Bange hond uitlaten
02 juni 2023 
4 min. leestijd

Bange hond uitlaten

Je gaat met je hond wandelen, vooral om je hond een plezier te doen, want honden houden van wandelingen maken! Maar jouw (bange) hond? Die sluipt met zijn staart tussen de poten over de stoep. Hij schrikt van alles en je bent echt bang dat hij een keer onder een auto komt als hij in paniek gaat trekken.

Waarom is je hond bang?

Het is erg belangrijk om te begrijpen waar je hond bang voor is en waarom. Waar zijn honden dan vaak bang voor? Dit is waar honden vaak bang voor zijn:

  • Vreemde mensen
  • Onbekende honden
  • Auto's of andere voertuigen
  • Geluiden zoals knallen
  • Kinderen

Waarom is je hond bang voor een of meerdere van deze dingen? Dat kan komen door slechte ervaringen (zoals aangereden zijn door een auto, aangevallen zijn door een andere hond, aangeboren geluidsangst, of gebrek aan / slechte socialisatie met mensen). Maar angst is niet altijd rationeel; soms is een hond ook ergens bang voor en hebben we geen idee waarom. Gelukkig kan je je hond helpen door te oefenen.

waarom hond bang aanraken

Waar kan je het beste je bange hond uitlaten?

Het kan verstandig zijn om de prikkels waar je hond bang voor is in het begin zoveel mogelijk te vermijden. Stel dat je hond erg bang is voor auto's, dan is het het beste om tijdelijk vooral te wandelen in natuurgebieden. Je moet eerst de basisvaardigheden onder de knie krijgen zonder al die lastige prikkels. Daarna kun je deze gedoseerd gaan oefenen.

Hoe oefen je om je hond minder bang te laten zijn tijdens het wandelen?

Door te oefenen kun je in eerste instantie een positieve associatie creëren met datgene waar je hond bang voor is. Door er steeds op te oefenen, neemt de angst telkens een beetje af. Het tempo waarin de angst afneemt verschilt echter per hond. Sommige honden die erg bang zijn voor kinderen kunnen binnen een maand al probleemloos kinderen op straat passeren, terwijl het bij andere honden wel een jaar kan duren.

bange hond uitlaten buiten

Hoe krijgt je hond meer zelfvertrouwen?

Honden met weinig zelfvertrouwen zijn vaak angstiger dan honden die barsten van het zelfvertrouwen. De mate van zelfvertrouwen is afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond, dus echt van het karakter. Maar het is ook afhankelijk van zijn ervaringen.

Correcties kunnen het zelfvertrouwen van een hond ernstig schaden, terwijl trainingen waarbij je hond zelfstandig mag werken en veel beloond wordt voor goed gedrag, juist het tegenovergestelde effect hebben. Activiteiten zoals speuren / zoeken en lichaamsbewustzijn-oefeningen (Body Awareness) geven honden een boost in hun zelfvertrouwen!

Hoe moet je een bange hond veilig aanlijnen? 

Veiligheid is natuurlijk echt belangrijk, maar het welzijn van je hond is dat ook. Vaak wordt bij angstige honden een jachtlijn geadviseerd die steeds strakker trekt als je hond weg wil. Nou, als je hond al bang was, ga je door het beperken van de zuurstoftoevoer al snel van angst naar paniek.

Maar je wilt natuurlijk ook niet het risico lopen dat je hond achteruit uit zijn halsband of tuig glipt. Investeer daarom in een goed anti-ontsnappingstuig en een lijn met dubbele musketon. Let er wel op dat de totale lengte deze lijn minimaal vier meter moet zijn, omdat deze als het ware dubbel ligt. Een musketon maak je vast aan het tuig, de andere aan de halsband.

bange hond riem uitlaten

Mag je een bange hond troosten en steunen?


Ja, je mag je hond steunen als hij bang is. Je mag rustig tegen hem praten, je hond aanraken (zoals een arm om hem heen slaan, aaien... Niet tikken of "porren") en je mag hem ook optillen als dat mogelijk is qua formaat van je hond en als hij zich daardoor veiliger voelt. Het is echter belangrijk dat jij daarbij rustig blijft en jezelf niet angstig gedraagt!

Hoe help je een bange hond te ontspannen? (Snoepjes en speeltjes tijdens uitlaten)


Wanneer je hond echt heel erg bang is, kan het zijn dat hij geen voer wil aannemen en ook niet kan spelen. Als je hond wel in staat is om te eten en te spelen, dan is het helemaal prima om voer en spel te gebruiken om hem te helpen ontspannen.

Je kunt het beste voer en/of spel aanbieden op momenten dat je hond wel de prikkel ziet, hoort of ruikt waar hij bang voor is, maar nog wel bereikbaar is. Op deze manier wordt het "enge ding" een voorspeller van iets leuks!

bange hond teckel voeren

Heb je al een pup of (bange) hond? Kijk hier voor de leukste en handigste hondentrainingen..

In de training sectie van onze online hondenschool vind je elke hondentraining die je je maar kan wensen; van puppycursus, opvoeding & gehoorzaamheid trainingen tot gedragscursussen, maar natuurlijk ook een heleboel fun oefeningen voor je hond :)

Wil je je hond beter leren begrijpen of hulp bij het opvoeden van je puppy?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!
Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9.95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen