Redirectie agressie
07 juni 2024 
4 min. leestijd

Redirectie agressie

Redirectie- of omgerichte agressie, wat is dat? Wanneer een hond op een prikkel (zoals een andere hond, fietser of auto) reageert met (intentie tot) agressie, maar niet bij deze prikkel kan komen, kan het zijn dat hij het gedrag gaat omrichten naar iets of iemand anders. In plaats van in de banden van de voorbijrazende fiets te bijten, bijt je hond in zijn lijn.

Oorzaak van omgerichte agressie

Zoals bij alle vormen van agressie, ligt de oorzaak bij een bepaalde emotie. Dit kan angst of woede zijn, maar ook opwinding en/of frustratie. Bij omgerichte agressie speelt frustratie meestal een rol. Door de frustratie richt een hond het gedrag (happen, bijten) op degene die toevallig dichtbij hem staat. Dat is vaak de baas of een andere hond uit hetzelfde gezin. Een hond kan het agressiegedrag ook omrichten naar bomen, planten of voertuigen.


Omgerichte agressie voorkomen

Een situatie waarin erg vaak omgerichte agressie plaatsvindt, is wanneer een hond gaat uitvallen naar een andere hond, persoon of een voertuig zoals een scooter. De baas gaat met de beste bedoelingen tussen de hond en de prikkel staan, of trekt de hond terug aan de riem, en vervolgens hapt de hond in de lijn, in de kleding of zelfs in de eigenaar.

Tips om omgerichte agressie te voorkomen

Deze tips kunnen voorkomen dat je hond agressie gaat omrichten tegen jou!

  • Houd voldoende afstand van prikkels die bij jouw hond opwinding, agressie of frustratie opwekken.
  • Ga niet voor de hond staan wanneer hij agressiegedrag vertoont.
  • Vermijd fysieke correcties, vooral in risicosituaties.
  • Begin zo snel mogelijk met trainen op een positieve manier.
  • Leer je hond op commando iets te pakken waarin hij wel mag bijten om zijn spanning kwijt te raken.
  • Maak een afspraak bij de dierenarts om pijn of fysiek ongemak uit te sluiten.


Hond keert zich tegen zijn baas

Bij omgerichte agressie kan een hond heel snel happen of bijten naar iets of iemand die toevallig het dichtst bij hem staat. En wie is dat meestal? Juist, de baas. Vaak zien de baasjes dit happen of bijten als een vorm van verraad en reageren we erg boos op onze honden. Dat is niet helemaal terecht, want jouw hond valt jou niet bewust aan. Jij bent op dat moment toevallig "beschikbaar".

Wat te doen bij omgerichte agressie

Wat moet je dan doen als je ondanks opletten toch in een situatie komt waarin je hond zijn agressie gaat omrichten? Haal je hond sowieso zo snel mogelijk uit de situatie. Loop rustig maar wel zo snel mogelijk weg van de prikkel. Bij honden die de lijn vastbijten, kun je werken met twee of zelfs drie lijnen. Je kunt jouw hond een speeltje aanbieden als vervanging van de lijn. Bij honden die jou echt bijten is muilkorftraining een goed begin!


Voorbeelden van omgerichte agressie

Je bent met je hond aan het wandelen en je komt een andere hond tegen. Jouw hond gaat blaffen en trekken aan de lijn richting de andere hond. Op dat moment komt er een fietser langs, en hij passeert jouw hond. Jouw hond bijt de fietser in zijn broekspijp.

Je loopt met je hond langs een weg. Er passeert een auto. Je hond wil achter de auto aan, maar dat kan niet omdat hij is aangelijnd. Jouw hond gaat tollen aan de lijn. Je pakt de lijn wat korter en steviger vast, en jouw hond bijt jou in je arm.

Je hebt twee honden die los in jouw tuin lopen. Er lopen kinderen langs die blafgeluiden maken. Jouw honden gaan blaffen en langs de omheining rennen. Opeens bijt een van jouw honden de andere hond.

En dan een menselijk voorbeeld...

Je hebt een rotdag op het werk. Je baas was niet te genieten en had overal kritiek op. Hij gaf jou ook een aantal klussen waar je echt niet op zat te wachten. Je bent dus flink chagrijnig op je baas. Je komt thuis en vervolgens ben je kortaf tegen je partner en reageer je geïrriteerd


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen