Dracht bij een hond (zwangerschap bij honden)
09 juni 2023 
10 min. leestijd

Dracht bij een hond (zwangerschap bij honden)

Zwangerschap bij een hond, hoe gaat dat? Hoelang is een hond drachtig (bij honden spreken we over dracht in plaats van zwangerschap)? En hoe verloopt de ontwikkeling van de puppy's in de buik van hun moeder? En hoe weet je of je hond wel of niet drachtig is? Lees alles over dracht bij een hond in deze blog!

Hoelang is een hond zwanger? (drachtig)

Een normale draagtijd van een hond bedraagt gemiddeld 57-67 dagen. Er zijn uitschieters bekend tot 69 dagen en zelfs pups die op dag 55 zijn geboren en het goed doen, maar normaal gesproken ga je uit van ongeveer 63 dagen vanaf de eerste dekking (mits deze geslaagd is).

Een hond is dus veel minder lang "zwanger" dan mensen! Een hond kan 1-20 puppy's krijgen. Kleine rassen hebben vaak kleinere nesten (2-5 pups), terwijl grotere rassen zoals setters en herders vaak nesten hebben van 8-14 puppy's. De gezondheid van een teef en haar voeding zijn erg belangrijk als een hond drachtig is.

hond dracht beagle drachtig

Hoe verzorg je een drachtige hond?

Dracht is geen ziekte, dus je hoeft ook geen bijzondere dingen te doen of te laten. Er zijn wel 2 dingen waar je op moet letten:
1. Je geeft je hond uiteraard goede gezonde voeding.
2. Bewegen is zeker belangrijk, maar heftig sporten en extreme inspanningen laat je achterwege tijdens dracht. Normale activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en mentale activiteiten zijn juist goed voor je hond. Stress door bijvoorbeeld verveling is niet bevorderlijk voor de ongeboren puppy's!

Wat geef je een drachtige hond te eten?

In het begin van de dracht hoef je je hond geen extra's te geven. Als je al kwalitatief goede voeding geeft, blijf je dit gewoon geven. Dat geldt ook voor de normale hoeveelheid voeding, tenzij je merkt dat je teef gaat afvallen. Dan geef je iets meer.
Het is wel belangrijk dat je teef tijdens de hele dracht genoeg gezonde vetten en eiwitten binnen krijgt.

Voor droogvoer tijdens dracht geldt een eiwitgehalte rond 27% en vetgehalte van 17%. Met vers vlees zit je er eigenlijk automatisch op, maar je kan voor de laatste 3 weken van dracht bijvoorbeeld Carnibest Active gaan voeren voor extra energie. 

LET OP; ga niet zomaar van voer wisselen tijdens de zwangerschap, maar zorg dat je hond al voor de dekking kwalitatief goede voeding krijgt! Neem eventueel contact op met een voedingsdeskundige.

Wat je niet moet doen als je een drachtige hond eten geeft.

Je moet niet alvast je hond extra veel voeren, want dan bestaat het risico dat je teef te dik wordt, en overgewicht vergroot het risico op complicaties aan het einde van de dracht en tijdens de bevalling.

Wat geef je een zwangere hond te eten in de laatste weken voor haar bevalling?

In de laatste 2-3 weken van de dracht mag je wat extra voeding geven, maar ook dan geldt: kijk naar je hond. Overgewicht is nooit goed, ook niet tijdens de dracht. 

Vaak wordt geadviseerd om de laatste 2-3 weken van de dracht puppyvoer te geven, dit hangt af van de voeding die je geeft.

hond dekking dracht rijgedrag

Hoe werkt dekking bij honden?

Een teef kan gedekt worden als ze loops is, meestal tussen dag 10-20 van de loopsheid. Als de teef vruchtbaar is, zal ze gaan "staan" voor de reu, en bij de meeste dekkingen vindt er daarna een koppeling plaats. Dat betekent dat de reu en teef aan elkaar vastzitten, kont aan kont. Maar..

Een teef kan ook bevrucht worden zonder koppeling. Dracht begint dus meestal met een dekking. Soms is natuurlijke dekking niet mogelijk (bijvoorbeeld wanneer de dekreu zich in een ander land bevindt en reizen niet mogelijk is), in dat geval kan kunstmatige inseminatie (K.I.) worden toegepast.

Schijndracht bij je hond vaststellen

Soms ben je er helemaal zeker van: je teef is echt drachtig. Ze wordt dikker, slomer en haar tepels worden groter. Haar gedrag verandert, misschien heeft ze een kort lontje of is ze opeens erg aanhankelijk. En opeens is alles weer "gewoon". Dit kan gebeuren omdat elke teef na de loopsheid schijndrachtig wordt. Bij sommige teven merk je er veel van, bij andere bijna niets. Maar het kan natuurlijk dus ook echt om een zwangerschap van je hond gaan.

Schijndracht of zwangere hond?

Andersom kan het ook zo zijn dat je hond juist wel drachtig is, maar je merkt er niets van. Je teef wordt niet dikker en gedraagt zich ook niet anders. Dit kan komen door een heel klein nest. Bij 1 of 2 puppy's bij een grote, stevige teef is het minder zichtbaar dan bij een nest van 12 bij een kleine, ranke hond. Meestal zie je de teef wel van vorm veranderen in de laatste 2 weken van de dracht.

Hoe weet je of je hond drachtig is?

Als je bewust hebt laten dekken, hoop je natuurlijk dat je teef drachtig is en kun je bijna niet wachten om te weten of je wel of geen pups krijgt. Als je hond per ongeluk is gedekt, wil je het nog sneller weten, mogelijk om de dracht te beëindigen of om eventuele ontbrekende tests uit te voeren. Maar hoe weet je dat dan? Dit zijn de symptomen.

hond drachtig echo dierenarts

Dracht van de hond: wat zijn de symptomen?

Symptomen klinkt een beetje verkeerd, je hond is natuurlijk niet ziek, maar krijgt gewoon puppy's. Voor de meeste gezonde honden met een normale fysieke verschijning is dit ook geen probleem. Maar soms gaat er natuurlijk ook iets mis!

Dit zijn de symptomen bij zwangerschap van je hond:

Verandering in gedrag:
• Dat je teef enigszins verandert van gedrag is normaal, maar als ze echt lusteloos wordt of juist agressief, dan kun je beter een dierenarts raadplegen, want plotselinge gedragsveranderingen worden meestal veroorzaakt door pijn.
Agressie naar andere honden komt vaak voor tijdens de dracht, en dit is een normaal verschijnsel.

Fysieke klachten:
• Uitvloeiing uit de vagina
• Urineverlies
• Sneller vermoeid raken wanneer het gewicht begint toe te nemen
• Kortademigheid
• Verminderde eetlust (vaak in week 2-3 van de dracht)
• Verhoogde eetlust (vaak in de laatste 3 weken).

Uiteraard is het belangrijk om je teef goed in de gaten te houden en bij twijfel een dierenarts te raadplegen.


dracht hond symptomen zwangerschap


Wanneer moet je bij de dracht van je hond een echo laten maken?

Als je teef bewust is gedekt, kun je na 4 weken naar de dierenarts gaan voor een echo. Met een echo kan de dierenarts zien of je teef wel of geen pups in haar buik heeft. Bij een echo wordt er wat gel op de buik van je hond aangebracht en gaat de dierenarts met een staafje over haar buik.

Op een scherm kan hij dan kijken of er puppy's te zien zijn en mogelijk een inschatting maken van het aantal. Sommige dierenartsen en ervaren fokkers kunnen ook door de buik te betasten in deze fase vaststellen of de teef drachtig is of niet.

8 redenen om met een drachtige teef naar de dierenarts te gaan

Dit zijn de 8 meest voorkomende redenen om met een zwangere hond de dierenarts te raadplegen:meest 

1. In week 4 voor een echo van je hond
2. Wanneer je teef koorts krijgt
3. Bij abnormale vaginale afscheiding
4. Als je teef opeens heel sloom of juist erg rusteloos is
5. Bij symptomen die duiden op vroegtijdige bevalling (krabben, hijgen, persen)
6. Bij vaginale bloedingen
7. Wanneer er complicaties optreden bij bevalling
8. Bij rassen die niet zelf kunnen bevallen, ruim op tijd om afspraak te maken voor keizersnee

En verder altijd als je denkt dat er iets mis gaat. Te vroeg of een keer te veel is niet erg, te laat kan het leven van je teef kosten (en / of die van de puppy's)

dracht retriever mama hond puppy


Verloop van de dracht bij de hond: 7 stappen van de zwangerschap

1. Periode na de dekking (week 1-2)

Na de dekking van een hond reizen de spermacellen naar de eicellen. De bevruchte eicellen komen los van de eileiders en nemen hun plaats in de baarmoeder in, waar ze gelijkmatig worden verdeeld.

2. Na 2 weken (week 3)

Na 2 weken begint de ontwikkeling van het hoofd, de poten en de staart van de embryo's, en rond dag 20 worden de embryo's ingekapseld in de baarmoederwand. Dit is een moment waarop veel teven misselijk worden en slecht eten. Dit is dus heel normaal!

3. Vanaf week 4

Vanaf de 4e week beginnen ook de organen van de puppy's zich te ontwikkelen en krijgen ze steeds meer de vorm van een hondje. Bij de teef zwellen de melkklieren en tepels op. En... nu kun je een echo laten maken! In de eerste 4 weken zijn de puppy's erg kwetsbaar voor medicijnen of ziekten bij de moederhond.

4. Vanaf week 5

Vanaf week 5 zul je merken dat je teef dikker wordt, omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt. Ook is vaak vaginale afscheiding te zien in deze periode. De puppy's in de baarmoeder ontwikkelen nu ook nagels en snorharen, en hun geslachtsorganen ontwikkelen zich.

5. Vanaf week 6

Tussen de 6e week en de bevalling worden de puppy's steeds verder ontwikkeld. De vacht, kleur, oogleden en andere details worden gevormd. Hun buikjes groeien, maar verder gebeurt er weinig.

6. Vanaf week 7

In week 7, bijna aan het einde van de dracht, worden de puppy's steeds steviger en wordt hun skelet zichtbaar op een röntgenfoto. Bij de teef neemt de buikomvang toe en nu kun je haar extra voeding geven.

Het is het beste om kleine maaltijden 3-4 keer per dag te geven, omdat de buik al "vol" is.

Het haar onder de buik begint uit te vallen, wat praktisch is omdat de puppy's straks gemakkelijker bij de tepels kunnen komen.

Bij langharige honden kun je eventueel de haren aan de zijkanten bijknippen. Het is echter niet nodig om de buik zelf te scheren (liever niet, omdat dit huidirritatie kan veroorzaken).

7. In week 8

Tijdens de 8e week worden de puppy's steeds groter en kan het zijn dat je teef minder graag eet omdat de puppy's op haar maag drukken. Probeer indien nodig bij te voeren met vlees of ander smakelijk voedsel dat licht op de maag ligt, maar wel een hoge voedingswaarde heeft.

En dan is het zover....de puppy's mogen de baarmoeder verlaten!

hond bevalling melk geven puppys

Wat doet een hond net voor de bevalling

Sommige teven kunnen alles helemaal prima zelf doen. Ze gaan naar hun werpkist, draaien rond, hijgen, persen en hoppa, daar is de eerste pup. De moederhond haalt de pup uit de vliezen, wast de pup, bijt de navelstreng door en eet de placenta op. Dit is prima; daardoor komt de melkgift beter op gang.

Maar... sommige teven kunnen niet zelf bevallen, laat staan de pups zelf verzorgen. Bij sommige rassen is natuurlijk bevallen al bijna onmogelijk (zoals bulldogs en chihuahua's).

Het kan ook voorkomen dat je teef totaal in paniek raakt, of zelfs agressie vertoont naar de puppy's.

Zorg er dus altijd voor dat je snel contact opneemt met een dierenarts en een ervaren fokker die je kunnen helpen als je hond een nestje puppy's krijgt.

Een nest met puppy's!

Hoe gaat het dan verder? Hoe ga je een nest puppy's groot brengen, wat komt er allemaal bij kijken?
Onze blog "Ik wil een nest puppy's!" vertelt daar alles over.

nest puppy's slapen lekker

Heb je al een pup of hond?

Kijk dan voor de leukste en handigste honden trainingen in de trainingssectie van onze online hondenschool. Je vindt hier alles, van een puppycursus tot gehoorzaamheid- en opvoeding cursus tot, maar ook cursussen over (specifiek) hondengedrag en natuurlijk heel veel fun oefeningen met je hond

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen