De beste puppytips
14 juni 2022 
in Puppy
10 min. leestijd

De beste puppytips

Krijg je binnenkort een puppy, of ben je van plan om een puppy te nemen? Dan zit deze blog boordevol handige, praktische tips voor jou, als kersvers puppybaasje!


Slapen

Puppy's hebben veel slaap nodig, maar daar heeft de pup zelf wel eens een andere mening over. Zorg voor een fijne rustplaats waar je pup niet wordt gestoord als hij slaapt. Stop je pup niet in een gesloten bench als hij dat niet kent. Blaffen en janken in een bench is iets wat je het beste kunt voorkomen.

Bij voorkeur slaap je de eerste nachten bij je pup, of de pup bij jou in de slaapkamer. Goed voor de nachtrust en voor het opbouwen van een band tussen jou en je pup!

puppy leren slapen


Zindelijkheid

Op de juiste plaats plassen en poepen kan een hele uitdaging zijn voor puppy's. Beloon altijd de plasjes en poepjes buiten, ruim ongelukjes binnen op zonder er iets van te zeggen. NOOIT (echt, nooit!) er op wijzen en tegen je hond mopperen, of nog erger, zijn neus door de plas heen trekken.

Heeft je hond moeite met buiten plassen? Pak dan zijn drolletje op met een poepzakje, en plaats deze buiten waar je graag zou willen dat je pup zijn behoeftes doet. Een plasje kun je thuis wegdeppen met keukenpapier, dat papiertje kun je ook weer buiten leggen.

puppy zindelijk maken


Socialisatie

Iedereen wil een lieve, leuke, sociale hond die makkelijk mee te nemen is. Ga daarom naar een goede puppy cursus waar op een positieve manier in kleine groepjes wordt getraind.

Bedenk daarnaast wat voor jouw hond echt belangrijk is met socialiseren. Probeer geen lijst met 50 punten af te werken in een paar weken tijd. Is sociaal zijn naar kinderen voor jou belangrijk? Ga dan om de dag kennis maken met een, of een paar rustige kinderen. Voorkom situaties die teveel zijn voor je hond, zoals een heel schoolplein vol gillende jongens en meisjes.

sociale hond


Regels

Ja die regels... die zijn ook nodig voor je puppy. Regels zijn er vooral voor de veiligheid. Praat er met het hele gezin over. Welke regels zijn er? Waarom zijn ze belangrijk (bijvoorbeeld voor je puppy bijten afleren)? Als iedereen in je gezin weet wat de regels zijn en waarom ze er zijn, wordt het naleven van de regels ook steeds makkelijker.

Maak een lijst van alle regels (maximaal 10 regels!!) en plak deze op de koelkastdeur. Zo is en blijft het voor iedereen duidelijk, ook voor je hondje.

consequent zijn met pup


Met je puppy naar school

Wanneer start je dan met een puppycursus? Voor de meeste pups is het wel fijn om eerst een week met jou rustig thuis te zijn, te wennen aan elkaar, elkaar te leren kennen.

Het advies om te wachten tot 12 of 15 weken is niet zo handig, want de belangrijkste socialisatieperiode duurt tot 12 weken. Start je dus met 9 weken, dan zit je hond nog in de socialisatiefase en nog niet in een angstfase.

Zoek wel een goede puppycursus, tips daarvoor vind je in deze blog!


Eten en drinken

Goed eten en drinken, dat heeft je pup ook nodig om te groeien! Laat je puppy met rust tijdens het eten. Dus niet zijn voerbak wegpakken en ook niet je hand in zijn voerbak steken.

Nadat je pup zijn eten op heeft, kun je prima oefenen met de lege voerbak. Leg er een extra heerlijk 'toetje' in voor je puppy. Ga een aantal keren iets lekkers toevoegen in het bakje. Zo leert je pup dat handen bij zijn voerbak eigenlijk goed nieuws betekent! Zorg altijd voor drinkwater.

voorkomen voernijd pup


Wandelen met je puppy

Misschien is dit wel iets waar de meeste onduidelijkheid over bestaat: hoe lang mag je nou met een puppy gaan lopen? De vuistregel is 10 minuten per leeftijdsmaand per wandeling, uitgaande van 3-4 keer per dag wandelen.

De zindelijkheidsuitjes (je pup even optillen en neerzetten om te plassen, of snel in de tuin een plasje doen) tellen niet mee als wandeling.

Wanneer wandel je minder dan dat?

  • Met een pup van hele grote rassen (bijvoorbeeld een Sint-Bernard)
  • Met een pup van een extreem klein ras
  • Als het erg warm is
  • Als het erg koud is of heel hard regent
  • Als je pup niet helemaal fit is of heel snel moe is

    Wanneer wandel je misschien iets meer?

  • Met een pup van hele sportieve rassen, zoals een husky of herder
  • Als je pup geen enkele moeite heeft met lopen en zijn eigen tempo kan bepalen
  • Wanneer je tussendoor even kunt pauzeren of tussendoor je pup in een karretje of draagzak kunt doen


Spulletjes voor een pup

Speelgoed, een riempje, een voerbak... wat moet je eigenlijk allemaal in huis hebben voor je pup?

Een fijn tuig, een puppyhalsbandje (ga wel voor een brede, zachte band!) en een riem van 2 of 3 meter is prima wat 'kleding' betreft. Een eigen mand is fijn, vooral met een heerlijk zacht kussen er in. Let wel op slopen, een hele hap kussenvulling is niet bevorderlijk voor de darmpjes....

Je puppy heeft ook speelgoed nodig. 12 verschillende speeltjes is prima, die kun je afwisselen in groepjes van 4. Na een week ruim je de eerste 4 speeltjes op, en zet je 4 nieuwe speeltjes neer.

Een voerbak, waterbak, voer en natuurlijke kauwsnacks zijn uiteraard ook belangrijk.  En vergeet het EHBO koffer niet, met een thermometer, groene leem, een wond-ontsmetter, honingzalf, oogcleaner en oorcleaner, een vlooienkam, een tekenpen of -lasso en wat verbandspullen.

pup tips


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen