Een vreemde hond begroeten, hoe doe je dat?
04 mei 2021 
7 min. leestijd

Een vreemde hond begroeten, hoe doe je dat?

Een vreemde hond begroeten, hoe doe je dat? Op die vraag wordt heel vaak het volgende advies gegeven: steek je hand uit richting de hond zodat hij er aan kan ruiken.

Maar…, is dat wel de beste manier om een hond te begroeten?

Even laten ruiken: hou er mee op!
Het is een rare gewoonte die je misschien van je ouders hebt geleerd, en waarom eigenlijk…?

Je kent het wel, je wilt een vreemde hond begroeten (of iemand wil op straat of bij je thuis jouw hond begroeten) en dan komt het, een uitgestoken hand richting de snuit van je hond. ´Even laten ruiken´. Daarna vaak gevolgd door een aai over zijn bol.

Op een leuke manier even kennis maken, toch?

hand-uitsteen-bij-begroeten

Hoe je een hond juist niet moet begroeten

Je leunt met je lichaam richting de hond (vooral als het een wat kleinere hond is), je strekt je hand uit richting de hond. Je gebruikt dan, hoe dan ook, fysieke druk, die voor sommige honden als beangstigend, bedreigend, asociaal of in het beste geval, een beetje spannend wordt ervaren.

Dit is dus de reden waarom in zulke situaties vaak een hap, een bijt, een grom of een andere uiting van agressie kan volgen. In het voor de mens meest gunstige geval, gromt de hond en zet hij een stapje achteruit.

Helaas vinden veel baasjes dit juist asociaal, corrigeren ze hun hond en de volgende keer gromt hun hond dus niet, neemt hij ook geen stapje terug, maar hapt hij meteen.

Je eist als het ware interactie, terwijl er nog geen relatie is tussen de hond en jou.

Deze hond heeft nog niet kunnen bepalen of jij wel of niet ´goed´ bent, en de hond is waarschijnlijk nog bezig met het verwerken van informatie over de ´handengever´.

De geforceerde kennismaking kan (als dat vaker gebeurt) een fundament zijn voor grotere gedragsproblemen. Op deze manier een vreemde hond begroeten is dus vaak niet heel erg handig…

 

Een aangelijnde hond benaderen



Als je een hond wilt begroeten die aangelijnd is, ligt het ook net even anders.

Voor een hond die aangelijnd is, is deze manier van begroeten nog spannender. De optie om gewoon weg te lopen, is er namelijk niet.
Wat er dan overblijft, is opgeven (bevriezen, alles maar toelaten), vluchten, voor zover dat kan, of naar de hand happen.

Nu doet de hond wat jij deed toen je je hand uitstak; hij gebruikt zelf ook fysieke druk…maar om jou juist meer op afstand te krijgen.
Dat vermindert dan weer de stress bij de hond.

Het punt is dat de eigenaar vaak ook niet altijd even goed ´honds´ verstaat. Als zowel de eigenaar als de ´vreemde´, die met de beste bedoeling de hond wil begroeten, niet erg veel weten over hondengedrag en de hond vindt dit soort kennismakingen erg lastig, dan heb je grote kans op echte problemen.

hond-wil-niet-kennis-maken

Wil jij een gesprek tussen twee honden kunnen "afluisteren"? 



Je hond laten snuffelen bij het kennismaken

Mensen denken dus dat je hond, door een hand naar de neus van je hond te duwen, kan ruiken of je vriendelijk bent. Helaas, hondvriendelijkheid heeft geen specifieke geur.

Honden kunnen prima ruiken wie je bent, wat je bent, hoe je bent, zonder een uitgestrekte hand. Sterker nog, honden hebben een dusdanig goede neus, dat ze helemaal geen contact met jou hoeven te maken om jou te ruiken.

Het ´kruisruiken´, wat voor ons mensen vaak een beetje gênant voelt, is echt alleen om extra precieze informatie te verzamelen. Net zoals bij 2 honden die aan elkaars achterkant en geslachtsdelen ruiken.
Dat vinden wij mensen vaak ook echt onsmakelijk en raar.

 

Moet ik mijn hand uitsteken om de hond er aan te laten ruiken?

 

Hoe een hond kennis maakt

Eigenlijk is het een beetje zoals bij mensen op social media; je ziet iemands profielfoto, dat is net zo als gewoon ruiken voor een hond. Je weet wat algemene dingen over deze persoon.

Wanneer je hem of haar dan echt interessant vindt, ga je verder kijken in de profiel-info of op zijn of haar tijdlijn (voor de hond het ´kontje ruiken´).
Dan zie je dat diegene misschien dezelfde hobby of muzieksmaak heeft als jij. Daarna kun je nog verder kennismaken. Of niet.

Het kan ook zo zijn dat je al bij iemands profielfoto afhaakt. En dat is ook prima!

Zo kan het dus ook zijn dat een hond die jij graag wilt begroeten, gewoon afstand houdt en niet echt aan je komt snuffelen. Deze hond heeft dan gewoon geen belangstelling om je beter te leren kennen.

Respecteer dat, het is niet je eigen hond, dus er is geen enkele reden om je daar druk over te maken.

kennismaken-met-vreemde-hond

Zo begroet je een hond op de juiste manier! 

  • Allereerst, vraag aan de eigenaar of hij of zij het OK vindt. Met werkhonden is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je ze gewoon met rust laat. Dus als de eigenaar zegt  ´nee, je mag hem niet aaien´ of ´wil je mijn hond gewoon negeren?`, doe dat dan ook. Hoe graag je ook even zou willen knuffelen.
  • Sta gewoon in een normale, neutrale houding, met je handen daar waar je ze toch al had, bijvoorbeeld langs je zij.
  • Negeer de hond, praat met de eigenaar. Naar de hond kijken en vragen ´ooooh wat ben je mooi, hoe heet je´, zorgt er niet voor dat de hond opeens zijn naam uitspreekt.
  • Niet staren of proberen te aaien, of dwingen tot andere soorten interactie

 

Heeft jouw hond moeite met het begroeten van vreemde mensen? Vertel het ons in de reacties!

 

Hoe moet je een vreemde hond begroeten?

Als een hond naar aanleiding van je ´profielfoto´ (geur zonder contact) kennis wil maken, stapt hij hond naar je toe en snuffelt hij aan je.
Meestal, als je ze met rust laat, draaien ze even weg en komen ze terug om nog een keer te snuffelen.

Dan kan het zijn dat de hond echt je handen opzoekt en gaat kwispelen met een ontspannen lijf. Dit kan een teken zijn dat je ´OK´ bent in de ogen van de hond.  (let op; kwispelen betekent niet dat een hond vriendelijk is. Is de kwispel snel of gespannen, dan kan dit er juist op duiden dat de hond gaat happen).

Als je vervolgens de hond gaat aaien, doe dat dan op zijn hals/borst/rug/schouders, niet over zijn kop. Dat vinden de meeste honden erg onprettig en bedreigend. Reageert de hond ontspannen en blij? Als je stopt, vraagt hij om meer? Dan kun je gerust nog een aaitje meer geven!



Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!
Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.

hond-op-bezoek-begroeten

 

Kennismaken als je op bezoek gaat

Stel, je krijgt bezoek. De helft van de mensen wil dan echt heel, héél graag kennis maken met je hond. Je hond blaft, gromt en blijft op afstand.

Het bezoek gaat je hond aankijken, roepen, echt hartstikke aardig en enthousiast doen. En je hond blijft maar op afstand met opgetrokken lip lelijk doen. Moet je daar dan iets van zeggen?

Ja, je mag je bezoek dan best wel vragen om te gaan zitten en vertel ze dat ze beter op kunnen houden met je hond te begroeten. Ondertussen mag jij je bekommeren om je hond. Hoe kun je hem helpen om minder gespannen te zijn? Met een kluifje in een andere kamer zetten misschien? Of even met hem spelen?

 

Hoe begroet je een vreemde hond… zegt het voort! 

Vertel je kinderen hoe ze veilig kennis kunnen maken met honden. Komt iemand naar jouw hond met een uitgestoken hand, leg ze dan uit hoe het anders kan. Misschien vindt jouw hond het allemaal geen punt, maar je kunt er een andere hond mee helpen, en misschien zelfs een bijtincident door voorkomen.

Door de handtouch aan te leren, kun je ook je eigen hond helpen. Zo denkt je hond niet meteen ´oooh jee, wat is dat, wat wil dat vreemde mens van mij´, maar in plaats daarvan denkt je hond ´hey, dat is zo’n knopje… als ik daar op druk, gaat mijn baas mij belonen!´

 

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

 

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Rosanne
Door

Rosanne

op 03 Feb 2022

Mijn hond kan heel enthousiast reageren op sommige mensen en tegen ze op willen springen. Als ze dan hun hand uitsteken ruikt ze daaraan en dan is het klaar. Ik vind dat fijner dan mensen die super enthousiast reageren. Ik snap wel dat dat niet altijd goed gaat en zou dat zelf ook niet zomaar bij een onbekende hond doen. Als een hond naar mij toe komt laat ik hem snuffelen waar hij wil maar ik blijf rustig. Kinderen die het vragen laat ik altijd haar rug aaien terwijl ik haar voer.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 07 Feb 2022

Hoi Rosanne, ja super enthousiast reageren is niet handig, eigenlijk met geen een hond. Want de springerige types worden hyper, en de angstige honden schrikken er vaak van. Als jou hond het hand uitsteken niet erg vindt, is dit heel fijn. Nadeel is dat mensen dit doen bij alle honden, dus ook bij honden die dit enorm lastig vinden. Jij doet het zelf heel goed, gewoon rustig blijven en niks doen! Kinderen laten aaien terwijl je lekkers geeft is bij jou hond misschien prima (met een hond van mij ook), maar dat kan ook juist problemen geven bij honden die door de voer niet wegstappen om aan te geven dat ze het aaien niet zo fijn vinden. En zo zie je dat je hond heel goed kennen is echt zo belangrijk!

Pam Cornelisse Kahlmann
Door

Pam Cornelisse Kahlmann

op 09 Jun 2021

Hoe ik een vreemde hond begroet, is verschillend. Meestal vraag ik eerst aan de eigenaar of hij/zij aaibaar is. En aan het gedrag van de hond kan je toch wel zien of hij/zij aangehaald/begroet wil worden. En soms heeft de hond geen interesse, nou dan begroet ik hem niet.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 13 Jun 2021

Eerst vragen is natuurlijk heel goed. Alleen soms komt het voor dat een eigenaar niet "nee" durft te zeggen, of helemaal niet ziet dat zijn hond niet geaaid wil worden. Je ziet het aan het gedrag van de hond, als je weet waar je naar moet kijken. Jij doet het dus goed, we willen dat zo veel mogelijk mensen het net zo goed gaan doen.

Reactie plaatsen