Hoe corrigeert een moederhond haar puppy's?
09 december 2022 
5 min. leestijd

Hoe corrigeert een moederhond haar puppy's?

Pak hem maar bij zijn nekvel, zo corrigeert de moederhond haar puppy's ook...

Dit wordt vaak als advies gegeven wanneer mensen vragen hoe ze hun puppy moeten corrigeren als hij iets doet wat niet mag. Het wordt geadviseerd bij bijten in de handen, bij binnen plassen, bij opspringen.... is dat wel zo handig?


Bij het nekvel pakken

Wanneer pakken honden elkaar bij hun nekvel? Dat kan gebeuren in spel, in een gevecht, of met prooi pakken. Als correctie is dat niet erg gebruikelijk bij honden onderling. En zeker niet bij moeders en puppy's.

Ik heb dat in tientallen nesten met honderden puppy's echt nog nooit gezien. Bij het nekvel vastpakken wel, en corrigeren ook, maar dus niet het nekvel vastpakken als correctie.

honden pakken bij elkaar nekvel


Bij het nekvel pakken in spel

Sommige honden pakken elkaar bij het nekvel als ze spelen als stoeispel. Dat lijkt vaak echt heel hard te gaan, het vel rekt een halve meter uit! Kenmerkend voor spel is wel dat er geen schade is. Het doel van de spelende hond is niet om de andere hond te verwonden.

En een ander kenmerk van spel komt nu ook in beeld: als degene met het uitgerekte nekvel aangeeft dat echt niet fijn te vinden, zal zijn speelkameraad omschakelen naar ander spelgedrag.


Pakt een moederhond haar puppy's bij hun nekvel?

Ja, dat doet een moederhond wel. Maar niet als correctie!

Als de puppy's te klein zijn om te lopen, en de moeder wil ze verplaatsen, pakt ze de pups heel voorzichtig met haar tanden vast bij de nek, en draagt ze haar puppy's naar een andere plek.

Een moederhond wil haar puppy's juist geen pijn doen, of ze bang te maken. Het is een uitzondering wanneer een moederhond bijvoorbeeld ontzettend gestressed is. Dan kan het zijn dat ze heel hardhandig met haar puppy's gaat slepen en zelfs haar puppy's dood schudt of bijt. Maar dat is dus echt geen normaal gedrag!

hoe corrigeert een moederhond


Ben jij een moederhond?

Nee, dat ben jij niet. Je bent een mens. Je hebt een totaal andere lichaamstaal dan de moederhond. Je timing is ook beroerd in vergelijking met de reactiesnelheid van een hond!

Je hebt ook een hele andere relatie met je hond. Je verwacht iets anders van je hond dan een moeder van haar pup. Een moederhond gaat haar pup niet straffen voor het kauwen op een schoen, trekken aan de lijn, of plassen op je tapijtje. Een moederhond kan haar pup wel corrigeren als een pup haar pijn doet.


Hoe corrigeert een moeder dan wel?

Een moeder die een pup corrigeert omdat deze bijvoorbeeld te hard bijt bij het melk drinken, doet dit door middel van een subtiel grommetje. Vaak stopt de moeder met bewegen net voor de grom, en er kan ook een strakke blik van de moeder aan te pas komen.

De meeste pups stoppen bij het grommetje, maar er is er altijd wel eentje die toch even door gaat. Dan kan de moeder dus een zwaardere correctie inzetten. Dat is de tanden laten zien en met een open bek en meer geluid de pup aanstoten. Soms gaat de pup dan heel hard gillen en piepen!

hoe pup corrigeren


Waarom zou je je pup niet bij zijn nekvel vastpakken?

Omdat je pup dat dus niet kan begrijpen als correctie voor iets wat hij doet. Hij leert dat jij soms heel raar kan doen, en de intentie kan hebben om hem te beschadigen, dood te schudden of op te eten.

Of hij ervaart het als vechten, en gaat uit zelfbehoud het gevecht aan. Angst of agressie uit zelfverdediging, dat is toch niet wat jij bij je hond wilt veroorzaken?


Hoe kun je dan wel je puppy corrigeren?

Als een mens! Dus, je puppy door middel van belonen het woord 'nee' aanleren, zodat je hem kunt stoppen wanneer hij van plan is om iets doms te doen. En nog belangrijker, voorkomen dat je hem moet corrigeren.

Ruim je schoenen op, zorg voor genoeg speelgoed, beloon je pup voor het spelen met zijn eigen spullen, laat hem vaak genoeg buiten plassen zodat hij niet op je tapijt hoeft te plassen. En onthoud dat je pup een pup is!

moet ik een hond nadoen


De relatie herstellen

Wat ook opvallend is, is het gedrag van de moeder en haar puppy na zo'n correctie waar we het eerder over hadden. Als een moeder dus haar pup heeft aangestoten, en de pup gaat dan piepen, dan gebeurt er vaak één van de volgende twee dingen...

Of de pup zoekt contact met de moeder, gaat aan haar bek likken en kwispelen in een lage houding. De moeder zal dan reageren met genegenheid, likken en fysiek contact naar haar pup.

Of de pup gaat ergens in een hoek janken, en de moeder zoekt hem op. Ook dan geeft de moeder direct weer contact, likjes en genegenheid aan de pup.

Opvallend bij correcties bij honden is dus ook het direct herstellen van de relatie.


Negeren

Wat wij mensen vaak doen, is boos blijven, onze hond negeren nadat hij iets 'stouts' heeft gedaan. En dan doen we net alsof onze hond niet bestaat. Soms een paar minuten, maar soms ook een hele dag. Wij blijven boos. Dat begrijpt een hond dus ook niet!

Eigenlijk mag je je hond dus wel bij bepaalde gebeurtenissen vertellen 'dit vind ik niet oké, dit gedrag wil ik niet zien!' Maar... direct daarna mag je je hond ook vertellen dat je hem nog wel lief vindt. Herstel de relatie dus onmiddellijk nadat de situatie voorbij is.

relatie moeder en puppy


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding: normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen