Als je hond wordt gebeten door een andere hond is dat een heftige gebeurtenis om mee te maken. Als je hond serieuze verwondingen oploopt, of zelfs overlijdt, is dat een vreselijk trauma voor de eigenaar. Vaak ook voor de eigenaar van de bijtende partij.
Wat moet je doen als je betrokken bent bij een hond-hond bijtincident?
Veiligheid
Allereerst zorg je voor de veiligheid. De bijter en de gebeten hond dus zo ver mogelijk uit elkaar halen. De bijter uiteraard aanlijnen en zorgen dat hij niet meer bij de gebeten partij kan komen.
Het is uiteraard belangrijk dat de eigenaren gegevens uitwisselen, maar dat kun je niet doen zolang de honden nog dichtbij elkaar zijn. De bijter moet dus veilig vastzitten, op afstand.
Sommige honden zullen alles op alles zetten om verder te kunnen gaan met het gevecht. En al luistert de bijtende hond normaal gesproken heel goed, in zo'n situatie doe je geen 'af en blijf' in de buurt van het slachtoffer.
Bijtwonden verzorgen
Wanneer je je hond gaat controleren op schade, denk dan eerst even aan je eigen veiligheid. Doe je hond een snuitje om. Een snuitje kun je bij gebrek aan een betere optie snel maken van een reepje stof of een riem.
Je hond kan in paniek zijn en hij heeft waarschijnlijk pijn. Daardoor kan je hond bijten, ook al is hij normaal gesproken de liefste hond van de wereld.
En als jij in je hand gebeten wordt, wordt het veel moeilijker om EHBO te verlenen aan je hond, gegevens uit te wisselen met de andere eigenaar en de dierenarts te bellen. Als je zelf naar de spoedeisende hulp moet, wie moet dan je hond helpen?
EHBO bij bijtwonden
Heeft je hond een grote wond die hevig bloedt, probeer er dan druk op uit te oefenen. Druk een kledingstuk hard tegen de wond aan en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Door bloedverlies kan je hond erg snel in shock raken.
Grotere wonden die niet ernstig bloeden, probeer je schoon te houden. Als het kan, met schoon water afspoelen en blijven spoelen, of een natte, schone doek er overheen leggen.
Let op: de oren en tong bloeden enorm. Daar kun je dus erg van schrikken terwijl die wonden op zich meestal mee zullen vallen. Wonden aan de keel, buik en de kop (de ogen en snuit) zijn vaak het ergste.
Je hond helpen
Probeer na je inspectie van de wonden en eventueel na het verband om de wond leggen of een drukverband maken, je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te krijgen, maar het liefst zonder dat hij hele stukken zelf moet lopen.
Een kleine hond kun je tillen, voor een grote hond kun je een brancard maken van je jas of trui en een paar dikke, lange stokken. Probeer ook te bellen met de dierenambulance, die hebben wél de middelen om je hond veilig van de plek van het ongeluk te vervoeren.
Vallen de verwondingen mee en kan je hond wel lopen, doe dan wel rustig aan en houd je hond goed in de gaten. Geef je hond genoeg te drinken en hou hem warm, ook thuis.
Wat is er gebeurd?
Kom je dan bij de dierenarts of geef je een verklaring af bij de politie, probeer dan helder te omschrijven wat er is gebeurd. Klinkt makkelijk, maar wanneer je geschrokken bent is het soms moeilijk om de gebeurtenissen in je hoofd terug te halen. Toch is dat wel belangrijk voor alle partijen.
Liepen beide honden los, liepen ze allebei vast, of was één van de honden los en de andere aangelijnd? Hoe kwam het dat de honden zo dichtbij elkaar waren als ze beide aangelijnd waren? Probeerde de eigenaar van de bijtende hond het incident te voorkomen?
Stel dat jouw hond aangelijnd was en iemand liet zijn loslopende hond op jouw hond afstormen en er werd gebeten, dan is de eigenaar van de loslopende hond natuurlijk degene die fout zit.
Zijn beide honden los, dan wordt het een lastiger verhaal. Als een hond van grote afstand in vechtmodus naar een andere hond gaat, is het wel duidelijk, maar als het een speelsituatie is die omslaat in vechten... dan is het erg lastig te zeggen wie de schuldige is.
Aangifte doen
Als jouw hond gewoon aangelijnd (of los) bij jou liep, en een loslopende hond opeens aan kwam rennen en je hond meteen greep, dan moet je aangifte doen. En daar gaat het mis. Heel veel eigenaren laten zich afwimpelen bij het politiebureau. Want niet elke agent weet wat hij ermee aan moet.
Als de agent twijfelt, of niet mee wil werken, dring dan aan op basis van artikel 425 van het wetboek van strafrecht. Degene die de bijtende hond uitlaat is strafbaar als hij geen zorg draagt voor het onschadelijk houden van een dier. En in dit geval heeft het dier dus schade veroorzaakt.
Als je het echt niet voor elkaar krijgt om aangifte te doen, probeer dan sowieso een melding te maken. Dit kan ook online. En je kunt, ongeacht of je aangifte of een melding hebt kunnen doen, altijd melding maken bij de gemeente.
Aansprakelijkheid
De eigenaar van de bijter is dus aansprakelijk, als het incident door zijn nalatigheid gebeurt. Maar soms worden eigenaren van bijtende honden ook wel eens onterecht beschuldigd.
Als jij bijvoorbeeld je aangelijnde hond aan een 8-meter rollijn laat vieren naar een hond die kort aangelijnd is en waar de eigenaar jou vraagt om je hond bij je te houden... dan mag je even in de spiegel kijken om te weten wie er in dit geval aansprakelijk is.
Ook moet je je wel beseffen dat honden honden zijn. Wanneer honden met elkaar interactie hebben, kan er ruzie ontstaan en kan er worden gebeten. Dit zijn wel vaak oppervlakkige verwondingen, maar het kan ook flink mis gaan vanuit een situatie waar beide eigenaren dachten dat het allemaal wel goed zou gaan.
Zijn er meerdere slachtoffers?
Als iedereen aangifte zou doen of een melding zou maken bij echte bijtincidenten, zou het ook makkelijker zijn om honden die echt een gevaar vormen, te identificeren.
Als er in de buurt een hond rondloopt die al 8 honden en drie mensen heeft gebeten, maar er heeft maar één iemand een melding van gemaakt, kunnen de instanties er niet van uitgaan dat de situatie nogal zorgelijk is.
Andersom moet je natuurlijk ook niet overdrijven. Dat jij en je buren de grote zwarte hond aan de overkant eng vinden omdat hij blaft als je langs hun tuin loopt, heeft niks met een gevaarlijke situatie te maken.
Bijtincidenten voorkomen
Eigenlijk is het voorkomen van bijtincidenten vrij eenvoudig: afstand houden, je hond aanlijnen en op gepaste afstand passeren, en je hond niet los laten lopen als hij niet goed onder controle staat.
En dit geldt dus voor ALLE honden. Voor de honden die agressie tonen tegen mensen, voor honden die agressie tonen naar andere honden en óók voor de honden die alles en iedereen lief vinden. Je hond dus gewoon bij je houden. Punt.
Heb je een hond die een hoog bijtrisico is, dan een muilkorf gebruiken. Een muilkorf die je goed hebt aangeleerd en goed past bij je hond en waarmee hij kan drinken, hijgen en beloond worden, is niet zielig. Neem je verantwoordelijkheid!
En nee... 'laat ze het maar zelf uitzoeken' helpt niet om bijtincidenten te voorkomen. In tegendeel!
Het gedrag van de gebeten hond
Je hond kan enorm van slag zijn door een bijtincident. Dit heeft niet altijd te maken met de ernst van de verwondingen. Een hond die een pluk haar kwijt is, kan de aanval echt als een trauma hebben ervaren, en opeens angst hebben voor alle andere honden.
Een hond die een week op de intensive care moet bijkomen, kan na zijn herstel net zo vrolijk, vrij en sociaal zijn als er voor. Er zijn honden die na bijvoorbeeld een bijtincident met een grote witte hond alleen angstig zijn voor grote witte honden, maar een hond kan ook gaan generaliseren en ook bang worden van alle grote honden of alle witte honden en uiteindelijk ook voor alle honden.
Natuurlijk kun je als eigenaar je hond helpen om sociaal te blijven. Ga mee met aangelijnde wandelingen, laat je hond in contact komen met vriendelijke, rustige, sociale honden. En wees op je hoede, zodat er niet nog een bijtincident gebeurt.
De hond die heeft gebeten
De hond die heeft gebeten, kan ook van gedrag veranderen. Hij kan sneller overgaan tot bijten als hij het idee heeft dat het hielp. Maar hij kan ook bang worden voor andere honden als hij beet als een laatste redmiddel om de andere hond bij hem vandaan te krijgen.
De bijtende hond heeft hoe dan ook een ervaring opgedaan waar hij dan weer emoties en gevolgen aan koppelt. Bij prooiagressie, waar emoties geen rol spelen, is bijten een succeservaring en zal de hond nog fanatieker worden in zijn gedrag. Vooral bij deze honden is een muilkorf eigenlijk verplichte kost.
Mijn hond heeft een andere hond gebeten
Als eigenaar van een hond die een andere hond heeft gebeten, voel je je schuldig (ook al weet je dat het niet jouw schuld is als iemand zijn hond naar jou toe laat komen terwijl jij je hond aan de lijn houdt en de mensen vraagt om hun hond bij zich te houden).
Als hondenbaasje wil je gewoon niet dat honden dit mee maken. Misschien had je nooit gedacht dat je hond zoiets zou kunnen doen. Soms is het vertrouwen in je eigen hond ook echt helemaal weg, en zie je hem als een monster dat jouw vertrouwen heeft beschaamd. Dit is begrijpelijk en menselijk, maar je hond heeft het niet gedaan om jou te pesten of om gemeen te willen zijn.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming