Wat heeft een puppy allemaal nodig?
16 juni 2023 
in Puppy
8 min. leestijd

Wat heeft een puppy allemaal nodig?

Je krijgt ein-de-lijk je langverwachte puppy. Je kunt alleen maar aan die schattige kleine fluffy puppy denken die je straks in je armen mag houden. Ja... dan is het echt lastig om goed na te denken. En wanneer je pup eindelijk in huis komt? Dan kom je erachter dat je geen handige waterbak hebt en ja, je hebt wel een halsband, maar geen lijn... 

En hoe zat het ook alweer met de EHBO-spullen... Verzorgingsartikelen... AAARRGGGH! Dus.. handig om nu te checken: heb je wel alles wat je puppy nodig heeft?

spullen nodig voor puppy naakthond

Wat heb je elke dag nodig voor je puppy?

Voer, riempje en voerbakje, klopt! Maar ook speelgoed en trainingsbeloningen zijn dagelijks heel erg belangrijk voor je puppy. Slapen is ook iets wat puppy's elke dag doen (en in het begin slapen puppy's echt heel veel). Dus, slaapspullen zijn ook elke dag nodig. Zo, je pup heeft stiekem toch wat meer nodig dan je zou denken! Toch?

Wat heb je niet elke dag nodig voor je puppy? (wel belangrijk om in huis te hebben) 

Een EHBO-kit voor je puppy (of hond). Natuurlijk wil je er nu niet aan denken dat je puppy ziek wordt of een wondje oploopt, maar het kan wel gebeuren. En dan is het beter om goed voorbereid te zijn! Met een EHBO-kit ben jij voorbereid op eventuele puppy ongevallen, maar wat moet er in zo'n EHBO-koffertje zitten?

In de EHBO kit voor je hond / pup stop je: Een thermometer, Betadine, verband, een kraag en rompertje, een tekentang, honingzalf en Groene Leem zijn prima basisbenodigdheden voor een EHBO-koffertje voor je hond.

Een handige tip: leer je pup vanaf jonge leeftijd hoe je de temperatuur kunt opnemen. Noteer zijn normale temperatuur op een briefje dat je in de EHBO-kit bewaart!

Hebben puppy's van verschillende rassen ook andere spullen nodig?

Ja, het ras van je puppy heeft ook invloed op wat je pup nodig heeft. Voor een grote herder heb je bijvoorbeeld andere snacks en speeltjes nodig dan voor een kleine boomertje. Een bench voor een Rottweiler? Die is wel 10 keer zo groot als die voor een Shih Tzu. De fokker van je pup kan je goede tips geven, en je kunt natuurlijk altijd ervaringen van andere puppybaasjes vragen (bijvoorbeeld in de LOCA-Club!).

puppys rassen spullen nodig

Welke voeding heeft je puppy nodig? (belangrijk om te weten)

Je pup moet natuurlijk wel eten, en in het begin ook vaker dan wanneer ze iets ouder worden. Vraag op tijd bij de fokker van je pup wat de puppy's gewend zijn om te eten. Vraag ook of je bij het ophalen van de puppy wat voer in het puppypakket meekrijgt. Misschien wil jij je pup iets heel anders voeren dan de fokker, maar meestal is het verstandig om geleidelijk over te stappen naar ander voer. 

Gezonde voeding is natuurlijk echt heel belangrijk, vooral voor puppy's. Kies dus voor een goede kwaliteit kvv (kant-en-klaar vers vlees) of een betere brok. Weet je niet zoveel over voeding? Kijk dan bijvoorbeeld op voerwijzer.com of vraag advies aan een voedingsdeskundige.

Wat heb je nodig zodat je puppy goed kan slapen?

En waar slaapt je pup? Wat als je pup alle lekkere ligkussens gaat slopen? Heeft een puppy andere slaapspullen nodig dan een volwassen hond? Dit zijn alvast wat handige tips en overwegingen. 

De slaapplek van je puppy moet natuurlijk veilig zijn, maar de keuze is aan jou als baasje of het een bench, puppyren of gewoon los in de kamer wordt.

Een zacht kussen ligt natuurlijk lekker, maar... Puppy's willen weleens overal hun tandjes inzetten. Misschien is een oude deken in het begin daarom een verstandigere keuze!

Wat betreft een mand, een rieten mand ziet er veel leuker uit dan zo'n kunststof mand, maar ook hier geldt dat hout of riet voor de meeste pups gewoon een grote kauwstok is. Je kunt beter kiezen voor iets praktisch, en wanneer je hond volwassen is? Dan kan je overstappen naar mooie spullen.

puppy slapen spullen kleed

Wat is belangrijk om te weten over het wandelen met je puppy?

Je pup mag natuurlijk in het begin nog geen uren lopen, maar misschien heb je een oudere hond die wel ver wil lopen en je pup kan nog niet alleen zijn. Hoe doe je dat dan? Je kunt een draagtas of een wandelwagen aanschaffen voor je puppy. Zo kan hij wel lekker mee met wandeltochten.

Het voordeel van een buggy is dat je gelijk een eigen rustplek hebt voor je pup. Een draagtas is vaak een prima keuze voor kleinere rassen, en een wandelwagen voor de grotere puppy's.

Om met je pup te wandelen heb je ook een goed puppytuig nodig (let op dat je kiest voor een Y-tuig die op meerdere punten verstelbaar is, pups groeien echt snel) en een fijne lijn. Een goede lijn is lang genoeg (minimaal 2,5 - 3 meter). Een halsband kan ook, maar een brede zachte band is fijner dan een dun bandje.

Welk soort speelgoed heeft een puppy nodig?

Een pup heeft echt verschillende soorten speelgoed nodig. Verschillende vormen, materialen en groottes stimuleren je pup om zijn tanden in het speelgoed te zetten. Dat komt je schoenen, afstandsbediening en bank ten goede. 

Wees dus niet zuinig met het aanschaffen van speeltjes. Een goede vuistregel is om een stuk of 20 verschillende speeltjes te hebben, waarvan je de drie favorieten apart houdt voor de training, en de rest ga je in drie groepjes rouleren. 

Je wisselt dus elke week met het speelgoed, zo blijft het interessant voor je pup. Fijne merken speelgoed voor puppy's zijn bijvoorbeeld; Kong, Sodapup, StarMark, Sumo, WestPaws en Tugg-E-Nuff.

speelgoed puppy hond labrador

Speciaal speelgoed voor de training van je puppy?

Natuurlijk moet je je pup opvoeden en ermee trainen, anders leert je pup niet wat er van hem wordt verwacht. Om te trainen heb je natuurlijk ook het een en ander nodig. 

Het is aan te raden om 1-3 speciale speeltjes uitsluitend tijdens het oefenen te gebruiken. Deze speeltjes zijn dus heel exclusief, en die laat je dus niet rondslingeren buiten de momenten waarop jullie er samen mee spelen.

Lekkere voertjes zijn onmisbaar bij puppy training; maar let op. De populaire "puppytrainers" (gekleurde kleine botjes en hartjes) zitten bomvol suikers en kleurstoffen en bevatten geen voedingsstoffen. Je kunt daarom het beste kleine stukjes gedroogd vlees of vis gebruiken, of heerlijke hondenworst die gelijk een volledige voeding is voor honden.

Welke verzorging heeft je puppy nodig?

Elke pup heeft verzorging nodig, maar de mate van verzorging kan verschillen. Voor een gladharige hond volstaat een zachte borstel, maar voor een hond met langere vacht zijn een goede metalen kam, borstel en een spray om klitten gemakkelijker uit te borstelen onmisbaar. 

Ook cleaners voor de oren en ogen zijn vaak nodig voor veel pups, en bepaalde rassen moeten regelmatig gewassen worden. 

Voor het wassen kies je natuurlijk de beste shampoo. Het knippen van nagels doe je met een speciale nageltang voor honden. Wen je pup vanaf het begin aan verzorging!

verzorging puppy schoot koppie


Wat heb je eenmalig nodig voor je puppy? (Maar... Niet vergeten!

Niet echt spulletjes, maar wel super belangrijk: zorg ervoor dat je de chip van je pup registreert bij een databank. Is je pup niet gechipt? Laat dit dan zo snel mogelijk doen. Verkoop van puppy's zonder chip is strafbaar, en als baasje ben je alsnog verplicht ervoor te zorgen dat je pup is gechipt en dat je gegevens bij de chip up-to-date zijn. 

Stel je voor dat je je pup kwijtraakt (ja, pups kunnen in een oogwenk verdwijnen) en hij wordt gevonden, dan wil je toch dat hij zo snel mogelijk weer veilig thuis komt?

Wat je verder niet moet vergeten te regelen: een verzekering voor je pup als je dat wilt (anders een spaarpotje aanleggen voor eventuele extra dierenartskosten!)

Je inschrijven voor een goede puppy training (puppycursus). Want je wilt natuurlijk wel dat je puppy goed luistert, zindelijk wordt, niet bijt en uiteindelijk verandert in een liever sociale hond. Dit kun je uiteraard het beste regelen voordat je pup bij je is, want sommige hondenscholen hebben een wachtlijst. Gelukkig kan je bij onze online hondenschool voor je puppy (en hond) gewoon meteen beginnen.

Twijfel je over wat een goede hondenschool is? In dit blog lees je waar je op moet letten bij het kiezen voor een goede honden school / puppycursus zoals de veiligheid voor je puppy / hond, groepsgrootte en trainingsmethode.

Let op. Er geldt vaak wel een wachttijd voor een dierenarts; sommige praktijken hebben een klantenstop. Dus ga alvast rondkijken naar een goede dierenartspraktijk, waar je ook langs kunt komen met je pup om kennis te maken.

spullen belangrijk puppy stafford

Verwacht je binnenkort een pup? We hebben speciaal voor jou een superhandige SHOPPINGLIJST voor je pup! Je kan het hier
helemaal gratis aanvragen. Zo heb je een fijne hulpmiddel altijd op je telefoon en vergeet je zeker niks wat je pup nodig heeft!

Op naar de puppy training? 

Eindelijk mag hij het nest verlaten en ga je een nieuw gezinslid ophalen. Je kunt niet wachten op alle leuke momenten die gaan komen: spelen, samen naar buiten.  Maar.. Je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe pup goed luistert, zindelijk wordt, sociaal en je niet bijt. Daarom is een goede puppy training volgen belangrijk.

Of een hondentraining?

Loop je  tegen bepaalde problemen aan, bijvoorbeeld met je (andere) hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond / pup veel meer plezier kunt hebben? Bij LOCA hebben we een ruime keuze aan online hondencursussen. Kies de leukste hondentraining uit al onze online hondentrainingen.


Heb je al een pup of hond en wil je graag je de beste tips en adviezen?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen