Teleurgesteld in mijn hond....
08 oktober 2021 
5 min. leestijd

Teleurgesteld in mijn hond....

Als ik had geweten dat.... als ik nou terug zou kunnen... het valt toch tegen... het is wel erg veel werk... ik mis de rust... ik had me niet gerealiseerd dat... ik wist niet dat... ik had er een heel ander beeld bij... het is toch echt een handvol... je zit er zo aan vast...

Een hele reeks uitspraken die ik regelmatig hoor bij mensen die een pup of jonge hond hebben. De verwachtingen liggen soms ver van de realiteit. Hoe kan dat? 


Verwachtingen

Net zoals het gaat met verwachtingen die we op onszelf projecteren (je figuur moet een maatje 38 zijn, je huid moet glad en vlekkeloos zijn, je huis moet in VT wonen kunnen), speelt de media natuurlijk ook een rol bij onze verwachtingen van honden. 

Honden zijn knuffelbaar, braaf, lief, gehoorzaam en vooral puppy's zijn gewoon zooooo schattig! Een hond in huis staat voor gezelligheid en heerlijke wandelingen in een zonovergoten park, waar je hond heerlijk speelt met soortgenoten. Om vervolgens thuis in zijn mand te slapen. 

plezier beleven aan een hond


De werkelijkheid

In reclames steelt een schattige puppy een rol wc papier. Nou ja, kan gebeuren. In de werkelijkheid heeft je pup geplast en gepoept, de rol wc papier er doorheen getrokken, vervolgens versnipperd en er je schoenen en kamerplanten mee gemixt. En je ziet het pas als je thuis komt en je verheugt op een kleine wandeling om daarna lekker op de bank te ploffen. 

En dan zit je dus een uur lang puppypoep en plas, gemixt met aarde en schoenen op te ruimen. Dat is niet leuk. Echt niet. 


Weet wat je in huis haalt

De ene hond is de andere niet! Als jij je verheugt op heerlijke wandelingen waarbij je hond lief speelt met andere honden, is de kans groter dat je verwachtingen werkelijkheid worden met een golden retriever puppy dan met een kruising herder. 

Nee, helaas, het is niet alleen 'hoe je ze opvoedt'. Er zijn ook genetische voorkeuren! Verwacht je een leuke speelkameraad voor je zoon van 12, samen voetballen, heerlijk ravotten... dan is een gemiddelde shih tzu geen best idee. 

welke ras past bij ons


En de opvoeding dan?

Zoals ik al zei, opvoeden is niet allesbepalend. Maar zonder opvoeding zijn alle honden gewoon niet zo leuk. En opvoeden is hard werken in het begin! Het begin is niet alleen de eerste 2 weken, en ook niet de eerste 2 maanden. 

De basisopvoeding duurt ongeveer de eerste 2 JAAR. Daarna kun je over naar een 'onderhoudsdosis' of met sommige rassen moet je over op sporten en werken met je hond. 


Het is zoveel werk

De verwachtingen van de fijne wandelingen, knuffelen en spelen, gaan meestal niet zo ver dat je alvast denkt aan de tijden dat je moet gaan wandelen als het echt vreselijk slecht weer is en je het eigenlijk te druk hebt om echt lang te lopen. Maar het moet. 

Honden houden vooral van knuffelen als ze net in een modderpoel hebben gerold. En die modder krijg je ook in je huis. Net zoals kots, plas en poep. Niet altijd, maar wel als je hond diarree heeft, of een blaasontsteking. Had je daar al over nagedacht? 

hond geeft veel werk


Impulsaankoop

Nu is het natuurlijk zo dat als jij vandaag beslist dat je eigenlijk wel een hond wilt hebben, en de hond is er binnen een week, je dan niet echt de tijd hebt gehad om er goed over na te denken. 

Dit plaatje hebben we helaas in de corona periode nog vaker gezien dan normaal gesproken. Ja, nu zijn we lekker veel thuis, laten we maar een hond nemen. In plaats van eerst goed na te denken over welke hond bij je past, kennis maken met verschillende rassen en fokkers, belandde menig pupkoper bij de broodfok. En die gaan je niet attenderen op de nadelen van een hond hebben!


Wat als het tegenvalt?

Dan kun je natuurlijk denken 'tja, niet slim geweest... maar we gaan er voor!' En dan ga je toch opvoeden, je best doen om je hond toch richting je verwachtingen te laten groeien. Soms lukt het, maar soms ook niet. 

Zo niet, dan ga je je hond misschien herplaatsen. Daar is op zich niks mis mee, herplaatsen is beter dan dat je hond in een gezin woont dat zich bijna alleen maar aan het hondje ergert. En het kan misschien ook zo zijn, dat juist deze hond niet in dit gezin past. 


hond weggeven


Weg met die hond!

Soms wordt een hond ook weggedaan zonder eerst te proberen er het beste van te maken. Omdat hij blaft, niet snel genoeg zindelijk wordt, niet luistert of op een andere manier niet voldoet aan de verwachtingen van een perfecte hond.

Vaak gaat dit dan via Marktplaats (soms zelfs gratis af te halen) of het hondje belandt in een asiel. Soms wordt een hond gedumpt, dit kan op allerlei manieren. Op straat zetten, vastbinden bij een asiel, of naar het asiel brengen als 'vondeling'. En soms komt een hond, die niet voldoet aan de verwachtingen, op een niet zo fijne manier aan zijn einde.


Hoe kon dit voorkomen worden?

Mocht je er nou over denken om een hond te nemen, denk dan na over de verwachtingen en de werkelijkheid. Praat met mensen die een jonge hond hebben. Bied jezelf aan als hondenoppas. Investeer tijd in het uitzoeken van welke hond het beste bij jullie past. Praat met verschillende eigenaren en fokkers van het type hond dat jullie aanspreekt. En als ze aangeven dat dat ras niet voor jullie geschikt is... luister er dan naar. 

Lees hier nog meer tips om een goede keuze te kunnen maken!

hond nemenSluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen