Is een puppycursus nodig en wat kost een puppy cursus?
08 maart 2022 
in Puppy
6 min. leestijd

Is een puppycursus nodig en wat kost een puppy cursus?

Een puppy cursus, is dat echt zo belangrijk? Jij kan het toch ook zelf? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een pup op te voeden?

Helaas komen veel eigenaren er later achter dat het toch niet zo makkelijk was als ze gedacht hadden. Naast dat een goede puppycursus heel leerzaam is voor jou en natuurlijk ook voor je pup, is het ook echt heel gezellig om je ervaringen te delen met andere puppybaasjes!


Waarom wél naar de puppycursus?

Op een goede puppycursus leer je veel over hondengedrag, socialisatie en hoe je je pup iets kunt aanleren. Je hebt een stok achter de deur om te oefenen, en je kunt alle vragen die je hebt, wat betreft het opvoeden van je pup, kwijt.

Je pup leert om met jou samen te werken, ook wanneer er andere honden en mensen in de buurt zijn. Op cursus kun je gecontroleerd prikkels aanbieden en de meeste hondenscholen hebben fijne attributen, zoals een tunnel of een balanskussen, die niet iedereen thuis heeft.

met pup naar school


Maar ik heb al tien honden gehad...

Dit argument wordt vaak geopperd als reden om niet naar een puppycursus te gaan. Jij weet misschien wel een heleboel, maar je pup niet. Als je 3 kinderen hebt, gaan ze toch ook allemaal naar school?

Daarnaast is het ook wel heel fijn als er iemand met je meekijkt hoe je iets doet, want zelfs de meest ervaren baasjes maken onbewust fouten. En natuurlijk is het ook super gezellig, ervaringen uitwisselen met andere puppyeigenaren. Dan ben jij als ervaren baasje misschien juist een hele waardevolle deelnemer!


Wat kost een puppycursus?

De kosten van een puppycursus variëren enorm, van 30 Euro tot 200 Euro, en alles er tussenin. Sommige puppycursussen duren 6 weken, andere 12 weken. Misschien heeft je hondenschool een veld waar ze gratis gebruik van mogen maken, of juist een luxe binnenlocatie.

Dat heeft natuurlijk allemaal invloed op de prijs, naast het opleidingsniveau van de trainers. Leuke puppytoestellen en veilige trainingsmaterialen zijn ook niet gratis. Het is niet altijd zo dat duurder beter is, dus kijken en vergelijken is zeker wel heel raadzaam.

kosten puppycursus volgen


Waar let je op bij de keuze van een puppycursus?

• Is het terrein veilig? Je wilt natuurlijk niet dat je pup de straat op kan rennen als hij los komt! • Worden de puppy's bij elkaar in een ren gezet om het 'zelf uit te zoeken'? Zo ja, wegwezen....
• Zijn de trainers goed opgeleid? Volgen ze bijscholingen?
• Is er aandacht voor de praktijk, of is het meer een gehoorzaamheidsprogramma?
• Hoe groot zijn de groepen? 6 puppy's is in het algemeen het maximum als je iedereen goed wilt begeleiden.
• Welke methodes worden er gebruikt? Vooral met pups is het erg belangrijk dat de training speels en beloningsgericht gebeurt!


Lees ook de blog 'Hoe vind ik een goede hondenschool'! 

wat is een goede puppycursus


Online of offline puppy training volgen?

Als je wilt dat je puppy goed naar je gaat luisteren, dan moet je hem daar natuurlijk in trainen. Daar is tijd voor nodig. Je kiest altijd zelf wat jij fijn vindt als het gaat om trainen en hoe jij dat wilt doen. Bijvoorbeeld fysiek een puppy training volgen bij een goede hondenschool bij jou in de buurt. En ga je op vakantie bij Van Maanen Vakantiehuizen en ben je fan van de LOCA-methode? Dan kan je evt. ook een individuele puppyconsult boeken bij Kynologisch instructeur Minna.

Is dat een beetje ver reizen? Of train je überhaupt het liefste thuis in plaats van met een groep cursisten? Bijvoorbeeld omdat je niet zo’n fan bent van reizen en plannen. Dan hebben we een ideale online puppy training voor je.

Je traint dan dagelijks gewoon lekker op de momenten momenten dat het jou het beste uitkomt, in meerdere korte sessies. Een dagje overslaan is geen ramp als het echt niet anders kan, maar probeer bij wat je ook kiest om eigenlijk "elke dag" te trainen. Door dat nu goed te doen heb je er straks nog jaren plezier van ;)Puppy socialisatie

Op een fysieke puppycursus kun je je puppy vaak socialiseren met andere mensen en andere honden en soms zelfs met andere dieren. Dit betekent niet dat je puppy op de cursus met alle andere puppy's in een omheind stukje gaat en het daar maar zelf moet uitzoeken.

Socialisatie betekent dat je pup fijne ervaringen opdoet met levende wezens waar hij mee om moet gaan. Dat betekent dus dat hij mag kennismaken met andere mensen op een manier die voor hem fijn is.


Moet je met een puppy naar de cursus?

Moeten is natuurlijk een groot woord. Stel dat er bij jou in de buurt alleen puppycursussen zijn die strafgericht werken, alle pups bij elkaar in een puppy-ren zetten zodat ze elkaar 'opvoeden', en waar verder ook eigenlijk alles mis is wat maar mis kan zijn...

... dan zou een online puppycursus een beter idee zijn. Het is dus niet zo dat je beter een slechte cursus kunt doen dan geen cursus!

Wist je dat wij in LOCA een online puppycursus aanbieden? Lees hier wat meer over de puppy training Puppy Power!

voordelen van puppycursus


Hoe lang duurt een puppycursus?

Een puppycursus duurt gemiddeld zo’n 6 - 12 weken. Meestal kom je wekelijks samen met andere cursisten om te oefenen. Je wilt je pup echter niet teveel belasten, maar hem wél genoeg prikkelen om zijn; fysieke, sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Een keer per week naar een puppy cursus? Dat is helaas echt niet genoeg. Je moet namelijk wel elke dag  oefenen op datgene wat je op de cursus hebt geleerd.

Hoe oud moet je pup zijn om op puppycursus te gaan?

Acht tot negen weken. Voor de meeste pups is het namelijk wel fijn om eerst een weekje gewoon thuis te wennen aan het baasje en zijn nieuwe thuis. Maar daarna kun je met de meeste puppy's prima naar de puppycursus.

Wanneer starten met een puppy training?

Vroeger werd gezegd dat je pas naar een cursus mocht na de laatste puppy-enting op 12 weken. Dat is erg jammer, want dan mis je juist de eerste weken die zo belangrijk zijn voor de socialisatie. Als je je pup dus mag ophalen als hij 8 weken is, start je met de cursus als hij 9 weken oud is.
Hoe vaak moet je met je puppy trainen?

Elke dag "een paar keer een paar minuten trainen" is beter dan wekelijks 1-2 uur aan een stuk trainen. Want net als ons hebben puppy’s (en honden in het algemeen) maar een beperkte spanningsboog. Let op. Sommige puppies hebben veel meer training nodig dan anderen. Een Mechelse herder is bijvoorbeeld een echte 'workaholic' vergeleken met een meer rustig aangelegd ras.

Het gaat in een puppy cursus ook echt om het leren van basisvaardigheden voor een goede ontwikkeling. Een beetje zoals leren fietsen voor een klein kind, natuurlijk oefen je soms wat langer met ze, maar meestal 5-10 minuten aan stuk. Anders zijn zowel kind als papa of mama de aandacht al snel kwijt. Op die manier blijft het leuk, dat werkt net zo bij een puppy is onze ervaring. Je gaat 5 tot 10 minuten met je pup aan de slag,  dan lekker even pauze en eventueel verder. Blijf goed naar je pup kijken, door in- en ontspanning met elkaar af te wisselen kan hij vaak nog volop bezig blijven.

Hoe dan ook. Hoe ga je dan aan de slag?


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemmingOver de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen