Trekken aan de lijn afleren
18 juli 2023 
7 min. leestijd

Trekken aan de lijn afleren

Ja, je kunt je hond leren om niet meer te trekken aan de lijn. En dat binnen een half uurtje, misschien zelfs nog sneller! Je hond wordt kalm, rustig, hij volgt jou en je hebt volledig de controle over je hond. Hij ziet jou als de leider, en hij heeft respect voor jou.

Wow. Kan dat echt? Dat klinkt echt te goed om waar te zijn!


Het werkt ECHT!

Nee, dit is geen trucje. Het werkt echt. Als je deze techniek toepast, trekt je hond echt niet meer aan de lijn. Dat kun je ook heel mooi zien in de filmpjes. Zie alle honden heel gedwee en kalm naast hun baas, rustig mee stappend. Mooi toch, of niet soms?

Doel bereikt, je hond trekt niet meer aan de riem. Ook niet als hij andere honden ziet of iets ruikt of hoort. Daar gaat het toch om, je doel bereiken! Resultaat, dat is wat we willen. Het doel heiligt alle middelen!

trekken afleren


Wat moet ik dan doen om mijn hond netjes naast te laten lopen?

Nou, je moet hem een hele lichte, dunne riem om doen. En vervolgens moet je zelfverzekerd gaan lopen. Geen aandacht geven aan je hond. Als hij gaat tegenstribbelen, betekent dit dat hij jou niet ziet als de roedelleider.

Als hij wil trekken, geef je een kleine ruk aan het riempje. Nee, dat doet geen zeer, want in de hals en de nek van je hond zit niets. Ja, spieren, maar die kunnen zo'n rukje wel hebben. En ja, als jouw hond echt dominant is, dan hou je gewoon wat langer druk op het touwtje. Dan wordt hij vanzelf rustig!


Anti-trekriem

Ok, ik snap het, zo'n dun, licht lijntje om de nek van mijn hond moet hem dus leren om niet te trekken. Dat ziet er inderdaad veel vriendelijker uit dan zo'n dikke leren band of een tuig.

Toch wel wonderbaarlijk dat het trekken dan zo makkelijk kan ophouden... ik wist ook niet dat honden niets in hun nek en hals hebben. Als ik zo'n touwtje zelf achter mijn oren strak ga trekken, nou, dat voelt behoorlijk afschuwelijk.

trekken aan de lijn stoppen


Waarom werkt het dan?

Ik ga je nu een geheim verklappen: het touwtje hoog achter de oren werkt niet omdat jij daarmee in balans komt, of in de ogen van je hond een roedelleider wordt die respect verdient. Het riempje werkt omdat, als je tegenstribbelt, je wordt gewurgd.

En ja, de meeste honden vinden dat koordje dat bovenaan hun strot strak getrokken wordt wel zó onaangenaam, dat ze vrij snel stoppen met trekken, uit angst voor dat gevoel.


Hoe zit het nou echt met zo'n riem hoog in de nek?

Het maakt je hond niet rustig, kalm of gelukkig. Het zorgt ervoor dat je hond luistert om het nare gevoel aan zijn hals te voorkomen. Hij loopt dus gelaten naast je omdat trekken het gevoel van verstikking veroorzaakt.

Jij wordt hiermee geen roedelleider, want jij bent nog steeds een mens, en geen hond. Jij vormt geen roedel met je hond. Jij zou voor jouw hond zijn veilige haven moeten zijn, iemand die hij kan vertrouwen. Niet iemand die hem gaat wurgen als hij niet luistert (en ook niet iemand die dat toelaat onder de noemer 'training').

hond trekt hoe afleren


Maar hoe zit het dan met je energie en balans?

Denk even na. Als het alleen ging om jouw houding, jouw balans en jouw energie... waarom zou je dan zo'n riempje nodig hebben? Jouw energie hangt daar toch niet aan vast?

Ik zeg dus niet dat jouw houding niks uitmaakt, honden zijn heel gevoelig voor onze lichaamstaal en stemmingen, maar jij kunt je hond ook prima begeleiden met een ander soort riem die niet hoog in de nek van je hond zit.


Zit er dan wel iets in de hals en nek van mijn hond?

Ja. Net als bij ons mensen lopen er grote bloedvaten in de hals. Ook zitten er zenuwen, lymfeklieren, de luchtpijp, slokdarm en het strottenhoofd. Dus ja, natuurlijk doet druk op dat gebied echt zeer. Hoog in de nek is je hond ook het meest kwetsbaar.

De dikkere spieren beginnen pas iets lager, richting de schouderbladen. Je kunt door druk in dit gebied dus je hond bewusteloos krijgen, en als je hond te lang geen zuurstof krijgt, kan hij blijvend beschadigd worden en zelfs dood gaan.

doet halsband pijn


Hoe voelt je hond zich als zo'n koord strak trekt om zijn nek?

Kijk, als je nou als eigenaar zegt 'dat interesseert mij niet, als hij maar stopt met trekken', dan is dat zo. Dan kies je er bewust voor om het gedrag van trekken aan de lijn te stoppen door je hond te straffen.

Kan het je wel wat schelen? Probeer dan maar eens zelf een dun koordje om je nek te spannen, en zet daar flink wat druk op. Je hond voelt zich benauwd, heeft het gevoel van stikken, dus hij wordt hier echt niet vrolijk van!


Maar het is toch maar net hoe je een hulpmiddel gebruikt?

Ja, natuurlijk. Als je bij zo'n touwtje een stop aan de binnenkant van het lusje doet, zodat deze niet strak om de nek kan komen te zitten, dan is zo'n koord uiteraard niet zo schadelijk. En ja, een gewone halsband met een gesp kun je ook veel en veel te strak zetten.

Alleen met een goed zittend Y-tuig wordt het stukken lastiger om je hond bewusteloos te wurgen door ophanging dan met een stropkoordje.

wandelen met lijn hoog in de nek


Hoe kan ik dan wél trekken aan de lijn afleren?


Geen zorgen, dat kan echt ook zonder dit hulpmiddel (of andere vergelijkbare hulpmiddeltjes zoals een slipketting, prikband of anti-trektuig met koorden onder de oksels van je hond).

Er is een beproefde methode voor: je hond leren wandelen met een slappe lijn! Dus in plaats van iets afleren, ga je iets aanleren. Professionele, goed opgeleide hondentrainers helpen je hier graag mee. Ze gebruiken wetenschappelijk bewezen, positieve methodes. Hierbij gaat het vooral om het belonen van je hond voor goed gedrag!


Ja, zeker geen grenzen stellen en slecht gedrag maar negeren...

Nee, zeker niet. Professionele hondentrainers gebruiken ook correcties. Alleen komt daar geen pijn en angst bij kijken. En zeker bij professionele hondentrainers leert een hond ook grenzen. Maar die grenzen zijn er voor de veiligheid en voor de functionaliteit.

Je hoeft je hond niet alles te verbieden. Het kan dus zomaar zijn dat je hond vóór jou de deur uit mag, of dat hij gerust op de bank mag, als dat bij jullie past. Kun je je hond niet voor jou de deur uit laten lopen in verband met een drukke straat net voor je deur? Dan leer je hem even te wachten, totdat jij zegt dat hij er uit mag. En ook dit kan prima zonder straffen en stikken!

stoppen met trekken aan de riem


En dan nog dit...

Waarom trekt je hond eigenlijk? Heb je daar wel eens bij stilgestaan?

Loop je misschien iets te weinig met hem, waardoor hij gewoon veel te veel energie heeft? Zou het kunnen dat hij trekt omdat jij een hele korte lijn gebruikt, en hij niet kan snuffelen langs de weg? Is je hond angstig, en wil hij snel vooruit om niet te lang bij 'enge dingen' stil te staan. (Lees dan dit blog over je bange hond uitlaten)

Of (en nu komt de reden waarom de meeste honden trekken...) heb je hem nog niet aangeleerd hoe hij moet wandelen zonder te trekken? Is het dan eerlijk om je hond zijn strot dicht te knijpen? Want dat verandert niets aan de oorzaak van waarom je hond trekt!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
lies
Door

lies

op 15 Mar 2023

ik zie geen filmpje, in de tekst staat dat je best dunne lijn neemt rond de nek maar erna zeg je dat dit toch niet goed is. dus ik begrijp niet zo goed welke methode wel goed is?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 15 Mar 2023

Hoi Lies, het eerste stuk van deze blog gaat over hoe het NIET moet, maar wat wel veel wordt geadviseerd en waarbij trainers vaak voor-en na YouTube filmpjes laten zien van kijk, het werkt, zo'n dunne koord net achter de oren en je hond loopt braaf mee. Logisch, want anders stikt hij. Daar gaat de verwijzing over filmpjes dus over, niet dat er in deze blog zo'n video te zien is. De methodiek die later wordt beschreven is dus de manier hoe je het beter kan doen

Mutti
Door

Mutti

op 20 Aug 2022

Ik heb geen hond, maar ik leer graag veel over het karakter en het ‘lezen’ van hinden en katten! Je weet er nooit genoeg van, want ik ben een grote dieren liefhebber! Goede blog!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 22 Aug 2022

Dankjewel voor het compliment! Een tip om heel veel te leren over lezen van honden; onze online cursus "kwispelklas"! Deze week (22 augustus-26 augustus) is deze met flinke korting aan te schaffen door een kortingscode 5000 in te vullen bij afrekenen! https://vanmaanenloca.nl/kwispelklas/

Karin Joosten
Door

Karin Joosten

op 14 May 2022

Ik heb net een verhaal geschreven , maar ik zie dat die niet geplaatst is. Even testen of deze wel geplaatst wordt

Karin Joosten
Door

Karin Joosten

op 28 May 2022

Hoi, ik heb 2 doodles met artrose. Wij wandelen veel in de oostenrijkse bergen. Ze trekken me dan helemaal de berg op. Hoe kan ik dit voorkomen? Door een halti

Eline van Maanen
Door

Eline van Maanen

op 14 May 2022

Yesss deze zien we wel hoor. Fijn! Zou je de eerste reactie misschien nog een keertje willen plaatsen?

Sandra
Door

Sandra

op 18 May 2022

Ik had net ook voor de 3e maal een heel verhaal geschreven maar wordt niet geplaatst (cirkeltje blijft draaien). Is er misschien beperking qua grootte?

Philip
Door

Philip

op 12 May 2022

Interessante blog! bedankt!

Marjan
Door

Marjan

op 12 May 2022

Erg interessant om te lezen!

Marloes
Door

Marloes

op 01 Apr 2022

Wij zitten vanaf puppycursus op cursus en gaan vandaag beginnen met de D2. Tobie is 8 mnd oud en loopt keurig aan een lange slappe lijn en draagt een ytuigje. We oefenen veel en dat loont zich. Hier geen wurgpraktijken!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 03 Apr 2022

Top Marloes, zo hoort het ook! Veel oefenen inderdaad, veel aandacht en bevestiging voor het goede gedrag, en uiteraard doorgaan vooral tijdens de puberteit. En dan heb je een hond die weet wat WEL de bedoeling is, en een fijne relatie met de baasjes.

Patrick van den Abeelen
Door

Patrick van den Abeelen

op 29 Mar 2022

Ik heb mijn hond meestal los lopen omdat ik zelf veel pijn heb en wil voorkomen dat ik niet terug kan lopen naar huis daarnaast heb ik volledig vertrouwen in mijn hond dat hij zich gedraagt dit wil niet zeggen dat er nooit iets voorvalt maar over het algemeen heb ik nergens onenigheid over met mijn hond ik ben de baas en hij heeft maar te luisteren ik heb een cane corso dit is wel een heel eigenwijs ras maar respect komt van twee kanten zolang ze maar weten wie de baas is ik denk dat mensen moeten nadenken meer moeten nadenken over welk ras bij hun past ipv welke hond ze mooi vinden ik den dat er dan betere baas hond relaties ontstaan alleen al doordat je op karakter kiest en niet omdat hij op reclame is geweest en iedereen zo’n hond wilt

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 29 Mar 2022

Dat mensen beter moeten nadenken als ze een hond aanschaffen; daar zijn we het echt 200% met je mee eens! Ja, CC's kunnen soms wat lastiger te motiveren zijn dan (ik noem maar wat) herders, toch zijn het wel trainbare werkhonden. Soms moet je als baas wel wat creatiever zijn wat beloning betreft. En ja, een hond los laten lopen is natuurlijk helemaal prima als die gewoon netjes luistert en niet ongevraagd andere mensen of honden benadert.

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 28 Mar 2022

ook eerst begonnen met een sliphalsband (en hondenschool) en dat was fout mijn hond draaide zich na een tijdje om en begon op te springen en te happen. Psycholoog ingeschakeld en op aanraden een harnas aangekocht wat je kon aanklikken op de borst of boven de hals .Als hij trekt op de borst vasthaken want dit was niet leuk maar ook niet pijnlijk en nu bovenaan vastgehaakt omdat hij kalmer is geworden . Het wandelen is veel leuker voor ons beiden. Spijtig genoeg konden wij de druk van de hondenschool niet aan want dit was eerst leuk maar "ik" was niet goed bezig en eiste teveel zonder hondenschool gaat het ook goed met ons.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 29 Mar 2022

Hoi Anne-Marie, wat goed van jou dat je zo eerlijk naar jezelf kijkt! Ik ben ook een "streber" in de zin dat ik ook wel eens te veel of te snel wil. Bij een goede hondenschool wordt je daar wel in geremd. Maar, lekker samen thuis en buiten dingen doen waar jullie beide van genieten is soms net zo leuk. En misschien in plaats van elke week les af en toe een leuke workshop.

Marloes
Door

Marloes

op 24 Mar 2022

Wat een fijn artikel! Nog zo vaak zie ik mensen de halsband vlak onder de oren trekken om "gehoorzaamheid af te dwingen". En zolang bekende "hondentrainers" op online en op tv dit blijven doen zal half onwetend Nederland ook blijven denken dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Nu hopen dat ze met een beetje googelen snel bij jullie blog uitkomen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Mar 2022

Dat hopen wij ook, of dat ze uitkomen bij een andere blog / artikel / cursus die uitlegt waarom de wurgkoord werkt en hoe het ook anders kan. Probleem is dat het dwang en geweld er goed uit ziet op TV, het verkoopt. Heel saai wandelen met een lange lijn met af en toe de hond belonen heeft weinig spanning en sensatie. Zoals we vaak zeggen; trainen van een moeilijke hond moet er uit zien alsof je niet bezig bent om een moeilijke hond te trainen

Suus
Door

Suus

op 24 Mar 2022

Alles al geprobeerd, Nou ja alles.. sommige dingen wil ik niet eens proberen.. maar mijn stuwey blijft trekken en uitvallen naar andere honden. Belonen en afleiden werken ook niet. Bij afleiden met worst of snoep is die na 5 sec toch weer gefocuust op zijn omgeving en snoepje als beloning geven.... laat ik het zo zeggen zodra meneer door heeft dat er snoepjes zijn haat die elke meter zitten wachten op zijn beloning en vervelend doen... dus... blijf ik maar corrigeren.en hopen dat het op een dag werkt net zoals ik andere dingen met veel geduld hem heb geleerd..

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Mar 2022

Hey Suus, wat frustrerend voor jou, en natuurlijk ook voor Stuwey. Had je je al opgegeven voor onze gratis maandprogramma Fijn aan de Lijn? Daar leggen we ook uit waarom afleiden niet werkt, vooral niet bij honden die trekken aan de lijn omdat ze erg veel spanning ervaren door de omgeving. Ik denk dat je met onze tips misschien de wandelingen velemalen leuker kan maken zowel voor jezelf als Stuwey. Niet vergeten dat honden doen niet uitvallen om jou te pesten, maar omdat ze op dat moment niets anders kunnen. De hond is op dat moment in een situatie die hij (nog) niet kan handelen, vaak is dit te dichtbij andere hond. Je geeft aan dat je blijft corrigeren, in principe is de vuistregel bij correcties dat als je vaker dan drie keer een correctie moet geven voor een gedraging, dan kan je er van uitgaan dat het niet gaat werken. Je schrijft ook dat als hij weet dat je snoepjes bij je hebt, gaat hij heel vervelend doen en zitten wachten. Wat bedoel je met vervelend doen?

Mariska
Door

Mariska

op 24 Mar 2022

Goed dat jullie dit onder de aandacht brengen. Het is inderdaad net een prikhalsband als het pijn doet laat je het wel. Lijkt me inderdaad niet de juiste methode om iets af te leren.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Mar 2022

Hey Mariska, ja ons ook niet, maar doordat het zo "makkelijk" is en zo snel werkt, is dat wel erg aanlokkelijk voor de eigenaren om er in te trappen. En de eigenaren willen inderdaad iets afleren, en daar spelen de trainers dan ook op in. Terwijl je eigenlijk iets wil aanleren, namelijk netjes samen wandelen met een slappe lijn.

Willem Oderkerk
Door

Willem Oderkerk

op 23 Mar 2022

Je suggereert dat jouw artikel helpt om het trekken af te leren. Vind je zelf niet dat je jouw lezers voor de gek houdt ? Proberen ze zover te krijgen een cursus te gaan volgen is een prima idee maar niet op deze manier..

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Mar 2022

Hallo Willem, nee, we houden niemand voor de gek. Wij zijn er juist heel eerlijk over. We leggen eerlijk uit dat deze methode met wurgkoord achter de oren wel werkt, en ook waarom het werkt. Wij geven inderdaad een maand lang gratis programma om uit te leggen hoe het anders kan, daar is in onze inziens niets mis mee. En wanneer de eigenaren elders op cursus gaan waar een professionele, opgeleide instructeur hun helpt met wandelen zonder trekken zijn wij minstens net zo blij. Want een professionele instructeur zou deze methode nooit promoten of gebruiken. Vind je ook niet?

Linda
Door

Linda

op 18 Jun 2023

Hi Eline of Minna, Waar kan ik dat gratis programma van een maand vinden? Het lijkt me wel interessant om te zien hoe jullie werken en of dat aansluit bij mij en mijn hond die ook een enthousiaste trekker aan de 5 meter lijn omdat er zoveel te zien is.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 06 Sep 2023

Hallo Linda, deze programma met mails en speciale FB lives liep in 2021. Nu is het programma nog te vinden bij de LOCA Club!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Jul 2023

Hoi hoi, de gratis programma van Trekken aan de Lijn (masterclasses) kan je vinden in de LOCA Club. Deze programma werd tijdelijk gratis aangeboden via e-mail.

Eline Van Maanen
Door

Eline Van Maanen

op 24 Mar 2022

Hai Willem, dank voor je reactie. Denk er toch wel heel anders over. We bieden namelijk een GRATIS oplossing aan. Dus hoezo houden we lezers voor de gek? We willen heel graag meer bewustwording voor het probleem wat kleeft aan de methode die momenteel een soort hype is geworden. Maar alleen vertellen wat de schadelijke gevolgen zijn zonder een oplossing aan te bieden....das niet ons ding. We bieden dus gratis een oplossing aan. Doe er je voordeel mee.

Marc W
Door

Marc W

op 23 Mar 2022

Cesar Millan toont het ook zo

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Mar 2022

Ja, dat klopt. En daarom is het belangrijk dat eigenaren wel begrijpen waarom het werkt, omdat dat op TV uiteraard niet gebeurt.

Thalita
Door

Thalita

op 23 Mar 2022

Jaaaaaa haha top. Eindelijk tegengeluid na al die afschuwelijke filmpjes van wonderbaarlijk genezen trekkers. Bah bahbah.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Mar 2022

Ja, het helpt natuurlijk wel, de trainer heeft zijn / haar doel behaald en de eigenaar ziet ook het doel. En zoals er laatst werd gezegd op social media; het gaat er toch niet om welke hulpmiddel je gebruikt, het gaat er om dat je je doel behaalt. Wij bij LOCA vinden dat helaas niet zo zwart-wit. Wij vinden dat ook het fysieke en emotionele welzijn van de hond maakt iets uit.

Reactie plaatsen