Hondentrainingen: 10 soorten hondentraining, trainingstechnieken en of je jouw hond zelf trainen
06 oktober 2023 
18 min. leestijd

Hondentrainingen: 10 soorten hondentraining, trainingstechnieken en of je jouw hond zelf trainen

Welke soorten hondentrainingen zijn er eigenlijk allemaal? En naar welke cursussen kun jij nu precies met jouw hond? Je leest hieronder over de standaard puppycursus en gehoorzaamheidstraining tot rasspecifieke trainingen voor je hond. Na het lezen van deze blog weet jij:

Kan ik mijn hond zelf trainen?

Ja, je kunt zelf je eigen hond trainen. Het is wel fijn als je daar hulp wat hulp bij krijgt van een hondentrainer (Kynologisch instructeur). De vraag of je jouw eigen hond kan trainen krijgen we echt heel vaak van baasjes. Dus gaan we er iets dieper op in.

Zelf je eigen hond trainen heeft namelijk echt heel veel voordelen! Je hond leert namelijk om echt samen te werken met jou als baasje, waardoor de band tussen jou en je hond sterker wordt! Wil je weten vanaf wanneer je met je hond kan trainen? Daar gaan we in dit blog uitgbreid op in: Vanaf welke leeftijd kan je met je hond trainen?

Niet alleen jouw hond heeft veel te leren, jij als baas leert minstens zoveel tijdens de trainingen. In tegenstelling tot Nederland is het in sommige landen, zoals de Verenigde Staten, heel gebruikelijk dat een hond intern "naar school gaat" bij een hondentrainer. Zo'n interne hondentraining van je hond is eigenlijk niet ideaal. Waarom? Je hond leert dan naar iemand anders te luisteren. Een interne training helpt uiteraard ook niet om jouw baas-hond relatie te verbeteren. En... Je weet misschien niet zeker welke trainingstechnieken er worden toegepast!


Trainen met positieve bekrachtiging

De meeste hondentrainers kiezen tegenwoordig voor trainen door de hond te belonen voor goed gedrag. Waarom? Omdat beloningsgerichte training snel en betrouwbaar resultaat oplevert!

Deze positieve trainingsvorm zorgt voor een gezonde baas-hond relatie. Je beloont je hond met iets wat hij fijn vindt: lekkers, speelgoed, sociale interactie (dat kan zijn: spelen met jou, knuffelen met een bekende) of activiteiten zoals snuffelen, zwemmen of hardlopen.

Het basisdoel is gewenst gedrag aanleren door middel van belonen en ongewenst gedrag voorkomen. Maar.. Wordt er dan helemaal niet gestraft? Jawel, maar er worden geen straffen uitgedeeld die gebaseerd zijn op pijn, angst en intimidatie. Er zijn echter wel grenzen aan wat je hond wel en niet mag, ook bij positief trainen. Want je kan niet al het ongewenste gedrag van je hond negeren.

positieve trainingstechnieken hond speelgoed

Welke trainingstechnieken voor honden zijn er?

Er zijn meerdere trainingstechnieken voor honden: bijvoorbeeld de positieve trainingsmethode, balanced trainingsmethode en leiderschapsmethode (pack leadership / dominantiemodel). Wij kiezen bewust voor de positieve trainingsmethode.

In het blog lees je meer over trainingsmethodes en trainingstechnieken voor honden zoals LAT, LAM, CAT en CU.

Positieve trainingsmethode

Hierbij wordt een hond zoveel mogelijk wordt beloond voor het goede gedrag en ongewenst gedrag wordt voorkomen. Dit is natuurlijk niet de enige manier waarop je honden kan trainen. Er zijn ook andere methodes waarbij ongewenste gedrag uitlokken en bestraffen het belangrijkste aspect is. Bijvoorbeeld wanneer een hond naast de geleider moet lopen. Elke keer als de hond te ver voor loopt wordt er een ruk aan de lijn gegeven. Als de hond "naast" loopt, blijft het straf achterwege.

Balanced training methode

Bij de "balanced training" techniek wordt een hond zowel beloond met voer of een speeltje als gecorrigeerd met vaak fysieke straf zoals een tik, ruk aan de lijn of doormiddel van hulpmiddelen.

Leiderschapsmethode (pack leadership / dominantiemodel)

Ook bij methodes zoals de "leiderschapsmethode / pack leadership / dominantiemodel" wordt ingezet op intimidatie en pijn. Bij deze methodiek zie je technieken zoals:
• De hond op zijn rug leggen
• Met de hand in de snuit van een hond knijpen
• Hond bij zijn nekvel pakken
• Naar grond drukken van de hond
• Gebruik maken van hulpmiddelen om de hond te onderwerpen

In sommige methodieken is de enige beloning het achterwege achterblijven van de correctie van een hond. Je kan je wel bedenken hoe een keuze voor zo'n trainingstechniek invloed kan hebben op de emoties en motivatie van je hond.

Het resultaat van de training? Bij de positieve trainingsmethode zal een hond vrolijk gedrag gaan aanbieden in verwachting van een beloning. Bij andere trainingsvormen zal een hond luisteren, maar puur uit angst voor nare gevolgen. Het is dus belangrijk om goed na te denken welke technieken jij wel en niet wil toepassen met je hond!

hulpmiddelen-hondentraining-meerdere-honden buiten baasje

Welke hulpmiddelen worden er gebruikt bij hondentrainingen?

Hulpmiddelen die bij hondentraining ingezet worden met positieve bekrachtiging zijn bijvoorbeeld: lekkers en speelgoed. Ook een clicker, een targetmat en een targetstick zijn hulpmiddelen die bij deze techniek vaak worden ingezet om een hond iets aan te leren. Een halsband of een prettig zittend tuig met een wat langere lijn worden gebruikt als los trainen niet handig is, zoals in een groepsles of op straat.

Aversieve hulpmiddelen zoals een slipketting, prikband of stroomband wil je met deze techniek niet gebruiken (en die heb je ook niet nodig!). Dit soort hulpmiddelen lijken namelijk misschien onschuldig, maar kunnen veel mentale en fysieke schade veroorzaken. Denk aan een jachtlijn (lijn met een lus om de hals van een hond), wanneer deze te strak of hoog achter de oren wordt geplaatst. Door de pijn en verstikkingswerking heeft dit vaak onmiddellijk effect op honden. Het "werkt" dus wel om erg snel je hond te trainen, maar dat komt omdat het pijn en angst veroorzaakt bij je hond.

Welke trainingstechnieken zijn het beste voor sterke honden?

Hebben deze honden dan een andere aanpak nodig, zoals andere hulpmiddelen? Ja en nee. De hond zelf heeft het niet nodig. Een eigenaar grijpt vaak naar dit soort hulpmiddelen uit wanhoop of vanwege verouderde kennis.

Het is echter wel zo dat je met dit type rassen een betere trainer moet zijn. Je moet ook meer trainen, omdat deze honden zo graag werken dat ze zelf werk gaan verzinnen als je ze geen taak geeft. Omdat deze honden snel leren, heb je als trainer minder ruimte om fouten te maken. Je timing moet verbeteren en je moet beter nadenken over hoe je iets gaat aanleren.

Met sterke honden worden vaak herders (vooral werklijn herders), rottweilers, molossers en bull-en-terrier-achtige honden bedoeld (zoals: American Staffordshires, (american) bulldogs en kruisingen er van)


wat kost hondentraining grote hond riem

Wat kost hondentraining?

Het trainen van een hond brengt uiteraard kosten met zich mee. De kosten voor de hondentraining, maar ook voor een halsband of tuig, een lijn, beloningsvoertjes en speeltjes. En.. Als je naar een fysieke school gaat, komen daar ook nog reiskosten bij voor de heen- en terugreis. De kosten zijn afhankelijk van het soort hondentraining:

• Voor opvoedingslessen zoals een puppycursus betaal je gemiddeld 12 tot 25 euro per les.

• Voor agility training kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn, omdat goed en veilig materiaal ook een behoorlijk bedrag kan kosten!

• Voor speurtrainingen wordt vaak een prijs van ongeveer 50 tot 75 euro per uur gerekend. Deze lessen zijn meestal individueel of in paren van 2 honden en hun baasjes.

• Gedragstraining is vaak duurder dan andere hondentrainingen. Voor een gedragsconsult betaal je gemiddeld tussen de 125 tot 150 euro.

Als je verder gaat in bijvoorbeeld gehoorzaamheidsport, moet je ook trainingsmateriaal aanschaffen. Denk aan een apporteerblok en een sorteerset. Deze gebruik je om thuis te oefenen want één keer per week oefenen met je hond op de hondenschool? Dat is meestal niet voldoende...


Welke trainingen zijn echt onmisbaar voor elke hond?

Elke hond moet natuurlijk de basisbeginselen begrijpen. Dit zorgt ervoor dat hij weet hoe hij zich moet gedragen in onze "mensenwereld". De basisopvoeding/-training is dus onmisbaar voor elke hond!

Dit betekent dat je hond moet leren zich zo te gedragen dat hij geen overlast veroorzaakt voor zijn omgeving en dat hij zich veilig voelt in onze maatschappij. En uiteraard ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond in zijn omgeving.

Dit houdt niet alleen in dat je moet voorkomen dat je hond iemand aanvalt, maar ook dat hij niet ongevraagd tegen mensen opspringt of zonder toestemming naar andere honden gaat. Ook is het aan jou als baasje om te voorkomen dat je hond tussen het verkeer terechtkomt, of bijvoorbeeld achter ruiters of fietsers aanrent.

Het zijn dus behoorlijke verantwoordelijkheden om een hondenbaasje te zijn! Er zijn gelukkig genoeg verschillende soorten hondentrainingen om je bij die verantwoordelijkheid te helpen.

10 soorten hondentrainingen:

1. Puppy training (puppycursus)

De meest bekende vorm van puppytraining is een traditionele puppycursus. Tijdens een puppycursus leg je samen met je pup een goede basis voor gehoorzaamheid. Zo verandert je pup in een goed opgevoede en goed luisterende hond. Je pup leert tijdens deze hondentraining de belangrijkste basisoefeningen, namelijk: aandacht voor jou, spelen met jou, komen als je roept, trainen met verschillende targets en het verschil tussen een beloningssignaal en het woord "nee".

In een goede puppycursus wordt ook het omgaan met prikkels behandeld. Het kan zijn dat in de les verschillende geluidsprikkels worden afgespeeld. Er zijn visuele prikkels, zoals een paraplu, grote tassen en vlaggen. Ook wordt er vaak aandacht besteed aan de fysieke ontwikkeling van puppy's in de vorm van puppygymnastiek en het lopen over verschillende ondergronden.

Heb je een puppy en wil je graag thuis trainen? Volg dan onze super uitgebreide puppy training (van 16 weken)! (Omdat onze puppytraining zo uitgebreid is geven we graag al wat video's met belangrijke oefeningen voor je puppy gratis aan je)


2. Opvoeding / basistraining

Puppytraining valt natuurlijk ook onder opvoeding, maar opvoeding houdt niet op na de puppy tijd. Nee, opvoeding en basisgehoorzaamheid train je gedurende het hele leven van je hond. Vooral tijdens de puberteit is het extreem belangrijk om te blijven trainen met je hond en hem op te voeden.

Bij opvoedingstraining ga je verder met basisgehoorzaamheid. Denk aan commando's zoals: blijven, wachten  en meelopen aan de lijn. Ook verzorgingstraining valt onder basisopvoedingstraining. Dit is een belangrijk onderdeel waarin je hond leert meewerken aan medische handelingen of vachtverzorging.

Tot slot zijn ook oefeningen zoals "plaats" en het netjes begroeten van mensen heel erg belangrijk. En natuurlijk blijf je de belangrijkste basisoefeningen uit de puppytraining (aandacht, targettraining, hierkomen en spelen met jou) herhalen!

Wil je graag een goed luisterende hond? Met de opvoeding-/gehoorzaamdheidstraining leg je een hele stevige basis. We hebben drie varianten: de basis gehoorzaamheidstraining (als je jouw hond al even hebt), de pubercursus voor je hond (voor honden van 0,5 tot 2,5 jaar) of de asiel- en adoptiehonden training (als je net een nieuwe hond hebt)..

3. Gehoorzaamheidstraining

Bij echte gehoorzaamheidstraining ga je weer een stapje verder! Terwijl het bij opvoeding voldoende is dat je hond netjes met je meeloopt zonder te trekken, leer je bij gehoorzaamheidstraining je hond echt strak naast je te laten volgen, met onverdeelde aandacht voor jou.

Bij deze trainingsvorm horen oefeningen zoals: apporteren, af en blijf, zit en blijf (zelfs minutenlang uit het zicht), vooruitsturen, sorteren en wisselen van positie (zit, af, sta) op afstand.

PS. als je jouw hond wilt leren om te apporteren, check dan het blog "Hoe leer ik mijn hond apporteren".

5 verschillende gehoorzaamheidstrainingen zijn:

1. G & G (afkorting voor Gedrag & Gehoorzaamheid)
2. Obedience (FCI en Engelse obedience)
3. VZH (VerkeersZekereHond, vaak een vereiste om verder te mogen met werkhondentraining zoals IGP of reddingshondentraining)
4. EG (Elementaire Gehoorzaamheid)
5. VEG (Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid)

Tip: bekijk hier alvast wat video's met basis gehoorzaamheid oefeningen voor je hond.

4. Gedragstraining voor honden

Wanneer honden gedragsproblemen hebben, maakt gedragstraining eigenlijk altijd deel uit van het behandelplan. Gedragstraining vindt meestal plaats in en rondom het huis, dus in de omgeving waar de gedragsproblemen hinderlijk zijn.

Een aantal gedragsproblemen van honden kunnen ook prima opgelost worden met behulp van online gedragstrainingen, zoals verlatingsangst, trekken aan de lijn of geluidsangst. Daarvoor hoef je dus niet perse naar een fysieke hondenschool.

Veel voorkomende gedragsproblemen van honden zijn:

• Angst
Agressie naar bezoekers (visite)
• Uitvallen naar andere honden op straat (reactief gedrag)
• Bezitsagressie
• Het najagen van verkeer of prooigedrag.
• Trekken aan de lijn

Gedragstraining is maatwerk waarbij wordt gekeken naar de prikkels en motivaties die samen het gedrag van de hond veroorzaken. Vervolgens kijkt een gedragstherapeut hoe deze hond ander gedrag kan aanleren. Lees hier meer over gedragstherapie voor honden.

Hondentraining tegen trekken aan de lijn / riem

Een van de veelvoorkomende problemen is dat een hond trekt aan zijn lijn of riem tijdens het uitlaten. Dat maakt wandelen een stuk minder leuk. Veel baasjes herkennen dit probleem. Daarom hebben we een speciale hondentraining voor trekken aan de lijn afleren.

Hondentraining bij uitvallen (reactief gedrag cursus)

Een ander veelvoorkomend probleem is dat honden overmatig grommen en blaffen.. Ze gaan helemaal door het lint en reageren enorm sterk op prikkels zoals andere honden of mensen. Dit probleemgedrag van honden zorgt bij veel baasjes voor stress. Ze zijn bang dat het een keer echt fout gaat met hun hond en dat hij iemand bijt. Gelukkig is dat goed op te lossen met de cursus reactief gedrag.

5. speur- en zoektrainingen

Honden zijn natuurlijk erg goed in het werken met hun neus! Er zijn verschillende soorten zoek- en speurtrainingen, zoals detectie, praktijkspeuren en reddingshondentraining. Binnen het speurwerk kan een hond ook écht werken met zijn neus. Denk hierbij aan detectiehonden die op vliegvelden werken. Deze honden controleren alles (zowel de omgeving als bagage) op de aanwezigheid van; explosieven, drugs of andere verboden spullen

Of reddingshonden die bij een vermissing en rampen klaarstaan om slachtoffers te zoeken. En wat dacht je van de honden die in ziekenhuizen bijvoorbeeld de geur van darmkanker detecteren?

Maar speuren en zoeken kan ook in sportverband, of gewoon recreatief thuis (snoepjes of een speeltje verstoppen). Voor de hond maakt het niet uit; de meeste honden vinden zoeken en speuren fantastisch!

Online hondentraining om je hond te leren speuren?

In de online hondentraining: "Neus!" leert je hond op een leuke en recreatieve manier om te speuren. Je kan gewoon lekker vanuit huis aan de slag om je hond de basis van zoeken en speuren aan te leren.


6. Hondensport en hondensporttrainingen

Elke hond kan lekker sporten. De meeste hondensporten zijn toegankelijk voor alle rassen en alle soorten kruisingen. Sommige zullen wel meer plezier hebben in bepaalde typen sport. Door verschillende sporten uit te proberen, kom je erachter wat het beste bij jouw hond past.

Agilitytraining (behendigheidstraining)

Je kan met je hond een Behendigheidstraining volgen en trainen op recreatief niveau, maar je kan ook een agilitytraining volgen om je voor te bereiden op Agility wedstrijden. Agilty wordt ook wel behendigheid genoemd en is een populaire hondensport. Bij agility gaat het erom welke hond het snelst en foutloos een parcours vol toestellen, tunnels en slaloms rond paaltjes kan afleggen. Deze hondensport is dan ook zeer geschikt voor athletische snelle honden. Ook voor rustige oudere hond is agility leuk, maar dan op recreatief niveau.

Honden frisbee training

Frisbee is wel een sport waarvoor je hond fysiek echt in topconditie moet zijn. Binnen Dogfrisbee heb je ook diverse onderdelen, zoals Freestyle (echte show waarbij de handler diverse gooi-technieken laat zien in combinatie met geweldige tricks die de hond uitvoert) en Distance (daarbij gaat het om zo ver mogelijk gooien en het vangen in bepaalde afstandszone)

Hoopers

Hoopers is een sport waarbij jij als baas niet mee hoeft te rennen; je stuurt je hond door poortjes en om tonnen, en daarbij mag je hond dus wel echt plankgas geven. Hoeft natuurlijk niet, je kan ook met een rustigere hond genieten van hoopers. Voor de hond is het minder belastend dan bijvoorbeeld agility of frisbee.

Andere sporttrainingen voor je hond

Wil je liever wel zelf mee rennen? Dan is breitensport/combisport misschien wel wat voor jou; daar ga je samen met je hond over hindernissen. Gehoorzaamheid kan je ook echt als sport beoefenen met examens en wedstrijden.

En dan heb je nog Dogdance, een sport waarbij je een choreografie maakt op muziek die je vervolgens laat zien met je hond. Deze sport is echt geschikt voor elke hond!

En dit is nog lang niet alles wat hondensport betreft; treibbal, flyball, apporteersport, dockdiving.... Er is zoveel te ontdekken!

7. Fitnesstraining voor honden

Er zijn diverse trainingen die ervoor zorgen dat je hond fysiek fit is en blijft. Elke hond kan deelnemen aan Balans & Coördinatie-trainingen of aan Body Awareness. Met deze trainingen leert een hond zijn lichaam beter kennen en gebruiken. Dit zijn ook erg belangrijke trainingen als je hond bijvoorbeeld herstelt van een blessure, of wanneer je met je hond sport, zoals bij agility of frisbee.

Voor de echte atleet die houdt van rennen, rennen en nog eens rennen, zijn er ook leuke sporten te vinden zoals canicross, waarbij je samen met je hond gaat hardlopen; bikejoring, waarbij je hond rent en jij fietst er met een terreinbike achteraan; en uiteraard sporten zoals coursing.


8. Pakwerktraining

Voor alle waak- en verdedigingshonden zijn er diverse soorten pakwerk. IGP, waarbij een hond bijt op een speciale bijtmouw, ringsport en KNPV waar honden bijten op een compleet pak. Pakwerktraining maakt een hond niet vals; hij zal daardoor niet zomaar iemand bijten, mits de hond uiteraard goed is afgericht. Met technieken die gebaseerd zijn op pijn en angst kan je juist wel onvoorspelbare agressie bij de hond veroorzaken. Deze technieken zijn veelvuldig in het nieuws geweest, waardoor het grote publiek eigenlijk het idee kreeg dat bij de pakwerksport honden altijd zwaar worden gestraft. Dit is uiteraard niet waar; je kunt deze honden ook prima beloningsgericht trainen.

Bijtwerk kan puur als sport worden gedaan, maar er zijn uiteraard ook honden die dit als werk hebben. Denk aan politiehonden die een verdachte moeten tegenhouden.

9. Hulphondentraining

Therapiehonden voor PTSS-patiënten, honden die alarm slaan wanneer hun baasje een epileptische aanval dreigt te krijgen, honden als steun voor kinderen met autisme, blindengeleidehonden, honden die helpen met huishoudelijke taken bij mensen in een rolstoel... honden worden in steeds meer situaties als hulp ingezet.

Dat is natuurlijk heel mooi! Kun je van elke hond met behulp van een cursus een hulphond maken?

Nee. Hulphonden hebben aangeboren talenten, een zeer stabiel karakter en een gedegen opleiding nodig. Betrouwbare instanties die hulphonden trainen zijn schaars en er is een enorme wachtlijst voor bijvoorbeeld blindengeleidehonden.

Je kunt natuurlijk je eigen hond wel huishoudelijke taken aanleren, zoals sokken uittrekken, spullen aangeven, licht aandoen of deuren openen, maar dat maakt hem nog geen echte hulphond.


10. Rasspecifieke trainingen (hondentraining voor specifiek hondenras):

10.1. Windhondenrennen

Er zijn hondentrainingen die specifiek geschikt zijn voor bepaalde hondenrassen of rasgroepen. Denk aan: windhondenrennen! Ja, het is vaak toegestaan (en ook erg leuk!) om met een ander type hond mee te doen, maar de windhonden zijn echt gemaakt voor deze sport.

10.2. Jachthond training (jachttrainingen)

Ook voor jachthonden zijn er speciale jachttrainingen. Je kunt trainen met dummy's en nepvogels, maar je kunt ook echt wild gebruiken. Als je zelf een jager bent, kan de hond echt meedoen als onderdeel van het werk en geschoten wild apporteren.

10.3. Zweetwerk

Zweetwerk is ook een fijne bezigheid voor jachthonden (ja, het kan natuurlijk met elk ras, maar de rassen die er echt voor zijn gefokt, zijn vaak veel beter in dit werk, zoals beagles, bassets en bloedhonden).

10.4. Sledehondensport

Sledehondensport, waarbij je een team honden voor een slee spant om deze voort te trekken, is een geweldige sport voor de poolhondenrassen. Er zijn 4 rassen die dit zonder speciale ontheffing mogen doen, voor andere honden moet je een speciale ontheffing aanvragen vanwege de trekhondenwet.

10.5. Schapendrijven

Vee drijven, zoals schapendrijven, is een van de sporten die ook echt een baan kunnen zijn voor een hond.

Waarom heeft hondengedrag te maken met hondentraining?

Wat erg belangrijk is om te begrijpen is dat je niet elk hondengedrag kan wegwuiven met "het is maar hoe je ze opvoedt". Een goed voorbeeld is een hond hebben van een bepaald ras, welke jarenlang is gefokt om bijvoorbeeld een spoor te volgen door het bos (kilometers lang). Hiervoor worden de fokdieren vaak geselecteerd op basis van hun enorme uithoudingsvermogen en luide geblaf wanneer ze een spoor ruiken.

Dit is zo'n voorbeeld waarbij je het gedrag niet kan wegwuiven, want..

Op het moment dat je hond wordt geboren, zit er een bepaalde genetische vingerafdruk in zijn hele wezen. Geef je hond dus een hobby of een echte baan om frustratie, verveling en probleemgedrag te voorkomen!

Elke hond kan zich gaan vervelen, de ene hond slechts sneller dan de ander. Daarom is het belangrijk om te trainen, hieronder vind je alvast wat belangrijke hondentraining tips.


Wat zijn de belangrijkste hondentrainingtips voor trainen met je hond?

De eerste belangrijkste tip is: train met je hond. De grootste fout die gemaakt wordt is het niet trainen van een hond. Gevolgen kunnen zijn dat je hond niet luistert en/of dat hij probleemgedrag ontwikkelt (uit verveling). Wil je dat je hond goed luistert? In dit blog lees je de volledige uitleg over de 10 beste trainingtips voor je hond. Hierin lees je onder ander belangrijke tips zoals de juiste motivatie van je hond vinden, een beloningssignaal aanleren en beginnen bij een goede basis leggen.

Hondentraining tip; communiceren kan je leren

Honden spreken een eigen taal, een die jij kan leren verstaan door een hondentraining! Veel problemen met je hond kan je voorkomen doormiddel van goede communicatie. Herken jij de lichaamstaal en het gedrag van je hond (en die van andere honden) goed? Dan kan je bijvoorbeeld zien of de communicatie tussen honden leuk is of uit de hand lijkt te gaan lopen. Een ander voorbeeld is dat je hond kan kwispelen, maar angstig  of juist blij kan zijn. Doordat jij zijn gedrag goed en snel herkent kan je op tijd ingrijpen en een probleem voorkomen.

Hondentraining en oefeningen voor je puppy (handige oefeningen)

In dit blog over hondentraining lees je waarom dit de drie belangrijkste oefeningen voor je puppy zijn: aandacht, handtouch en hierkomen én hoe je ze jouw hond aanleert. Zo is aandacht bijvoorbeeld weer een belangrijke voorwaarde voor communicatie natuurlijk.

Belangrijkste oefeningen voor je hond 

Ook voor je hond hebben we de belangrijkste oefeningen op een rijtje gezet. Op deze pagina met video's vindt je de belangrijkste oefeningen voor je hond, ze helpen je bij zo ongeveer elke hondentraining en ook bij de opvoeding van je hond in algemene zin.

Hondentraining en gedragsproblemen

Een hondentraining volgen zoals een puppy training, (basis)gehoorzaamheidstraining of andere training kan in veel gevallen gedragsproblemen bij je hond voorkomen, maar wat als hij deze nou toch krijgt? Dat kan gebeuren. Sommige honden zijn bijvoorbeeld enorm bang van knallend vuurwerk, andere honden piepen en blaffen alles bij elkaar als ze even alleen moeten zijn. Er zijn gelukkig ook genoeg hondentrainingen die helpen om deze en andere gedragsproblemen op te lossen.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen