Je puppy opvoeden, hoe doe je dat het beste?
19 februari 2021 
in Puppy
12 min. leestijd

Je puppy opvoeden, hoe doe je dat het beste?

Er komt een puppy in huis!

Je puppy…. Eindelijk mag hij het nest verlaten, je gaat een nieuw gezinslid ophalen. Je kan niet wachten op alle leuke momenten die gaan komen; spelen, samen naar buiten, je puppy die lekker bij je voeten ligt als je televisie kijkt, je puppy die lief in zijn eigen mandje ligt, je puppy die speelt met zijn leuke speelgoed terwijl jij zijn eten klaar maakt.

Zalig toch, zo’n lieverd in huis?

En toen was het zover…. En je ligt een halve nacht wakker met een jankende pup, 80% van alle puppyplas en -poep belandt op het tapijt in plaats van buiten, je puppy bijt in je broekspijpen en laat niet los, je pup ligt niet zo lekker bij je voeten, maar bijt je voeten tot bloedens toe open.

Je puppy blijft nog geen 2 seconden in zijn mand liggen, zijn kussen heeft hij al versnipperd, en in plaats van met eigen speelgoed te spelen, speelt je puppy met kabels, je schoenen, vuilnis uit de prullenbak, de afstandsbediening en je mooie decoraties…

Ja, schattig zo’n puppy. Wat moet je er mee… Minder mee wandelen, meer mee wandelen, bestraffen, negeren… Lastig.

Mijn puppy luistert gewoon niet!

Heel veel jonge honden worden herplaatst. Omdat ze niet luisteren, spullen kapot bijten, niet zindelijk worden, of janken als ze alleen zijn.

puppy in huis opvoeden


Welke puppy past bij mij?

Als eerste zijn de verwachtingen van toekomstige baasjes over een puppy vaak niet realistisch. We verwachten een lieve en schattige puppy, die luistert, zindelijk wordt, niet te veel lawaai maakt, en niet al je spullen gaat vernielen.

Maar puppy’s maken nu eenmaal veel troep en veel lawaai. Puppy’s bijten overal in. Puppy’s plassen en poepen heel vaak. De een wat meer dan de ander. Dus een plezierige puppytijd begint al met de keuze van de pup die het beste binnen je gezin past!

Voordat je gaat kijken naar een nest pups (kijken is kopen, je bent gewaarschuwd…) bedenk wat je zoekt in een hond.

Wil je een makkelijk allemansvriendje dat lekker bij je ligt te chillen op de bank? Of wil je elke dag serieus gaan sporten met je hond (zie ook de blog 'welke hond past bij mij').

Heb je eenmaal een keuze kunnen maken qua type hond, dan kun je je vervolgens gaan verdiepen in diverse hondenrassen die mogelijk bij je passen. 

Is de keuze voor het ras gemaakt? Dan ga je op zoek naar de juiste fokker. 

Neem je tijd. De meeste goede fokkers hebben een wachtlijst en maar 1 of 2 nesten per jaar! Soms moet je maanden of zelfs een jaar wachten voordat je aan de beurt bent. Een juiste keuze voorkomt heel wat ergernissen!


Wat is belangrijk bij je puppy opvoeden?

Misschien het allerbelangrijkste van opvoeden: de binding met je puppy. Je pup moet jou gaan vertrouwen, jij moet je puppy leren kennen, je puppy moet jou leren kennen.

Doe veel samen met je puppy, doe een middagdutje samen, speel elke dag meerdere keren samen, begeleid je pup in en om het huis, en ja, een relatie opbouwen kost tijd.

Veel samen doen is dus niet alleen maar je puppy overal mee naar toe nemen, maar ook rusten doe je samen. Puppy’s die oververmoeid zijn, zijn echt heel erg vervelend, druk, sloperig en bijterig. Puppy’s die te weinig te doen hebben? Die gedragen zich precies zo.


puppy opvoeden dalmatiër commando

 

Hoe ziet een dagschema voor je puppy er uit?

Een gemiddelde regel is wanneer je pup wakker is, om het uur uitlaten i.v.m. zindelijkheid, 4x per dag een korte trainingssessie, 4x per dag voeren na een trainingssessie en voor een uitlaatronde.

Vanaf een week of 12 voer je 3x per dag en doe je het uitlaten om de 2 uur, vanaf 6 maanden voer je 2x per dag, en uitlaten om de 3 uur.

Voorbeeld puppy-schema

Een puppydag /-schema met: eten, uitlaten en trainen ziet er dus bijvoorbeeld zo uit:

– 7.00 uitlaten
– 8.00 trainen, eten, uitlaten
– 10.00 uitlaten
– 12.00 trainen, eten, uitlaten
– 14.00 uitlaten
– 15.00 trainen, eten, uitlaten
– 17.00 uitlaten
– 18.00 uitlaten, naar puppycursus (trainen)
– 21.00 uitlaten
– 22.00 uitlaten
– 23.00 uitlaten

Wat een werk zeg!

Ja, dat klopt. Een puppy hebben is heel veel werk. Dus wat nou als je werkt?

Dan zijn er verschillende opties:
1. Een oppas voor je puppy in huis
2. Opvang van je pup bij een oppas
3. Je pup nemen in je vakantie en tijdens de vakantie je puppy leren alleen te zijn. 

Dat lukt niet altijd (sommige honden kunnen echt niet alleen zijn, voor anderen is dat heel makkelijk), en is je pup 8 uur alleen? Dan moet je wel begrijpen dat hij gedwongen is om binnen te plassen en te poepen. 

Dan moet je puppy dus een ruimte hebben die groot genoeg is (die helemaal veilig is, dus geen stopcontacten, draadjes o.i.d.) en dat als hij moet poepen en plassen, dat hij er dan niet in hoeft te zitten. Zindelijk worden wordt dan dus veel moeilijker en duurt langer.


Een puppy heeft geen idee van wat wij goed of fout vinden

Een pup weet niet of kauwen aan meubels goed of slecht is, voor hem is het een stuk hout dat fijn voelt tussen zijn tandjes. Aan jou de taak om je pup alles te leren, wat jij graag wilt dat hij doet.

Beloon je puppy als hij speelt met zijn eigen speelgoed, beloon je puppy wanneer hij een plasje of poepje buiten doet, beloon je puppy wanneer hij gewoon rustig in zijn mandje of in de bench ligt. Steun je pup, zorg dat hij geen slechte ervaringen opdoet, voorkom dat hij in huis domme dingen gaat doen.

puppy opvoeden goed fout schoenHoe train je met je puppy?

Wat houdt dat 'trainen' dan in? Het is nog maar een puppy, wij brengen een 8 weken oude baby toch ook niet naar school? Nee, maar een hond ontwikkelt zich wat sneller. Een 8 weken oude pup is een peuter. Peuters gaan naar de peuterspeelzaal. Daar leren ze ook, op een speelse manier. En dat is met een puppy ook de bedoeling.

Een voorbeeld van een puppy training thuis in de eerste dagen kan zijn:

Ga bij je puppy zitten, roep de naam van je puppy op een vrolijke toon en geef hem iets super lekkers. Herhaal dit ongeveer 10 keer. Pak een speeltje en speel 5 minuten met je puppy. Herhaal 10x zijn naam + lekkers. Speel 5 minuten, klaar.

Let op dat je de naam van je puppy niet gaat gebruiken als waarschuwing of als correctie. Dus als je pup je schoenen gaat pakken, roep je niet op boze toon 'Rakkerrrr!!! Foei!!!'. Foei of nee ga je ook aanleren om ongewenst gedrag te kunnen stoppen, maar dat is een ander woord dan de naam van je pup.

Andere oefeningen die je kunt doen tijdens de puppy-training sessies zijn 'hierkomen', aandachtsoefeningen, targettraining, betasten en verzorging, wandelen zonder trekken, voerbaktraining, zoekspelletjes, puzzels doen, en het commando 'nee' aanleren.

Hé, vergeet je niet wat? Zit en af? Nee, die vergeet ik niet, maar die vind ik in het begin niet zo heel erg belangrijk. Dat kan later. Naam, aandacht, hier en targets zijn de Vier van Voorkeur.

 Wil jij met je pup beginnen met een puppycursus? Bekijk hier de puppy training Puppy Power


Praktische tips voordat je pup in huis komt:

Denk na waar je de 'eigen plek' voor je pup plaatst. Het liefst op een rustige plek, waar jij als baasje dichtbij bent op momenten dat je wilt dat je pup rustig is. Bijvoorbeeld een plek in de keuken, waar je rustig kunt koken en tegelijkertijd in de buurt van je pup bent. Of naast de bank waar je altijd graag televisie kijkt.

Leg op die plekken (in de mand, op het kleedje, in de bench) lekkere dingen en leuk speelgoed, zodat als je puppy straks in huis rondloopt, dat de plaatsen zijn waar iets leuks te vinden is.

Check alle elektriciteitsdraadjes in huis, je pup moet er niet bij kunnen komen. Ook niet door te springen of klimmen of op de achterpoten te staan. En ja, dat doen puppy’s!

Berg alle kleine spulletjes op die bereikbaar zijn voor het kleintje, bijvoorbeeld plantjes, kaarsen, decoraties, boeken en tijdschriften. Plaats in de deuropeningen een traphekje. Check de omheining van je tuin als je je puppy los wil laten lopen in de tuin.

Zorg voor genoeg schoonmaakmiddel zonder bleek zodat je eventuele ongelukjes veilig op kunt ruimen.


tips puppy puppyschema dagschema


Controleer of je huis echt puppyproof is

Haal alle tapijtjes/vloerkleedjes tijdelijk even weg. Zet een paar snel in te stappen schoenen en een riempje voor je pup klaar bij de deur, om je pup snel mee naar buiten te kunnen nemen.

Zorg dat je in elke ruimte een afsluitbaar potje met superlekkere beloninkjes hebt, zodat je hem kunt belonen wanneer hij iets heel goed doet.

Maak alvast een dagschema qua uitlaten en voeren, etc. Overleg met het hele gezin wie wat doet en wanneer. Stel je bent met 4 personen en 1 persoon doet alles, dan gaat je hond waarschijnlijk veel beter luisteren naar die ene persoon, en zijn de andere 3 geïrriteerd omdat de hond 'niet luistert'.


Tips bij het thuiskomen met je pup

Als je met je pup naar huis komt, laat je pup dan na de reis even buiten de pootjes strekken, uiteraard aan een riempje of op een veilig, afgesloten terrein. Dan neem je je pup op de arm mee naar binnen. Ga gewoon met hem op de grond zitten, rustig kriebelen, en als je pup zelf vertrekt om op onderzoek te gaan, laten gaan.

Als je pup plast of poept, gewoon opruimen, verder niks zeggen.

Wanneer je pup op zijn 'plaats' gaat, beloon hem dan met wat lekkers. Als je dat elke keer beloont, wordt zijn eigen plaats heel snel de fijnste plek in huis!

Laat je pup met rust, maar zorg dat je wel 'bereikbaar' bent, blijf dus in de buurt (in het zicht, in dezelfde ruimte) van je pup. Als je pup naar jou toe komt, ga dan even bij hem zitten, even kroelen. Onthoud dat hij niet is gewend om zonder zijn moeder en andere pups te zijn.

Heb je kinderen, let dan op dat ze niet achter hem aan gaan 'vangen'. Laat je kinderen op de grond zitten en geef ze wat lekkertjes. Als je pup naar hun toe gaat, kunnen ze een voertje geven. Dit vermindert meteen ook de kans dat je puppy in de kinderen gaat happen.

Ga weer na een half uurtje je puppy uitlaten, beloon voor elk plasje of poepje buiten. Daarna scharrelt je pup nog rond, en gaat hij waarschijnlijk slapen. Als een pup slaapt, zorg dat hij met rust gelaten wordt.

eerste week puppy thuis kind


Wat doe je de eerste week dat je puppy in huis is?

De eerste week blijf je thuis met je puppy, oefen je dagelijks, en ga je om de dag iets kleins doen qua socialisatie.

Een weekschema voor je nieuwe pup zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Zaterdag: Je puppy komt thuis
Zondag: In en om het huis elkaar beter leren kennen, niks bijzonders, de verhuizing zelf is al 'genoeg'
Maandag: Visite thuis ontvangen (wel rustig, dus geen 10 mensen!)
Dinsdag: Een korte wandeling in een andere soort omgeving (woon je op platteland, dan ga je een stadje in, woon je in stad, dan ga je naar een bos)
Woensdag: Niks bijzonders, gewoon thuis zijn
Donderdag: Op visite gaan bij de dierenartspraktijk
Vrijdag: Kijken bij een andere diersoort (bijvoorbeeld naar een manege gaan en op veilige afstand kijken naar de paarden)
Zaterdag: Weer niks doen

Dus zorg voor echte rustdagen, met alleen de normale uitlaatrondjes.

Oh ja,

hoe lang mag je met een puppy wandelen?

Er is veel commotie over pups en wandelen / bewegen. Wat is te veel en wat is te weinig?
Dat ligt aan heel veel verschillende dingen:
• Loopt je pup los of vast? (los kan langer dan vast)
• Hoe is de temperatuur? (warm is korter lopen),
• Hoe is de ondergrond? (glad of hard is korter lopen)
• Wat voor puppy heb je? (met een husky loop je langer dan met een mopshond).

Als basis kun je zeggen voor pups rond de 10 weken:

Kleine puppy’s (mops, shih-tzu, etc): per rondje 5-15 minuten
Middelgrote puppy’s (spaniëls, corgi, kooiker): per rondje 10-20 minuten
Grote puppy’s (retrievers, herders, husky): per ronde 10-30 minuten
Extra grote puppy’s: per ronde 10-20 minuten

Zorg voor variatie bij het wandelen met je puppy. Als elk ronde met je Boomertje 5 minuten is, ontwikkelt hij zich fysiek niet goed. Als je met je herder alleen maar rondjes van 10 minuten doet, wordt je huis waarschijnlijk gesloopt.

Een keer korter dan aangegeven (bijvoorbeeld door een onweersstorm) kan natuurlijk prima, en een keer een iets langere wandeling is ook prima, maar dan compenseer je dat dan met de andere rondes.

hoe lang puppy hond kat


Een puppy hoort vrolijk voor je uit te drentelen, in een opgewekt ritme

Het belangrijkste is, kijk naar je puppy. Een puppy hoort vrolijk voor je uit te drentelen, in een opgewekt ritme. Een pup die achter je blijft, langzamer loopt, en weer bij moet zetten om je bij te houden, is te moe (of je loopt veel te snel).

Als je je pup los hebt, loop dan langzaam en laat je pup om je heen rennen en huppelen, laat hem snuffelen. Als je pup gaat spelen met andere honden, let dan extra op, omdat je pup dan zelf niet merkt dat hij moe wordt. Een kwartier spelen is de vuistregel en dan is het 'genoeg'.

Wat als je je puppy aan de riem hebt?

Als je je pup aan de riem hebt (bij verkeer ALTIJD!) zorg dan voor een fijne, zachte halsband of tuig en een lijn die minimaal 2,5-3 meter lang is. Geef je pup de ruimte, natuurlijk binnen de veilige grens.

Beloon elke keer dat je pup contact met je zoekt. Dat is echt belangrijk, hoe meer je nu investeert, hoe makkelijker het straks wordt als je pup een puber wordt en niet meer zo afhankelijk van jou is. 

Als je thuis de 'hier!' hebt aangeleerd, oefen je het nu ook buiten. Ook als je hond al aan de lijn is. Stap achteruit en roep 'hier!', komt hij, beloon dan direct met wat lekkers.

Loopt je pup los? Dan ga je uiteraard ook oefenen, en niet alleen als je hem wil aanlijnen. Doe bijvoorbeeld in een jaszak 10 mega lekkere beloningen (de nr. 1 van zijn lijst) en gebruik die voor de 'Hier!'.

Als je zak leeg is, weet je dat je 10 x heb geoefend.


Wil je nog steeds een pup?

Ondanks al dat werk, is een pup hebben echt heel erg leuk. Maar, denk je nou 'dit kan ik niet, ik heb eigenlijk niet zo veel tijd', dan is een oudere hond misschien een betere keuze.

Niet elke asielhond heeft een zware 'rugzak' en via een particuliere herplaatser kun je ook een leuke hond vinden. Sommige fokkers hebben oudere honden ter herplaatsing omdat de eigenaar niet meer voor de hond kan zorgen.

Puppy training volgen?

Wil je jouw puppy beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je pup? Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je pup zoals zindelijkheid, socialisatie of bijten? Of wil je leren hoe je samen met je pup veel meer plezier kunt hebben?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen, waaronder de puppy training.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen