Mijn hond valt uit, (over)leven met reactief gedrag
28 mei 2021 
10 min. leestijd

Mijn hond valt uit, (over)leven met reactief gedrag

Mijn hond valt uit. De deur uit gaan, pffff… dat is al een hele opgave. Maar mijn hond moet uit. Eigenlijk heeft hij gisteren ook wat te weinig gelopen. En de dag daarvoor ook. De dag daarvoor wel wat meer, want toen was het slecht weer, dus dan weet ik dat er minder mensen lopen met hun honden. Het is best ingewikkeld, want mijn hond valt uit.

Mijn hond valt uit naar andere honden, maar ook wel naar mensen. Vooral fietsers. Brommers zijn ook een probleem. En skateboarders.
En het is nu mooi weer…, dus ik weet al dat het geen ontspannen, leuke wandeling gaat worden.

En ik zie er elke keer weer tegenop om met mijn hond de deur uit te gaan. Het is dat het moet. Want we hebben geen tuin of erf.

Met een zwaar hoofd haal ik zijn riem en halsband van de kapstok. Mijn hond moet een ketting om want anders kan ik hem echt niet houden. Iemand adviseerde een tuig, maar jeetje, daarmee zou hij mij vast wel de straat over trekken. De gedachte alleen al…, helemaal geen controle hebben!

Mijn hond valt uit naar andere honden

Zo, we staan buiten. Ik kijk naar links en naar rechts, ik luister, ik probeer te kijken welke kant op veiliger is. Mijn hond trekt van links naar rechts, al een beetje druk en nerveus. Ik word al een beetje geïrriteerd. Ik ga voor hem uit. Kan hij dan niet even rustig doen…?

Goed, we gaan naar links. Rechts ligt trouwens ook een huis waar een hond vaak achter het hek zit, al blaffend, en die van mij wil dan het liefst dwars door het hek. Ik ben zo bang dat het hondje ooit los komt en naar mijn hond rent. Wat als mijn hond hem dan te pakken krijgt? Hij is 10 keer zo groot als het hondje achter het hek. Zou toch zo zielig zijn voor die hond!

Zo, de eerste 100 meter zitten er op. Ik scan de omgeving van links naar rechts, voor en achter, mijn hond doet hetzelfde, achter en voor, rechts en links.

uitvallen-aan-de-lijn

Mijn hond valt uit naar fietsers

Daar is dan het eerste probleem. Een fietser komt ons tegemoet. En daarachter nog eentje. Ik pak de lijn wat strakker vast, ik dwing mijn hond om te zitten. Hij kijkt naar de fietsers, ik voel dat hij zijn spieren aanspant om erheen te gaan. Dit is niet goed…

‘Nee, af’ zeg ik zo streng mogelijk. Hij begint te blaffen. Ik geef een rukje aan de lijn met de herhaling van ‘Nee!!’, nu iets harder. De eerste fietser is voorbij en mijn hond richt zich op fietser nummer twee. De zit is al verleden tijd, nu blaft hij al staande, de fietser noemt hem een klotebeest en ik krijg een niet al te vriendelijke blik.

Nou, gaat lekker zo. Mijn hond kalmeert wat als fietser nummer twee 50 meter verderop is.

Mijn hond valt uit en ik snap niet waarom

De volgende 100 meter gaan weer redelijk goed, allebei druk bezig om de omgeving in de gaten te houden. Ik hoor een deur. Waar? Waar? Het geluid van de deur wordt gevolgd door enthousiast geblaf. Een eind verderop draait een hond met zijn baas de stoep op. Ja, dat heeft mijn hond al lang gezien…

Grommend en trekkend wil hij naar voren. De eigenaar van de andere hond ziet dat, kijkt wat verschrikt en loopt de andere kant op. Mijn hond wil er achteraan. Hij trekt en is alleen maar gefocusd op die andere hond.

De andere hond loopt vrolijk met zijn baasje mee. Hij kwispelt en is vrolijk. Hij kijkt constant naar zijn baasje, alsof hij zegt ‘leuk hè, wat gaan we doen?’.

Ik snap niet waarom mijn hond uitvalt en de andere honden in de straat niet. Wat heb ik verkeerd gedaan? Of is mijn hond op de een of andere manier gestoord?

hond-valt-uit-ondanks-corrigeren

Dat mijn hond uitvalt, beperkt ons leven

Ik ben jaloers…, dat had ik ook gewild. Die connectie, dat plezier, ontspanning, gewoon blij zijn en samen leuke dingen doen.

Hoe vaak roepen voorbijgangers ‘ga toch op cursus met die hond’. Ja daaag, hij tussen 10 andere honden? Een uur lang uitvallen? Wat een plezier.

Nee, dat lijkt me geen goed idee. Maar dit is ook niet leuk. Hij is pas twee jaar oud. Moet ik dit nog 10 jaar lang doen? De gedachte alleen al…

Dat mijn hond uitvalt, beperkt ons leven.

Ik zou het zo graag anders willen. Maar ik weet niet wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat mijn hond niet meer uitvalt.

Een en al zorgen

Omdat mijn hond uitvalt heb ik enorm veel zorgen. Na hond nummer twee en fietser nummer drie zijn we maar terug gegaan. Het was maar 20 minuten, maar ik ben kapot. Ja, ik weet dat het niet genoeg is voor hem.

Ik haal de riem eraf, mijn hond gaat rondrennen, hij is natuurlijk niet moe. Hij zal de rest van de dag wel druk blijven, blaffen naar alle geluiden buiten.

Ik moet ook nog even boodschappen doen. Zouden de buren thuis zijn? Ik vind het ook zo erg voor de buren als mijn hond de hele tijd gaat blaffen. En als ik weg ben, kan ik hem niet corrigeren.

Ik had niet gedacht dat een hond hebben zoveel zorgen met zich mee zou brengen…, de gedachte om hem weg te doen, speelt regelmatig door mijn hoofd.

uitvallen-schuld-van-baas

Herkenbaar?

Heb jij ook een uitvallende hond? Zijn stukken uit deze blog herkenbaar? En wil jij het ook anders doen? Maar…, je weet niet hoe?


Je hebt misschien voor je gevoel alles al geprobeerd. Verschillende riemen en halsbanden, een harde stem, niks zeggen, stoppen en laten zitten, of juist gewoon doorlopen.

Maar het wordt niet beter. Je hebt eerder nog het idee dat je hond steeds meer en heftiger gaat uitvallen. De kans is groot dat dat inderdaad gebeurt. Maar waarom is dat zo?

Mijn hond valt uit en het wordt steeds erger

Elke keer dat je hond uitvalt, wordt hij daar ‘beter’ in. Dat wil zeggen dat hij steeds sneller bij het zien van een prikkel, in het uitvalgedrag vervalt. Het wordt deels een gewoonte. Daarbij wordt een hond meestal beloond voor het uitvallen.

Wat? Hoe dan?

Stel, je hond valt uit naar andere honden tijdens het wandelen. Zijn doel daarbij is om de andere hond weg te jagen oftewel op afstand te houden. De andere hond loopt ook meestal weg. Omdat hij gewoon met zijn baas aan het wandelen is.

Maar, voor jouw hond lijkt het dus alsof hij door het uitvallen ervoor zorgt dat de andere honden weggaan. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor voetgangers, auto’s en fietsers.

hond-valt-steeds-meer-uit

Is het mijn schuld dat mijn hond uitvalt?

Dit is iets wat baasjes zich heel vaak afvragen en zeggen. ‘Ik weet dat het aan mij ligt’, ‘ik weet dat ik strenger moet zijn’, ‘ik kan hem niet de baas’.

Nou…, meestal ben je er als baas niet de oorzaak van waarom je hond uitvalt. Het kan wel zo zijn dat je het uitvalgedrag onbewust sterker maakt. En nee, niet door te lief te zijn. Eerder door geen rekening te houden met de afstand en door je hond geen steun te geven. Of door de rukjes aan de lijn, of door je hond te dwingen om te zitten.

Het volgen van de (vast wel goedbedoelde) adviezen van de riem kort pakken en doorlopen en heel streng klinken, kan de situatie juist erger maken. Vooral op de lange termijn merk je dat je hond steeds heftiger gaat blaffen en trekken.

Wat moet ik dan wel doen als mijn hond uitvalt?

Reactief gedrag verbeteren is sterk maatwerk. Er is geen ‘toverformule’ waardoor je hond morgen zo mak als een lammetje vrolijk met je meeloopt langs alle andere honden en mensen.

Maar, elk gedrag is te veranderen. Dus ook het uitvallen.

Dat doe je het liefst door te werken aan de emotie en motivatie van je hond. Hoe voelt hij zich als hij een andere hond ziet? Waarom valt hij dan uit? Als je zijn gevoel kunt veranderen, heb je al een hoop gewonnen!

En je kunt werken aan het aanleren van ander gedrag. Als er iets anders is dat je hond meer oplevert dan het uitvallen, zal het uitvallen wegblijven.

wat-moet-ik-doen-met-uitvallende-hond

Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond, je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser? Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen, en een mega gezellige community met veel leerzame video’s, artikelen en de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!

Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van hondenwelzijn door het delen van kennis en hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons. Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
ellis bakker
Door

ellis bakker

op 29 May 2021

mason mijn jongste hond van 4 wil wel eens blaffen naar andere honden ,of mensen maar niet altijd ik moet zeggen dat het de laatste dagen juist beter gaat . ik heb ook altijd wat lekkers bij me . hij is wel erg bezig met zijn omgeving te observeren ,ik hou het ook wel in de gaten als ik iemand tegenkom met honden of zonder dan ga ik vaak proberen om ruimte te creeren dat werkt wel goed maar niet altijd . bij ons tegenover woont een hond waar mason echt door het lint gaat ,dan hou ik hem ook bijna niet . ik heb ook best wel dagen dat ik het niet ziet zitten en wanhopig ben ,maar de laatste dagen ging het wel weer lekker . het is zo wisselend hij is ook wel erg gevoelig voor prikkels ,dat klopt ,ik probeer toch wel echt drukte te vermijden . aanhangwagens en knetterende brommer of rennende kinderen wil hij inderdaad blaffend achteraan . maar niet aggressief hij valt ze niet aan maar meer weg jagen wat doe jij hier de kinderen misschien bij elkaar drijven . ik heb het filmpje bekeken van het van jullie over reactieve gedrag ,en haalde daar best wel tips uit en ook dat je er niet alleen voor staat ,want je begint erg aan jezelf te twijfelen doe ik het goed je word er onzeker van . zal die cursus wat voor mij zijn ? toen wij vorig bij van maanen op vakantie waren en er liepen mensen langs het hek of honden .rende mason heel vaak blaffend er naar toe ,met het gevolg dat onze oudste hond gezellig mee. deed..dat vond ik best wel vervelend ,en daar zou ik graag aan willen werken . dit jaar gaan we naar de zwaan die is dan helemaal dicht . maar volgend jaar willen we naar een huisje aan het strandje maar dat is dan weer open ,maar een prachtig uitzicht . maar verder is het een schat van een hond heel knuffelig en lief lieve groetjes ellis

Minna
Door

Minna

op 30 May 2021

Het is geen toeval dat honden vaak een hekel hebben aan een hond die vlakbij woont. Want daar moet je je territorium mee delen...en meeste honden houden niet zo van delen. Meestal is die hond van hetzelfde geslacht als jou hond, en een type hond die sowieso niet heel sympathiek overkomt op jou hond. Het reactieve gedrag aan de hek/omheining wordt elke keer weer beloond door de voorbijgangers (reageren, doorlopen), maar goed nieuws is dat je dat toch wel kan trainen. Dus ja, ik zou JA zeggen voor het cursus reactief gedrag. Bij Reactief hoort dus een heleboel meer dan "mijn hond is agressief".

Reactie plaatsen