Loslopende hond.....hij doet niks hoor!
26 maart 2021 
9 min. leestijd

Loslopende hond.....hij doet niks hoor!

Een loslopende hond die op je af komt, en de eigenaar die vanuit de verte roept “Hij doet niks hoor!”
Over dit zinnetje zijn erg veel grapjes in de hondentrainingswereld.
“Hij doet niks hoor” valt in dezelfde categorie als “doet die anders nooit” en “hij wil alleen maar spelen”.
Ook standaard uitspraken van een eigenaar die zijn of haar hond in sneltreinvaart op een andere hond (of mens of paard of fiets) af ziet stormen.
Helaas doet die dan vaker toch wel iets, al is het maar een spelletje spelen, namelijk zijn voorkeurs-spelletje.

Mijn hond doet toch niks?

Wat doet je hond dan wel? Nou, het ongewenst benaderen van een andere hond/mens. De andere partij kan dat ervaren als eng of bedreigend of als te wild of te snel benaderen. Dus ook als de hond in zijn eigen beleving en in de beleving van zijn baasje echt niks doet, doet die toch wat.

Een vergelijkbaar voorbeeld uit de mensenwereld zou zijn, dat je even een drankje gaat doen in een kroeg.
Een man die je niet kent, komt binnen rennen, stormt op je af, geeft je een dikke knuffel en likt aan je wang. Je reageert geïrriteerd, duwt hem weg, en probeert weg te lopen. Hij blijft achter je aan lopen. Je wordt een beetje kwaad, en zegt nu duidelijk dat hij moet opzouten. Hij blijft “leuk” doen en gaat je aaien. Tja…hij “doet niks”. Of wel?

Loslopende hond uitlaatsplaats gras

Wanneer laat je dan wel je hond los lopen?

Je kan je hond laten loslopen als je zeker weet dat hij direct komt als je roept en bij je blijft, ook al ziet hij andere honden of paarden of mountainbikes. Dus het is niet zo dat wanneer je in een losloopgebied komt, dat automatisch betekent dat je je hond los kan laten lopen.
Je hond mag daar loslopen, mits onder controle. Ook in een losloopgebied ben jij als eigenaar verantwoordelijk voor je hond, en zorg je ervoor dat hij geen overlast veroorzaakt. Ook niet tegen andere honden en hun baasjes.

Wil jij een handig GRATIS e-book waarin de hondenetiquette staan? Dan kun je die hier downloaden

Wat is het grootste probleem bij loslopende honden?

Ik denk dat het grootste probleem met loslopende honden is: dat ze honden en eigenaren benaderen die er niet op zitten te wachten. Dit is echt een toppunt van ergernis bij hondenbaasjes. En, vaak leidt dit tot gevaarlijke situaties, bijtincidenten, woordenwisselingen tussen de eigenaren en soms zelfs tot geweld.

Eline liep op een zomerdag met haar honden in het bos, toen een man aan kwam lopen met twee loslopende honden. Eline lijnde haar honden aan, en vroeg de man om zijn honden bij hem te houden. Daar had deze meneer geen zin in, en hij sloeg Eline met een lijn op haar arm.

Naast overlast naar andere honden en hondenbezitters, kunnen loslopende honden een groot probleem zijn wanneer deze achter paarden, fietsers of wild aan gaan. Al “doet je hond niks” een paard kan erg schrikken van een blaffende hond, en de ruiter heeft dan echt een probleem…


hond doet niks hoor loslopen

Hier, HIER, HIIIEERRRR!!!! Mijn hond komt niet als ik roep…

Als je hond niet komt als je roept, dan kan je hond dus niet los. Nergens. En nee, het is niet zielig dat je hond niet kan loslopen. Loslopen is geen eerste levensbehoefte van een hond. Je kan je hond laten rennen in een omheinde ruimte (er zijn veel hondenspeeltuinen die omheind zijn), je kan je hond naast een fiets laten draven of op een loopband. Je hond kan vast aan een 20 meter lijn. Hij kan dan ruim om je heen scharrelen, rennen, snuffelen en spelen. Ondertussen kan je hem leren om te komen als je roept.

Moeten honden het zelf maar uitzoeken?

Ja, dat kan soms, maar veiligheid gaat boven alles, dus als je daar aan twijfelt, niet doen. Als beide baasjes hun verantwoordelijkheid nemen en samen besluiten de honden samen los te doen, besef dan dat het altijd een keer mis kan gaan. Misschien moet je een keer dierenartskosten betalen. Want als ik een 40 kg grote herder heb, en jij een shih tzu van 6 kilo, hoe denk je dan dat die het “zelf oplossen” als het mis gaat?

Het fabeltje dat als beide honden los zijn, er nooit iets gebeurt, is echt niet waar. Er kan altijd iets gebeuren. Dat fabeltje hoort in hetzelfde sprookjesboek als “volwassen honden zijn altijd lief naar puppy's” of “honden zullen altijd een gevecht vermijden” of “ze maken elkaar niet af”.

Honden hebben tanden, en kunnen elkaar ernstig (zelfs dodelijk) verwonden. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, maar als jij je hond toestaat om zonder toestemming naar een andere hond toe te gaan, dan kan dat wel gebeuren.

hond loslopen wandelen grasveld


Doet die anders nooit hoor!

Nee, voor alles geldt dat er altijd een eerste keer is. Honden veranderen ook, ze worden ouder, van puppy tot puber, tot volwassen, tot senior. Honden voelen zich niet elke dag hetzelfde. Hormonen, vermoeidheid, aanwezige prikkels, honger, pijn, alles kan invloed hebben op hoe je hond reageert op een andere hond of mens.


Stel, je komt de hond van de buren tegen, jouw hond heeft lekker gewandeld, heeft zijn buikje vol, heeft met jou gespeeld, heeft nergens pijn. Hij begroet de buurhond vriendelijk en loopt door.


De week er op had je het heel druk, dus de wandeling is iets korter geweest (nou, even snel…) en je moet je hond nog voeren.
Door alle drukte ben je ook een beetje chagrijnig. Je hond trok ook aan de lijn, je gaf hem een ruk en mopperde wat.
Je komt weer de buurhond tegen, en je hond valt uit naar de buurhond. Nou ja zeg!

Heeft jou hond ooit ruzie gehad met een losloper? Hoe ging dat? Vertel dat in de reacties!

M'n loslopende hond wil alleen maar spelen!

Ja…en? De andere hond heeft het recht om te zeggen “nee, ik wil dit spelletje niet nu met je spelen”. Denk even terug aan het voorbeeld uit de mensenwereld; die man wil ook “alleen maar spelen”.
Spel tussen 2 (of meer) loslopende honden kan ontzettend leuk zijn. Het is leuk als iedere hond die mee doet hetzelfde spelletje leuk vindt. En daar gaat het vaak fout.

Voorbeeld: bulletjes houden van worstelen, windhonden houden van rennen en ronddansen. Herders houden er van om in van alles bijten. En retrievers vinden rennen, stoeien en rollen superleuk.
Als mijn jonge herder op z’n herders gaat spelen met je shih tzu, dan is de kans groot dat de shih tzu beschadigd raakt.
Dat hoeft niks te maken te hebben met opzet of gemeen zijn, maar met veiligheid.

hond loslopen socialiseren honden

Loslopende honden bij een puppycursus? (spelen en socialisatie)

Loslopen en veiligheid is ook een dingetje binnen hondenscholen. Een goede hondenschool kiezen die daar verantwoord mee omgaat is belangrijk. Ooit keek ik bijvoorbeeld bij een puppycursus waarbij “alle puppy's gezellig in de puppyren mochten spelen”. Ik weigerde om mijn puppy er bij te zetten.

Ik vond de groep te groot, de verschillen in grootte en speelstijl van de pups enorm, en dus was het voor mij een te groot veiligheidsrisico. Uiteraard vond de instructeur dat ik een “aansteller” was en volgens hem zou mijn puppy asociaal worden…

Een rottie en een dog-puppy vonden elkaar geweldig leuk, en gingen dus lekker ruig met elkaar stoeien.
Met veel herrie achter elkaar van links naar rechts rennen, heen en weer speels happend.

Een klein kruising pupje vond het allemaal spannend en wilde oversteken… BAM! Ze werd totaal omver gelopen door de 2 grote kleuters. Gevolg; ze brak haar schouder, een operatie, 8 maanden revalidatie. Dus spelen is alleen leuk, als het leuk is voor alle honden.
Ik was blij dat mijn puppy veilig bij mij zat omdat ik “nee” durfde te zeggen.

Meerdere honden kan die (samen) wandelen, rennen en spelen.. Dat dus leiden tot problemen.

Is wandelen met meerdere loslopende honden moeilijk?

Hoe meer honden je hebt, hoe moeilijker het is om ze allemaal goed onder controle te hebben en te houden. Een loslopende hond die normaal prima luistert en nooit achter wild aan gaat, kan dat wel doen op het moment dat hij in een groep komt waar 2 andere honden wel plankgas achter een ree aan gaan rennen.

Ook het benaderen van andere honden wordt steeds moeilijker voor de “tegenligger” als hij 3,4,5 of meer loslopende honden op zich af ziet rennen. Op veel plaatsen is hierdoor een maximum aantal loslopende honden per begeleider ingesteld, ook voor uitlaatservices. Laat je meerdere honden loslopen? Dan moet je er dus echt zeker van zijn dat je ze snel bij je kan hebben en aanlijnen als je iets of iemand tegen komt.

meerdere honden loslopen buiten

"Nee, is nee", dat geldt voor hond EN eigenaar!

Er is 1 tovermiddel om heel wat onderlinge ruzies tussen loslopende honden en baasjes te voorkomen.
1 wondermiddel om bijtincidenten te voorkomen.

Dat is om “Nee” te respecteren!

Dus – hou je “hij-doet-niks-hoor-hond” gewoon bij je. Ook als die echt niks doet.
Want het kan zijn dat de hond waar hij heen wil, al genoeg “hij doet niks hoortjes” heeft mee gemaakt. Honden die “leuk” blijven doen al zegt de hond zelf steeds "nee".

Het kan zijn dat de eigenaar “nee” zegt omdat de hond een blessure heeft, een rugblessure of een gescheurde kruisband bijvoorbeeld.
Misschien is zijn hond agressief naar andere honden. Dit is echt niet altijd de schuld van de baas, mensen die supergoed met hun hond om gaan, kunnen ook een hond-hond agressieve hond hebben.

Wil jij een handig GRATIS e-book waarin de hondenetiquette staan? Dan kun je die hier downloaden

Bescherm je loslopende hond door de "nee" van andere honden en baasjes te respecteren

De eigenaar zegt dus “nee” om ook jouw hond te beschermen!
Soms hoor je  “nee” omdat de hond misschien een ziekte heeft die besmettelijk kan zijn.
Het kan zijn dat een baas “nee” zegt, omdat de hond aan het werk is. Bijvoorbeeld, zoekhonden, die lopen los als ze bezig zijn met zoeken naar vermiste personen.
Leer jezelf dus een nieuwe gewoonte aan; zie je een andere hond, los of aangelijnd, waar dan ook; hou je hond bij je.
Totdat je met de eigenaar kan overleggen of de honden wel samen los kunnen.
Alvast bedankt!

Hondengevecht stoppen?

Gaat het alsnog fout? Dan is het belangrijk om als baasje te weten wat je kan doen om een gevecht tussen honden te stoppen. Lees hier het blog over hoe je een honden gevecht kan stoppen, hoe je het kan voorkomen en bijtincidenten voorkomt.

losloopgebied hond los vechten


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Thoryn
Door

Thoryn

op 19 Aug 2023

Feest der herkenning. Ik ben gestopt met het aanspreken van hondenbezitters, van onaangelijnde honden (waarvan de hond tegen me opsprong) nadat ik met fysiek geweld ben gedreigd. De meesten zijn echt asociaal, en ik kies mij wandelingen wat slimmer nu.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 06 Sep 2023

Wat erg! Als een hond onverwachts tegen iemand opspringt zou je tenminste verwahten dat de eigenaar zijn excuses aanbiedt. Om dan te gaan dreigen is helemaal asociaal. Jammer dat je daardoor nu misschien mooie wandelplekken mis loopt. Ik voel plaatsvervangende schaamte voor hondenbezitters....

Diana
Door

Diana

op 20 Dec 2021

Ik heb 2 leuke honden die totaal anders reageren. Ik heb een kleine dame (sheltie x kees) die andere honden vaak best spannend vind. Ze komt dan schuilen bij mijn voeten. Ik bied haar dan ook de bescherming die ze zoekt. Als een andere hond haar ongeremd lastig valt stop ik mijn handen er even tussen of ga aan de vreemde hond vragen te zitten. Vaak stopt de andere hond hierdoor, omdat die afgeleid raakt door mij. Andere eigenaren hebben altijd commentaar dat ze het zelf uit moeten zoeken :(. Als ik dit zou doen was mijn kleine dame nog steeds het ontzettend bange pupje en nu durft ze bij geschikte honden wel te spelen. Ik heb ook zo'n over enthousiaste hond (mechelse herder x berner sennen). Geef je haar een bal is alles helemaal onder controle. Ze heeft dan een hyperfocus naar de bal en is niet meer geintresserd in alles om haar heen. Nou ben ik aan het oefenen zonder bal. De bal neem ik altijd mee als troef, maar eerst proberen met koekjes en als het echt niet meer lukt de bal. Ze wil wel spelen, maar 9 van de 10 honden vinden het echt niet leuk als ze zo blij en enthousiast op hun af stormt. Ik probeer dan ook mijn hond nooit in een rechte lijn naar de ander te laten lopen. Maak dan een geluidje waardoor ze stopt en omdraait naar mij. Hierdoor word het benaderen wat minder beladen voor de andere hond. Als ze dan toch een keer die gekke uitspatter heeft en "te wild" doet, roep ik haar terug bij me. Ik krijg in deze situatie zo vaak te horen laat je hond maar gaan. Hier moet de mijne ook mee om leren gaan. Dan snap ik gewoon niet dat de baas niet ziet dat hun hond het helemaal niet leuk vind. Als mijn hond hun hond dan per ongeluk verwond piepen ze achteraf wel anders. Daarom negeer ik het maar gewoon en zeg gewoon duidelijk van mij moet ze rustig doen en anders niet spelen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Jan 2022

Ja dat "laat ze het maar zelf uitzoeken", zo vermoeiend...nu stop jij wel bij je kleinere hond de andere partij, maar vaak is die dan al heel dichtbij. Dat aan zich kan al iets "too much" zijn. Vooral als de andere hond ook een nogal intensieve persoonlijkheid heeft. En dat baasjes niet zien als hun hond iets niet leuk vindt (of dat hun hond een situatie veroorzaakt die niet zo leuk is voor een andere hond) heeft er soms mee te maken dat mensen gewoon niet beter weten...en heel soms dat het ze niets kan schelen :-(

Anja
Door

Anja

op 19 Dec 2021

Heb helaas ooit een nare ervaring gehad. Mijn hond ( toen 15 maanden en vorig jaar helaas overleden op 7 jarige leeftijd ) is vol in haar kop gebeten waardoor ooglid en mondhoek gehecht moesten worden. Door dit trauma heeft ze nooit meer een hond meer vertrouwd, Ze vertrouwde gelukkig wel de haar toen bekende honden. Ik heb heel lang moeten trainen om haar weer relaxt een andere hond te laten passeren. Maar altijd als ik vroeg aan een andere eigenaar of ze de loslopende hond bij zich wilde houden kreeg ik steevast als antwoord dat ik mijn hond maar moest opvoeden. 1 eigenaar heb ik een best harde les moeten leren helaas. Hij liet elke keer weer zijn hond op de mijne afkomen want de hond "deed niks" , ik moest elke keer mijn hond zowat ophangen om haar te beschermen, ze was panisch van angst. Op een gegeven moment komt deze eigenaar met hond weer aan, Weer vriendelijk verzocht of hij zijn hond bij zich wilde houden en meneer liep stoïcijns door. Ik heb mijn hond toen niet pas op de plaats laten houden maar een nette correctie laten doen ( dus even een korte flinke snauw ) de andere hond schrok enorm ervan en gaf een gil waardoor de eigenaar naar mij toe kwam en vroeg of ik mijn hond even normaal onder bedwang kon houden omdat zijn hond niks deed. ik heb meneer vriendelijk geantwoord dat mijn hond elke keer dat zijn hond naar die van mij toekwam in paniek raakte door haar trauma. naar menig verzoek aan hem om zijn hond bij hem te houden en dat mijn hond een trauma heeft opgelopen door zo'n hond die los liep en direct op haar afkwam en vol in haar kop beet. Ik heb meneer gezegd dat ik de volgende keer als zijn hond weer naar zou komen ik mijn hond de volle lijn zal geven., ik was het helemaal zat dat gedrag van die man Gelukkig deed de man na deze les wel zijn hond aan de lijn als hij mij zag. Mijn honden lopen best wel eens los op uitgestrekte overzichtelijke velden. Maar zodra ik iets of iemand aan zie komen dan gaan ze aan de lijn. Nu heb ik een puber van net 1 jaar die tekeer gaat als ze een andere hond ziet ( niet alle honden) ik ben er nog niet helemaal achter wat het is, onzekerheid en/of over enthousiasme. Ze is op dat moment niet meer te bereiken.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Dec 2021

Oei wat een ellendige ervaring, en zo zie je dat een trauma in de gevoelige fase van puberteit echt blijvende schade aan kan richten. En die man...ik begrijp niet waarom mensen daar zo moeilijk over doen, er is toch niets onprettigs aan om je hond even bij je te hebben. Als de relatie met je hond goed is, is het voor je hond ook geen straf om even bij je te komen, lekker beloond te worden, en na de tegenligger weer los te mogen. Bij pubers is het tekeer gaan vaak frustratie dat ze niet naar de andere hond toe mogen of frustratie omat ze niet weg kunnen of frustratie omdat de andere hond niet afstand neemt. Soms een hele puzzel om uit te vinden waarom een hond zo tekeer gaat. Gelukkig is het wel allemaal op te lossen.

Wilma
Door

Wilma

op 19 Dec 2021

Ik vermijd bepaalde gebieden omdat mensen hun honden daar inderdaad niet bij zich houden. Gelukkig hebben we ook een gebied vlakbij waar mensen wél goed rekening met elkaar houden. Daar lopen we dus elke dag. Je merkt wel dat in weekends (vooral als het voor het eerst weer lekker weer is) en aan het begin van vakanties er meer mensen lopen die hun hond z'n gang laten gaan. D00r net wat vroeger op de dag te gaan lopen, vermijden we de meeste daarvan ook. En komen we toch mensen tegen die hun hond niet bij zich houden? Dan gaat Elco op de arm, want die kan daar echt heel slecht mee om gaan. Gait kan het gelukkig wel hebben, omdat de meeste honden hem tenminste gewoon serieus nemen. Maar als het lukt, vermijd ik dat soort situaties toch liever, dus probeer ik afstand te houden, hou ik m'n honden bij me, til ik indien nodig 1 of allebei op (gemak van 2 keer 8 kilo). En op die manier heb ik toch best een heel aantal mensen al kunnen laten inzien dat hoewel hun hond misschien geen kwaad in de zin heeft, het toch fijn is als ze hun hond bij zich houden, omdat niet elke hond het fijn vindt

Wilma
Door

Wilma

op 19 Dec 2021

Nog een aanvulling: toen Gait nog een klein pupje was, kwam ik een keer een hele groep mensen met honden tegen. Die zeiden (uiteraard :( ) meteen dat ik Gait gewoon op de grond moest zetten, want dat zou wel goed gaan. Tegelijk kon ik bezig een wat opdringerige labrador van me af houden. Dus ik zeg dat ik wil dat Gait positieve ervaringen op doet en ik hem alleen op de grond zet bij rustige volwassen honden. Eigenaar van de labrador, en nog een aantal met wat drukkere honden lijnden hun hond aan en gaven wat ruimte, zodat Gait inderdaad tussen de rustige honden positieve ervaring op kon doen. Hele groep mensen dus geleerd dat optillen van een hond prima is en dat je honden het niet allemaal zelf hoeft laten uitzoeken. En ik heb gemerkt dat dat een doorwerkend effect gehad heeft, want in dat deel kom je nu veel minder mensen tegen die hun hond gewoon hun gang laten gaan

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Dec 2021

Wat goed!!! En heel fijn dat deze mensen juist wel wouden mee werken.. Ja dat "niet optillen!" is ook zo'n hardnekkige fabel. Ik kreeg laatst ook een eigenaar op mij af omdat ik mijn pupje ging optillen wanneer ze werd helemaal overruled door 2 hele grote reuen die weinig sociale skills hadden. Mijn pup, dat bepaal ik zelf wel, en als zij haar honden niet onder controle heeft...tja, misschien moet ze dan daar aan werken.

Pieter van Boxel
Door

Pieter van Boxel

op 12 May 2021

Wat mij opvalt is dat er steeds meer incidenten gebeuren, oa. in losloopgebieden maar ook daarbuiten. Hoe komt dat? Misschien gebeuren er evenveel incidenten, maar komen incidenten via sociale media (wat vroeger zo goed als niet bestond) gewoon meer binnen? Of zijn er gewoon echt meer incidenten? Waarom hebben steeds minder baasjes hun hond onder appel? Is het onze "jagende drukke maatschappij", waarbij we steeds minder tijd vrij maken voor onze honden degelijk opvoeden? Ik denk bv. het hier-commando kan relatief gemakkelijk aangeleerd worden, maar het moet stap voor stap gebeuren met een lange lijn en het vraagt dus wel wat tijd die je ervoor moet nemen. Of zijn er gewoon teveel honden aan het komen (de vraag naar puppy's is, wellicht als gevolg van de Corona (quarantaines, thuis werken, veel ondernemingen moesten tijdelijk sluiten waardoor personeel thuis zit., enz...). Is er in onze maatschappij en in onze open ruimte nog wel plaats voor al die extra honden? En tenslotte, al die baasjes die een hond uit impuls aankopen, zonder voorbereiding zoals inlezen over raskennis, over de groeifases en de opvoeding (door Corona is vooral dit probleem toegenomen), hoe gaan we hier mee om? Mensen die dit soort (goede!) blogs lezen doen de moeite om zich te informeren en behoren niet tot de categorie van impulskopers die te lui waren om zich voor te bereiden (bv. inlezen zoals reeds geschreven) en nu ook te lui zijn, of intussen de tijd niet meer hebben om hun hond op te voeden. En alsof dit nog niet erg genoeg is.... de meeste honden van de impulskopers zijn dan nog eens broodfokhondjes.... hondjes van angstige moederhonden die nooit het daglicht zien, hondjes die nooit op de juiste leeftijd de eerste socialisatie en de bijtrem in de nest bij moederhond en fokker voldoende hebben doorgemaakt (enz... het probleem is gekend)....Kortom, misschien is het de moeite om hier ook een blog over te schrijven.... want ik denk dat de uitdagingen voor de toekomst rond dit thema alleen maar groter zullen worden.

Joke Reinek
Door

Joke Reinek

op 31 May 2021

Helemaal mee eens. Ken uw hond mensen. Veel mensen nemen een hond omdat ze het ras mooi vinden, als in "wat een prachtige hond" maar verdiepen zich niet in het ras en de kenmerken. Daar gaat het vaak al fout. Men scheert hierbij alle rassen over een kam, t is immers een hond. Ik heb bijvb al meer dan 30 jaar altijd 1 of meerdere jack Russells bij mijn andere honden ( de andere zijn dan altijd de afdankers en de ongewenste aanschaffen van andere mensen) Als men mijn Jack ziet ( ruigharig 3 kleur) is men direct vertederd, het is een "oooooh" hondje. Oversociaal, lief, een smoeltje om op te vreten en OPFGEVOED. Als men dan vraagt wat is dat voor een hondje en ik zeg een JR krijg ik steevast de reactie maar dat zijn toch van die stuiterende keffers ???? Voor mijn toenmalige dog staken mensen de weg over om er maar niet langs te hoeven, voor mijn nb bastaard huskey waren ze bang omdat ie op een herder leek.....voor je een hond uitzoekt kijk wat de inhoud is, net alsin een boek wat je tegenkomt, kijk waar het over gaat , wat er nodig is, wat een must is, hoe is het karakter en wat is de verzorging etc etc en daar gaat het al heel vaak fout. En tijd, heb tijd als je een dier, en zeker een hond in huis neemt, je doet em te kort met te weinig tijd en beweging.Ga naar een erkende cursus, dat is leerzaam voor baas en hond. Zou de wereld voor en van honden ( bezitters) een stuk leuker maken.

Minna
Door

Minna

op 12 May 2021

Hey Pieter, bedankt voor een super uitgebreide mooie reactie. Ja, problemen met honden stapelen zich wel meer en meer op. Deels inderdaad omdat steeds meer mensen een hond nemen, en deels omdat er steeds minder tijd is om de hond dan ook daadwerkelijk op te voeden. Minder tijd, of misschien ook gebrek aan kennis. Mensen willen een "leuke hond", liefst gisteren, en daar spelen de broodfokkers en oostblok-puppyfabrieken handig op in. Feit is dat de honden zijn er, met de baasjes die niet weten wat ze wel of niet moeten doen. Daarom willen we ook begrijpelijke informatie bieden, onder andere in blogs en cursussen. En er komen zeker nog een heleboel blogs aan, ook over dat onderwerp.

Marjolein van Sprang
Door

Marjolein van Sprang

op 12 May 2021

Ik heb het opgegeven....de gedachten dat de mensen om wie dit gaat, dit lezen, luisteren naar verzoeken, of een nee accepteren. Ik vraag het niet eens meer. Ik doe mijn uiterste best om te voorkomen dat mijn aangelijnde hond niet de hond die bovenop hem springt bijt en haal zuchtend mijn schouders op als ik vervolgens als dank nog een toegesnauwd krijg dat ik met mijn valse hond maar op moet hoepelen. En ik ga nooooooit naar losloopgebieden. Ik riskeer liever een boete door te wandelen waar niemand anders is, en waar ik mijn hond die goed luistert, dan wel even losgaat, dan al die conflicten in een losloopgebied.

Renata van wieringen
Door

Renata van wieringen

op 12 May 2021

Je wilt dat je pup goede ervaring opdoet met anderen maar als er 2 blaffende en op hem afstormende honden op hem afkomen heeft hem behoorlijke impact gehad. En dan hebben ze een baas die altijd zegt : ze doen niets. Nou ze doen genoeg. Het is die eigenaar al vaker gezegd door anderen dat hij ze honden bij zich moet houden. Ze lopen altijd los. Laatst kreeg ik van hem weer te horen dat mijn pup pootjes heeft waarop ik heb geantwoord dat mijn pup bang is geworden door het gedrag van zijn honden. Nu als ik hem zie lopen ga ik maar de andere kant op Mijn andere hond heeft ze al eens gecorrigeerd omdat ze ook zo op haar afkwamen. Heel goed Mira. Heb haar daar ook voor beloond ook al Wil je het liever niet maar ze verdienden het. Echt een baas die niet wilt luisteren dat wat zijn honden doen niet door de beugel kan.

Natasja
Door

Natasja

op 11 May 2021

Tja inderdaad, zelfs als je vraagt om vast te doen om escaleren te voorkomen en er wordt dan gezegd dat ie wel van zich af bijt.... wit fluffy hondje tegen Duitse herder...🤨

Inge van Wesel
Door

Inge van Wesel

op 11 May 2021

Wat een mooi duidelijk stuk! Helaas hier ook een hond die getraumatiseerd is nadat ze belaagd is door 2 loslopende grote honden. Na 3 maanden training nog steeds niet comfortabel om andere honden te ontmoeten.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 21 May 2021

Wat erg, een rotervaring kan helaas echt enorm veel impact hebben. Vooral als je hond net in een gevoelige leeftijdsfase zit. Hoe zijn jullie het vertrouwen aan het herstellen?

Bianca
Door

Bianca

op 11 May 2021

Zoveel verhalen van situaties waarbij mensen zeiden hij doet niks of honden op je aangelijnde hond af lieten gaan. Ergste situatie vond ik met iemand die ik niet kon maar op sociaalmedia had gezegd mijn hond doet niks is opvoeding en ging over vechthonden type. Ik liep met mn oudje later op de dijk en stond met iemand te praten aan de lijn die twee Duitse herders had en ze keurig voor me had aangelijnd. Bliksem had z’n dek op wegens kou en atrosse. Hij stond ontspannen en ik happy want hij had niet zo op grote herders. Ineens zie ik iemand met een hond vechthond type mix aankomen lopen los met brokje op z’n neus. En bam die hond ziet mijn hond en valt direct aan. Hangt vol in z’n dek ik word ook samen met bliksem end achteruit getrokken. Mazzel dat hij een ruim vallend soort paarden dek op had. Daar hing die hond in en niet in bliksem zelf. Ze heeft hem ook los moeten maken van het dek. Dek aan flarden. De aanval was duidelijk wat dat type hond doet als ze echt fout aanvallen en ik had mazzel. Erge vond ik die dame zij mijn hond doet niks. En wat als hij bliksem had gepakt en niet z’n dek? De kracht en geweld in de aanval had heel veel schade gegeven. Die hond is gewoon gevaarlijk.

Lieke
Door

Lieke

op 11 May 2021

Heel grappig (sarcastisch) Jabba (aussie) heeft een issue met herders. Dus als ik een herder zie vraag ik altijd of ze die bij zich willen houden (omdat ik nooit weet of het goed of fout gaat). Dan roepen ze heel vaak, maar hij doet niets hoor (er vanuitgaande dat ik het vraag omdat hun hond een herder betreft...) Uuuh dat zal best, maar die van mij waarschijnlijk wel!🙈 of het je nu uit voorzorg of uit onzekerheid/angst gevraagd wordt... als iemand vraagt of je je hond bij je kan houden dan moet je dat m.i. gewoon doen...

Ginie
Door

Ginie

op 11 May 2021

Onze hond is altijd aangelijnd, hij is lief, maar luisterd niet goed genoeg en is erg lomp. Ik heb een hekel aan mensen die overal hun niet luisterende hond laten loslopen en vervolgens naar ons toe komen rennen. Als je vraagt de hond aan te lijnen wordt dit vaak niet in dank afgenomen.

Kelly
Door

Kelly

op 11 May 2021

Oh daar word ik moe van... ik laat mijn 7 honden ook los lopen.. maar ik respecteer wel iedereen... dus ze gaan aan de leiband als we iemand tegenkomen met of zonder hond ( tenzij de persoon ( zonder hond! ) aangeeft dat het niet nodig is ). Zoiets noem ik Respect hebben... maar dat is bij vele mensen ver zoek!

Margje
Door

Margje

op 11 May 2021

Ik loop met een wollige Aus en een herder. Ze zijn allemaal bang van de herder (hun hond snel vangen, omlopen) terwijl het die Aus is die zich niet altijd kan gedragen.

Tonny
Door

Tonny

op 11 May 2021

Helemaal mee eens helaas, de frustratie wordt daardoor steeds groter tijdens het wandelen, een van mijn honden is als jonge hond helaas verpest doordat ze meerdere keren aangevallen is door loslopende “mijn honden doen niks” honden. Mijn hond wil daardoor niets van vreemde honden weten, het is ontzettend frustrerend dat vele mensen vinden dat het maar normaal moet zijn dat alles en iedereen door hun hond of honden besprongen wordt of op een andere manier lastig gevallen.

Thea
Door

Thea

op 11 May 2021

Nikita (Austrailian Shepherd 13 jaar) van mij is inmiddels aardig dement en altijd vrij onzeker geweest (mijn mechelse herder is doodgebeten midden in de nacht door een loslopende hond, waarbij de baas als antwoord gaf shit happends en Nikita was net 9 mnd, dat was een flink trauma voor haar) Nikita heeft vreemde honden daardoor altijd spannend gevonden, maar ze deed het heel erg goed, op workshops, wedstrijden, in het bos en wandelingen, maar nu ze dement is, is het allemaal wel weer heel erg eng. Dus ik kalmeer haar, neem de tijd voor haar als er een hond komt, maar dan toch in de wijk waar alle honden aan de lijn moet zitten is ze de afgelopen weken 2 keer aangevallen.... Met doet die hond nooit natuurlijk 😣, maar men vergeet dat een demente oude instabiele hond anders reageert dan een gezonde jonge hond, dus jouw "mijn hond doet niets" hond kan wel ineens reageren. Het enige wat ik hoor is dat ik moet strenger tegen mijn oude demente hond en haar niet vertroetelen want dan bevestig je haar angst en komt het nooit meer goed... . Ik ga een hond die het allemaal niet meer begrijpt op straat toch niet straffen 😳 Nee, ze krijgt de steun die ze nodig heeft en als dat is dat ik op mijn knieën moet gaan zitten zodat ze rustig tegen mij aan kan staan en ik haar kriebel dan is dat nodig. Maar (buiten de dagen net nadat een hond op haar sprong) wilt ze nog steeds graag naar buiten en we lopen alleen nog op bekend gebied. Ze heeft nog plezier in haar leven, ze ging gisteren zelfs uit zichzelf wat dogdance oefeningen doen omdat ze mijn yoghurt zo graag wilde, dus ze mag lekker bij mij oud, gebrekkig en dement zijn. Zolang ze nog plezier heeft, de angst niet gaat overheersen en de roedel haar nog steunt is het goed.. en wat anderen vinden brengen ze naar het politiebureau 😉 gelukkig de meeste hondenbezitters in de wijk die weten het en als ik niet kan uitwijken houden ze rekening met ons. Maar ja die paar knuppels...

Marcella
Door

Marcella

op 11 May 2021

Helaas komt het hier erg vaak voor. Mijn honden zijn best sociaal, maar er niet van gediend als er vreemde honden erg zelfverzekerd (of erger) ons los benaderen. Eigenaren soms op verdere afstand of nergens te bekennen. Veel eigenaren nemen geen verantwoording voor de opvoeding en begeleiding van hun hond. Hierdoor bijna dagelijks veel frustraties en kom zelfs alleen met slecht weer of heel vroeg in onze polder. Loslopen kan prima als je hond luistert en bij je blijft. Wil je dat je hond contact maakt met andere honden bespreek dit dan eerst met de passerende eigenaar. Honden kunnen in training zijn, geopereerd zijn of het komt even niet goed uit. Of de match tussen de honden is er gewoon niet. En zeker als de eigenaar roept wil je je hond bij je houden, doe dit dan. Ipv roepen maar hij doet niks.....

Barbara
Door

Barbara

op 11 May 2021

Ook een fluoriserend geel hesje net daarop "afstand houden" en een gele lijn maakt niet dat mensen hun honden bij zich houden... Om verdrietig van te worden zo nu en dan...

J.Speelman
Door

J.Speelman

op 11 May 2021

Wij ook weer afgelopen zondag. We waren aan het wandelen in een losloopgebied. Voor de zekerheid alleen Kyra meegenomen. Zien we op een gegeven moment een man met een klein hondje. Ik weet dat Kyra niets moet hebben van die opdringerige kleine hondjes en lijn haar aan. We komen elkaar tegemoet, maken nog een opmerking over het aanlijnen maar nee hoor het hondje ging niet aan de lijn en stoof op Kyra af. Kyra staat er direct overheen en snauwt even en dat kleine mormel direct piepen natuurlijk. Maar dat vond de eigenaar van het kleine hondje allemaal niet zo erg, het hondje piept nu eenmaal vrij snel. Ik heb mijn schouders opgetrokken en ben doorgelopen, heb maar niet gezegd wat ik dacht.

Dea
Door

Dea

op 11 May 2021

Goed stuk, en zo waar. Echt om beroerd van te worden. Kleine moeite om je loslopende hond even bij je te roepen als er een aangelijnde hond aankomt

Wilma Rook
Door

Wilma Rook

op 10 May 2021

Goed stuk, en ooo wat zou ik graag willen dat juist die mensen die hun hond in losloopgebied niet onder controle hebben dit zouden lezen. Kylian is nog zo'n ongeleid en gaat nog nergens los omdat ik hem niet wil leren dat hij als een ongeleide op andere honden af stevent. Maar te vaak dat andere honden dat wel doen bij hem terwijl hij aan de lijn zit. Grommende honden gehad en als ik dan vroeg wilt u u hond bij u roepen, dan ben jij de gestresste angst haas, want het is toch losloopgebied. Ik heb het afgeleerd om er nog maar iets van te zeggen, want ook op plekken waar honden aangelijnd moeten zijn kom ik het tegen. Maar ik kom ook mensen tegen die honden wel aan de lijn hebben maar de hond niet kunnen houden en dan komt er een gevaarte aan denderen die Keelin tegen een boom aandrukt, en dan zeggen hij doet niets. Als je je hond niet kunt houden moet je zo'n hond niet nemen. Ik vind het heel lastig, want ook is een hond van mij zo extreem gebeten door een hond die aangelijnd was maar waar van de persoon hem ook niet kon houden. Hij heeft het gered dankzij zijn dikke vacht, en het is dikke ruzie geworden omdat ik vond dat de hond gemuilkorfd moest worden wat ze weigerden. Of een hond die aan de lijn liep omdat hij geopereerd was en ik iemand met twee loslopende herders op de fiets tegenkwam en vroeg of ze de honden wou aanlijnen, Nee wou ze niet. Zo jammer, want het is niet moeilijk om je aan gedragsregels te houden.

Finley Dijkstra
Door

Finley Dijkstra

op 10 May 2021

Heb het een keer gehad voor ons huis. De buren hebben een Duitse herder (waar het ooit nog erg fout mee gaat ben ik bang) die naar alles uitvalt wat in de buurt komt. Ik liep met mijn hond (los maar onder appel en naast mij) richting huis toen de buurman met hun herder (los!) hun oprit af kwam lopen om hun hond even te laten plassen. Omdat ik die hond niet vertrouw en mijn hond maar 8 kilo weegt heb ik haar op de arm genomen. Waarop de buurman begint van dat ik mij niet zo moet aanstellen en dat ze het onderling wel op kunnen lossen... Pardon?!?! Hun hond heeft laatst toen die ontsnapte nog een Boomertje aangevallen die langs liep. En ik weet van mijn hond dat zij niet gediend is van andere honden in haar buurt. Ik heb aangegeven dat ik graag nog een aantal jaar wil genieten van mijn hond. En ben naar binnen gegaan.

Reactie plaatsen