Hondentraining; 10 snelle en makkelijke Top Tips voor je hond!
23 maart 2021 
7 min. leestijd

Hondentraining; 10 snelle en makkelijke Top Tips voor je hond!

Hondentraining; de 10 beste hondentrainingstips op een rij! Wil jij snel en makkelijk samen met je hond resultaat zien?

Een vrolijke hond die goed luistert, dat lijkt je wel wat? Lees dan snel verder!

De enige fout die je kunt maken in hondentraining, is niet trainen.

Maak gewoon een voorraad beloningen in handige porties en zorg voor superleuk speelgoed dat je op elk moment makkelijk binnen handbereik hebt.
Dat maakt de drempel om te beginnen lager dan wanneer je eerst alles bij elkaar moet gaan zoeken.

Tip 1: Zorg voor motivatie

Waar wil je hond voor werken? Beloningsgericht trainen maakt  hondentraining leuker, effectiever, sneller en makkelijker! Maar, wat is nu een goede beloning voor je hond tijdens de training? Dat ligt natuurlijk helemaal aan je hond! En, daar heb jij (helaas) weinig over te zeggen.

Waar de hond van je buren misschien alles wil doen voor een stuk komkommer of zijn eigen brokje, kan het zomaar zijn dat jouw hond daar helemaal niks aan vindt. Dan kun je dat dus niet inzetten als beloning tijdens het trainen.

Misschien wil jouw hond graag werken voor gekookte kip? Of is hij meer een fan van speelgoed en is een bal een betere optie.

Leer dus eerst de voorkeuren van je hond kennen!

Tip 2: Gebruik een beloningssignaal

Een duidelijke communicatie met je hond is super belangrijk! Met een duidelijk beloningssignaal kun je je hond precies vertellen wanneer hij het goed doet.

Honden kunnen geen gedachten lezen en als je hond niet weet wat jij wilt, wordt het voor hem erg moeilijk om te luisteren. Hij gaat dan waarschijnlijk gokken en soms gokt hij goed, de andere keer niet. Het probleem daarbij is, dat jij misschien denkt dat hij wel weet wat je bedoelt, omdat hij een ‘juiste gok’ deed en je wordt boos of gefrustreerd als je hond het niet goed doet, want ‘net deed hij het wel goed’.

Met een duidelijk, kort beloningssignaal dat je goed leert te gebruiken, wordt hondentraining echt veel makkelijker, zowel voor jou als voor je hond.

hondentraining-top-10-tips
Tip 3: Hondentraining, speel er mee

Spelen versterkt je band met je hond en zorgt voor meer plezier tijdens het trainen met je hond. Daardoor leert je hond sneller en beter.

Rennen, stoeien, een bal gooien, een snuffelspel, tikkertje, een trekspel… elke hond vindt wel een vorm van spelen leuk. Mijn voorkeur: even trainen, bijvoorbeeld 10 minuten lang de basis oefeningen (aandacht, handtouch, name game) doen en daarna is er een speelmoment. Na het spelen ga ik een nieuwe oefening aanleren en dan weer spelen. 

Het geheim van succesvolle hondentraining is dat je leuk kunt spelen met je hond!


Wil jij hét systeem leren om je hond heel makkelijk alles te kunnen leren?

Dan is onze Big 6 Challenge echt wat voor jou! En nu met een super aantrekkelijke tijdelijke aanbieding...geen 57 maar slechts 6 euro.
Klik hier voor meer info


Tip 4: De basis van hondentraining: het begin

Zonder een goede basis zal niks echt goed lukken. Een basis waar je altijd op terug kunt vallen is echt onmisbaar in de training met je hond. Deze basis is ook de fundering van de relatie met je hond. Als je begint met de basisoefeningen, heeft je hond ook makkelijker kans op succes.

Hoe meer succes je boekt, hoe meer je je hond kunt belonen. Hoe meer je beloont, des te beter de motivatie. De betere motivatie zorgt dan weer voor beter leren. Ook als je hond al verder gevorderd is in de trainingen, is het herhalen van de basis geen overbodige luxe.

En nee, de basis is niet alleen zit, af, naast, blijf. De basis is juist leuk, afwisselend, actief; superleuke, makkelijke oefeningen zoals aandacht, handtouch en name game!

Wist je dat we een superleuke LOCA hondentraining "basis bagage". Klik op de link als je graag direct wilt bekijken en misschien zelfs beginnen? :)


Tip 5: Eerst denken, dan doen

Bedenk eerst wat je je hond wilt aanleren. Wat zijn de onderdelen van de oefening? Welke basis heeft je hond nodig om dit te leren? Hoe begin je? Wanneer beloon je en hoe beloon je? Waarmee beloon je?

Tussen het begin- en het einddoel zitten misschien tientallen stapjes. Dat zijn allemaal kleine overwinningen waarmee je de vooruitgang van jullie training goed kunt volgen.

Plak in het begin van de week 3 briefjes op je koelkast, met 3 oefeningen die je met je hond wilt doen in die week. Denken, doen, bedenken wat beter of anders kon en herhalen, herhalen, herhalen!

commando-geven

Tip 6: Wanneer ga je trainen met je hond?

Maak een plan: wanneer ga je trainen en wat ga je trainen? Dat hoeft echt geen ingewikkeld professioneel trainingsplan te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij besluit dat je vandaag met je hond wilt werken aan de oefening ‘liggen’. Als je dan besluit dat je dit gaat doen tijdens het koken en tijdens de reclamepauzes van de film die vanavond op TV komt, is de kans groter dat je het daadwerkelijk gaat doen dan wanneer je denkt ‘ik wil mijn hond het liggen binnenkort wel een keer aan gaan leren’.

Vertel ons in de reacties, wat  is de favoriete oefening van jouw hond?

Tip 7: Zorg voor afwisseling

Elke keer hetzelfde doen is gewoon saai. Als je elke dag dezelfde oefeningen herhaalt, is de motivatie bij de meeste honden snel over. Hetzelfde geldt voor de meeste baasjes. En heel veel hondentrainingen zijn gewoon… saai! Dat is dus jammer, want het hoeft helemaal niet saai te zijn om met je hond te trainen!

Van elke oefening heb je ontelbare variaties, zelfs met een simpele zit kun je zo 20 verschillende oefeningen maken. Denk aan het doen van de oefening in alle verschillende kamers in je huis, de oefening vragen als je op een stoel of huishoudtrapje staat.
Of juist het commando geven terwijl je plat op de bank ligt. Je hond kan voor je, naast je of achter je zijn als je dat doet.

Beloon dan eens met wat lekkers, dan een keer met spel, dan eens met iets anders lekkers en weer een andere keer met een ander soort spel.


mijn-hond-luistert-niet

Tip 8: Koppie, neus, lijf = de beste hondentraining

Mijn ideale trainingssessie binnen de hondentraining bestaat uit het uitdagen van de hersenen (dus de hond laten nadenken), zoek-oefeningen, dus gebruik van de neus en iets fysieks doen, zoals balansoefeningen, agility of body awareness.

Ik noem dat drie-gangen-menu trainingenDit voorkomt ook weer dat het saai gaat worden. Ook je hond zal blij zijn als elke training iets anders van hem vraagt dan alleen maar gehoorzamen.

Voorbeelden van de drie-gangen-menu trainingen kunnen zijn;

Voorbeeld 1:

 • Voorgerecht: links en rechts volgen (nadenken)
 • Hoofdgerecht: een zoekoefening op zolder naar een geurbron, verstopt in een hoge verstopplek, dus moeilijk (neus)
 • Nagerecht: balansoefening, over een ladder lopen (lijf)

Voorbeeld 2:


 • Voorgerecht: voorpoten op een krukje, 10 push-ups van buig/sta, achterpoten op krukje en 10 push-ups van zit/sta (lijf)
 • Hoofdgerecht: oefening naar je plaats, op afstand van 15 meter, in combinatie met hierkomen (nadenken)
 • Nagerecht: snoepjes zoeken in een snuffelmat (neus)

Tip 9: KISS (Keep It Short & Simple)

Keep It Short & Simple (KISS): hou het kort en simpel. Zet je hond op voor succes. Als de oefening te moeilijk is en niet lukt, heb je niks om te belonen, je hond haakt dan af en de lol is er dan ook wel vanaf.

Begin dus altijd op een niveau waarvan je zeker weet dat het gaat lukken, zodat je in het begin van de training snel achterelkaar kunt belonen.
Je hond voelt zich dan happy en jij ook. Daarna leg je de lat stap voor stap iets hoger!

Ook wat tijd betreft is het makkelijker om 10 keer per dag 2 minuten te trainen, dan elke dag een uur vrij te maken. De mooie hondentrainings-momenten kunnen zijn;

 • In de ochtend tijdens of na de eerste uitlaatronde
 • ’s Middags, als je aan het wachten bent totdat de koffie klaar is
 • Tijdens het koken
 • Voor de avondwandeling
 • Benut de reclamepauzes op TV; een prima lengte voor een trainingssessie!

mijn-hond-makkelijk-trainenTip 10: Maak er een feest van!

Lukt iets niet? Heb je een fout gemaakt? Dat kan en mag. Speel even met je hond of maak een wandelingetje, doe iets leuks en bedenk daarna hoe je datgene wat niet goed ging, anders kunt doen.

Waarom lukte iets niet? Omdat je de basis misschien nog niet helemaal goed beheerst? Of maakte je te grote stappen in het aanleren van de oefening? Bedenk in dat geval hoe je de stapjes nog ietsje kleiner kunt maken. Had je wat minder interessante beloningen bij je, waardoor je hond wat minder gemotiveerd is? Doe dan nog een poging met andere beloningen! Was je hond afgeleid door iets in de omgeving? Probeer deze oefening dan op een andere plaats.

‘Mijn hond kan dat niet’ bestaat niet, ‘mijn hond kan dat NOG niet maar ik kan het hem leren’ bestaat wel!

Wil jij je hond uitdagen om op het allerleukste manier samen te leren? Check dan onze Big Six Challenge, dat is 1 groot feest!

Ken jij de LOCA Club al?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!
Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9.95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons hondencursussen aanbod hier.

Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van hondenwelzijn door het delen van kennis en hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons. Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Tineke
Door

Tineke

op 19 Dec 2021

Reagerend op de blog in de Advents kalenderdag 18. Wat trainen boeiend maakt, is voor mij vooral bewustwording hoe ik train met onze puber-hond Jesse. Soms raak ik geïrriteerd als het niet goed gaat, toch dan mag ik me bewust worden en mezelf de vraag stellen wat ik zelf anders zou kunnen doen. Het trainen is niet alleen een leerproces voor Jesse, echter ook een leerproces voor mijzelf. Ik wil iedere dag tijdens een korte wandeling met hem trainen en de oefeningen waarbij hij losloopt doe ik nog thuis in de gang of achter in onze tuin. In de blog las ik een handige tip, waar ik zelf tot op heden nog niet aan gedacht heb: Trainen tijdens de reclames op de tv! Ik heb toch een bloedhekel aan die reclames.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Dec 2021

Dat vind ik ook juist zo leuk aan het trainen; je hond geeft je gewoon feedback over jou skills als trainer. Of over zijn eigen mogelijkheden op dat moment in dat specifieke situatie. En het blijft altijd een leerproces. Veel plezier met de reclame-sessies, dat is hier echt favoriet!

Tineke
Door

Tineke

op 19 Dec 2021

Alhoewel, waarbij hij losloopt zeg ik, dat klop niet helemaal. De oefening "hier" of "gebruik van een fluitje" heb ik Jesse als eerste aangeleerd omdat hij vanaf negen weken al meemocht los in het losloopgebied achter ons huis. Hij had daarbij wel onze 7 jarige Eva als voorbeeld en ik deed vaak verstopspelletjes waarbij hij zelf mij moest zoeken. Nu is het een puber van 7 maanden en hij doet het "hier" of "reageren op fluitje" nog steeds heel goed. Op sommige zondagen kan het extreem druk zijn in het losloopgebied. Op die momenten laat ik hem niet los aldaar en ga ergens anders wandelen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Dec 2021

Kijk, dat is super verstandig! Vroeg aanleren, en foutjes voorkomen. Ook fijn dat hij een goede voorbeeld heeft gehad!

Betty van der Veen
Door

Betty van der Veen

op 18 Dec 2021

Bedankt voor deze blog met tips. Onze hond Lara mag graag een poot geven. Voordat ze haar eten krijgt, geeft ze direct een poot en dat wordt dan met brokjes beloond. Ook vind ze het leuk dat wij de bal weggooien en zij die dan terug bent.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Dec 2021

Pootje geven en bal ophalen zijn natuurlijk ook superleuke (en nuttige!) oefeningen. Probeer eens elke week een andere oefening te vragen voor de etenstijd, om te voorkomen dat Lara een beetje "slordig" gaat worden. Een week een af, andere week een donut, derde week een neustarget...extra uitdaging!

Wilma
Door

Wilma

op 18 Dec 2021

10 minuten zonder spel tussendoor trainen vind ik erg lang, eerlijk gezegd. Hier zijn het meestal korte sessies van 1, 2, heel soms 3 minuten en dan spel. Verder vind ik het heel goede tips, maar heb er niet wat nieuws van geleerd. Denk dat veel mensen er wel heel wat van kunnen leren!

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Dec 2021

In 10 minuten spel zitten natuurlijk meerdere spelfases, zoals even stoeien, hond laten lopen, weer stoeien. Of bal verstoppen, hond laten zoeken, samen spelen met de bal, weer verstoppen en zoeken. En trainings en spelconditie moet je ook opbouwen! Zie je bij mensen ook, als je lang geen school heb gehad en dan hele dag studeren dat is erg vermoeiend. Doe je dat 4 x per week, wordt het veel makkelijker.

fanny
Door

fanny

op 18 Dec 2021

Leuk blog, Je kan er ook je eigen idee of kunstje aan toe voegen voor de hond..

Mariska
Door

Mariska

op 18 Dec 2021

Een hele leuke blog met hele goede tips.

Yvonne
Door

Yvonne

op 18 Dec 2021

Het is, lijkt, zo vanzelfsprekend maar ik vind het best moeilijk om elke dag dit te doen. Soms sloopt ook ons dagelijkse gedrag erbij in of heb je het gewoon druk! Maar helder is wel dat herhaling, de manier waarop je traint zorgt voor succes. Ik merk dat ook heel sterk bij Bibi, ze is heel leergierig en vindt het super leuk die aandacht. En eigenlijk vindt ze ook echt alles leuk, ze is voor mij echt het voorbeeldigste hondje wat er is. Blaft weinig, maakt niks kapot, luistert (in huis 😳)erg goed, Het enige is gewoon dat ik meer moet doen waardoor ze beter luistert buiten, minder gaat reageren op andere hondjes(we hebben al een bal wat top werkt als afleiding) en haar beloningen met haar worst in gaan zetten, want 'slechte' voertjes lijkt ze lekkerder te vinden dan het gezonde. Ze is een matige eter dat maakt het wel wat lastiger om het juiste te vinden als beloning maar voor de rest hoor je mij niet klagen. Maar met al deze tips kan dat ook niet 1000 handvatten MOET het echt lukken 👍😁😁. Tx Minna!

Reactie plaatsen