppy ontwormen

Als het goed is, is je puppy bij de fokker ontwormd. Puppy’s zijn vaak heel vatbaar voor wormen, omdat ze echt alles in hun bekje stoppen (ook poep) en omdat ze nog geen sterke weerstand hebben ontwikkeld. Hun darmflora is nog niet volledig ontwikkeld.

Heeft je puppy een opgezwollen buik terwijl hij verder wat magertjes oogt? Grote kans dat hij nog wormen heeft. Niet elke fokker is even zorgzaam met het ontwormen van zijn puppy’s.

Overleg dan met je dierenarts en doe een week na de ontworming een mestonderzoek. Omdat je pup dan misschien al wat verzwakt is door de wormen en de wormenkuur, wil je echt niet zomaar nog een keer ontwormen. Uiteraard wel als er dan nog wormen zijn.

Komt je pup in huis en ziet hij er gewoon superfit en gezond uit? Doe dan na een week een mestonderzoek. Misschien is je pup al helemaal wormpjes-vrij en hoef je helemaal niet te ontwormen. Zoals al eerder gezegd, herhaal het mestonderzoek bij puppy’s ongeveer 3 keer per jaar.

darmweerstand hond goed

De darmweerstand van je hond

Een goede darmweerstand draagt bij aan een betere algehele gezondheid en ook aan beter gedrag omdat je hond zich dan beter voelt.

Stel dat jezelf de hele tijd buikpijn hebt. Dat heeft ook invloed op je gedrag.

Ook kun je er met behulp van goede supplementen voor zorgen dat je hond minder aantrekkelijk wordt voor wormen. Supplementen zoals Verm-ex, PUUR Parasitus en speciale Probiotica-producten zijn een super goede aanvulling op de voeding van je hond.

En wat je geeft qua voeding is natuurlijk ook belangrijk! Daarover later meer.

De Giardia parasiet

Giardia is de meest voorkomende darmparasiet.

Heel veel honden hebben deze parasiet en heel veel honden krijgen nooit symptomen.

Een hond kan besmet raken door het likken aan, of eten van besmette ontlasting of door water te drinken uit een besmette waterplas of door ontlasting uit de anus van een besmette hond te likken. Een besmetting honderd procent voorkomen kan dus eigenlijk alleen door de hond uitsluitend binnen te houden.

Het opruimen van ontlasting en ervoor zorgen dat je hond een schone vacht heeft (dus geen ontlasting in zijn vacht heeft), zijn vanzelfsprekende maatregelen om de kans op besmetting te verkleinen.

Testen op Giardia

Testen op Giardia kan bij je dierenarts of via www.wormbestrijding.nl.

Als je hond een verminderde weerstand heeft, dan kan je hond ziek worden. Meestal krijgt je hond dan diarree die niet overgaat met gewone geneesmiddelen zoals Finidiar.

Met een test kan de dierenarts bekijken of Giardia de oorzaak is van de diarree en, indien nodig, je hond hiervoor behandelen.

Soms zijn meerdere kuren nodig om de parasiet weg te krijgen. Eén behandeling betekent dus niet automatisch dat de parasiet weg is. Een hond met een gezonde weerstand kan de parasiet vaak zelf ‘wegwerken’. En herbesmetting kan (net als bij wormen) helaas al direct de volgende dag plaatsvinden.

vlooien teken hond bestrijden

Vlooien- en tekenbestrijding

Er is van alles op de markt: pipetjes voor in de nek, pilletjes, banden, etc.

Bij honden met een vlooienallergie is 1 vlo al een drama, dus bij deze dieren moet je extra alert zijn.

Wees je ervan bewust dat al deze middelen ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Gebruik je een vlooienband, dan kun je deze makkelijk af doen waardoor het toedienen van het gif ophoudt, maar als een pipetje of pilletje eenmaal op, of in je hond zit, dan zit het vergif in je hond.

Soms helpt een middel niet, soms helpt een middel juist veel langer dan aangegeven wordt op de verpakking. Laat je informeren over mogelijke bijwerkingen (toevallen, huidirritaties en dergelijke) en gebruik sowieso geen middelen op de huid wanneer de huid beschadigd is.

Sommige rassen zijn ook gevoeliger voor bepaalde middelen dan andere; informeer bij je dierenarts, de fokker van je hond en eigenaren van soortgelijke (ras)honden naar hun ervaringen. Het voorkomen van vlooien en teken is bijna onmogelijk, omdat deze ook via de omgeving van de ene hond op de andere kunnen ‘overspringen’. Direct contact met andere dieren is dan ook niet een voorwaarde voor het krijgen van vlooien (ze kunnen namelijk behoorlijk ver springen)


Wanneer moet ik mijn hond iets geven tegen vlooien?

Als je hond echt een zware vlooienallergie heeft, dan moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn. Maar, in plaats van je hond zo zwaar mogelijk te behandelen, kun je ook kijken wat je allemaal kunt doen in je omgeving.

Wat zijn de risicosituaties waar je hond vlooien kan oplopen? Hoe is de vloer in je woning? Hoe vaak stofzuig je?

Tip: doe stukjes vlooienband in je stofzuigerzak, of spray de container van je stofzuiger zonder zak met vlooienspray.

Bepaalde voedingsmiddelen en supplementen maken je hond ook minder aantrekkelijk voor parasieten.

Een tekenband met keramische kralen kan ook een oplossing zijn. Je kunt hier je eigen tekenband in de leukste kleurtjes bestellen en er zitten geen chemische stoffen in…puur natuur.  Deze gebruiken wij in combinatie met het middel waarvan je het recept hieronder kunt vinden.

Een natuurlijke oplossing tegen teken en vlooien

Pak een plantenspuit, vul deze met inmaakazijn en een beetje citroensap. 

Voeg 10 druppels toe van:

– Tea Tree olie
 – Eucalyptus olie
 – Rozemarijn olie
 – Lavendel olie

Voordat je gaat wandelen maak je de bovenlaag van de vacht van je hond vochtig met deze oplossing. Vindt je hond het sprayen vreselijk, maak dan een washandje nat met de oplossing en masseer daarmee je hond.

Bijkomend voordeel is dat je deze mix ook op jezelf kunt gebruiken! Wij zijn erg veel in het bos vanwege het werk dat onze honden doen en het gebruik van deze mix maakt echt verschil bij ons.

natuurlijke oplossing vlooien teken bestrijden

Een gezonde hond door gezond voer

Voeding kan een grote bijdrage leveren aan de gezondheid van je hond.

Je hond is een carnivoor. Dat wil zeggen: een vleeseter. Dit kun je zien aan zijn gebit en aan het korte darmstelsel van je hond.

Koeien, paarden, schapen en andere herbivoren, oftewel planteneters, hebben een ander soort gebit en een langer darmstelsel.

Gezond voor je hond zijn onder andere vers vlees (dat wil niet zeggen alleen vlees zoals een biefstuk, maar allerlei soorten vlees, maar ook botten en organen zoals pens en hart), eieren, gekookte of gepureerde groenten, stukjes fruit en af en toe een scheutje honing.

Voer je brok, let er dan op dat de hoeveelheid vlees groot genoeg is. Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig en als deze begint met ‘maïs’ of ‘plantaardige bijproducten’, koop dan iets anders.

En extraatjes bij de voeding?

Kluifjes, koekjes en tafelresten…, wat mag er allemaal?

Controleer bij groenten en fruit altijd of deze niet schadelijk zijn voor je hond. Druivenpitjes zijn bijvoorbeeld giftig. Groenten uit de nachtschade-familie (zoals aardappels) moet je echt minimaal geven.

Kleine beetjes tafelresten, zoals pasta of rijst of aardappeltjes kan, maar voor je hond zijn deze voedingsmiddelen niet noodzakelijk. Het is natuurlijk wel lekker, want ook jouw hond houdt van afwisseling in zijn eten!

Bij de meeste dierenspeciaalzaken kun je ook een assortiment aan kant-en-klaar vers vlees vinden in de diepvries. De meest voorkomende merken zijn: Rodi, Prins, BarfMenu, Kivo, Carnis, DogMeat en Naturis.

In deze voeding zit alles wat je hond nodig heeft, in de juiste verhouding. Iets toevoegen hoeft dus niet, maar mag wel.

(Ga je gezellig bij Van Maanen Vakantiehuizen op vakantie? Wij verkopen ook Kivo)

Een goede toevoeging kan probiotica zijn, dat zorgt voor een gezonde darmflora.

Ik adviseer om minstens één keer per week pens te voeren en één keer per week vette vis, zoals zalm.

Goede voeding voorkomt ook overgewicht, suikerziekte, gebitsproblemen en nierproblemen bij je hond.

Overgewicht

Let ook op met overgewicht bij je hond: meer dan 60% van alle honden in Nederland is te dik!

Risico’s van overgewicht zijn gewrichtsproblemen, hartproblemen, suikerziekte, huidproblemen, darmproblemen en natuurlijk is het ontzettend zwaar om al dat extra gewicht mee te slepen.

Overgewicht haalt de weerstand dus zeker omlaag. Een te dikke hond is geen gezonde hond!

Bij een gezond gewicht zie je een duidelijke taille en eventueel 1 of 2 van de achterste ribben (ook in stilstand).

Bij langharige honden is het iets lastiger in te schatten, maar in principe moet de zij van je hond net zo voelen als de rug van je hand. Je moet dus makkelijk de ribben kunnen voelen, zonder dat je moet gaan drukken.

overgewicht hond risico gezondheid

Beweging voor een gezonde hond

Genoeg beweging en gezonde beweging, is een basisbehoefte voor elke hond. Gezonde beweging vermindert stress en verhoogt dus de weerstand.

Door te bewegen krijgt je hond sterke spieren en soepele gewrichten. Voor de meeste volwassen honden geldt een gemiddelde van 10-12 km per dag lopen. Maar, als dat allemaal aan de lijn naast je lopen is en je hond moet steeds zijn tempo aanpassen aan jou…, dan zou je dus wat meer aan moeten bieden.

Wandelen, joggen, fietsen en zwemmen zijn prima basisbewegingen voor je hond. Daarnaast heb je een hele variatie aan sporten en oefeningen uit de hondengymnastiek zoals Body Awareness en Balans en Coördinatie.

De meest risicovolle situaties met bewegen zijn: een bal gooien met een werpstok waarbij de hond er achteraan rent op gras, wild spelen met andere honden en sporten zoals frisbee en flyball, tenzij dit goed wordt opgebouwd en met een hond die al bewezen gezonde gewrichten heeft.

Met een gezonde hond is sport juist een goede keuze.

Beweging voor puppy’s

Door passende beweging kan je puppy opgroeien tot een gezonde hond.

Een gemiddelde richtlijn voor bewegen bij puppy’s is 10 minuten per maand leeftijd per wandeling, uitgaande van 4x tot 6x per dag wandelen.

Een pup van 13 weken mag dus ongeveer een half uurtje per keer lopen. Hier geldt wel: gebruik je verstand!

Kijk naar de conditie van je puppy, naar het type hond (een jachthond is gebouwd om veel te lopen, een bulldog of pekinees minder) en naar de ondergrond. Zacht gras is fijner dan harde bestrating of een gladde ondergrond.

Laat je puppy het tempo bepalen, laat hem tussendoor stilstaan om te snuffelen en varieer met de ondergrond en route zodat er altijd iets nieuws te ontdekken is.

Zwemmen mag je hond al vanaf pup, meelopen met de fiets aan de hand is ook het beste te starten als puppy. Dit is dus echt wandelen, waarbij je je pup beloont voor het meelopen naast de fiets, maar je fietst dus NIET.

Vanaf ongeveer 6 maanden kun je op de fiets stappen en je hond in een rustig drafje een minuutje of 2 mee laten lopen.

Langzaam opbouwen, totdat je hond, zo rond 1-jarige leeftijd, 10-15 minuten naast de fiets aflegt in rustige draf.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Wilma
Door

Wilma

op 23 Feb 2022

Goed artikel! 1 opmerking: bij de fokker krijgen pups gewoonlijk niet de cocktail, maar een combinatie-vaccin tegen Hondenziekte en Parvo (dus niet de Hepatitis). Met 9 weken is het gewoonlijk alleen de Parvo (+ eerste vaccin tegen Leptospirose) en dan met 12 weken de volledige cocktail DHP+Lepto.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Dat klopt, goed opgemerkt. Even nog de kanttekening dat Lepto is geen core enting, die hoef je dus niet te geven met 9 of 12 weken (of wanneer dan ook). Ook is er wel een puppy-cocktail enting op de markt wat al een volledige DHP is. Die heb ik bijvoorbeeld aan onze K nest gegeven nadat op titer alle maternale antistoffen weg waren. Dan ent je dus maar 1 keer als pup.

Reactie plaatsen