Je hond corrigeren
15 november 2023 
13 min. leestijd

Je hond corrigeren

Je hond corrigeren, hoe doe je dat en wat is nou de beste manier om het te doen? Wanneer moet je nou eigenlijk je hond corrigeren?

Mensen zijn erg creatief als het aankomt op het corrigeren van honden. Er zijn talloze 'hulpmiddelen' op de markt waarmee je je hond kunt corrigeren. Er wordt zelfs gecorrigeerd door het toedienen van pijn, onprettige geluiden, vieze geurtjes en ja, helaas ook wurgen.

Toen ik op Google 'hond corrigeren' typte, waren heel veel verschillende stroombanden het eerste dat ik te zien kreeg. Hoe komt het toch dat mensen er op gericht zijn om hun hond zo te bestraffen?

In deze blog gaan we kijken naar het nut van correcties, verschillende manieren van corrigeren en de gevaren van correcties.


Wat is corrigeren?

Met je hond corrigeren bedoelen we een handeling, die bedoeld is om het gedrag te stoppen, te verminderen of te onderbreken.

We kunnen vormen van corrigeren onderverdelen in: iets onprettigs of het wegnemen van iets prettigs.

Voorbeelden van iets onprettigs zijn een ruk aan de lijn, slaan, mopperen, vasthouden, schoppen of op je hond inlopen.
Voorbeelden van het wegnemen van iets prettigs zijn iets lekkers weghalen, een speeltje wegnemen, zelf weglopen of je hond vast maken.

Een belangrijk punt is dat je allereerst moet kunnen bedenken wat je hond op dat moment prettig of onprettig vindt. Als je hond jou als een bedreiging ziet, dan is weglopen dus geen correctie maar een beloning. Op je hond inlopen wanneer je hond dit niet ziet als intimiderend, is dan dus geen correctie.


Veel voorkomende correcties

Een tijdje geleden had ik de hond van mijn vriendin aan de lijn tijdens een hondenshow in Groningen. De hond van mijn vriendin blafte tegen twee jonge honden die met elkaar speelden. Op dat moment begon een omstander met zijn vingers te porren en te 'TSSST'-en (een handeling van een bekend tv-programma) naar de hond van mijn vriendin.

Ik nam al afstand van hem en was in de tussentijd de hond aan het afleiden. Volgens deze meneer moest ik dit niet doen want daar leerde de hond niks van. Er waren twee dingen die mij weer eens aan het denken zetten.

Wat als hij naar aanleiding van het gepor in zijn vinger was gehapt? De hond van mijn vriendin weegt 3 kilo. Wat zou er zijn gebeurd als hij mijn eigen hond van 30 kilo had gepord?

Wat geeft iemand het recht om ongevraagd een vreemde hond te porren? Omdat er een gevaar is? Alle honden waren gewoon aangelijnd!

Helaas zie ik dit gedrag steeds vaker bij mensen, ze doen het namelijk ook bij hun eigen honden. Even een schopje tegen de buik, met een sliplijn corrigeren tot hoog achter de oren, knijpen of porren. Een hond corrigeren gebeurt te pas en te onpas, vaak onnodig en niet altijd op een goede manier.

angst-door-correcties


Mag je een hond dan wel corrigeren?

Dat wordt mij tegenwoordig vaak gevraagd als ik mensen help die problemen hebben met hun hond. Meestal is mijn antwoord, doe het zo min mogelijk en alleen als je het doet onder bepaalde voorwaarden.

De volgende vraag is dan ook altijd of ik compleet tegen correcties ben. Nee, dat ben ik ook niet. De eigenaar of de trainer moet er eerst wel moeite voor doen om het gewenste gedrag aan te leren. Als je hond op dat moment het gewenste gedrag of het aangeleerde 'nee'/'fout' signaal niet uitvoert of negeert, dan ga je over tot een correctie.

Mijn voorwaarden voor corrigeren zijn dus:

 • Begrijpt je hond wat hij WEL moet doen?
 • Is een 'nee'/'fout' signaal goed aangeleerd zodat je hond het echt begrijpt?
 • Datgene wat je wilt gebruiken als correctie moet door je hond ook worden gezien als correctie
 • Je correctie mag geen pijn of angst veroorzaken bij je hond
 • De correctie is in verhouding tot het gedrag van je hond


Corrigeren aan de lijn

Laten we als voorbeeld eens kijken naar het gedrag 'wandelen zonder trekken'. Om dit te mogen corrigeren, moet je dus zeker weten dat je hond de volgende 2 dingen heeft geleerd:

1. Je hond heeft geleerd dat als hij met een slappe lijn loopt, je met hem door blijft wandelen. Plus dat hij hiervoor wordt beloond met iets lekkers, snuffelen of met een spelletje.

2. Je hond heeft 'nee'/'fout' aangeleerd door het wegnemen van zijn beloning en je hebt dit consequent toegepast. Je hond stopt met lopen wanneer de lijn strak staat na het geven van je 'nee'/'fout' signaal.


Hij weet dat dat niet mag

Laten we dus zeggen dat je hond het wandelen beheerst zonder te trekken, maar toch gaat hij op een bepaald moment als een dolle trekken. Dan mag je van mij gerust laten merken dat je 'not amused' bent.

Als je hond je stemcorrectie als onprettig ervaart, mag je dus je stem wat strenger laten klinken. Als je hond bij je stemverheffing zijn staart tussen zijn poten knelt en met zijn oren in de nek in een half kruiperige houding gaat lopen, is deze correctie veel te veel.

Een 'hulpmiddel' dat gebaseerd is op pijn (zoals een prikketting, een wurglijn of schopjes in de buik) daar heb ik een mening over en dat is dat dit soort middelen niet thuis horen in het omgaan met een dier.

Als laatste heb ik nog één punt. Dat je correctie in verhouding moet staan tot het gedrag van je hond. Stel, je hond gaat niet zitten wanneer je erom vraagt of je hond bijt een voorbijganger op straat. Dan is er toch een behoorlijk verschil tussen hoe serieus je deze 'misdrijven' neemt….

wat-is-corrigeren


Direct je hond corrigeren

Om gelijk je hond, die niet netjes aan de riem kan lopen, op te hangen aan een sliplijn of een prikketting, is niet mijn idee van aanleren. Deze methode zie je veelvuldig op tv en social media. Je hond leert binnen een paar minuten om niet meer te trekken aan de lijn.

Dit gaat vaak gepaard met een hele stroom van bewonderende reacties. Zoals, 'wat doet hij het goed hè', 'het is echt een wonder' of 'ik wou dat ik dat kon'.

Ook zijn er natuurlijk soms reacties van mensen die kritisch zijn over deze methode. Vaak kijken de betere trainers er niet naar vanwege het feit dat ze geen fan zijn van deze techniek. Deze reacties worden vaak weggehoond, want 'je ziet toch hoe goed het werkt'?

Elk mens die dat wil, kan een zogenaamde jachtlijn (een touw in een lus) hoog achter de oren van hun hond plaatsen (dit is de meest pijnlijke plek) en daar een scherpe ruk aan geven.

Of ik deze trainers ook zo goed vind? Mijn mening is: NEE! en die is gebaseerd op de door hun gebruikte technieken en oplossingen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar deze trainers en ik wandelen heel vaak op twee heel verschillende weggetjes.


Snel resultaat, fijn toch?

In de tv-programma’s wordt er meer gedaan aan de snelle symptoombehandeling dan dat de oorzaak wordt weggenomen.

Wat bedoel ik daarmee? Een hond die gromt bij een voerbak zegt als het ware 'ik vind het ontzettend onprettig als je mijn voerbak zou wegpakken'. Je kunt deze hond dus corrigeren waardoor hij niet meer gromt, maar hij vindt de bak wegpakken nog net zo onprettig.

Jammer, want werken aan de oorzaak duurt dan vaak wel veel langer, maar geeft ook wel een meer blijvend resultaat.

Wat mij dus ook tegenstaat, is dat alles snel, snel, snel, moet. Waarom worden er geen tv-programma’s gemaakt van goede gedragsbegeleiders tijdens hun werk? Omdat het er dan helemaal niet spectaculair uitziet. Je zou geen schopjes tegen de buik zien, geen prikbanden en geen 'alpharollen', kortom, het zou er veel 'saaier' uitzien.

anti-treklijn


Hoe straf je een hond?

Laten we eens kijken naar de veel gebruikte correcties, waarbij er iets onprettigs wordt toegevoegd.

Deze manieren van corrigeren komen het meeste voor:

 • Een tik (op de neus) geven
 • Je hond op de rug leggen
 • Een ruk aan de lijn geven (met een speciale lijn of halsband)
 • Bij het nekvel vastpakken (eventueel schudden)
 • Streng 'NEE' of 'FOEI' zeggen
 • Een stroomschok geven
 • Op je hond in lopen, een knie geven
 • Slaan of schoppen


Je hond corrigeren, wat is dan de beste methode?

Ik vind dat een correctie bij voorkeur gepaard moet gaan met een duidelijk signaal. Dus als je hond niet ophoudt met het 'foute' gedrag, dat er dan een correctie toegepast gaat worden. Je hond stopt dan bij het signaal en voorkomt dus de correctie.

Bijvoorbeeld, uit je ooghoek zie je dat je hond zijn neus heeft gericht op de lekkere steak op je aanrecht. Je roept 'nee', je hond trekt zich terug en loopt zonder steak naar zijn mand. Dan hoef je je hond dus niet verder te bestraffen.

Van de hele rij hierboven vind ik dus 'Nee' of 'Foei' de enige correctie die acceptabel is, mits het goed is aangeleerd.

tikje-op-de-neus


Risico’s van correcties?

Er wordt nog veelvuldig geadviseerd om je hond op de rug te gooien (de zogenaamde alpharol), een knie te geven, te slaan, te schoppen of een ruk aan de riem te geven. Wat is daar dan mis mee? Dan stopt je hond toch met het ongewenste gedrag?

Dat klopt. Wanneer trainers of baasjes roepen 'corrigeren moet niet, want het werkt niet', dan krijg ik een beetje de hik. Want het werkt vaak wel. Meestal is het zelfs heel effectief.

Weet je nog op tv, dat de honden stoppen met opspringen binnen een paar minuten, nadat ze een schop onder hun buik kregen, tegelijkertijd met een 'tssssst' die aan stroom gekoppeld was? Het werkte, het ongewenste gedrag stopte heel snel.

Je moet ook iets verder kijken. Welke emoties heb je daarmee naar boven gebracht? Angst? Spanning? Bij een heleboel honden is toenemende agressie een neveneffect van fysieke correcties.


Je hond corrigeren om de baas te zijn

Hoe zit het dan met de baas zijn over je hond? Je moet toch ook gewoon je grenzen aangeven? Dat klopt. En soms houdt dat in dat je een fysieke handeling moet toepassen.

Ik was een paar weken geleden bij een klant met een puberale herder, een jonge reu. Hij vond het een heel goed idee om keihard in mijn arm te bijten. Ik heb zijn halsband vastgepakt en hem boos toegesproken. En hem daarna op de gang gezet. En toen? Toen hebben we met de eigenaren (waarbij dit gedrag ook voorkwam) gesproken.

Hoe moet je een hond straffen?

Maak een goed plan. Je hond aanleren wat 'nee' betekent, daarbij vervangend gedrag (bijvoorbeeld een bijtrol in de bek laten pakken) aanleren en de situatie voor zijn wanneer hij wil bijten. Twee weken later was het ongewenste gedrag met 80% afgenomen.

Een hond even vastpakken als het niet anders kan, is dus geen doodzonde. Maar, wel daarna goed nadenken over hoe je het kunt voorkomen.

ongewenste-gedrag-stoppen


Waarom moet je corrigeren voorkomen?

Ik heb dat al een klein beetje verklapt, maar fysieke correcties zoals schoppen, op de rug leggen en bij het nekvel pakken, dat zijn triggers die erg vaak vooraf gaan aan serieuze bijtincidenten. Zelfverdediging is namelijk een sterk instinct bij alle dieren.

Vooral corrigeren om agressie (zoals grommen of happen) te onderdrukken, werkt vaak averechts. Bijvoorbeeld..

Wat kan er gebeuren als je jouw hond een tik op zijn neus geeft?

Het kan gebeuren dat wanneer jij je hond een tik op zijn neus geeft als hij gromt, dat jij als baasje eindigt op een EHBO post.

Het kan ook gebeuren dat je er wel 20 keer mee wegkomt en de 21e keer je hond ontploft in zo’n uitbarsting van agressie dat je serieus gewond raakt.

Hetzelfde mechanisme zie je ook soms bij mensen. Een man die elke dag zijn vrouw slaat, totdat ze op een dag in opstand komt en haar man trakteert op 50 messteken. De onderdrukte agressie komt er dan in een keer uit.


Wat heeft je hond geleerd?

Van correcties leert je hond niet altijd het gewenste gedrag. Hij leert wel ongewenst gedrag te vermijden, maar weet niet wat dan wel de bedoeling is. Wat hij wel leert, is dat de baas (of de trainer, of de buurman) die hem een trap geeft, onbetrouwbaar, onvoorspelbaar en niet te begrijpen is.


Hoe vaak heb ik wel niet gehoord dat mensen denken dat je hond op zijn rug gooien een natuurlijke manier van corrigeren is en echt geen kwaad kan. Of dat het prima is als correctie om je hond bij zijn nekvel te pakken, want een moederhond doet dat ook.

Verrassing, een moederhond pakt in het nest haar pups op bij hun nekvel, om ze te verplaatsen en niet als straf. Als een moederhond een pup wil corrigeren, geeft dat een hoop herrie als ze haar bek om de nek/kop van de pup heeft. Maar de moeder zal haar pup niet bestraffen voor het niet zitten, aan de lijn trekken, iets opeten of blaffen tegen een andere hond.

natuurlijk-corrigeren


Hoe stop je ongewenst gedrag?

Uiteraard, is het het allerbeste om je hond aan te leren wat WEL de bedoeling is, om hierdoor een correctie te voorkomen. Zoals je hond leren niet op te springen wanneer mensen binnen komen maar dat hij in zijn mand moet gaan liggen.

Dus denk erom, wat wil je dat je hond doet? Hoe kun je je hond leren om in zijn mand te blijven en dat belonen in plaats van je te focussen op 'hoe kan ik mijn hond corrigeren bij het opspringen?'.

Een hond opzettelijk de fout in laten gaan om hem te kunnen corrigeren, is meestal onnodig. En eigenlijk ben je dan al te laat.

Een goed voorbeeld hiervan is een hond die poep eet. Hij neemt een hapje en jij gaat hem corrigeren. Maar, hij heeft de buit al binnen. De kans is groot dat het poep eten niet vermindert, hooguit dat je hond na dat hapje poep wegrent.


Wanneer corrigeer je je hond?

Een ander belangrijk punt is de timing. Als je naar huis komt en je treft een geplunderde vuilnisbak en gesloopte kussens aan… dan ben je dus al te laat om je hond nog te mogen corrigeren.

De 'schuldige blik' die je hond laat zien omdat 'hij weet dat hij stout is geweest', is een reactie op de verandering van jouw gezichtsuitdrukking of houding. Of een reactie op eerdere ervaringen.

Overigens, NIET EEN HOND  laat bij de allereerste keer die 'schuldige blik' zien als ze iets hebben gesloopt, wanneer jij thuis komt en niet in de gaten hebt wat er aan de hand is.

op-tijd-corrigerenSoms moet je wel corrigeren

Een veel voorkomende smoes is, dat je je hond redt als je hem corrigeert wanneer hij het ongewenste gedrag niet meer durft te laten zien.

Je redt daadwerkelijk een hond van misschien wel een herplaatsing, of erger nog, je redt een hond die mensen anders misschien zouden willen laten inslapen. En dan wordt er nog gezegd 'ja, wat fijn, dat de hond dan tenminste niet herplaatst hoeft te worden'.

Denk er maar eens over na… Is het niet fijner voor een hond om te worden herplaatst vanuit een gezin dat hem niet kan bieden wat hij nodig heeft? Een voorbeeld dat ik van dichtbij heb gezien, is met Whiskey, een Mechelse herder (kruising). Hij is gefokt uit generaties van diensthonden. Met andere woorden, hij is gemaakt om te werken.

Een jong gezin, dat eigenlijk gewoon een leuke huishond zocht, was dus niet geschikt voor Whiskey, dit was geen goede match. Whiskey wilde werken, bijten, speuren en apporteren. Herplaatsen is veel beter in zo’n situatie, dan de hond 100 keer per dag te moeten corrigeren, zodat hij zich aanpast omdat de baas dat graag wil.Waarom corrigeren mensen zo graag?

Heel vaak vervallen mensen in het corrigeren van hun hond, omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. De meest publiekelijke informatiekanalen bieden allerlei correcties aan als oplossing. Zowel tv als social media laten correctiegerichte trainingen zien. Ook zijn hierover tal van boeken te koop.

Of misschien heb je zelfs al bij je buurman of een hondentrainer gevraagd om advies, die het beiden doodnormaal vonden om je hond op de rug te gooien of een slipketting te gebruiken.

Onwetendheid is dus iets waardoor je hond kan eindigen met een sliplijn, hoog opgetrokken achter zijn oren. Wat het corrigeren ook zo aantrekkelijk maakt, is het gemak ervan.

Een zogenaamde 'trainingsband' op het internet bestellen en bij je hond omdoen, die direct zorgt voor een zichtbare verandering. Voor een baas die de wanhoop nabij is, klinkt dit natuurlijk helemaal geweldig.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Keks
Door

Keks

op 10 Jul 2024

Ik heb een herplaatser die heel vervelend gedrag laat zien naar mensen die hij niet kent en die plotseling te dichtbij komen. Hij gaat heel hard blaffen en lijkt ook te durven bijten (vanuit angst). Wat is de beste manier om dit gedrag te corrigeren?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 11 Jul 2024

Wanneer je het uitvalgedrag gaat corrigeren wanneer mensen hem benaderen, corrigeer je eigenlijk de verkeerde partij. Jouw hond heeft waarschijnlijk al signalen laten zien waarmee hij vertelt dat hij graag afstand wil houden. Aan jou dus niet te corrigeren, maar andersom kijken naar de situatie. Hoe kan je je hond zich veiliger laten voelen, en hoe kan je je omgeving beter instrueren en hoe kan je beter management toepassen. En uiteindelijk hoe kan je je hond andere gedrag aanleren. Wanneer je advies op maat wilt om van het probleem af te komen, kan je ook een zoom-consult boeken bij ons, of misschien is het cursus Reactief Gedrag voor jullie de beste optie? Die kan je ook combineren met begeleiding! https://vanmaanenloca.nl/gedragstraining-honden/

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Jul 2022

Ik had een heel verhaal geplaatst met vraag en nu blijft het vasthangen en is het weg :-(

Josine
Door

Josine

op 13 Feb 2022

Onze 3 teckels blaffen als ze alleen zijn en vooral de middelste is TE enthousiast als we binnen komen of als er bezoek komt. We willen weer met ze oefenen op het alleen zijn en rustig beginnen...maar als ze dan blaffen, gewoon negeren? En als ze juist rustig blijven, belonen zodra we binnen komen ? Maar dan worden ze meteen ook weer TE enthousiast (springen, blaffen, janken).. Dus eigenlijk wanneer doe je, wat..

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Eerst even kijken hoe je de rust kan bewaren als je weggaat en terugkomt. Misschien is het een optie om ze even apart te zetten met bijvoorbeeld 3 rennetjes? Of starten met elke op hun eigen plekje met een kluifje? In principe ga je uiteraard niet de deur uit als ze blaffen wanneer ze alleen zijn, maar mocht het een keer gebeuren dan kan je even afleiden door bijvoorbeeld een geluidje te maken, dan naar binnen, en dan over op het rustroutine (dus de plaats-oefening, super belangrijk, daar komt dan wat lekkers in rust). Als de middelste de grootste herrieschopper is, dan zou je kunnen starten met de middelste mee nemen en de andere twee leren om alleen te zijn. Als dat vlekkeloos gaat, de middelste met een van de andere twee (liefst de rustigste), en pas als dat ook goed gaat, met zijn drie-en.

Miriam veneman
Door

Miriam veneman

op 12 Feb 2022

Ik heb een mechelse herder pup Yara van 9 maanden oud die ik wil trainen maar ook een van 8 1/2 jaar oud die haar corrigeert als ik zeg dat iets niet mag. Hierdoor wordt het moeilijk om de kleine apart te trainen. Wat wel echt nodig is om haar rustig te krijgen en meer zelfvertrouwen.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Ja dat met de baas mee corrigeren is heel normaal (maar niet altijd handig). Soms komt het omdat de oudere hond het iets verbieden associeert met iets onprettigs. Lastige is ook dat de momenten waarbij je iets moet verbieden gebeuren meestal onverwachts en niet tijdens een trainingsessie. Misschien een idee om voor de jonge hond een andere "nee" cue aan te leren? Als je dus nu "Nee" gebruikt en je oude hond reageert daar op, dan Yara een woord zoals "Stip" aanleren als haar "nee".

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Feb 2022

Mijn Inge is dus idd een hond die heel erg op mij gericht is en dus ondanks dat er mensen thuis zijn onrustig gedrag gertoont Naast haar is bloom een stabiele hond Mijn vraag is hoe moet je dit nu aanpakken als ze alleen zijn en Inge steeds blaft en ik niet thuis ben dus de honden alleen zijn Ze maakt niks stuk dat doet ze niet maar wel blaffen En als ik thuiskom dan giert ze erover zo blij is ze dan en omhoog springen dit kan ik haar wel met een stop signaal met m’n beide handen wel laten zien dat ze op moet houden maar ik snap niet hoe je je hond iets afleert als je niet thuis bent

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Allereerste regel is dus dat je hond nu niet alleen kan zijn. Stappenplan dus vanaf begin af aan volgen, zo dat Inge is rustig wanneer je naar de deur loopt, Inge is rustig als je de deurklink aanraakt, Inge is rustig als je een halve seconde uitstapt. Je gaat dus niets afleren (iets afleren is sowieso een denkfoutje van ons mensen, je leert andere gedrag aan, zoals in plaats van opspringen staan op 4 poten), maar je hond leren ontspannen ook als je er niet bent.

Joyce
Door

Joyce

op 11 Feb 2022

Hai minnaAls ik de deur van de slot doe, dan gaat spruit heel hoog blaffen en dan wacht ik dat de visite binnen is. Voor dat de visite binnen is zeg ik al tegen spruit ophouden en dan gaat hij nog 1x blaffen . Dan houd spruit op met blaffen.Moet ik dat neergeregeren of zeggen ophouden als spruit blaft Gr joyce

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 28 Feb 2022

Hoi Joyce, ik zou eerder het blaffen voorkomen. Dat zou je kunnen proberen door bijvoorbeeld voordat je de deur van slot doet een handjevol superlekkere voertjes op de grond strooien, en dan blijven strooien totdat het bezoek zit. Daarna ook uiteraard belonen voor goed gedrag!

Caro
Door

Caro

op 10 Feb 2022

Hoi Minna, ik heb een austrailian labradoodle van 13 maanden en een labradoodle van 13 weken. De oudste corrigeert de jongste niet in zijn bijtgedrag. Hierdoor heeft ze inmiddels allemaal bijtwondjes. Volgens de fokker moet ik zelf ingrijpen en 'de leider' zijn, corrigeren, ze uit elkaar halen. De oudste loopt ook wel weg, waarna de jongste blijft 'stalken'. Dan zet ik hem wel in de ren met bench. Beide honden beginnen jaloers te worden als de ander aandacht krijgt. Apart zetten verergert dit naar mijn idee. Ik moet dit negeren volgens de fokker. De jongste wordt hier naar mijn idee alleen maar soort agressief van. Ook tijdens het wandelen hebben ze strijd om elke tak die ze tegen komen. De jongste kan veel beter vasthouden en trekken dan de oudste en wint dus ook, wat een bloedend bekje oplevert bij de ander. Heb je tips voor mij?

Irenne
Door

Irenne

op 10 Feb 2022

Hallo Minna, wat ben ik blij met jullie cursus. Ik heb een 16 maanden oude herder reu en ik ben ontzettend voor positief trainen. Helaas heeft hij 3 langdurige blessures opgelopen in de eerste 12 maanden en moest daardoor aangelijnd uitgelaten worden. Hij wilde heel graag spelen met andere honden en raakte gefrustreerd waardoor hij uit begon te vallen aan de lijn. Los is er geen enkel probleem met honden. We zijn ook verhuisd en ik heb een burn-out en dat heeft niet erg mee geholpen aan de situatie. Hij is bijna 70 cm schofthoogte en behoorlijk sterk, en als het voorkom,t dat ik geen afstand kan houden, moet ik hem fixeren aan de lijn door hem vast te houden aan de halsband en voor hem te staan, anders hou ik hem niet als hij wil uitvallen. Ik weet dat dit hem alleen nog erger triggert en ik oefen al heel veel en het gaat wel beter maar op 3 meter afstand of dichterbij is het niet te doen. Wat kan ik hieraan doen?

Lilian Kamps
Door

Lilian Kamps

op 10 Feb 2022

Wij hebben 3 labradorteefjes. Een van hen reageert altijd heel extreem wanneer mijn man thuis komt. Zodra de auto voor de deur staat springt ze in de vensterbank, kwispelt maar begint ook heel hard te huilen. Is dit blijdschap of iets anders?

Claudine Dekeyzer
Door

Claudine Dekeyzer

op 28 Jan 2022

Hallo Minna, volledig met jouw eens. Toen ik begon, zo'n 30 jaar terug, waren de correcties IN. Daar voelde ik me nooit goed bij. Toen ik terecht kwam in de Marten Gaus school en de clicker ontdekte, ging een nieuwe wereld voor mij open. Het is een d wereld van verschil om, zonder correcties, te werken met een hond. Ik probeer dat ook , met voorbeelden, duidelijk te maken aan mijn puppykopers. Zeker het wegnemen van hun voederbak. Wij raden aan om wat voeding ERBIJ te doen, dat vindt de hond leuk. Ik immers ook op restaurant. Wat ik heel jammer vind in België, die staan nog ene stuk achter op dat vlak dan in Nederland. De "beloningdmethode "komt stilaan op gang, maar de correcties blijven nog, gelukkig al een stuk minder. Bedankt voor het mooie en duidelijke uitleg.Kan nu weer beter uitleg geven aan mijn puppykopers .

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 31 Jan 2022

Ja, tientallen jaren geleden wisten we niet zo veel als nu. En dat met Belgie is een bekend probleem helaas. Maar, door meer publiciteit te geven aan beloningsgerichte training, gaan dingen veranderen! Onze blogs mag je ook gewoon delen bijvoorbeeld in whatsapp groep voor je pupkopers, of op facebook, wij vinden dat alleen maar fijn!

marieke
Door

marieke

op 15 Jan 2022

Hoi, mijn hond ging gisteren hard grommen en happen (en later zelfs gillen) tijdens de controle bij de dierenarts na een sterilisatie. De dierenarts pakte haar uiteindelijk in het nekvel om de prik te zetten en de temperatuur op te meten. Toen ik vroeg wat ik eigenlijk moest doen als ze gromt zei hij: 'opvoeden'. Ik ben wel op cursus geweest en ze luistert normaal goed. Het lichamelijk straffen vind ik moeilijk, dat zit niet in me, maar weet nu nog steeds niet goed wat ik wél moet doen. Ze heeft nu een pakje aan zodat ze niet bij de wond kan, maar ze gromt en dreigt als ik die open en dicht doe. Ik zeg luid 'nee' als ze gromt, maar verder kom ik ook niet. Wat kan ik het beste doen?

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 16 Jan 2022

Tja, lekker makkelijk advies, "Opvoeden". Met opvoeden kan je natuurlijk niet je hond uitleggen dat het even nodig is om een wond te controleren of een pakje aan of uit te doen. Je hond gromt omdat hij de situatie niet vertrouwt! Je zou dus in plaats van corrigeren in kleine stapjes met belonen je hond kunnen gaan uitleggen dat meewerken met medische handelingen best wel leuk kan zijn. Grommen, happen en gillen zijn dus uitingen van onzekerheid, en angst voor dat situatie. Ik zou starten met muilkorftraining, trainen op aanraken en allerlei handelingen zoals temperaturen in mini-stapjes oefenen. Lees ook het blog "Fikki wil geen prikkie" en wil je stapsgewijs hulp bij de training, kom dan bij de LOCA club!

Leendert
Door

Leendert

op 19 Aug 2021

Hallo, Leuk artikel over problemen met honden er staat veel in mbt corrigeren maar ik kom geen oplossingen tegen, ja voorkomen maar een hond in zijn mand laten/blijven liggen als er bezoek is zal ook gepaard gaan met correcties als die niet in zijn mand blijft, wat zijn nu de oplossingen? Groeten, Leendert

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 19 Aug 2021

Hoi Leendert, in het voorbeeld die je aangeeft is het dus duidelijk dat de hond het oefening "blijven in de mand" nog niet beheerst met een afleiding. Oplossing zou dus zijn het "blijven in de mand" meer en vaker oefenen met betere beloning, en met minder heftige afleiding. Ik zou dan als er bezoek komt, de hond eventueel aanlijnen, bezoek naar binnen laten en je hond de cue "mand" geven. Dan bij de hond blijven, en regelmatig belonen voordat de hond op het idee komt om uit de mand te gaan. Als je zeker weet dat je hond een "blijf in mand" beheerst (ook met bezoek) en hij gaat er opeens uit, dan komt dus het woord "nee" direct gevolgd door de cue "mand". Blijft je hond dan weer goed, belonen. Echt corrigeren voor niet goed uitvoeren van "blijf" is dus eigenlijk niet echt nodig. Is dit een beetje wat je zocht qua oplossing? Naast voorkomen is management vaak een prima oplossing (zoals aanlijnen of achter traphekje om opspringen bij bezoek te beperken). Oplossingen kunnen ook sterk verschillend zijn per hond en situatie.

Reactie plaatsen