Honden met elkaar laten spelen
29 april 2022 
8 min. leestijd

Honden met elkaar laten spelen

Honden moeten lekker met elkaar kunnen spelen. Lekker met elkaar rennen en stoeien! Spelen helpt je hond om sociaal te worden en te blijven.

Er is maar één probleem...

Wat wij baasjes soms zien als spel, is geen spel. Het is dus echt belangrijk om goed spel te kunnen herkennen. Zo kun je je hond laten spelen terwijl het voor iedereen leuk blijft!


Spelgedrag bij honden

Spelgedrag bij honden bestaat uit allerlei onderdelen van andere gedragsvormen, zoals jachtgedrag, gedrag dat hoort bij de voortplanting en gedrag dat je ziet bij verzorging.

Honden kunnen ook alleen spelen, met speelgoed, met mensen, met een andere hond, met een andere hond en speelgoed tegelijk. Spelgedrag is dus best wel ingewikkeld. Het kan bestaan uit achter elkaar rennen, stoeien, elkaar zachtjes bijten, of samen aan een speeltje trekken en nog veel, veel meer.

moeten honden met elkaar spelen


Kenmerken van spel

Als je kijkt naar spelende honden, zijn dit de kenmerken waarin je spel tussen 2 honden kunt herkennen:

  • Ontspannen, zachte lijfjes
  • De honden wisselen van rol, zoals in het najagen, om de beurt voor en achter
  • Er zijn regelmatig kleine pauzes om te checken of de tegenpartij nog door wil spelen
  • Beide honden zoeken elkaar op
  • Het spel is een mix van verschillende gedragingen
  • Er zijn (bijna) geen spanningssignalen te zien (zoals tongelen, rijden, een stijve kwispel, borstelen, enzovoort)
  • De grotere en sterkere hond past zich aan de kleine hond aan (door bijvoorbeeld te gaan liggen)

Twijfel je of je hond het spelen nog wel leuk vindt? Dan kun je even beide honden bij de baasjes roepen, en als je je hond los laat, kijk dan of hij echt weer actief het spel met de andere hond opzoekt.

En als je denkt 'nee, mijn hond vindt dit geen leuk spel', neem het dan op voor je hond. Haal hem uit de situatie en zoek een speelkameraad die beter bij hem past!

waarom spelen honden met elkaar


Waarom spelen honden met elkaar?

Honden spelen met elkaar om verschillende redenen. Honden die elkaar goed kennen, spelen met elkaar om dezelfde reden als dat jij elke dag met je hond zou moeten spelen: dat versterkt de band tussen twee individuen!

Je leert elkaar beter kennen, je leert elkaar te vertrouwen en je leert waar de grenzen van de ander liggen. Twee honden die elkaar niet zo goed kennen, kunnen gaan spelen juist om een beter beeld van elkaar te krijgen.

Waar liggen je grenzen, hoe sterk ben je, wat vind je wel fijn en wat niet. Soms heeft spel ook als doel om de kwaliteiten in het versieren van een hond van de andere sekse te verbeteren.


Hoe spelen honden?

Als honden met elkaar spelen, doen ze vaak renspelletjes, stoeispelletjes, bekvecht-spelletjes, spelletjes die gericht zijn op het verbeteren van hun versiertactieken. Ze spelen soms verstoppertje, samen activiteiten doen zoals snuffelen en graven kan ook onderdeel zijn van spel.

De spelkameraad op dat moment heeft een grote invloed op het verloop van het spel. Versierspelletjes zullen minder vaak plaats vinden tussen gecastreerde reuen dan bij een intacte teef en reu, en ook speelstijlen hebben veel invloed op het spelgedrag.

wat als mijn hond niet wil spelen


Verschillende speelstijlen

Bepaalde types honden hebben vaak bepaalde speelstijlen. En sommige stijlen matchen helemaal niet. Je kunt het eigenlijk vergelijken met kinderen.

Je hebt meisjes die graag met poppen spelen en die het fijn vinden om een poppenhuis in te richten en de meest geweldige outfits te verzinnen voor hun Barbies. En je hebt meisjes die echt veel liever in bomen klimmen en door de modder stampen.

Als je die twee meiden verplicht om met elkaar te spelen, dan is de kans groot dat een van de twee, of beiden dat niet echt leuk vinden.


Moet een hond met andere honden spelen?

Moeten en spelen is geen handige combinatie. Spel zou het beste echt vrijblijvend moeten zijn. Spelen doe je omdat je het leuk vindt en je dat zelf wilt, niet omdat het moet.

Misschien vindt jouw hond spelen wel leuk met jou en een paar andere honden. Dat wil niet zeggen dat hij spelen leuk vindt met alle andere honden. Er is ook niks mis met een hond die niet wil spelen met onbekende honden. Dat betekent niet dat je hond asociaal of abnormaal is.

In tegendeel, spelen met wildvreemden (buiten het versiergedrag) heeft weinig nut, sterker nog, vanuit het oogpunt van de natuur is het energieverspilling en kan het gevaarlijk zijn. Want spel kan altijd omslaan in vechten!

wat doen honden als ze spelen


Spelen en socialiseren

Spelen en socialiseren worden vaak met elkaar verward. Dit zijn twee verschillende dingen, hoewel spel wel gebruikt kan worden bij socialisatie. Spelen is precies wat het is: spelen.

Socialisatie is kennismaken met levende wezens waarmee je hond in contact komt in zijn leven, op een manier die je hond als prettig ervaart. Socialisatie is bijvoorbeeld een rustig kind vragen om op bezoek te komen, en tijdens dat bezoek krijgt je hond zijn eten en mag hij bijvoorbeeld zijn favoriete speelgoed hebben. Dan socialiseer je je hond met het kind.


Een puppy met andere honden laten spelen

Het is natuurlijk wel fijn als je pup kennis kan maken met andere honden en er mee mag spelen. Je wilt natuurlijk wel dat het prettige ervaringen zijn. Hier wat tips om je puppy fijne spel-ervaringen te geven:

  • Kies honden van wie de eigenaren rekening houden met je pup en met jou
  • Probeer sociale, volwassen honden te vinden voor spel met je puppy
  • Laat je puppy maar kort spelen, 5-10 minuten is genoeg. Daarna komt de vermoeidheid in beeld.
  • De beste match zijn honden met dezelfde speelstijl
  • Laat je puppy alleen spelen op een veilige ondergrond, dus niet op glad parket, ijs, of op rotsen
  • Als je het idee hebt dat je pup het niet fijn vindt, haal hem dan direct uit de situatie
  • Wanneer je pup bij je komt voor steun (bijvoorbeeld als hij bij je voeten komt zitten), geef hem dan steun

spelen op puppycursus


Contact met andere honden vóór de entingen

Soms wordt gezegd dat je hond geen contact mag hebben met andere honden totdat hij de derde puppy-enting heeft gehad. Dit is een gevaarlijk advies!

Aangezien de eerste, belangrijkste socialisatiefase tot de leeftijd van 12 weken loopt, zou het betekenen dat je pup pas sociale contacten mag hebben met andere honden na deze periode.

De kans op serieuze problemen in sociaal gedrag is dan groter dan de kans dat je hond een besmetting met bijvoorbeeld hondenziekte oploopt. Er zijn zelfs mensen die de pup niet mee naar buiten nemen voordat ze de 12 weken enting hebben gehad. Dit leidt meestal tot zeer ernstige gedragsproblemen, zoals angststoornissen en angstagressie. NIET DOEN dus!


Spelen in een puppycursus

Een van de veelgehoorde vragen die puppyeigenaren stellen aan een hondenschool is 'mogen de puppy's ook met elkaar spelen, want ik vind socialisatie belangrijk'. Dat heeft dus niet zo zeer met socialisatie te maken, maar met het leren spelen met andere puppy's.

Op een goede puppycursus wordt veel aandacht besteed aan socialisatie, door ervoor te zorgen dat de puppy's zich veilig voelen en prettige ervaringen opdoen in het bijzijn van verschillende prikkels.

Soms kan spel tussen puppy's wel een prima idee zijn, mits de puppy's bij elkaar passen qua speelstijl. Een hele groep willekeurige puppy's los met elkaar in een puppy-bak zetten zonder de eigenaren erbij is GEEN GOED IDEE! Dit draagt niets bij aan de socialisatie.

ruzie tussen honden voorkomen


Wanneer kan het mis gaan met spelen?

Spel kan omslaan in ruzie en vechten door opwinding (vooral herders en terriërs zijn licht 'ontvlambaar' bij opwinding!). Bezitterigheid over aanwezig speelgoed kan er ook voor zorgen dat het spel geen spel meer is, maar een knokpartij.

En dan heb je nog de mis-matches tussen honden. Een lompe rottweiler van 10 weken die lekker wil stoeien met een Italiaanse windhond van dezelfde leeftijd is gewoon geen handige match. Een onhandige spelsprong waarbij de grote pup op de kleine belandt, kan zelfs botbreuken tot gevolg hebben.


Hoe kies ik de juiste speelkameraden voor mijn hond?

Het belangrijkste is dus een goede match. Vindt jouw hond bijvoorbeeld zachtjes naast elkaar rennen en met open bek naar elkaar happen en zacht stoeien fijn, dan is een ruig spelende bulldozer geen leuke match.

Een hond die het liefst renspelletjes doet, matcht niet met een type sumoworstelaar. Is je hond een beetje een verlegen type, dan kan een hond die helemaal niet echt speelt maar met hem samen op onderzoek gaat, lekker snuffelen en de omgeving helpt te verkennen, misschien de beste keuze zijn.

goede spel voor honden


Mijn hond wil niet spelen met andere honden

Dat kan. Zoals gezegd is dat helemaal niet raar of verkeerd. Dit wil niet zeggen dat je hond niet sociaal is. Er zijn ook andere omgangsvormen tussen honden dan samen spelen.

Misschien kun je met een leuk wandelmaatje gewoon gaan lopen, de honden kunnen lekker snuffelen en de omgeving ontdekken, gewoon rustig samen zijn, net als jullie baasjes.

Dwingen heeft echt geen enkel nut, in tegendeel, het verplicht spelen kan zelfs angst of agressie tegen andere honden veroorzaken. Dus ook als je op een cursus bent, en de instructeur adviseert jou om je hond te negeren want hij MOET spelen... volg je gevoel.

Steun je hond, en als hij het echt niet fijn vindt, haal hem dan meteen uit de situatie. Misschien gaat het wel goed met een andere hond, die dezelfde speelstijl heeft als jouw hond.



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Philip
Door

Philip

op 12 May 2022

Wat een leuke blog!

Reactie plaatsen