Krantenkoppen over honden
13 mei 2022 
15 min. leestijd

Krantenkoppen over honden

Honden in het nieuws... dan gaat het vaak over verdrietige zaken rondom honden. Honden die iemand hebben gebeten halen vaak het nieuws, maar regelmatig zien we ook nieuwsberichten over honden die zijn weggelopen, gevonden, verwaarloosd of gedumpt. 

Vaak zijn de reacties bij het nieuws over honden ook heftig, van 'het ligt aan de baas' tot 'alle honden afmaken'. In deze blog bespreek ik een aantal nieuwsberichten en de reacties die deze berichten teweeg hebben gebracht.


Politie vangt loslopende hond op snelweg A4 

Dat je hond de snelweg op gaat, dat is een regelrechte nachtmerrie. Dit kan natuurlijk echt slecht aflopen voor je hond, maar daarnaast kan het een vreselijk ongeluk tot gevolg hebben. En ja, ik houd heel erg van honden maar als er dan ook mensen verongelukken, vind ik dat uiteraard ook ontzettend triest. 

Wat mij verbaast, is dat sommige hondenliefhebbers dat niet schijnt te interesseren. En dan zijn er ook toetsenbord-helden die direct roepen dat alle honden altijd overal aan de lijn moeten en dat de eigenaar schuldig is aan weet ik wat allemaal.

Laten we eerlijk zijn... ongelukken kunnen gebeuren, een hond kan weg glippen, een lijn kan breken. Ik geloof niet dat een eigenaar bewust zijn hond de snelweg op stuurt.

Nu was er ook een plek waar meerdere honden de snelweg op zijn gegaan, omdat er een hondenopvang zat met gaten in het hek, waardoor de honden elke keer weg konden lopen. Dat is nalatigheid, en als daar een straf opgelegd zou worden (en sowieso deze opvang sluiten), dat lijkt mij prima.

Eén keer is een ongeluk, zeven keer is laksheid. 

hond ontsnapt


Man dreigt hond af te sturen op politie tijdens dronken oudejaarsnacht 

In dit geval heb je dus te maken met een dronken eigenaar. Sowieso is het niet toegestaan om je hond als wapen te gebruiken (met uitzondering van de politie en defensie), en het is al helemaal niet slim om dit te doen tegen de politie. 

Het ergste is in dit geval dat deze man zijn hond in gevaar brengt. Direct in gevaar, omdat de politie dan moet optreden, en indirect omdat als meneer bijvoorbeeld wordt gearresteerd, wie zorgt er dan voor zijn hond?

Er was ook een reactie waar stond 'sowieso, als je een hond hebt, drink je nooit alcohol'. Dat vind ik wat te ver gaan. Er zijn genoeg goede baasjes die wel eens een wijntje of biertje drinken. Alleen ga je dan op dat moment niet iets doen met je hond. 


Politie waarschuwt voor diefstal honden: 'Wees extra alert'

Over nachtmerries gesproken, dat je hond wordt gestolen, is er zeker een. Maar wie steelt dan een hond? Er doen een heleboel horrorverhalen de ronde over hoe honden worden gestolen om als aas te dienen bij hondengevechten of om echt als vechthond te functioneren. Dat kan, dat gebeurt, alhoewel gelukkig niet op grote schaal. 

De meeste honden die worden gestolen, worden gestolen voor de verkoop of om als fokdier te functioneren bij de broodfok. Dit scheelt de broodfokker namelijk tijd. Anders zou hij om nieuwe fokdieren te krijgen, zelf een pup groot moeten brengen. En dat kost dus geld. Dan kun je beter een volwassen hond ergens vandaan stelen.

Honden die goed 'verkopen' vanwege hun formaat, type en kleur en makkelijk te 'verhandelen' zijn, zijn vaak slachtoffer van diefstal. Jonge honden kunnen ook gestolen worden om ze direct door te verkopen. 

diefstal hond


Hond Binkie tijdens storm achtergelaten in bos, vastgebonden aan boom

Ja, en dat vindt iedereen echt heel slecht van de eigenaar en super sneu. En ja, het is inderdaad ook erg zielig! Zonder het dumpen van een hond goed te willen praten, wil ik wel meegeven dat sommige baasjes misschien echt geen andere uitweg meer zien. 

De hond MOET weg, de advertentie op marktplaats heeft niks opgeleverd want daar staan al 20 honden zoals Binkie, die allemaal knapper en jonger zijn, het asiel wil Binkie niet hebben want die zitten vol, en in laten slapen kan ook niet. Of misschien wil het asiel Binkie wel hebben en wil de dierenarts ook meewerken aan euthanasie... maar dat kost allemaal geld. Geld dat de baasjes niet willen of kunnen uitgeven.

Het is soms makkelijk roepen 'ja nou, je kunt ook dit of dat...', alleen zijn er soms geen opties als je van je hond af wilt. Had je dan niet beter moeten nadenken voordat je een hond neemt? Zeker.

De Binkies zijn ook de reden waarom broodfok en gelegenheidsfok niet aan te raden zijn. Een goede fokker zou een Binkie terug nemen, en zorgen voor een nieuw thuis of andere passende maatregelen. En dat doen broodfokkers dus niet.

Wat als er een hond wordt vastgebonden aan een boom omdat de eigenaren domweg doodsbang zijn voor hun hond? Dat kan allemaal. En wat ook kan, zijn eigenaren die zijn uitgekeken op hun hond, en deze dumpen om óf zonder hond lekker op vakantie te gaan, óf om een andere hond aan te schaffen die leuker, mooier en makkelijker is. 

hond gevonden


Dode hond gevonden in de Maas, zoektocht naar het baasje 

In plaats van de hond vast te binden aan een boom, kiezen sommige eigenaren voor deze oplossing. Je eigen hond dood maken. Verdrinken, ophangen, verbranden... ik kan eigenlijk echt niet bedenken hoe je zoiets zou kunnen doen. Wat gaat er dan om in je hoofd?

Ook hier zijn soms natuurlijk ook andere scenario's mogelijk. Vrienden van ons hadden een huis gekocht en kwamen in de tuin een dode hond tegen, die was in de tuin begraven met zijn dekentje en speeltje. Als een hond onder natuurlijke omstandigheden overlijdt, kunnen de eigenaren ervoor kiezen om hun hond te begraven. Maar als je geen tuin hebt, dan zul je misschien een mooie plek ergens anders kiezen. 

Ik kan dan niet bedenken dat je je hond in het water gooit. Het kan natuurlijk ook zijn dat de hond is weggelopen en verdronken, alleen hoef je dan vaak niet te zoeken naar de baas, die zal zijn hond al lang als vermist hebben opgegeven.

Reacties op dit soort berichten weerspiegelen vaak verdriet, onbegrip en boosheid naar degene die dit heeft gedaan. En terecht! Maar er zijn soms ook mensen die reageren met 'dat is fijn, een hond minder'.

Dit lijkt voor ons als hondenliefhebbers echt onbegrijpelijk. Ik denk ook dat mensen die geen enkele emotionele betrokkenheid hebben bij dieren, toch een soort van beperking hebben. Ik kan begrijpen dat mensen bang zijn voor honden, of zelf geen hond willen of er niet zoveel mee hebben, maar om echt blij te zijn met de dood van een dier, nee, dat is volgens mij niet helemaal normaal...

hond bijt schaap


Hond valt weerloze schapen aan: baasje gezocht 

Honden die ergens achteraan jagen, vooral als ze de prooi ook nog te pakken krijgen en hun tanden er in zetten, dat zorgt altijd voor spanning en sensatie in het nieuws. Honden worden uitgemaakt voor gewetenloze moordenaars. En op dit soort berichten komen de meest weerzinwekkende 'oplossingen'... van deze hond doodslaan tot alle honden verbieden. 

Ook wordt er geroepen 'dan ga je er toch heen en pak je je hond weg'. Ooit een hond in volle vaart geprobeerd bij te houden? Een hond die al in de jachtmodus zit, heeft 100% focus op de jacht. Je kunt dan roepen en zwaaien wat je wilt, je kunt je hond gewoon niet stoppen op zo'n moment.

Voor je hond is dit net zo normaal als voor ons even langs een McDrive rijden. Dat maakt ons ook geen gewetenloze moordenaars. Ja, volgens sommige über-vega-fanatisten wel (vooral als we daar een hamburger met vlees bestellen), maar dat is even een andere discussie.

De definitie van moord is een vooraf geplande actie, en degene die een moord pleegt, weet dat het verkeerd is wat hij doet. Honden gaan niet plannen dat ze op dinsdagmiddag, wanneer de schapen het dichtstbij zijn, hun eigenaar meenemen voor een wandeling en dan schaap nummer 213 gaan aanvallen.

Een hond ziet de prooi en gaat in een jachtgedrag-modus. Zo simpel is dat. Dat het voor een hond normaal is om te jagen, wil natuurlijk niet zeggen dat wij onze honden maar overal achteraan moeten laten jagen en dat goed vinden.

Als eigenaar heb je de verplichting om er iets aan te doen. Vanaf puppy ga je je honden socialiseren en habitueren met andere dieren. Je gaat je pup uitleggen waar hij niet op mag jagen (zoals bijvoorbeeld schapen) en waar hij wel op mag jagen (zoals zijn bal).

Als je hond een risico is wat jagen betreft, dan lijn je hem aan in de buurt van potentiële prooi. En hoe goed je het ook doet, een ongeluk kan altijd een keer gebeuren. Je valt, je hond schiet los. Het kan. Als je hond dan een schaap, kat of konijn doodt, is dat echt niet fijn. Maar je kunt dat je hond niet kwalijk nemen.

Soms kun je dit wel de eigenaar kwalijk nemen. Dit is zeker zo als een hond meerdere keren de kans krijgt om zoiets te doen, omdat de eigenaar te laks is om hem aan te lijnen. In dat geval mag de eigenaar echt zwaarder gestraft worden, vind ik. 

hondentraining mishandeling


Trainer krijgt taakstraf voor mishandeling van zijn hond

In TV programma's zoals Rambam en Undercover in Nederland werden gevallen van dierenmishandeling onder het mom van hondentraining blootgesteld. Helemaal tof, en helemaal fijn dat er aandacht voor is!

Trainen is een bezigheid waar de mens en hond samen plezier horen te hebben en samen leren. Mishandelen van een hond lijkt mij niet plezierig, en als dat al plezierig is voor de eigenaar, dan denk ik dat de eigenaar echt een steek los heeft.

Op TV zagen we een pup die met een fles met stenen erin op zijn hoofd werd geslagen omdat hij niet ging liggen, een hond die met een stroomstok werd geslagen, honden die met een lijn de lucht in werden geslingerd en vervolgens op de grond gesmeten werden, honden die werden geschopt en allerlei andere misselijkmakende handelingen.

En bij dit nieuws waren de meningen zwaar verdeeld. Je zou denken dat het duidelijk is dat dit gewoon niet kan en mag. Maar er waren mensen die deze dierenmishandelaars gingen verdedigen

Want, de hond moet luisteren. Hij moet niet zo gevoelig zijn voor pijn, want als ze als politiehond worden ingezet doet het soms ook pijn. Deze honden zijn niet af te richten met een koekje. Serieus? Er zit niets tussen een koekje en een stroomwapen? Het is bizar hoe mishandeling dan wordt goed gepraat.

En wat ook bizar is, is dat er trainers zijn die op TV openbaar honden mishandelen (ook onder het mom van 'trainen' of 'rehabiliteren') en er zijn mensen die er naar kijken en het niet zien. Honden worden op de grond gesmeten en gewurgd. Als uitleg wordt gegeven 'dominantie tonen, en nu is de hond kalm en onderdanig'. Nee, hij is aan het stikken. Een hond wordt onder de buik geschopt. Uitleg: 'het is aanraken'. Kom op mensen!

Mooie praatjes en slappe smoesjes maken mishandeling niet acceptabel. Mishandeling zonder zoete woordjes vinden we wel mishandeling, en mishandeling met een suikerlaagje van onzinpraatjes dan niet.

Ook de fans van deze TV programma's gebruiken als excuus dat deze honden een gedragsprobleem hebben. Ja, dat klopt (soms... maar meestal is er geen probleem, behalve dat de eigenaar geen hondengedrag begrijpt en zijn hond keer op keer in onmogelijke situaties brengt...), maar juist met probleemgedrag zijn fysieke correcties het meest schadelijk en de gevaarlijkste oplossing. 

Dat komt omdat de hond uit angst het gedrag gaat onderdrukken, maar de onderliggende emotie wordt alleen maar groter. Je creëert dus een tikkende tijdbom door het corrigeren. 

kind gebeten door hond


Mijn hond was goed opgevoed, en toch beet hij mijn dochter

Kinderen bijten zorgt er ook vaak voor dat alle remmen los gaan bij de mensen die er op reageren. Want, een normale hond zou nooit een kind bijten (of een puppy). Dat is in onze ogen alles behalve acceptabel.

Het grootste deel van alle bijtincidenten gebeurt thuis, met een eigen hond of een sowieso bekende hond. En de meeste mensen verwachten niet dat het zou kunnen gebeuren. Maar het kan.

En dan komen dus de reacties. De hond krijgt de schuld en moet direct dood en volgens sommige mensen samen met alle andere honden, de hond heeft bloed geproefd en is niet meer te redden, de eigenaren zijn schuldig want hun hond is dan niet opgevoed, het kind heeft vast wel iets vreselijks gedaan waardoor hij of zij dit eigenlijk heeft verdiend.

Dat een hond een keer bloed heeft geproefd, maakt van hem geen killer, laten we daar even heel duidelijk over zijn. Dat is echt 100% een sprookje. Opvoeding en socialisatie kunnen meespelen, vooral als je hond opeens in een situatie komt met kinderen en hij kent het helemaal niet. 

En dat het de schuld van het kind is, dat vind ik net zo de plank mis slaan als zeggen dat het de schuld is van de hond. Meestal is het een vreselijke samenloop van omstandigheden waar zowel de hond als het kind zelf niet zo veel aan kunnen doen. 

De eigenaar soms wel. Want hoe vaak zien we 'schattige' filmpjes op internet waar een peuter over de hond klimt, op de rug van de hond zit, de hond aan zijn staart trekt, gillend achter de hond aan loopt of op andere manieren de hond bedreigt of pijn doet? Ja, heel vaak. En de eigenaren/ouders zien niet dat ze een potentieel bijtincident aan het creëren zijn.

Je hond kan wel dan prima opgevoed zijn, hij kan perfect netjes aan de lijn lopen, luistert goed, springt niet tegen mensen op, blaft niet... maar iedereen heeft zijn grenzen. En al ben je heel goed opgevoed, je kunt alsnog wel pijn ervaren, daar verandert opvoeden helemaal niets aan.

Kinderen en honden kunnen echt een hele leuke combi zijn, maar kinderen zijn kinderen en honden zijn honden. En dat kan dus risico's met zich mee brengen. Als je je als eigenaar daar van bewust bent en beide partijen goed gaat begeleiden, voorkom je een hoop ongelukken. En dan kan er alsnog een ongeluk plaats vinden.

Een hond die doelbewust kinderen wil opzoeken om ze aan te vallen, dat is iets heel anders, en als je een hond hebt met gerichte agressie naar kinderen, dan kom je uiteraard nooit met de hond in de buurt van kinderen en laat je nooit je hond loslopen.

hond bijt andere hond


Vechthonden bijten sheepdog Denzo dood, baasje en zijn zoontje (2) komen met de schrik vrij

Dat een hond een andere hond dood bijt, is een vreselijke, traumatische ervaring voor de betrokkenen. Sowieso voor de eigenaren van de doodgebeten hond, maar soms ook voor de eigenaar van de bijter. 

Bij dit soort krantenkoppen begint het vaak met 'weer de power-rassen in een slecht daglicht zetten', dan volgen er tientallen reacties als 'het is maar net hoe je ze opvoedt' en dan beginnen de beschuldigingen: 'zal de andere hond wel hebben geblaft, die keffers ook altijd'. Dit vind ik schandalig.

Jij, als eigenaar van een 'vechthond'. of een herder of een rottweiler, of een andere grote, sterke hond die niet altijd zo lief en aardig is naar andere honden, hebt iets wat verantwoordelijkheid heet.

In de situatie zoals in deze krantenkop, liet de eigenaar de twee honden loslopen (ook nog eens op straat waar het gewoon sowieso niet mag!) en naar Denzo toe gaan. Dat had dus nooit mogen gebeuren.

In dit geval viel een van de honden Denzo aan, en de andere hond benaderde de eigenaar en zijn zoontje. In heel veel nieuwsberichten waarbij een hond een andere hond aanvalt, lezen we 'en straks is het je kind...'. Dat slaat dus eigenlijk nergens op. 

Een hond die last heeft van hond-hond agressie, hoeft helemaal geen agressie te hebben naar kinderen. Agressie naar honden, agressie naar volwassenen en agressie naar kinderen, dat zijn echt drie helemaal aparte problemen. Ja, natuurlijk kan een hond alle drie hebben, maar de ene vorm wel en andere niet, is iets dat vaker voorkomt.

Dat in gevallen van hond-hond agressie ook vaak een mens wordt gebeten, gebeurt omdat de mensen met hun handen of voeten tussen de vechtende honden komen. Natuurlijk moet je er alles aan doen om een hondengevecht te stoppen, maar schoppen, schreeuwen en slaan is vaak olie op het vuur gooien. 

houdverbod honden


Baasje van hond die Julia in gezicht beet krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Soms heb je situaties waar geen enkel excuus te bedenken is voor het gedrag van de eigenaar. Bij deze krantenkop hoort een verhaal van een eigenaar met twee honden die al dusdanige bijtincidenten hadden veroorzaakt dat ze een muilkorf moesten dragen en kort aangelijnd moesten zijn.

Toch liep deze eigenaar buiten zonder dat de honden een muilkorf droegen. De hond grijpt een andere hond, een voorbijganger schiet te hulp en wordt in haar gezicht gebeten waardoor haar hele wang los ligt. Deze eigenaar nam de benen, echt het ergste dat je kunt doen.

Haar excuus bij politie was dat haar hond de muilkorf kapot had gebeten en ze had geen geld voor een nieuwe. Haar hond blijft dusdanig agressief dat inbeslagname zelfs niet lukt, en deze hond wordt ter plekke gedood.

De eigenaar krijgt dus een taakstraf, een voorwaardelijke celstraf en een houdverbod voor dieren. Julia krijgt dus een 20 cm lang litteken in haar gezicht, de gebeten hond krijgt een vet trauma, de eigenaar van de gebeten hond maakt het allemaal mee, de hond zelf krijgt een doodvonnis.

Dit heeft dus niets te maken met onnozel zijn, of een ongelukje. Dit is grove nalatigheid. Je weet dat je hond bijt. Je weet dat hij een korf om moet buiten. Als je hond dan zijn muilkorf kapot maakt, dan zorg je dat je een nieuwe krijgt. Je leent een tientje en haalt een tweedehandsje, of je plaatst een oproep op social media en je leent een korf.

Als je er net voordat je naar buiten gaat met je hond achter komt dat hij zijn korf heeft gesloopt, dan fabriceer je zelf iets, al is het maar een drinkbeker met gaten en een touwtje om zijn kop.

Uiteraard zijn de reacties hier ook heel afwisselend, van 'deze hond heeft alleen liefde nodig' tot 'hij moet gerehabiliteerd worden bij een roedelopname' tot 'alle honden moeten afgemaakt worden'.

Nee, niet elke hond is te redden met veel liefde. Was het maar zo. Het gedrag onderdrukken door flinke straffen, is ook geen goede oplossing. Is het beter om ingeslapen te zijn, of mishandeld en onderdrukt te worden? Dat is een vraag waar mensen ook stil bij zouden moeten staan. 

Soms is laten gaan echt wel een betere optie. En alle honden afmaken, tja, dat zijn uiteraard de mensen die elk incident met een hond aangrijpen om honden uit de maatschappij te weren. 

verbieden broodfok


Waarom deze blog?

Vooral om ongelukken te voorkomen. Om iedereen wakker te schudden met betrekking tot de risico's die het hebben van honden met zich mee brengen. Als wij als hondenbaasjes onze verantwoordelijkheid nemen en de juiste informatie verspreiden, kunnen we misschien in de toekomst steeds minder van dit soort nieuwsberichten lezen.

Meer kennis over honden, verantwoordelijke baasjes die management en training toepassen en een stop op de broodfok en gelegenheidsfok... dat zou een goede start zijn voor een veiligere maatschappij! Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen