Mijn hond eet alles van de straat
29 oktober 2021 
7 min. leestijd

Mijn hond eet alles van de straat

Alles van de straat opvreten, zoals takjes, blaadjes, plastic, handschoenen, mondkapjes.... super vervelend, en niet altijd zonder gevaar. Adviezen om dit op te lossen variëren van het afpakken tot ruilen, tot een muilkorf om.

Waarom doen honden dit? En wat is nou de allerbeste tip om dit gedrag te voorkomen, of te stoppen?


Waarom eet je hond van de straat?

Je hond krijgt thuis gewoon te eten, lekker uit zijn bakje. Schoon, lekker en gezond. Waarom eet hij dan toch nog die smerige ganzenpoep, of snoept hij op een veldje zonder problemen 100 konijnenkeutels binnen in een minuut weg. Hij heeft toch geen honger? En dat kan toch niet echt lekker zijn...

... dat denken wij! Maar voor je hond is een konijnenkeutel of een stukje patat uit de berm een echte lekkernij. En dat wij daar aandacht aan geven... dat is een mooie toevoeging!

voedsel weigeren trainen


Een pup eet alles van de grond

Puppy's verkennen de wereld met hun bek. Alles wordt geproefd en je pup leert hoe dingen smaken. Maar je pup leert ook dat iets van de grond pakken hem iets oplevert... namelijk aandacht van de baas!

En als je die aandacht dan ook nog eens combineert met actief ruilen, kan een beetje slimme pup snel denken 'ah, als ik iets van de straat in mijn bek pak, wordt mijn baasje opeens heel erg geïnteresseerd in mij en tovert hij iets lekkers of leuks tevoorschijn!'.


Maar ik straf mijn hond

Ja, en toch blijft je hond dus van de straat eten. De straf is dus ook aandacht. En met sommige lekkere hapjes (zoals kattenpoep) nemen honden die straf voor lief, want de grote beloning (dat hapje) hebben ze toch al binnen.

Met het straffen nadat je hond iets heeft gepakt, loop je dus een beetje achter de feiten aan. Straffen werkt, mits je echt zo goed bent met je timing dat je hond het verboden dingetje net niet pakt. En mits je straf zo effectief is dat je deze maximaal 3 keer moet inzetten. Gelukkig kan het ook makkelijker!

hond eet vuilnis


Volwassen hond pakt alles van de grond

Bij volwassen honden is er meestal al sprake van gewoontes. En ja, gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te doorbreken. Zowel de gewoonte van je hond om stenen, zakdoekjes, pakjes, mondkapjes of etensrestjes op te peuzelen, als jouw gewoonte om daar op te reageren. Je zult dus moeten werken aan je hond én aan jezelf.

Een andere reden zou kunnen zijn dat de voeding van je hond niet optimaal past bij je hond. Dan zie je vaak dat honden aarde, zand, stenen en dergelijke materialen eten.


Tekort aan voedingsstoffen

Soms past het voer dat jij aan je hond geeft niet bij hem. Of zitten er sowieso niet alle voedingsstoffen in die je hond wel nodig heeft. Kijk eens of het gedrag afneemt wanneer je mineralen/vitaminen supplementen aan je hond geeft, of als je verandert van voeding.

Verandert het gedrag niet, laat dan een bloedonderzoek en mest/urine onderzoek doen. Aarde eten kan namelijk ook een symptoom zijn van bepaalde ziektes. En het kan ook zijn dat je hond het gewoon lekker vindt, maar je wilt het natuurlijk wel graag weten als er iets niet in orde is bij je beste maatje!

voedingsprobleem hond


PICA

Pica is de naam van een vervelende afwijking waarbij je hond allerlei niet-eetbare zaken wel op eet. En soms met dramatische gevolgen. Het verschil zit 'm in het woord niet-eetbaar. Dat een hond een halve weggegooide hamburger op eet, of een hapje paardendrol op eet... dat is vervelend, maar volkomen normaal. Honden zijn opportunistische eters, dus als ze iets eetbaars voor hun neus krijgen, zegt hun DNA 'eet, eet, eet!'.

Bij honden met pica gaan ook sokken, spijkers, papier, stof, verpakkingen en alles wat door hun strot past, naar de maag en darmen.


Stress

PICA ontstaat vaak door stress. Om dus even terug te komen op het straffen: dat gaat bij Pica niet helpen. In tegendeel, door het gestraf ervaart je hond meer stress en wordt het probleem erger.

Soms stopt je hond dan wel met dingen van de grond te eten, maar gaat hij in plaats daarvan zichzelf aanvreten. Of ontwikkelt je hond ander probleemgedrag als gevolg van stress, zoals onzindelijkheid of slopen. Om PICA te behandelen, is dus vaak gedragstherapie noodzakelijk.

pica hond


Voorkomen

Alles begint met het voorkomen van het ongewenste gedrag. Ongeacht waarom je hond alles op wil pakken (verveling, aandacht, spijsverteringsproblemen, pica), moet je dus management toepassen zodat je hond niet vanalles van de grond KAN eten.

Dit betekent dus dat hij een tijdje aangelijnd mag wandelen (nee, dit is niet zielig, want jij bent dan juist vaak meer met je hond bezig dan wanneer hij los loopt) en misschien tijdelijk een muilkorf om moet. Dus een goede muilkorf, geen snuitbandje. Met een goede muilkorf kan je hond hijgen, blaffen, drinken en eten... alleen moet jij nu het stukje 'eten' juist onmogelijk maken!


Muilkorf

Natuurlijk moet je je hond eerst ervan overtuigen dat een muilkorf dragen super leuk is! Dit doe je door in en om het huis te oefenen. Je leert je hond eerst de basisoefening 'Struisvogel' (zijn kop overal insteken), en vanaf daar ga je hem leren zijn snuit in bekertjes en dergelijke te stoppen.

Als dat allemaal super gaat, ook in de muilkorf. En in deze fase is het dus belangrijk dat je wel je hond kunt belonen met de muilkorf om! Als je hond helemaal gewend is (dat duurt soms wel een week), dan ga je tijdens het wandelen het 'eetgedeelte' dichtstoppen. Sommige korfjes hebben een soort tussenschot daarvoor. En soms is het zelf even knutselen!

van grond eten afleren


Trainen


Een ander onderdeel van het niet van de grond eten, is training. Je gaat de cue 'Nee' of 'Laat dat' (of wat je dan ook wilt zeggen, vies, bah, leave it...) aanleren.

De oefening begin je met een niet-zo-super-lekker voertje op je hand. Je hond wil dit gaan pakken, je zegt rustig maar zakelijk 'Nee' en je maakt van je hand een dichte vuist. Je hond gaat staren naar je vuist, er aan likken, krabben... de vuist beweegt niet. Uiteindelijk denkt je hond 'laat maar' en kijkt hij weg van de vuist. Op dat moment beloon je je hond. Het liefst met iets dat stukken beter is dan wat je in je vuist houdt.


Opbouw van voedsel weigeren

Stapsgewijs ga je de oefening moeilijker maken, door het voertje steeds lager bij de grond te leggen en door op het moment dat je hond wegkijkt, langer te wachten met belonen en door oefeningen er tussen te plakken.

Bijvoorbeeld, er ligt een koekje op de grond, je hond neemt een stapje richting het koekje. Jij zegt 'Nee', je hond stopt en draait weg van het koekje. Je vraagt je hond om naast je te komen en langs het koekje te lopen met jou. Dat beloon je.

muilkorf aanleren


Zoeken en apporteren

Een andere goede trainingstip om je hond te leren niet alles van de grond te pakken, is hem te leren dat hij bepaalde spullen moet zoeken en apporteren. Voor honden is hun bek wat voor ons onze handen zijn. Als die niet genoeg te doen hebben, dan verzinnen ze zelf iets.

Als je hond bijvoorbeeld leert om plastic petflessen op te sporen en te dragen, laat hij andere rommel liggen. En, heb jij paar centjes extra statiegeld. Plus je draagt bij aan een schoner milieu. Win-win-win situatie dus!

Hulp nodig bij het aanleren van 'Nee' of welke andere oefening dan ook? Kijk bij onze cursussen!



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen