Een hond uit het buitenland adopteren
12 juli 2022 
12 min. leestijd

Een hond uit het buitenland adopteren

Adoptiehonden uit het buitenland... dat is een onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft.

Volgens de een moet je dat verbieden, want alle buitenlandse honden zijn ziek of hebben gedragsproblemen, volgens de ander zijn buitenlandse honden juist de allerliefste en makkelijkste honden die je maar kunt bedenken.

De emoties kunnen dan ook vaak erg hoog oplopen in discussies over buitenlandse adoptiehonden.


Waarom een hond uit het buitenland adopteren?

Een hond uit het buitenland adopteren komt vaak voort uit de wens van de toekomstige baas om een hond, die in een ellendige situatie zit, een beter leven te geven.

Een hond die je op een foto of film ziet met zichtbaar pijn, angst en ongemak en waar euthanasie boven zijn hoofd hangt, wil je gewoon zo graag helpen.

Misschien heb je kennissen met hele lieve buitenlandse honden, of heb je er zelf goede ervaringen mee. Het kan ook zijn dat je een bepaald type hond wilt dat je in Nederland op dat moment niet kunt vinden. En het maakt jou niet uit waar deze hond dan vandaan komt.

buitenlandse hond adopteren waarom


Waarom zou je geen buitenlandse hond adopteren?

Omdat de adoptie ook kan uitdraaien op een compleet drama. Je hond kan niet wennen aan een leven in huis, de zindelijkheid is een drama, er zijn allerlei gedragsproblemen waar je niet op voorbereid was, of er zijn onverwachts toch een heleboel medische problemen of gedragsproblemen.

Als je dat weet en je kiest er bewust voor, is het niet zo'n probleem, maar het is niet voor niets dat een heleboel adoptiehonden in de Nederlandse asiels belanden of hier nog een aantal keren gaan verhuizen.


Tips voor het kiezen van een hond uit het buitenland

  • Kies niet op basis van een foto, maar op basis van gedrag
  • Laat je niet verleiden door een hartbrekend verhaal
  • Ga minimaal drie keer kennismaken bij het gastgezin
  • Denk al bij voorbaat na over hoe je de zindelijkheidstraining gaat doen
  • Zorg voor een oppas, veel buitenlandse honden kunnen niet alleen zijn in huis
  • Vraag een gezondheidsverklaring en ga ook bij je eigen dierenarts langs

tips buitenlandse hond adopteren


Hoe kies je een buitenlandse adoptiehond?

Eigenlijk net zoals je elke hond zou kiezen. Ga er rustig voor zitten en denk na over wat voor jou belangrijk is. Moet je hond bij kleine kinderen kunnen? Heb je ervaring met honden die angstig zijn? Kun je omgaan met agressie? Heb je een hondenoppas die vanaf het begin kennis maakt met je hond, mocht hij niet alleen kunnen zijn?

Hoe woon je, is je nieuwe hond geschikt voor je omgeving? Wil je een pup of een oudere hond, en wat als deze hond net in de puberteit zit? Hoeveel kennis heb je van de angstfases en pubergedrag?

Is onzindelijkheid een belangrijk punt voor je, en hoe zorgvuldig ben je met het dichthouden van deuren om ontsnappingen te voorkomen?

Noteer alles wat je wél wilt en wat je niet wil in een lijst, met 5 absolute JA's en 5 absolute NEE's en daaronder de rest van wat er allemaal nog meer meespeelt.


Welk ras of kruising is je hond?

'Een lieve kruising staby uit Roemenië'... hier weet je al dat er waarschijnlijk iets niet klopt. Maar ook termen als 'kruising labrador' of 'mix met een keeshond' zijn wel op zijn zachtst gezegd twijfelachtig.

Meestal is het gewoon een 'onherleidbare kruising'. Maar wat maakt het dan uit?

Als jij een hond uitkiest omdat er wordt gezegd dat hij een kruising staby is, dan verwacht je een zachtaardige, misschien wat terughoudende, maar wel trainbare hond, die waarschijnlijk schrikt van geluiden.

Blijkt de hond een kruising berghond/border collie te zijn... dan krijg je iets heel anders en krijg je een zelfstandige werkhond die waakt en drijft en ook een compleet andere leefomgeving nodig heeft, plus een zeer ervaren eigenaar.

ras kruising hond kiezen


Verschillende types honden

Er zijn wel verschillende types honden waar je jezelf alvast een beetje op kunt oriënteren. Grote honden zijn vaak van het type berghonden en molossers, vaak een kruising met herders. Erg waaks en zelfstandig, niet zelden met een neiging tot agressieproblemen.

De podenco/galgo/windhond mixjes uit Spanje en Portugal zijn vaak zachtaardige, rustige honden binnen, maar eenmaal buiten wordt er overal gejaagd, op alles wat beweegt.

Kleine hondjes hebben vaak trekjes van terriërs, of kleine gezelschapshonden. Daar zit qua gedrag enorm verschil tussen, dus zorg ervoor dat je je tijdens het kennismaken niet laat afleiden door het schattige uiterlijk.


DNA test

Een DNA test (zoals Embark) kan enorm veel helderheid geven wat betreft het karakter en gedrag van je adoptiehond. Als je weet dat je hond een mix van verschillende drijvende rassen is, vind je het niet meer zo raar dat hij probeert rennende kinderen in de hakken te happen.

Vervolgens kun je training en verrijking aanbieden die aansluit op ras-typische behoeftes. Weet je dat je hond een zelfstandige berghond kruising is, dan weet je dat je een erf nodig hebt waar niet zomaar iedereen binnen kan lopen... om het veilig te houden.

dna test hond buitenland


Buitenlandse honden uit verschillende situaties

Wat is de voorgeschiedenis van je buitenlandse hond? Dat maakt natuurlijk ook écht een verschil in hoe hij zich hier zou voelen. Een hond die een jaar lang heeft gezworven op het platteland en daarvoor op een boerderij heeft gewoond, is heel wat anders dan een straathond die zich in een stad heeft moeten redden.

In sommige gebieden met veel toeristen zijn de straathonden juist enorm gericht op mensen, ze hebben geleerd dat vriendelijk gedrag toch vaak wat te eten oplevert. In andere gebieden worden de straathonden weggejaagd bij vuilnisbakken, en hebben ze juist geleerd om mensen te vermijden.


Gastgezinnen voor buitenlandse honden

Leven op straat, in een asiel, het transport naar Nederland, een totaal andere omgeving... ja natuurlijk maakt dat indruk op een hond. In een gastgezin krijgt de hond dan de tijd om daarvan te herstellen.

Als je een hond adopteert die al een poosje in een gastgezin zit, heb je ook een veel beter beeld van het gedrag van de hond. Vergelijk de situatie in het gastgezin wel eerlijk met je eigen situatie.

Heb je zelf kinderen, maar het gastgezin niet? Neem dan je kinderen mee op bezoek. Zit de hond in het gastgezin tussen vijf andere honden, en is hij bij jou alleen? Neem hem dan even alleen mee op wandeling. Neem je lijst van Ja's en Nee's mee en bespreek dit nog met het gastgezin.

TIP: er zijn ook veel buitenlandse honden in de Nederlandse asiels. Kijk daar dus ook naar!

puppy hond buitenland kopen


Puppy's uit het buitenland


'Hij komt uit een nest pups, die zijn gevonden in een doos langs de weg'. Ja, dat kan. Maar er zijn ook stichtingen die plaatselijk mensen betalen voor de puppy's, en deze mensen zijn dus echt bezig om puppy's te fabriceren voor de Nederlandse markt (en uiteraard ook voor andere landen).

De puppy's worden dan voor een foto in een doos gezet en jij denkt een gedumpte pup te redden, terwijl je dus de broodfok steunt. Hoe weet je dan het verschil? Niet van een foto. Ook daarom is het zo belangrijk om je in de stichtingen te verdiepen en goed na te denken over je adoptie.


Hoe herken je een goede stichting?

Een goede stichting laat jou niet een hond adopteren op basis van een foto. Een goede stichting selecteert de honden in het buitenland die geschikt zijn om in Nederland te leven, en brengt de honden hier onder in gastgezinnen.

Daar kom je een aantal keren kennis maken met de hond(en) waar je interesse in hebt, en waar de stichting van denkt dat hij of zij bij je past. Een goede stichting stelt jou dus net zoveel vragen als jij de stichting.

Bij een goede stichting heb je ook nazorg (je kunt altijd om hulp vragen als je ergens tegenaan loopt) en bij onverwachtse problemen neemt een goede stichting de hond terug.

stichting honden rescues buitenland


Let hier op bij stichtingen!

  • Kun je een hond van een foto kiezen, betalen en ophalen? Blijf uit de buurt van deze stichting!
  • Doet de stichting ook iets in het land van herkomst, zoals castratieprojecten en onderwijs?
  • Kun je een aantal keren kennismaken met de hond voordat je definitief 'Ja' zegt?
  • Klinkt je hond te goed om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook zo!
  • Lees het adoptiecontract goed door, en als je twijfelt, laat iemand anders het ook doorlezen.
  • Is er nazorg, kun je met je vragen terecht bij iemand die je hond ook kent?
  • Neemt de stichting je hond terug als het niet gaat, en staat dit op papier?
  • Is het papierwerk goed geregeld? Daarover vind je alle informatie hier! (UBN nummer, chipregistratie, gezondheidsverklaring, traces, dierenpaspoort, etc.)

Heb je ergens twijfels over? Zegt de stichting dat de papieren 'nog komen' of doen ze ergens vaag over? Komt de hond bij het gastgezin anders over dan je had verwacht? Voor een goede stichting is het ook belangrijk dat de adoptie klopt, niet dat de hond zo snel mogelijk weg is.


Zijn adoptiehonden echt dankbaar?

'Honden uit het buitenland zijn zo dankbaar', 'buitenlandse honden zijn zo zachtaardig en vriendelijk', 'de meest trouwe honden die je maar kunt hebben'... ja, dat KAN.

Buitenlandse honden hebben de neiging om zich heel sterk te hechten aan hun eigen gezin. Soms hechten ze zich ook maar aan één persoon binnen het gezin, en kunnen de andere gezinsleden de hond niet benaderen.

Bedenk goed dat een adoptiehond geen garantie is voor trouw, dankbaarheid en liefde. Adoptiehonden zijn geen wonderen, ze zijn gewoon honden. Verwacht dus een hond, geen wonderen!

adoptiehonden buitenland dankbaar betrouwbaar


Gedragsproblemen bij buitenlandse honden

De hoeveelheid gedragsproblemen bij buitenlandse honden is alarmerend. Ruim de helft van de honden die in behandeling is bij de gedragskliniek van de Universiteit Utrecht bestaat uit buitenlandse honden. Dezelfde verdeling zien we ook in de praktijk bij consulten van gedragstherapie en één-op-één trainingen.

Vooral angstproblemen spelen een grote rol, naast agressieproblemen, vooral bij het type herders/berghonden. De eerste socialisatiefase tussen de 5 en 12 weken bepaalt grotendeels hoe een hond zich ontwikkelt op het sociale vlak. Dit is dus ook waarom een puppy kopen bij een broodfokker een slecht idee is... er wordt weinig tot niets gedaan aan socialisatie in het nest.


Zindelijkheid bij  rescue-honden

Zindelijkheid is een vaak voorkomend probleem bij buitenlandse honden. Als een hond nooit in huis heeft geleefd, heeft hij ook niet geleerd hoe hij zich in huis moet gedragen. Voor een hond is het logisch om zijn terrein te markeren met urine en/of poep.

De kans is dus groot dat deze hond in huis plast of poept. Soms speelt de angst voor de buitenwereld ook een rol. Een huis is eng, maar de drukke straat met allemaal mensen en verkeer is nóg spannender. De veiligste plek om te ontlasten is dus thuis.

Bedenk dus dat je misschien tijd en energie moet steken in zindelijkheidstraining.

zindelijkheid buitenlandse hond rescue stichting


Waarom lopen buitenlandse honden vaak weg?

Als je een hond adopteert die altijd als zwerver heeft geleefd, lijkt het voor ons mensen heel logisch dat deze hond nu blij is met zijn eigen mand en 2x daags een bakje voer. Vaak is dat ook zo, maar sommige honden hechten meer waarde aan hun vrijheid dan aan comfort.

Als ze de kans krijgen, zijn ze weg. Dan gaan ze weer zwerven, scharrelen en jagen. Dat wil niet zeggen dat je hond niks om jou geeft, het wil zeggen dat hij doet wat hij altijd heeft gedaan en waar hij zich prettig bij voelt. En soms lopen honden ook weg uit angst voor bijvoorbeeld vuurwerk of een andere prikkel waar ze van schrikken.


Wanneer voelt je hond zich echt thuis?

Ik krijg regelmatig klanten met een buitenlandse hond die ze 'al een maand' hebben, maar de hond is nog niet op zijn gemak in huis. De vraag is dan hoelang het duurt voordat je hond zich echt helemaal thuis voelt.

Bij sommige honden gaat het heel snel, en met heel snel bedoel ik binnen een maand. Bij andere honden duurt het langer (denk aan een kwartaal tot een jaar) en bij weer andere honden komt het gewoon nooit.

Ja, er zijn ook honden die na drie jaar nog steeds alleen maar onder een tafel zitten in huis en pas 's nachts door de kamer bewegen, die dan nog steeds geen contact zoeken en die meteen weglopen als ze de kans krijgen. En nee, dat ligt niet aan de eigenaren.

Het is vreselijk als je als eigenaar met de beste bedoelingen een hond adopteert, er heel veel tijd en liefde en geld in steekt en geen steek verder komt. Bereid je dus voor dat ook dat kan gebeuren met de angstigere honden. Het is dus helaas niet zo dat je met liefde en geduld alles kunt oplossen!

hond buitenlands asiel adopteren


Medische problemen bij rescue honden

Elke hond kan medische problemen hebben. Met sommige medische problemen valt prima te leven. Wat belangrijk is, is dat je weet of je hond iets heeft en zo ja, hoe je daar mee om moet gaan.

Dat je hond op het moment van transport gezond is verklaard, wil niet zeggen dat hij geen ziektes heeft, want sommige ziektes sluimeren en dan kom je er pas veel later achter dat je hond toch een ziekte heeft.

Het is dus opletten, want sommige van deze aandoeningen zijn ook overdraagbaar op andere honden of op mensen. Hier kun je medische informatie vinden over de meeste infectieziektes uit Europese landen!


Voordelen van buitenlandse honden

Denk je nu na het lezen van deze blog dat er alleen maar nadelen zijn aan buitenlandse honden? Dat is dus niet zo.

Door een buitenlandse hond te adopteren, kun je deze hond echt wel een beter leven geven! Daarnaast steun je met je adoptiebedrag een castratieprogramma en het asiel in het buitenland. Een buitenlandse adoptiehond is ook altijd een betere keuze dan een broodfok-puppy kopen en daarmee de broodfok-fabrieken in stand houden.

En wanneer je goed nadenkt en een bewuste keuze maakt voor een hond, is een buitenlandse hond ook helemaal prima.

buitenlandse hond voordelen adopteren



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen