Een asielhond adopteren, doen of niet?
20 juli 2021 
8 min. leestijd

Een asielhond adopteren, doen of niet?

Een asielhond adopteren, wat een geweldige beslissing. Je redt een hond, je geeft hem een gouden mand en je hebt nog nooit zo'n trouwe en dankbare hond gehad. Of is het realistischer dat je thuis zit met een agressieve vechthond die een rugzak vol slechte ervaringen, boosheid, wantrouwen en geen greintje dankbaarheid heeft?

In deze blog veel informatie over het adopteren van een asielhond en tips om je nieuwe vriend zich sneller en makkelijker thuis te laten voelen.


Hoe kies ik een asielhond?

De eerste stap bij je keuze voor een asielhond is precies zoals de stap die je neemt als je een puppy, een wasmachine of een auto gaat kiezen. Je gaat er eerst even goed voor zitten en denkt goed na over wat voor jou nou echt belangrijke eigenschappen zijn waarover je nieuwe hond moet beschikken.

Als het voor jou echt belangrijk is dat je nieuwe hond lekker los kan spelen met andere honden, ga dan niet voor een hond die volgens de beschrijving niet goed overweg kan met andere honden. Wil je een kleine hond, ga dan niet toch voor de reus omdat die zo'n leuke snuit heeft.

hond uitzoeken


Hoe adopteer ik een hond?

De eerste stap is dus dat je op zoek gaat naar een hond die bij jou past. Mijn advies: Zoek sowieso 5-10 verschillende honden uit en ga op kennismakingstour.

Bij de meeste asiels ga je eerst bellen of e-mailen en dan kom je op gesprek bij de verzorgers. Je kunt daarna kennis maken met de hond(en) van je keuze, als het een match lijkt te zijn, ga je vaker 'op date' met je hond.

Het is dus niet zo dat je een asiel binnen loopt en meldt 'hallo, ik wil graag Tommie adopteren'. Dit vinden mensen soms raar, want je kunt een hond toch een thuis bieden? Waarom doen ze er dan zo moeilijk over? Daar kom ik later nog op terug!


Welke soorten honden kan ik vinden in het asiel?

Er wordt heel vaak geroepen dat je in asiels alleen 'vechthonden', 'klapkaken' en 'probleemhonden' kunt vinden. Dit is dus niet zo.

Er zijn echt allerlei honden in de asiels. Dus ja, ook 'powerbreeds', zoals kruisingen met amstaff. In de Nederlandse asiels zitten vaak jack russels, chihuahua's, rottweilers, labradors, herders, 'boomers' en ook grote hoeveelheden buitenlandse honden.

De honden uit het buitenland zijn via een stichting gekomen en toen bleek dat de hond niet goed functioneerde, bleek ook dat deze stichtingen de hond toch niet altijd terugnemen. Dus komt het hondje in een Nederlands asiel terecht.

Het enige dat je niet vaak vindt in een asiel zijn honden met een stamboom, omdat de meeste fokkers die met stambomen fokken hun fokproducten terug nemen als het niet gaat bij de baasjes.



asielhond uit buitenland


Buitenlandse asielhonden

Zoals gezegd kun je ook buitenlandse asielhonden vinden in de Nederlandse asiels. Er zijn natuurlijk ook een heleboel stichtingen die buitenlandse honden naar Nederland halen. En er zijn stichtingen die wat meer selectief zijn in welke honden ze naar Nederland brengen en hoe, en in de keuze van nieuwe baasjes voor de honden.

Bij deze stichtingen krijgt de nieuwe eigenaar ook nazorg, de honden zijn al in pleeggezinnen geweest en wanneer het niet goed gaat, wordt de hond terug genomen. Maar helaas zijn er ook stichtingen waarbij de hond wordt geadopteerd aan de hand van alleen een foto, je haalt je hond op op het vliegveld of een parkeerplaats en van nazorg is geen sprake, laat staan van een hond terug nemen.



Kennismaken met een asielhond

Verwacht niet dat de hond die jij zo leuk vond op een foto meteen, zodra hij je ziet, naar jou toe komt, vol verwachtingen en dankbaarheid. De meeste honden zijn in een asiel anders dan in een thuissituatie. Ga dus niet naar de kennismaking met verwachtingen die de hond nooit waar kan maken.


De meeste asielhonden zijn in de war, ze begrijpen niet waarom ze opeens in een asiel zitten, er zijn een heleboel vrijwilligers, voor deze honden ben jij ook eerst gewoon 'weer een mens die iets van mij wilt'.

Geef de hond dus de tijd. Laat de hond jou benaderen. Neem wat lekkers mee. Leg er geen druk op. En ga op minimaal 3 dates, want sommige honden willen niets met je te maken hebben bij de eerste kennismaking, terwijl er bij een derde date echt een band ontstaat.



asielhond ophalen


Welke vragen stel ik bij het asiel?

Op de website van het asiel staat altijd een schematische beschrijving van de hond. Daar zie je dus geslacht, ras, leeftijd en meestal ook een aantal basisdingetjes zoals 'kan met katten ja/nee, kan met andere honden ja/nee, kan met kinderen ja/nee'.

Hierbij is het wel zo dat er soms wel nuances zijn die in dat schema niet aangeven kunnen worden. En soms is iets ook onbekend. Er zijn bijvoorbeeld honden waar bij staat 'kan niet bij andere honden', maar de hond kan bijvoorbeeld juist wel bij een andere hond als die een goede match is.

Vraag dus altijd door, maar als het asiel echt duidelijk aangeeft dat de hond absoluut niet met katten kan... ga dan niet het feit dat je 3 katten hebt, verzwijgen, de hond alsnog adopteren en dan weer terugbrengen nadat hij 2 van je 3 katten heeft opgegeten.


Waarom stellen ze bij het asiel zoveel vragen?

Omdat het plaatsen van een hond, weer terugnemen, weer plaatsen, weer terugnemen, enzovoort, veel meer stress geeft voor de hond dan in één keer zijn Forever Home vinden.

90% van de mensen die een hond adopteert, roept natuurlijk dat ze er alles aan doen en dat ze nooit op zullen geven. De werkelijkheid is dat een heleboel asielhonden binnen een maand weer terug worden gebracht. Want het blijkt dat de hond nog niet alleen kan zijn, hij is nog niet zindelijk, of luistert nog steeds niet. Het asiel is dus wanhopig aan het filteren, om de kans op terugbrengen zo klein mogelijk te maken.

vragen aan het asiel


Je hond ophalen uit het asiel

Als je dan een aantal 'dates' hebt gehad en alles gaat goed, dan komt de dag dat je hond eindelijk mee mag naar huis! Jij bent natuurlijk dolgelukkig, opgewonden en blij. Je hond is waarschijnlijk onzeker, gespannen en op zijn hoede in een vreemde omgeving.

Met onze laatste asielhond heb ik 2 weken bij hem in de woonkamer geslapen. En nee, dat konden we niet van tevoren bedenken. Hij was voor zijn asielperiode ook gewend om in een huis te leven. Maar nu vond hij het supermoeilijk.


Thuiskomen met je hond

Ben je thuis gekomen, ga dan eerst lekker wandelen met je hond als je hond gewend is om buiten te lopen. Rustig wandelen werkt ontspannend en je wilt eigenlijk dat je hond al een beetje ontspannen is als hij binnen komt.

Doe rustig aan, beperk eventueel de ruimte in het begin, zodat het een beetje overzichtelijk blijft voor je hond. Zorg ervoor dat er ook een rustige plek is waar hij zich een beetje kan terugtrekken. Leg een kluifje en een paar speeltjes neer, maar overdrijf niet in het begin. Laat hem verder ook wat meer met rust. Verandering van omgeving is al spannend genoeg.

Houd het zeker de eerste week rustig, leer elkaar gewoon een beetje kennen en doe gewoon de normale huiselijke dingen, wandelen, eten geven en natuurlijk een beetje spelen.

asielhond in huis nemen


De eerste dagen thuis

Vergeet niet de chip te registreren op jouw naam! Laat je hond nog niet loslopen, een lange lijn kan prima voor de beginperiode.

Als je hond wat moeilijker is in het contact maken, dan kun je er voor kiezen om je hond de eerste dagen uit de hand te voeren in plaats van uit een voerbak.

Je hond zal in het begin ook erg veel slapen, vaak zijn ze de eerste 2-3 dagen erg druk en gaan ze daarna flink slaap inhalen. Honden in asiels slapen vaak slecht, dus ze hebben meestal ook een slaapgebrek. Gun ze de tijd om uit te rusten, samen leuke dingen doen kan ook na de eerste week.



Logeergedrag

Wat vaak gebeurt, is dat je hond zich echt voorbeeldig gedraagt in de eerste 2 weken... en dan ga je allerlei ongewenste gedragingen zien.

Het is niet uitzonderlijk dat een hond in het asiel zit omdat hij alles sloopt en in het nieuwe huis helemaal niks. Totdat hij de eerste 2 weken achter de rug heeft... en opeens sneuvelt zijn kussen, je bank, je leukste schoenen en de stoelpoten.

Het goede nieuws is dat je hond zich nu dus thuis gaat voelen, het slechte nieuws is dat je nu dus aan de slag moet met zijn gedragsproblemen.

gedragsproblemen bij asielhonden


Werken aan zijn gedragsproblemen

Sommige asiels bieden hulp aan bij training en opvoeding tijdens de eerste maanden met je nieuwe hond. Er zijn hondenscholen die speciale cursussen hebben voor 'tweedehandsjes'. En soms kan hulp van een gedragstherapeut nodig zijn.

Het is niet zo dat alle asielhonden gedragsproblemen hebben. Vaak is het probleem een gebrek aan opvoeding en training geweest, of een complete mismatch bij de aanschaf van een hond. Er zijn honden die gewoon in het asiel terecht komen omdat hun eigenaar is overleden of ziek is geworden.


Een asielhond die al een basistraining heeft gevolgd

In Nederland traint de Stichting Dutch Cell Dogs asielhonden in diverse instellingen (reguliere gevangenissen, TBS klinieken en jeugdinstellingen) met behulp van gedetineerden. Deze training gebeurt met een clicker en het gebruik van beloningen.

De honden die deelnemen aan de training leren de basisoefeningen (aandachtsoefeningen, wandelen aan de lijn, komen als je roept, plaats, basisverzorging en omgaan met prikkels, enzovoort).

Als nieuwe baas krijg je een leuke verhuisbox voor je hond en een dagboek waarin je kunt lezen hoe het ging met jouw hond tijdens zijn training.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen