Loslopende hond die op je af komt, en de eigenaar die van verte roept “Hij doet niks hoor!”
Over deze zinnetje zijn erg veel grapjes in de hondentrainingswereld.
“Hij doet niks hoor” valt in hetzelfde categorie als “doet die anders nooit” en “hij wil alleen maar spelen”. Ook standaard uitspraken van een eigenaar die zijn of haar hond in sneltreinvaart op een andere hond (of mens of paard of fiets) af ziet stormen.
Helaas doet die dan vaker toch wel iets, al is het maar een spelletje spelen, namelijk hun voorkeursspelletje.
Hij doet toch niks…?
Wat doet die dan wel? Nou, ongewenst benaderen van andere hond/mens. De andere partij kan dat ervaren als eng of bedreigend of als te wild of te snel benaderen. Dus ook als de hond in zijn eigen beleving en in de beleving van baasje echt niks doet, doet die toch wat.
Vergelijkbare voorbeeld uit het mensenwereld zou zijn dat je gaat even een drankje doen in een kroeg. Een man die je niet kent komt binnen rennen, stormt op je af, geeft je een dikke knuffel, likt aan je wang. Je reageert geirriteerd, duwt hem weg, en probeert weg te lopen. Hij blijft achter je aan lopen. Je wordt een beetje kwaad, en zegt nu duidelijk dat hij moet opzouten. Hij blijft “leuk” doen en gaat je aaien. Ja…hij “doet niks”. Of wel?
Wanneer laat je dan wel je hond los lopen?
Je kan je hond laten loslopen als je zeker weet dat hij direct komt als je roept en bij je blijft, ook al ziet hij andere honden of paarden of mountainbikes. Dus het is niet zo dat wanneer je in een losloopgebied komt, dat automatisch betekent dat je je hond los kan laten lopen.
Je hond mag daar loslopen, mist onder controle. Ook in een losloopgebied ben jij als eigenaar verantwoordelijk voor je hond, en zorg je er voor dat hij geen overlast veroorzaakt. Ook niet tegen andere honden en hun baasjes.
Problemen met loslopende honden
Ik denk dat het grootste probleem met loslopende honden is dat ze honden en eigenaren benaderen die er niet op zitten wachten. Dit is echt een toppunt van ergernis bij hondenbaasjes. En, vaak leidt dit tot gevaarlijke situaties, bijtincidenten, woordenwisselingen tussen de eigenaren en soms zelfs tot geweld. Eline liep op een zomerdag met haar honden in het bos, toen een man aan kwam met twee loslopende honden. Eline lijnde haar honden aan, en vroeg de man om zijn honden bij hem te houden. Daar had deze meneer geen zin in, en hij sloeg Eline met een lijn in de arm.
Naast overlast naar andere honden en hondenbezitters kunnen loslopende honden een grote probleem zijn wanneer deze achter paarden, fietsers of wild aan gaan. Al “doet je hond niks” een paard kan erg schrikken van een blaffende hond en de ruiter heeft dan echt een probleem…
Hier, HIER, HIIIEERRRR!!!! Hij komt niet als ik roep…
Dan kan je hond dus niet los. Nergens. En nee, dat is niet zielig. Loslopen is geen eerste levensbehoefte bij een hond. Je kan je hond laten rennen in een omheinde ruimte (er zijn veel hondenspeeltuinen die omheind zijn), je kan je hond naast een fiets laten draven of op een loopband. Je hond kan vast aan een 20 meter lijn. Hij kan dan ruim om je heen scharrelen, rennen, snuffelen en spelen. Ondertussen kan je hem leren om te komen als je roept.
Binnenkort vind je in de community de LOCA cursus speciaal voor het hierkomen te oefenen!
De honden moeten het zelf uitzoeken
Ja, dat kan soms. Veiligheid voor alles, dus als je daar aan twijfelt, niet doen. Als beide baasjes hun verantwoordelijkheid nemen en samen besluiten de honden samen los te doen. Besef je dat het altijd een keer mis kan gaan. Wanneer je beseft dat je misschien dierenartskosten moet betalen. Want als ik een 40 kg grote herder heb, en jij een shih tzu van 6 kilo, hoe denk je dat die het “zelf oplossen” als het mis gaat? De fabel dat als beide honden los zijn, er nooit iets gebeurt, is niet waar. Er kan altijd iets gebeuren.
Die fabeltje hoort in hetzelfde sprookjesboek als “volwassen honden zijn altijd lief naar puppies” of “honden zullen altijd een gevecht vermijden” of “ze maken elkaar niet af”.
Honden hebben tanden, en kunnen elkaar ernstig (zelfs dodelijk) verwonden.
Gelukkig gebeurt dat niet vaak, maar als jij je hond toestaat om zonder toestemming naar een andere hond toe te gaan, dan kan dat wel gebeuren.
Doet die loslopende hond anders nooit
Nee, voor alles geldt dat er is altijd een eerste keer. Honden veranderen ook, ze worden ouder, van puppy tot puber, tot volwassen, tot senior. Honden voelen zich niet elke dag hetzelfde.
Hormonen, vermoeidheid, aanwezige prikkels, honger, pijn, alles kan invloed hebben op hoe je hond reageert op een andere hond of mens.
Stel je komt de hond van de buren tegen, jou hond heeft lekker gewandeld, heeft zijn buikje vol, heeft met jou gespeeld, heeft nergens pijn. Hij begroet de buurhond vriendelijk en loopt door.
De week er op had je het heel druk, dus de wandeling is iets korter geweest (nou, even snel…) en je moet de hond nog voeren. Door alle drukte ben je ook een beetje sacherijnig. Je hond trok ook aan de lijn, je gaf hem een ruk aan de lijn en mopperde wat. Je komt weer de buurhond tegen, en je hond valt uit naar de buurhond. Nou ja zeg!
Heeft jou hond ooit ruzie gehad met een losloper? Hoe ging dat? Vertel dat in de reacties!
De loslopende hond wil alleen maar spelen
Ja…en? De andere hond heeft het recht om te zeggen “nee, ik wil deze spelletje niet nu met je spelen”. Denk even terug naar de voorbeeld uit de mensenwereld; die man wil ook “alleen maar spelen”.
Spel tussen 2 (of meer) loslopende honden kan ontzettend leuk zijn. Het is leuk als iedere hond die mee doet hetzelfde spelletje leuk vindt. En hier gaat het vaak fout. Bij voorbeeld bulletjes houden van worstelen. Windhonden houden van rennen en ronddansen. Herders houden van in van alles bijten. Retrievers rennen, stoeien, rollen.
Als mijn jonge herder op z’n herders gaat spelen met je shih tzu, dan is de kans groot dat de shih tzu gaat stuk. Dat hoeft niks te maken met opzet of gemeen zijn.
Puppycursus en socialisatie
Ooit keek ik bij een puppycursus waarbij “alle puppies gezellig in de puppyren mogen spelen”. Ik weigerde om mijn puppy er bij te zetten. Ik vond het groep te groot, verschillen in grootte en speelstijl van de pups enorm, en dus was het voor mij een te grote veiligheidsrisico. Uiteraard vond de instructeur dat ik was een “aansteller” en mijn puppy werd asociaal…
Een rottie en een dog-puppy vonden elkaar geweldig leuk, en gingen dus lekker ruig met elkaar stoeien. Met veel herrie achter elkaar van links naar rechts rennen, heen en weer speels happend.
Een kleine kruisinkje pup vond het allemaal spannend en wou oversteken…bam. Ze werd totaal omver gelopen door de 2 grote kleuters. Gevolg; schouder gebroken, operatie, 8 maanden revalidatie. Dus spelen is alleen leuk, als het leuk is voor iedereen.
Ik was blij dat mijn puppy veilig bij mij zat omdat ik “nee” durfde te zeggen.
Meerdere loslopende honden
Hoe meer honden je hebt, hoe moeilijker het is om ze allemaal goed onder controle te hebben en te houden. Een loslopende hond die normaal prima luistert en nooit achter wild aan gaat, kan dat wel doen op moment dat hij in een groep komt waar 2 andere honden wel plankgas achter een ree aan gaan rennen. Ook benaderen van andere honden wordt steeds moeilijker voor de “tegenligger” als hij 3,4,5 of meer loslopende honden op zich af ziet rennen. Op veel plaatsen is hierdoor een maximum aantal loslopende honden per begeleider ingesteld, ook voor uitlaatservices. Laat je meerdere honden loslopen, moet je dus echt zeker er van zijn dat je ze snel bij je kan hebben en aanlijnen als je iets of iemand tegen komt.
Nee is nee – van hond EN eigenaar!
Er is 1 tovermiddel om heel wat onderlinge ruzies tussen loslopende honden en baasjes te voorkomen. 1 wondermiddel om bijtincidenten te voorkomen.
Dat is het “Nee” te respecteren!
Dus – hou je “hijdoetnikshoor-hond” gewoon bij je. Ook als die echt niks doet.
Want het kan zijn dat de hond waar hij heen wil, al genoeg “hijdoetnikshoortjes” heeft mee gemaakt die “leuk” blijven doen al zegt hij nee. Het kan zijn dat de eigenaar zegt “nee” omdat de hond een blessure heeft, een rugblessure, een gescheurde kruisband.
Misschien is de hond agressief is naar andere honden. Dit is niet altijd de schuld van de baas, mensen die supergoed met hun hond om gaan, kunnen ook een hond-hond agressieve hond hebben.
Bescherm je loslopende hond
De eigenaar zegt dus “nee” om ook jouw hond te beschermen!
Soms hoor je de “nee” omdat de hond misschien een ziekte heeft die besmettelijk kan zijn.
Het kan zijn dat een baas “nee” zegt omdat de hond is aan het werk. Bij voorbeeld zoekhonden lopen los als ze bezig zijn met zoeken naar vermiste personen.
Leer jezelf dus een nieuwe gewoonte; zie je een andere hond, los of aangelijnd, waar dan ook; hou je hond bij je. Totdat je met de eigenaar kan overleggen als de honden wel samen los kunnen.
Alvast bedankt!
Gaat het alsnog fout? Weet jij wat je kan doen om een gevecht te stoppen? Lees dan hier de blog “Hondengevecht stoppen”
Heb je hulp nodig?
Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond, je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser? Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen, en een mega gezellige community met veel leerzame video’s, artikelen en de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van hondenwelzijn door het delen van kennis en hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons. Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.
Diana
op 20 Dec 2021Minna Yrjana
op 16 Jan 2022Anja
op 19 Dec 2021Minna Yrjana
op 19 Dec 2021Wilma
op 19 Dec 2021Wilma
op 19 Dec 2021Minna Yrjana
op 19 Dec 2021Pieter van Boxel
op 12 May 2021Joke Reinek
op 31 May 2021Minna
op 12 May 2021Marjolein van Sprang
op 12 May 2021Renata van wieringen
op 12 May 2021Natasja
op 11 May 2021Inge van Wesel
op 11 May 2021Minna Yrjana
op 21 May 2021Bianca
op 11 May 2021Lieke
op 11 May 2021Ginie
op 11 May 2021Kelly
op 11 May 2021Margje
op 11 May 2021Tonny
op 11 May 2021Thea
op 11 May 2021Marcella
op 11 May 2021Barbara
op 11 May 2021J.Speelman
op 11 May 2021Dea
op 11 May 2021Wilma Rook
op 10 May 2021Finley Dijkstra
op 10 May 2021