Dierenartstraining voor je hond
12 augustus 2022 
8 min. leestijd

Dierenartstraining voor je hond

Zie je er ook zo tegenop als je met je hond naar de dierenarts moet? Moet je hond voor elk onderzoek een 'roesje' omdat hij anders gaat bijten? Of.. Is je hond of puppy elke keer zo'n angstige hoop ellende als hij naar de dierenarts moet? Waardoor je eigenlijk vaak te laat gaat en te lang afwacht om naar de dierenarts te gaan.. Want misschien gaat het vanzelf wel over? 

Dan is dierenartstraining echt wat voor jou en je hond!

Waarom dierenartstraining voor je hond volgen?

Door je hond te trainen om mee te werken, raakt je hond minder snel gespannen. Dit is voor je hond uiteraard veel fijner, en hij zal minder angst of agressie ervaren. Is je hond niet meer bang voor de dierenarts? Mooi! Want doordat je hond rustiger is, kan de dierenarts namelijk beter en sneller een bepaalde behandeling uitvoeren. 

Ook is het veiliger omdat de motivatie om bijvoorbeeld te bijten, afneemt. Het is voor iedereen (hond, eigenaar, dierenarts) minder stressvol om een getrainde hond te behandelen.

dierenartstraining hond bang ontspannen operatietafel

Wat is dierenartstraining?

Dierenartstraining is een vorm van training waarbij je jouw hond leert mee te werken aan verschillende handelingen die voor kunnen komen bij de dierenarts en ook bij de nazorg thuis. 

Je leert je hond ook dat hij de controle kan hebben in een situatie die hij spannend of onprettig vindt. Hij kan bijvoorbeeld aangeven dat hij even een pauze nodig heeft. Denk hierbij aan hechtingen of krammetjes zetten. 

Je hond kan na 2 krammetjes even vragen om een pauze, en dan weer aangeven dat hij verder kan gaan. Zo neemt je hond vrijwillig deel aan de behandeling.

Waar doe je dierenartstraining?

Je begint met trainen (zoals altijd) in een makkelijke omgeving, zoals in je eigen keuken. Er zijn ook diverse hondencursussen die gericht zijn op dierenartstraining. Deze lessen vinden plaats op een hondenschool of bij een dierenartspraktijk. 

Als je hond al angstig is bij een dierenarts, dan begin je niet bij de dierenartspraktijk met de training. Hetzelfde geldt als je hond op een hondenschool (nog) niet helemaal ontspannen en op zijn gemak is, of als hij daar erg opgewonden is. Thuis is meestal de beste plek om te starten! 

dierenartstraining hond thuis liggen leren

Hoe begin je met dierenartstraining?

Je begint bij dierenartstraining makkelijk met één of twee behandelingen, bijvoorbeeld de oren zalven en bloed afnemen/een infuus aanleggen aan een van de voorpoten.

Met de oren zalven is het belangrijk dat je hond leert om zijn kop stil te houden, dus de eerste stap kan een kin-target zijn (je hond houdt zijn onderkaak ergens stil tegenaan). 

Met prikken aan een voorpoot zou je kunnen beginnen met poot geven. Je begint dus echt heel makkelijk, en je wilt niet in een keer de hele behandeling erin trainen. Je benoemt, telkens als je start met een handeling, wat je gaat doen. 

Welke oefeningen kun je jouw hond aanleren ter voorbereiding op behandelingen?

Naast oefeningen voor prikken in de voorpoot kun je denken aan: het prikken in de hals (bloed geven), een buikonderzoek, een echo van de buik maken, stil liggen voor röntgenfoto's, de ogen druppelen, de bek onderzoeken, reflexen testen bij de poten, temperaturen, scheren...

Bij bepaalde hondenrassen zul je sneller specifieke behandelingen nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld een ras met een verhoogd risico op oogafwijkingen? Dan is het handig om vanaf pup al te oefenen op het onderzoeken van de ogen en oogdruppels geven. Check voor meer oefeningen het stappenplan hieronder.

hond wennen aan dierenarts

Stappenplan met oefeningen voor bloed geven (dierenartstraining):

Dit stappenplan gebruik ik voor mijn hond ter voorbereiding op de behandeling om bloed te geven. Het 'ik ben hier nog oké mee, ga door' gedrag hierbij is de wang tegen de vloer aan houden, dus de kop ook plat. Als mijn hond omhoog komt met haar kop, stop ik dus. Ik ga pas verder als de kop weer naar de vloer gaat. 

 • Plat liggen (dat is dus met kop op de vloer)
 • Langer plat liggen
 • Plat liggen op een verhoging
 • Plat liggen op de tafel
 • Plat liggen op verschillende tafels in verschillende omgevingen
 • Plat liggen en de poot vasthouden
 • Plat liggen en de poot vasthouden terwijl ik bij haar rug sta
 • De hals aanraken met verschillende voorwerpen 
 • De hals aanraken met een tondeuse die niet aan is (hoeft niet plat te liggen)
 • De tondeuse aanzetten op een afstandje, met de hand de hals aanraken
 • De hals aanraken met een voorwerp terwijl de tondeuse aan is
 • De hals aanraken met de achterkant van de tondeuse die aan is
 • Een klein stukje scheren met de tondeuse
 • De stapjes met de tondeuse herhalen met platliggen
 • De hals aanraken met het puntje van een pen
 • De hals aanraken met een botte breinaald
 • De hals langer aanraken met de breinaald 
 • De hals aanraken met de breinaald in de positie plat
 • De stapjes herhalen met een vreemde persoon die de aanrakingen en het vasthouden doet
 • De stapjes herhalen in verschillende omgevingen
 • De stapjes herhalen met verschillende personen

  is dierenartstraining moeilijk


Hoelang duurt een dierenartstraining? 

Nou, nu denk je misschien dat dit wel jááááren kan duren, voordat het erin zit. Dat ligt natuurlijk aan je hond. Met Naksu duurde het een week. De oefening 'plat' kende zij al, en zij vindt aanraken prima.

Ik heb als beloning zowel iets lekkers als spel gebruikt. En als beloningssignaal de clicker. Hierbij benoem ik 'plat', 'poot' en 'hals', zodat mijn hond weet waar op haar lijf iets gaat gebeuren. Een click, clickwoord of het woord 'vrij' markeert het einde van de oefening, nu mag je bewegen en komt je beloning. 


Op welke leeftijd kun je beginnen met dierenartstraining?

Op elke leeftijd! Dus is je hond nu een volwassen hond die al geen fan is van de dierenarts, of een blije, vrije vrolijke pup: deze training zou eigenlijk elke hond moeten doen! 

Met deze trainingen kun je dus ook echt heel vroeg beginnen. Eigenlijk begint de basis al bij de fokker. Op een rustige, speelse en beloningsgerichte manier de puppy's laten wennen aan het nagels knippen, borstelen, oren en ogen bekijken, titeren en/of inenten en misschien zelfs wassen. Een fokker die niet echt omkijkt naar de pups... daar kun je beter geen pup van kopen. 

Handige tips met betrekking tot de dierenarts vind je ook in onze puppy training.

training bij fokker


Wat als je hond tegenstribbelt? 

Wat nou als je hond zijn poot terugtrekt? Of hij houdt zijn kop niet stil? Stop. Denk na. Welke stap ging zeker weten nog echt goed? 

Zag je iets van spanning voordat je hond besloot om af te haken? Ga even drie stapjes terug, en kijk goed naar je hond. Stel, hij houdt nog wel zijn kop in de positie, maar je ziet dat zijn ogen wat wijder en strakker gaan staan. Dan ga je nog een stapje terug, en werk je aan de ontspanning. 


Hulpmiddelen

In sommige situaties kun je wel hulpmiddelen voor je hond nodig hebben. Als een hond echt pijn heeft en hij in paniek raakt, moet je wel eerst aan de veiligheid denken, Muilkorftraining zou dus eigenlijk altijd onderdeel van de dierenartstraining moeten zijn. 

Je kunt ook in een situatie komen waarin je hond medische zorg nodig heeft, terwijl je pas net bent begonnen met de training. Dan kan het wel de beste keuze zijn om toch een 'roesje' te geven. 

muilkorf om bij dierenarts


Van training naar praktijk

Als je hond dan een bepaalde handeling goed onder de knie heeft, thuis en op een aantal andere plekken met verschillende mensen, dan maak je een afspraak bij de dierenarts en leg je uit dat je graag een consult wilt afspreken voor het oefenen in de behandelkamer. 

De meeste praktijken zijn hier heel blij mee, want dan weten ze dat ze straks een makkelijk te behandelen klant hebben. Het kan zijn dat je bij de dierenarts weer bij stap 1 moet beginnen. Vooral als je hond al spanning heeft ervaren bij de dierenarts. Niet te snel willen dus! 

Soms moet iets

Soms gebeurt het dat iets 'moet'. Je bent echt geweldig goed bezig geweest met het aanleren van de ogen druppelen, en je hond heeft een rectaal onderzoek nodig. Dat vinden de meeste honden niet zo fijn. Dan zou je dus wel je hond vast moeten houden, en hij heeft geen 'escape'. Ik koppel hier een commando aan, bij mij heet het 'sorry, het moet'.

Dit betekent dat ik mijn hond in de houdgreep heb, ongeacht wat hij doet. Dat oefen ik wel vanaf pup. Ik zeg 'sorry, het moet', neem mijn hond in een houdgreep, en daarna krijgt mijn hond een giga jackpot beloning. Dan vindt je hond het vastpakken op zich al niet meer zo erg, als hij dat misschien wel zou vinden zonder de training. 

hond in houdgreep


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen