Is een puppycursus nodig?
08 maart 2022 
in Puppy
8 min. leestijd

Is een puppycursus nodig?

Een puppycursus, is dat echt zo belangrijk? Jij kan het toch ook zelf? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een pup op te voeden?

Helaas komen veel eigenaren er later achter dat het toch niet zo makkelijk was als ze gedacht hadden. Naast dat een goede puppycursus heel leerzaam is voor jou en natuurlijk ook voor je pup, is het ook echt heel gezellig om je ervaringen te delen met andere puppybaasjes!


Op een goede puppycursus leer je veel over hondengedrag, socialisatie en hoe je je pup iets kunt aanleren. Je hebt een stok achter de deur om te oefenen, en je kunt alle vragen die je hebt, wat betreft het opvoeden van je pup, kwijt.

Je pup leert om met jou samen te werken, ook wanneer er andere honden en mensen in de buurt zijn. Op cursus kun je gecontroleerd prikkels aanbieden en de meeste hondenscholen hebben fijne attributen, zoals een tunnel of een balanskussen, die niet iedereen thuis heeft.

met pup naar school


Dit argument wordt vaak geopperd als reden om niet naar een puppycursus te gaan. Jij weet misschien wel een heleboel, maar je pup niet. Als je 3 kinderen hebt, gaan ze toch ook allemaal naar school?

Daarnaast is het ook wel heel fijn als er iemand met je meekijkt hoe je iets doet, want zelfs de meest ervaren baasjes maken onbewust fouten. En natuurlijk is het ook super gezellig, ervaringen uitwisselen met andere puppyeigenaren. Dan ben jij als ervaren baasje misschien juist een hele waardevolle deelnemer!


  • Is het terrein veilig? Je wilt natuurlijk niet dat je pup de straat op kan rennen als hij los komt!
  • Worden de puppy's bij elkaar in een ren gezet om het 'zelf uit te zoeken'? Zo ja, wegwezen....
  • Zijn de trainers goed opgeleid? Volgen ze bijscholingen?
  • Is er aandacht voor de praktijk, of is het meer een gehoorzaamheidsprogramma?
  • Hoe groot zijn de groepen? 6 puppy's is in het algemeen het maximum als je iedereen goed wilt begeleiden.
  • Welke methodes worden er gebruikt? Vooral met pups is het erg belangrijk dat de training speels en beloningsgericht gebeurt!


Lees ook de blog 'Hoe vind ik een goede hondenschool'! 

wat is een goede puppycursusOp een puppycursus kun je je puppy vaak socialiseren met andere mensen en andere honden en soms zelfs met andere dieren. Dit betekent niet dat je puppy op de cursus met alle andere puppy's in een omheind stukje gaat en het daar maar zelf moet uitzoeken.

Socialisatie betekent dat je pup fijne ervaringen opdoet met levende wezens waar hij mee om moet gaan. Dat betekent dus dat hij mag kennismaken met andere mensen op een manier die voor hem fijn is.


Moeten is natuurlijk een groot woord. Stel dat er bij jou in de buurt alleen puppycursussen zijn die strafgericht werken, alle pups bij elkaar in een puppy-ren zetten zodat ze elkaar 'opvoeden', en waar verder ook eigenlijk alles mis is wat maar mis kan zijn...

... dan zou een online puppycursus een beter idee zijn. Het is dus niet zo dat je beter een slechte cursus kunt doen dan geen cursus!

Wist je dat wij in LOCA een online puppycursus aanbieden? Lees hier wat meer over Puppy Power!

voordelen van puppycursus


Voor de meeste pups is het wel fijn om eerst een weekje gewoon thuis te wennen aan het baasje en zijn nieuwe thuis. Maar daarna kun je met de meeste puppy's prima naar de puppycursus.

Vroeger werd gezegd dat je pas naar een cursus mocht na de laatste puppy-enting op 12 weken. Dat is erg jammer, want dan mis je juist de eerste weken die zo belangrijk zijn voor de socialisatie. Als je je pup dus mag ophalen als hij 8 weken is, start je met de cursus als hij 9 weken oud is.


De kosten van een puppycursus variëren enorm, van 30 Euro tot 200 Euro, en alles er tussenin. Sommige puppycursussen duren 6 weken, andere 12 weken. Misschien heeft je hondenschool een veld waar ze gratis gebruik van mogen maken, of juist een luxe binnenlocatie.

Dat heeft natuurlijk allemaal invloed op de prijs, naast het opleidingsniveau van de trainers. Leuke puppytoestellen en veilige trainingsmaterialen zijn ook niet gratis. Het is niet altijd zo dat duurder beter is, dus kijken en vergelijken is zeker wel heel raadzaam.

pup opvoedcursus


Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen