Waarom draagt je hond een muilkorf?
07 juni 2022 
9 min. leestijd

Waarom draagt je hond een muilkorf?

Een hond die een muilkorf draagt, zorgt vaak voor nogal wisselende reacties in zijn omgeving. Van 'oh wat zielig, dat doe je je hond toch niet aan!' tot 'weg hier met die valse hond'.

Waarom zou je hond een muilkorf moeten dragen? En is dat niet zielig voor je hond? Zo kan hij zichzelf natuurlijk niet verdedigen...


Wat is een muilkorf?

Een muilkorf is een 'bakje' van kunststof, leer of metaal dat om de snuit van je hond geplaatst wordt. Dit ziet er voor sommige mensen heel heftig uit, maar voor de hond zelf is dit (mits goed aangeleerd) niet vervelend.

Je hond kan met een goede muilkorf drinken en hijgen en hij heeft er geen last van. Met een goede muilkorf kun je je hond en zijn omgeving extra veiligheid geven. Je hond kan niet bijten of gevaarlijke dingen eten.

goede muilkorf

Een Baskerville-Muilkorf waarmee je ook je hond kunt belonen tijdens het trainen


Wat is een snuitje?

Een snuitje ziet er leuker uit, maar een snuitje is juist onprettig en zelfs gevaarlijk. Een snuitje is een stoffen bandje dat de bek als het ware dicht houdt. Met de bek dicht kun je niet bijten, maar ook niet hijgen of drinken.

Honden raken dus snel oververhit met een snuitje en kunnen stikken. Vooral als ze moeten overgeven (wat bij oververhit raken vaak gebeurt). Een vreselijk einde voor je hond dus. Een snuitje is een noodoplossing die je hooguit een paar minuten en onder toezicht aan kunt laten bij je hond!

snuitje gevaarlijk

Een snuitje mag maar eventjes om omdat je hond niet kan hijgen en drinken! 


Waarom een muilkorf?

De meest voor de hand liggende reden om een muilkorf te gebruiken, is natuurlijk om bijtincidenten te voorkomen. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom een hond een muilkorf om kan hebben.

Ik ben van mening dat elke hond, groot en klein, de muilkorf eigenlijk aan zou moeten leren. Als je hond een ongeluk krijgt waarbij hij zijn poot breekt, kun je door hem te muilkorven sneller helpen met tillen, dragen, en hem bij de dierenarts laten helpen.

Bij honden die gevaarlijke dingen (zoals poep in gebieden van drugsgebruikers) willen eten, kan een muilkorf hun leven redden. In sommige vakantie-landen is een muilkorf verplicht in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.


Welke muilkorf?

Een muilkorf moet dus genoeg ruimte bieden om te kunnen hijgen. Je hond moet dus binnen de muilkorf zijn bek open kunnen doen. De reden voor een korf bepaalt ook welke je het beste kiest.

Gaat het om gevaarlijke dingen eten, dan kies je een korf waar je een 'stool guard' op kunt zetten, dit is een extra beschermplaat. Ook met een lederen korf met gaatjes is vuil eten minder makkelijk... maar elke keer poep van het leer afwassen is niet praktisch.

muilkorf tegen blaffen


Een diervriendelijke muilkorf

Als je hierop zoekt, biedt Google je als eerste een... snuitje. Helemaal niet diervriendelijk dus! Zelfs geen muilkorf, maar een snuitje (ook wel eens muilband of snuitband genoemd)!

Als je op zoek gaat naar goede, diervriendelijke muilkorf, dan kun je beter zoeken op een van de volgende merken: Gappay, Baskerville, Bumas, Leerburg, DT Freedom of Trust Your Dog.


Hoe laat ik mijn hond wennen aan de muilkorf?

Laat je hond de korf zien, en beloon hem. De eerste stap is dat de aanwezigheid van de korf 'iets lekkers!' betekent.

Daarna ga je je hond belonen voor het aanraken van de muilkorf, de neus er even in steken, de neus er verder in steken, de neus er in houden, enzovoort.

Tijd om de muilkorf om houden langzaam op te bouwen. Je hond moet eigenlijk juist heel blij worden van het 'struisvogelspel' met de muilkorf.Wanneer is een muilkorf verplicht?

Een muilkorf is in sommige landen verplicht in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, of op straat en openbare plaatsen. Vaak zijn er randvoorwaarden, zoals honden zwaarder dan 20 kg moeten een korf om hebben, of je moet er een bij je hebben.

Soms geldt een muilkorf-plicht voor bepaalde rassen. Ga je dus op vakantie naar het buitenland, zorg er dan voor dat je sowieso een korf bij je hebt, om verrassingen te voorkomen.

Een individuele hond kan ook een muilkorf- en aanlijngebod opgelegd krijgen vanwege bijtincidenten.


Een muilkorf tegen het poep eten

Een muilkorf kan zoals gezegd een prima hulpmiddel zijn om te voorkomen dat je hond poep of andere gevaarlijke dingen eet. Als je hond bijvoorbeeld hele gevoelige darmen heeft en een zware voedselallergie, is dit extreem belangrijk.

Ook voor honden met pica (eten van niet-eetbare voorwerpen) is een muilkorf eigenlijk onmisbaar. Want een ongeluk zit in een klein hoekje! Gebruik bij poep-eters liever wel een korf die makkelijk schoon te maken is en een stool guard plaatje heeft!

spelen met muilkorf om


Een muilkorf tegen het slopen

Met een muilkorf om kan je hond niet slopen. Maar de meeste honden slopen wanneer ze alleen zijn. En je hond alleen laten met een muilkorf om is niet zo handig, want er kan altijd iets gebeuren.

Een beter hulpmiddel voor het stoppen van slopen is een bench (uiteraard moet je die ook aanleren voordat je hond er in kan blijven!). En het allerbelangrijkste punt... waarom sloopt je hond? Daar ligt de oplossing!


Een muilkorf tegen het blaffen

Met een goede, diervriendelijke muilkorf kan een hond ook gewoon blaffen. Je kunt blaffen dus alleen voorkomen met een snuitje, en die mag dus niet langer om dan een paar minuten en alleen als je er bij bent.

Een muilkorf is dus géén oplossing bij blaffen. En een antiblafband ook niet! Ook hier geldt: zoek uit waarom je hond blaft, en ga er mee trainen.

hond muilkorven voor veiligheid


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen