Het gevaar van een gratis hond!
12 mei 2023 
10 min. leestijd

Het gevaar van een gratis hond!

Het gevaar van een gratis hond!

Het woord zelf al is zóóó verleidelijk “gratis”, het klinkt al goed voor je er überhaupt iets aan toevoegt. Toch? Maar.. Als het gaat om een hond kopen kan je het woord “gratis” net zo goed vervangen door “risico” (of “risico’s” zelfs). 

In dit blog lees je waarom honden gratis aangeboden worden én waarom je daar misschien toch liever niet voor kiest.. 


Is een hond adopteren gratis?

Het halve antwoord is “Ja”. Er zijn namelijk zowel betaalde als gratis keuzes. Je kan ervoor kiezen om betaald te adopteren via een asiel, een online platform (meestal herplaatsing organisaties), Facebook en andere social media of platforms.

Als je een gratis hond wilt? Dan kan dat zelfs vaak via dezelfde kanalen. Want.. Op Marktplaats en Facebook? Daar worden vaak zat gratis honden aangeboden! 

Maar of dat zo slim is..

een puppy aanschaffen

Waarom worden honden eigenlijk gratis via marktplaats aangeboden ?

Een van de bekendste redenen is de familie die zich geen raad weet na het overlijden van een baasje. Heeft het baasje niets geregeld in zijn testament? Dan eindigt het lieve beestje vaak op marktplaats.. (Vaak onwetende van de potentiële gevaren die het lieve beestje loopt)

Want er zijn natuurlijk genoeg lieve baasjes zoals jij, maar laat je niet misleiden.. Er zijn nog steeds (enge) mensen die bewust zoeken naar deze ‘gratis honden’, om een hond af te beulen of  zelfs als ‘vechtvoer’ te gebruiken, ja, het gebeurt helaas echt. 

Verschrikkelijk! 

Denk dus altijd  twee keer na waar je jouw hond te koop aanbiedt en of je dat wel gratis wilt doen, mocht het ooit onverhoopt zover komen. Maar met jou als (toekomstige) baasje komt dat vast goed ;)

Als het baasje komt te overlijden, kun je beter contact opnemen met een asiel of deze via een platform zoals Verhuisdieren aanbieden.

Je kunt het ook via social media proberen, maar... Vraag er dan wel een redelijke bedrag.
Wat is redelijk? Als de hond goed verzorgd en gezond is, kan je gerust hetzelfde vragen als wat een asiel ook zou vragen! 


Waarom honden online gratis aangeboden worden?

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom een hond gratis online aangeboden wordt. Helaas zijn dat vaak 'niet genoemde redenen’, soms uit schaamte (en erger nog.. Soms bewust niet genoemd! Grrr)..

Want er zijn natuurlijk maar weinig mensen die durven te zeggen: “Tja, ik had er eigenlijk niet goed over nagedacht, het valt toch een beetje tegen, daarom wil ik hem eigenlijk liever weg doen.” 

Want dat klinkt alsof je een verschrikkelijk mens bent, terwijl zo'n baasje dat in bijna alle gevallen écht niet is natuurlijk. Iedereen maakt immers weleens een foute inschatting, toch? 

Maar... 

Het is daarom wél belangrijk om heel goed na te denken vóór je een hond aanschaft of adopteert natuurlijk. Dat voorkomt dit soort vervelende situaties, schuldgevoel en vaak ook een boel andere narigheid.

En de beste inzichten bij dat nadenken? Die krijg je door goed onderzoek te doen. Jij doet dat wel natuurlijk, maar sommige baasjes doen dat niet, en eerlijk gezegd? 

Dat zorgt weleens voor problemen. Doordat honden soms gratis aangeboden worden, komt dat nog vaker voor, want daardoor is er helemaal geen drempel en is een foute beslissing eigenlijk (té) snel gemaakt

Even scrollen, klik. Bellen, ophalen, “oei, het valt tegen”, snel terug naar marktplaats of Facebook en weer online zetten. Dat is een beetje gechargeerd natuurlijk ;) maar het gebeurt soms (of eigenlijk wel vaker), wel plus minus zo.

En dat is natuurlijk wel echt heel zielig voor zo’n beestje.


lenigheid van hond trainen


Andere redenen zijn er natuurlijk ook genoeg

Dit zijn een aantal van die veelvoorkomende redenen:


1. Een zieke pup of hond  

Is een puppy ziek? Of heeft een hond (onderliggende) gezondheidsproblemen? Dan wordt hij ook vaak online aangeboden via deze ‘wat minder bewaakte kanalen’. (Waar geen certificeringen, keuring en (strenge) regeltjes nodig zijn).

Of het nu is uit schaamte of bewust om bijvoorbeeld geen geld aan de hond uit te hoeven geven? Of nog snel even te wisselen voor een andere hond 'die wel gezond is'? Dat ligt eraan, maar veel van de verkopende baasjes zeggen er in ieder geval niets over.

En dat is erg vervelend voor jou, want jij komt er vaak pas wat later achter. De kosten voor jouw ‘gratis hond’? Die kunnen dan ineens enorm ‘de pan uitrijzen’. 

hoe socialiseer ik een pup


2. Een niet goed gesocialiseerde hond of pup

Een hond wordt meestal niet voor niets weggedaan, al zeker niet gratis! Zou jij jouw lieve viervoeter vriend zomaar vaarwel zeggen? Nee toch? Precies!

Een andere bekende reden is dan ook dat de (puppy) socialisatie niet goed gegaan is. Een hond kan dan later bijvoorbeeld niet goed overweg met kinderen, katten, dieren of zelfs het baasje. Het kan ook zijn dat deze problemen ontstaan door bijvoorbeeld te weinig of juist te veel (geforceerde) socialisatie.

En over het baasje zelf gesproken.. Die weet meestal niet hoe hij het moet oplossen en/of dat er überhaupt een oplossing bestaat, zoals een hondencursus voor socialisatie.

Wat het baasje wel snapt is dat een hond die niet goed overweg kan met kids of cats, ‘een ‘dealbreaker’ voor jou is. Daarom wordt dit ‘onhandige eigenschapje’, maar even onder het tapijt geveegd of heel erg verzacht

Eenmaal thuis kom jij er natuurlijk snel achter dat er iets flink mis is, maar dan geeft het ex-baasje meestal ‘niet thuis’ of zegt keihard: ‘sorry, garantie tot aan de deur’.



3. Serieuze (gedrags)problemen

Het kan helaas nóg erger, een hond kan een trauma hebben opgelopen, enorm veel angst, stress of agressie. Ook daar kom je vaak pas later achter. Bijvoorbeeld wanneer dit getriggerd wordt. In zo’n geval kan het dat de hond misschien onverwachts flink uitvalt of bijt hij. Oei!

Dit kan gebeuren bij een gedragsprobleem door trauma, maar ook door slechte opvoeding of behandeling zoals schoppen tegen de bench, fysieke mishandeling of simpelweg het niet goed (en tijdig) corrigeren van de hond zijn gedrag (lees; gewenste gedrag aanleren). 

Daarom is een goede hondentraining ook écht een must, veel baasjes denken helaas nog dat een keertje naar een puppycursus gaan wel voldoende is en/of dat ze zelfs dat ‘wel zelf kunnen zonder begeleiding’. 

Natuurlijk kan dat ook, maar dan moet je als baasje al wel flinke ervaring hebben met het trainen van honden. Niet alleen 'met een hond hebben', want een hond die niet luistert in huis hebben? Dat kan iedereen natuurlijk, dat is zelfs heel makkelijk (echt waar!) 

En de ene pup is de andere niet, dus zelfs met een hele lieve 'vorige pup' is dat geen garantie dat het nu óók goed gaat. Daarom wordt het trainen van een hond of pup ook vaak onbewust of onbedoeld onderschat. Het vervelende is dat je er daarna pas achterkomt. 

Nu je een goed beeld hebt van mogelijke ‘probleempjes’ en ‘risico’s’ van een herplaatser via de wat minder gecontroleerde kanalen, klinkt het onderstaande wellicht een stuk fijner.  

P.s. Heb of krijg jij een herplaatser in huis?  Bekijk dan snel de hondentraining voor herplaatsers. of lees eerst verder in het blog over heropvoeden van je hond als je probleemgedrag opmerk.



Gelukkig kun je ook een hond adopteren via erkende kanalen.

Zoals een platform waarop een honden herplaatsing organisatie of een asiel, honden ter adoptie aanbiedt. Hoe dat werkt?Je betaalt  meestal een 'adoptie fee' (adoptievergoeding), ofwel een (klein) bedrag voor wat meer zekerheid. 

Het is tevens ook een stokje achter de deur die mensen tegen de ‘even snel een hond willen kopen’ impuls beschermd ;) (dat is een mooie bonus)

Het bedrag van de adoptievergoeding? Dat gaat bijvoorbeeld naar: goede screening, matchmaking van baas met hond, maar ook naar andere belangrijke zaken zoals: vaccinaties, gezondheidschecks, medicijnen (bijvoorbeeld voor wormen of pijnstillers) en andere zorg. 

Doordat de adoptiehond die zorg dan al gehad heeft, weet jij precies ‘wat voor hond je in huis haalt’ én zijn de kosten voor (voor)behandelingen al betaald (en voor de toekomst te voorzien). Natuurlijk kan je dan nog steeds een beetje pech hebben, maar het risico is een heel stuk kleiner.

Dat de behandelingen en onderzoeken al hebben plaatsgevonden? Dat is ook handig, want anders weet je niet waar je aan toe bent. Daarnaast moet jij anders eventuele behandelingen nog zelf laten uitvoeren (en dus ook betalen). 

Moet je een hond perse online adopteren? 

Nee hoor, er zijn namelijk ook verschillende locaties, zoals herplaatsing organisaties en asiels waar je fysiek een hond kan uitzoeken als je dat prettiger vindt.

Wat je ook kiest, doe altijd eerst goed vooronderzoek naar de betrouwbaarheid van deze partij(en).

Wat is dan het verschil tussen een hond adopteren en een hond kopen?

Goede vraag! Bij een hond adopteren neem je als ware een hond over die al een baasje heeft gehad. Dat kan rechtstreeks van het baasje. Zo kan het baasje er bijvoorbeeld voor kiezen om zijn hond zelf te verkopen. Dat kan ook via een asiel of herplaatsingsinstantie. Bij adoptie blijft het asiel of stichting vaak wel de eigenaar, en mag jij niet zomaar de hond weer naar iemand anders doorverkopen. 


HR puppy


En hoe zit dat bij een hond kopen? 

Je koopt dan een hond, en na koop is de hond jouw eigendom. Vaak betreft dit een puppy uit een nestje of een iets oudere hond rechtstreeks van de fokker of huidige eigenaar. Fokkers die honden fokken 'met stamboom', moeten aan veel regels voldoen, dat is het verschil met gelegenheidsnestjes en broodfok. 

Bij de stamboomfokker krijg je meer informatie over de achtergrond van de hond, zoals zijn gedrag en de herkomst, wordt de gezondheid gecheckt, mag de fokker maar een maximaal aantal nestjes fokken en krijg je meestal meerdere garanties.

Een goede fokker weet daarnaast ook hoe hij optimaal met puppy’s en specifieke hondenrassen om moet gaan, dat is ook in zijn eigen belang natuurlijk. Want pakt hij dat verkeerd aan? Dan moet hij veel schadevergoedingen betalen aan de baasjes.

Je hebt nu een goed beeld van betaalde opties en de gevaren van een gratis hond halen. Daarom sluiten we af met nog wat laatste uitzonderingen.
• Honden gratis aangeboden in asiel (dit betreft vaak senioren en "kneusjes", maar daar wordt wel eerlijke informatie over gegeven).
• Honden gratis aangeboden bij herplaatsing organisatie.
• Honden gratis aangeboden bij fokker (zeldzaam, en vaak gebeurt dit via kennissen die al een hond hebben bij deze fokker vandaan).


leukste kados voor hondenliefhebbers


Let goed op. 

Sta je op het punt om een pup te kopen of hond te adopteren? Wees je de dan bewust dat de kosten hem niet in de aanschaf van je hond zitten, maar juist in het goed onderhouden van je lieve pup of hond. 

De dierenartskosten, brokjes, voertjes, speeltjes, de hondenschool (trainingen), bench, mand, enz. Lees vooral even dit blog waarin alles staat wat je moet weten als je een hond gaat kopen.


Conclusie: 

Of je nu een hond koopt of adopteert, er kan altijd iets gebeuren. Een hond kan ziek worden of het het blijken dat je hond (op latere leeftijd) toch een gedragsprobleem heeft. Koop je jouw hond bij een erkende fokker? Of adopteer je hem bij een asiel- of herplaatsing organisatie? Dan zijn de risico’s vanwege de regelgeving en controles vaak een stuk kleiner en/of krijg je zelfs garanties. 

Het ‘gevaar van gratis honden’ is dus vooral dat je onbewust of bedoeld verkeerde informatie krijgt, waardoor je achteraf voor een nare verrassing kan komen te staan. 

Tot slot is het belangrijk altijd bij een goede hondenschool (online) trainingen te volgen. Je hebt als baasje zelf een grote rol in een goede opvoeding, gehoorzaamheid en gezondheid van je pup, puber of volwassen hond :)



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen