Waarom bijt een hond in je hakken?
21 juli 2023 
6 min. leestijd

Waarom bijt een hond in je hakken?

Sommige honden bijten in hakken, zoals die van fietsers, de visite en misschien zelfs die van jou, maar.. Is dat nou uit speelsheid? Moet je nu opletten? Of is het toch wat anders?

Het hakken bijten van een hond; wat zit erachter?

Wat erachter zit is vaak "het drijven". Zeker als het gaat om rassen die specifiek gefokt zijn om vee te drijven, zoals bijvoorbeeld: Corgi's en Shelties. Ze proberen dan de situatie te controleren door mensen te drijven. Dat doen ze door hapjes te geven in hakken of kuiten. Daarmee wil ze je een bepaalde kant op sturen. Het is dus eigenlijk goedbedoeld van een hond.


Als je hond hapt in je hakken, is dat dan een vorm van agressie?

Ja, het happen is een vorm van agressie . Alle bijten is "een vorm van agressie" (bijten valt onder agressie-gerelateerde gedragingen), maar... Het is niet bedoeld om jou echt aan te vallen, maar juist om je een bepaalde kant op te sturen. Of om je in beweging te krijgen natuurlijk ;) Want je bent "best wel saai voor een hond" als je stilstaat. Als je beweegt vind je hond dat leuker.

Maar als mijn man Jan op de grasmaaier rijdt, dan probeert Dalton hem wel in zijn hakken te bijten. Hoe zit dat dan? Want het is wel zijn baasje.

Een grasmaaier maakt veel lawaai én beweegt, zo'n grasmaaier is voor een hond een 'best wel raar ding'.  Een situatie die voor een hond best kan aanvoelen als bedreigend. Dus een hond kan in zo'n situatie proberen de situatie te stoppen.

"Vaak gaat je hond proberen dan eerst proberen om er omheen te lopen", maar dat werkt natuurlijk niet, want de grasmaaier stopt niet."

Dan gaat een hond meestal blaffen, maar ook dat werkt natuurlijk niet. En als dat niet werkt gaat de hond proberen de situatie te stoppen door in de hakken te bijten. Het is dan niet gericht op de bestuurder, maar eigenlijk op de grasmaaier zelf.



Waarom hapt een hond in de hakken van fietser?

De voeten en trappers bewegen! Beweging is hetgeen wat een hond het meest opvalt, die beweging is echt een trigger voor honden. Honden zien heel slecht dingen die stilstaan. Daarom kan een hond soms zelfs bijna tegen je aanlopen en je nog niet zien, totdat je beweegt!

Honden zijn wel heel gevoelig met hun zicht voor kleine bewegingen, zelfs de kleinste beweging die je maakt zien ze zo. Je hebt dan direct de aandacht van de hond te pakken.

Een hond ruikt ook heel goed, maar...

Als je hond druk bezig is met iets anders, zoals een of andere geurspoor die hij volgt, en jij staat stil en in de weg... Dan kan hij zo langs je aflopen.


Wat moet je doen als je hond hapt in de kuiten of hakken van de visite?

Het beste is je hond, net voor de visite weggaat, in de tuin of zijn eigen bench of kamer te zetten, waarna je hem een botje geeft, als je hond daar rustig ligt met zijn botje kan daarna de visite opstaan en naar huis. Voorkomen is beter dan genezen!

Kan je je hond afleren om te happen in de hakken van je visite?

Je kan het gedrag bij je hond kanaliseren. Heeft je Corgi  bijvoorbeeld enorm de drang om te happen in de hakken van je visite? Ga er dan mee schapen drijven, eenden drijven of op een hondentraining zoals treibball. Zo kan je hond zijn natuurlijke "drive om te drijven" kwijt. Dat is zijn talent!


Als wij alleen maar zeggen "nee-nee-nee dat mag niet" dan geeft dat alleen maar frustratie voor de hond.


Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met kinderen. Stel je hebt een kind die heel graag wil zingen en dansen, en jij als ouder zou zeggen "nee dat mag niet". Dan zal je kind dat natuurlijk niet leuk vinden, zo'n situatie geeft natuurlijk alleen maar wrijving.

En natuurlijk kan ieder kind prachtig zingen, toch ;)


Wat kan je als baasje het beste doen als 'drijven' het 'talent' van je hond?

Je kan als baasje het beste erkennen dat drijven het talent is van je hond. Dat heeft een positief effect op je baas-hond relatie. Dit kan je doen door actief iets met je hond te gaan doen, zodat je hem in zijn behoefte kan voorzien. En je hond? Die kan zijn talent ontwikkelen!

Dat maakt het ook weer makkelijker wanneer je hond in de hakken van je visite wil happen. Je kan makkelijker je hond controleren. Eigenlijk zeg je tegen je hond 'Hee, dit zijn niet jouw schapen, ga even naar je plaats en zit'. Dan kan de visite gewoon rustig de deur uitlopen.


Wat als je als baasje niets met dit talent van je hond doet?

Dan wordt dit gedrag vaak steeds erger. Als je hond een klein nipje in je kuiten of hakken geeft, dan kan zo'n nipje (hapje) een steeds hardere 'hap' worden.

Wat heel funest is, wat we bijvoorbeeld vaak zien bij Chihuahua's, is dat honden happen uit angstagressie (dus niet zozeer om te drijven). Het happen begint vaak wanneer iemand zich omdraait.

De Chihuahua bedoelt daar eigenlijk mee "Ga weg! Ga weg! Ga weg!"

Maar mensen vinden dat vaak ontzettend grappig, terwijl de hond op zo'n moment heel ongelukkig is, hij kan niks anders meer dan bijten.


Als een hond hapt om te drijven ligt dat net wat anders..

De hond is dan niet persé ongelukkig, hij ziet alleen objecten die bewegen waarvan hij denkt dat hij ze moet drijven en sturen. Dat is iets wat je hond graag doet, dus het is leuk als je daar met je hond wat mee kan doen (maar dan als hobby en niet met de visite natuurlijk ;)).

Heb je nog wat laatste tips met betrekking tot het happen in hakken?

Ja, probeer het te voorkomen. Zeker bij visite en fietsers. Het kan gebeuren dat je hond nog niet komt als je roept, in dat geval is het veiliger om hem eerst nog even te trainen tot hij dat goed onder de knie heeft. Houd je hond dus voor de zekerheid aangelijnd, eventueel met een lange lijn!

Wil je graag dat je hond met alle liefde meteen naar je toe komt als je hem roept? Dan hebben we zeker een leuke en effectieve honden cursus die bij je past.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen