Gehoorzaamheidstraining
03 november 2023 
21 min. leestijd

Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheidstraining; 25 vragen en antwoorden

In dit blog lees je de antwoorden op meer dan 25 vragen over gehoorzaamheidstraining voor je hond!

1. Waarom ga je met een hond naar gehoorzaamheidstraining?

Je gaat met een hond naar gehoorzaamheidstraining omdat het  belangrijk is dat je hond naar je luistert. Gehoorzaamheid draagt namelijk bij aan de veiligheid van je hond,  jezelf en je omgeving. Een tweede reden is dat je jouw hond veel meer vrijheid kan geven als hij goed naar je luistert.

Waarom ga je met een hond naar een sport gehoorzaamheidstraining?

Ga je met je hond naar een gehoorzaamheidstraining gericht op sportniveau, dan ga je naar de training om oefeningen steeds perfecter onder knie te krijgen. Een tweede reden is dat het gezellig is om andere baasjes te ontmoeten die dezelfde interesse delen.


2. Is een gehoorzaamheidstraining voor je hond: belangrijk, nodig of verplicht?

Gehoorzaamheidstraining is niet verplicht, behalve bij sommige hondenverenigingen wanneer je door wilt gaan naar een andere training. Er kan dan als eis gesteld worden dat je hond een gehoorzaamheidscursus moet hebben afgerond om mee te mogen doen. Dit kan bijvoorbeeld om een sporttraining voor je hond gaan.

Gehoorzaamheidstraining is belangrijk, want als je hond naar je luistert dan is dat handig voor zowel jou als je hond zelf.

Waarom is basisgehoorzaamheid van je hond belangrijk?

Je hond basisgehoorzaamheid aanleren is heel belangrijk. Hierdoor kan je als baasje namelijk makkelijker je hond sturen, je kan dingen van je hond vragen en je hond zal dat ook graag voor je doen. Ook kan je makkelijker je hond meenemen in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan deelnemen aan het verkeer, maar ook bij het uitlaten op straat of in het bos.

Hoe belangrijk is wedstrijd gehoorzaamheid?

Dat je hond gehoorzaam is op wedstrijdniveau is ontzettend handig, maar geen must. De ene oefening die hij leert zal nuttiger zijn dan een andere oefening. Over het algemeen is basisgehoorzaamheid het belangrijkste.


3. Wat leer je als baasje tijdens een gehoorzaamheidstraining?

Als eigenaar van een hond leer je tijdens de gehoorzaamheidstraining: hoe je hond leert en hoe jij je hond het beste oefeningen kan aanleren. Je leert ook veel over motivatie, belonen en grenzen stellen als iets niet lukt. Als het goed is leer je ook heel goed naar het gedrag te kijken van je hond. Je leert bijvoorbeeld je hond zijn lichaamstaal te begrijpen, waardoor je ziet of je hond iets niet begrijpt of ergens bang voor is.

Begrijp je de lichaamstaal van je hond? Dan kan jij makkelijker inspelen op de signalen die je aan zijn lichaamstaal kan aflezen.

Als baasje leer je ook:

• Perfecte timing (bij belonen)
• Verzoeken (commando's) duidelijk uitspreken
• Duidelijk communiceren met je hond
• Gehoorzaamheidstraining leuk maken en houden voor je hond


4. Wat leert je hond tijdens een gehoorzaamheidstraining?

Je hond leert jouw aanwijzingen op te volgen. Dat is wat verstaan wordt onder gehorozaamheid: jij vraagt iets, je hond doet wat.

Je hond leert beter naar jou te luisteren. Hij leert namelijk dat het veel oplevert om aandacht voor jou als baasje te hebben. Hierdoor verdwijnen afleidingen veroorzaakt door prikkels uit de omgeving, zoals: honden, kinderen en dieren voor hem naar de achtergrond.

5. Hoe oud moet je hond zijn voor gehoorzaamheidstraining?

Je hond kan starten met een dagelijkse gehoorzaamheidstraining als hij een puppy is. In deze training leert je hond commando's zoals; blijf, op je plaats, wachten, zitten, blijven en hier komen.

Wanneer begin je als je al een wat oudere hond hebt of krijgt?

Heb je een herplaatser of hond die al wat ouder is? Dan kan je direct beginnen wanneer je de hond in huis krijgt. Heeft je hond nog geen gehoorzaamheidscursus gehad? Dan kan je daar direct mee beginnen.

Hoe oud moet je hond zijn voor het trainen voor gehoorzaamheid op sportniveau?

Voor de meeste honden geldt dat ze minimaal 6 maanden oud zijn. De hond heeft dan al een puppycursus en vervolgtraining gehad. Daarna stroomt hij door naar de G&G of Obedience class. In lessen van deze trainingen komen  meer oefeningen aan bod en moet oefeningen ook nauwkeuriger uitgevoerd worden.


6. Wat is een goede leeftijd voor je hond om een gehoorzaamheidstraining te volgen?

Een goede leeftijd voor je hond om te beginnen met gehoorzaamheidstraining is elke leeftijd, met uitzondering van de pubertijd. De puberteit is namelijk een periode waarin je hond vaak minder goed luistert en sneller bang is. Dat wil overigens niet zeggen dat je moet wachten om te beginnen, maar het is doordat je hond minder goed luistert wel moeilijker om te trainen.

Wat als ik met mijn puberend hond toch een gehoorzaamheidstraining wil volgen?

Kies in dat geval voor een gehoorzaamheidstraining waarbij extra veel aandacht is voor je hond, zijn motivatie en het beloningsgericht trainen van je hond.


7. Welke soorten gehoorzaamheidstrainingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten gehoorzaamheidstrainingen:

Trainingen gericht op dagelijkse gehoorzaamheid

Bij deze soort gehoorzaamheidscursussen komen oefeningen aan bod die handig zijn in het dagelijks leven, zoals; wachten, blijven, hier komen, wandelen zonder trekken aan de riem, naar de mand gaan, aandacht voor de baas, even kunnen blijven Onderdelen hiervan worden ook behandeld tijdens een puppytraining of een pubercursus.

In elke soort hondentraining is er een bepaalde mate van gehoorzaamheid ingebouwd met uitzondering van speuren en zoeken. In deze twee trainingsvormen leidt de hond jou juist in plaats van jij hem.

Gehoorzaamheid als sport

Bij deze soort gehoorzaamheidstraining zijn er veel meer regels en eisen.

Je hond moet op wedstrijdniveau bijvoorbeeld in een heel  precies beschreven positie lopen:
• Links van je
• Rechtervoorpoot blijft de hele tijd ter hoogte van de bal van je linkervoet
• De schouder blijft bij je been
• De wang blijft bij je been

Bij de oefening "zit" moet een hond kaarsrecht zitten (dus niet een beetje op een bil). Bij apporteren mag de hond absoluut niet kauwen aan een voorwerp. Zo zijn er natuurlijk nog heel veel andere regels. Dat maakt het ook een sport!

Obedience programma

Binnen obedience heb je ook weer verschillende soorten trainingen zoals FCI en Engels obedience. Hierin zijn de volgstijlen bijvoorbeeld anders t.o.v. elkaar

Wandelen zonder trekken valt dus ook onder gehoorzaamheid, maar is niet hetzelfde als gehoorzaamheidsport.

Voorbeeld: Als je wilt dat je hond goed luistert en bijvoorbeeld rechts van je loopt, dan is dat prima, maar doe je mee aan een wedstrijd? Dan moet je hond bijvoorbeeld altijd links lopen.

Gehoorzaamheid met examens

Iets minder strikt, maar nog steeds met eisen zijn de trainingen met examens en certificaten. Dit is training waarbij uitgegaan wordt van het programma: sociale huishond. Hierin worden onderdelen behandeld zoals wandelen zonder trekken, mensen op een terras rustig benaderen, komen als je roept en even wachten terwijl jij wegloopt

Niet elke hond vindt gehoorzaamheid een leuke hobby, terwijl andere honden er juist dol op zijn. Let daarom goed op je hond en kies een training die zowel bij jou als hem past!



8. Kan je met elke hond een gehoorzaamheidstraining volgen?

Ja, je kan met elke hond een gehoorzaamheidstraining volgen. Het is aan te raden om met elke hond een basistraining gehoorzaamheid te doen. Door zo'n training leert je hond goed naar je luisteren.

Voor sportgehoorzaamheid ligt het eraan of je hond het leuk vindt en wat jouw eigen doel is. Wil je Nederlands, Europees of wereldkampioen worden? Dan kan je het beste gaan trainen met een hond die de snelheid voor deze sport heeft en gehoorzaamheid echt leuk vindt.

Doe je mee aan gehoorzaamheid puur voor het plezier? Dan is het alleen belangrijk dat zowel je hond en jij het trainen leuk vinden!

9. Is gehoorzaamheidstraining geschikter voor specifieke honden?

De basisgehoorzaamheidstraining is geschikt voor alle rassen. Bepaalde hondenrassen en rasgroepen hebben wel meer aanleg om gehoorzaamheid leuk te vinden.

Bij gehoorzaamheid op wedstrijdniveau is die aanleg wenselijk

Welke rassen zijn het meest geschikt voor gehoorzaamheid?

• Herders (zoals duitse herder, witte herder, hollandse herder, belgische herders)
• Retrievers (zoals golden, labrador, toller)
• Dobermanns en rottweilers
• Border Collies en schotse collies
• Aussies (Australian shepherds)
• Cattle dogs en kelpies

Dit soort honden vinden gehoorzaamheid vaak ontzettend leuk, ze zijn gefokt om aanwijzingen van hun baasje op te volgen.

Welke rassen zijn ook geschikt voor gehoorzaamheidstraining?

Jachthonden, zoals retrievers, zij zijn ook gefokt om aanwijzigingen van de eigenaar op te volgen.

Er zijn ook rassen zoals Vlinderhondjes die vaak ontzettend goed in zijn.

Welke rassen zijn minder geschikt voor gehoorzaamheidstraining?

Bijvoorbeeld: berghonden, terriërs. Rhodesian Ridgebacks Zij houden er vaker van om zelfstandig te werken en zijn gebaat bij meer afwisseling in oefeningen.. Deze rassen zien het nut van een gehoorzaamheid programma niet zo in. Daardoor is de kans  groot dat ze commando's zoals lang stil blijven zitten niet goed opvolgen.

Ook Bulldogs vinden over het algemeen gehoorzaamheid minder leuk.


10. Zijn er verschillende niveaus in gehoorzaamheidstraining voor honden?

Ja, er zijn bij verschillende gehoorzaamheidstrainingen ook verschillende niveaus.

Hieronder vindt je de niveaus per trainingsvariant:

Huis-, tuin- en keuken gehoorzaamheidscursus:

• Puppy cursus / puppy training
• Pubercursus
• Vervolgcursus

Sport gehoorzaamheid op verenigingsniveau:

• Elementaire gehoorzaamheid (EG)
• Voortgezette elementaire gehoorzaamheid  (VEG)

Federatie hondensport Nederland (FHN):

• Sociale huishond
• Gedrag en gehoorzaamheid beginners (G&G)
• Gedrag en gehoorzaamheid 1
• Gedrag en gehoorzaamheid2
• Gedrag en gehoorzaamheid 3  (hoogste)

Obedience:

• Pre-beginners
• Beginners
• Novice
• Advanced (A, B & C)


11. Wat zijn de verschillen tussen de trainingsniveaus bij gehoorzaamheidstraining?

Er zijn verschillen tussen de de trainingsniveaus bij gehoorzaamheidstraining op basis van het aantal oefening en de perfectie ervan.

Hieronder geef ik 2 voorbeelden: 

Voorbeeld 1 - oefening "blijf":

Bij niveau 1 (beginners) leg je de hond in de af en blijf positie. Hierna neem je vervolgens twee of drie meter afstand en je mag de hond blijven aankijken.

Bij niveau 3 (hoogste niveau) leg je de hond in de af en blijf positie. Je loopt helemaal uit zicht, je hond moet meerdere minuten blijven liggen i.p.v. 30 seconden.

Voorbeeld 2 - apporteren:

Bij niveau 1 (beginners) mag je nog een eigen voorwerp meenemen dat je mag gooien. Je gooit het object weg en je hond gaat het object halen.

Bij niveau 3 (hoogste niveau) moet je een vooraf bepaald voorwerp gebruiken. De hond moet perfect recht naast je blijven zitten. Je gooit het object weg, de hond mag het pas gaan halen wanneer jij het commando geeft. De hond moet het object precies in het midden vasthouden zonder te kauwen, naar jou terugbrengen, daarbij kaarsrecht gaan zitten en pas loslaten wanneer jij het zegt.

Hetzelfde geldt met oefeningen zoals "volg", welke naarmate het niveau hoger wordt ook steeds complexer wordt met meer manoeuvres. Hoe hoger het niveau van de training, hoe meer oefeningen je hond moet uitvoeren, hoe complexer de oefeningen worden en hoe hoger de eisen zijn die gesteld worden.


12. Zijn er verschillende trainingstechnieken voor gehoorzaamheidstraining?

Ja, er zijn verschillende trainingstechnieken bij gehoorzaamheidstraining voor honden. Dit kunnen kleine details zijn bij het aanleren van een oefeningen zoals of een hond welf of niet start met het blok in zijn mond bij een apporteer oefening.

Er kunnen ook grotere verschillen zijn.

De meeste hondentrainers gebruiken bij een les een positieve, beloningsgerichte trainingstechniek. Hierbij wordt een marker gebruikt een clicker of clickwoord zoals "top" of "yes"). Dat doen wij trainers omdat we de hond willen motiveren om een oefening uit te voeren.

Er zijn daarentegen nog steeds hondentrainers die andere methodes hanteren die gebaseerd zijn op pijn, fysiek ongemak of angst. Het doel is dat de hond moet luisteren. Een oefening zoals "volg" wordt door hen aangeleerd met behulp van correcties, hiervoor wordt bijvoorbeeld een slipketting of sliplijn gebruikt. Gelukkig is dit iets wat steeds minder gebeurt.

Overweeg je een gehoorzaamheidstraining te volgen? Ga dan eerst even zonder hond kijken en bekijk de trainingstechnieken die worden toegepast.


13. Zijn er verschillende trainingsschema's voor gehoorzaamheidstraining?

Er zijn verschillende trainingsschema's voor gehoorzaamheidstraining.

Schema 1: een keer per week dezelfde routine oefenen

Het eerste soort trainingsschema bestaat uit een keer per week op het trainingsveld trainen. Je oefent dan het hele programma dat je later met je hond wilt doorlopen. De opbouw is altijd hetzelfde.Sommige mensen vinden dit schema een beetje saai. 

Dit schema kan daarentegen goed werken voor mensen die van structuur houden en die een hond hebben die heel onzeker is en weinig eigen initiatief toont. Dit schema kan dan veiliger voelen voor de hond.

Voorbeeld van een trainingssessie volgens schema 1:

• Begin met de oefening blijven liggen
• Daarna "staan en betasten"
• Dan aangelijnd volgen
• Daarna plaats sturen

Schema 2: Onderdelen van meerdere oefeningen trainen in groepsverband op een veld

Bij dit schema train je specifieke onderdelen van meerdere oefeningen met je hond, dit doe je in groepsverband samen met andere hondeneigenaren. Met deze vorm kan je oefeningen helemaal perfectioneren.

Voorbeelden:

• Bij de oefening "hier komen" werk je alleen maar aan het onderdeel dat de hond recht voor je zit.
• Bij de oefening volgen werk je alleen maar aan de rechterbocht.

Voor sommige honden en eigenaren werken dit heel goed. Let op voor sommige honden (en eigenaren), geldt dat als ze 10x hetzelfde deel van een oefening achter elkaar doen, dat ze dit nooit meer willen doen. Dit schema is dus niet voor iedereen en elke hond geschikt.

Schema 3: Dagelijkse sessies

Het beste schema om te volgen bij gehoorzaamheid is: trainen in de vorm van 3-4 dagelijkse sessies van 10-15 minuten, waarin je hele en gedeeltelijke oefeningen afwisselt (ongeveer 3 oefeningen per sessie). Pas als alles helemaal perfect gaat dan ga je oefeningen met elkaar combineren.

Zijn er ook andere schema's?

Ja, je kan op heel veel verschillende manieren trainen. Je kan bijvoorbeeld ook combinaties maken bij het trainen. Denk aan: een keer per week bij een vereniging en andere dagen thuis trainen of combinaties van de bovenstaande schema's. Het belangrijkste is dat je regelmatig traint, variatie aanbreng en tniet bijvoorbeeld maar een keer per 14 dagen traint. Want ook bij honden geldt dat herhalen goed is, maar je moet niet zoveel herhalen dat een hond het trainen als eentonig gaat zien.


14. Wat is een goede gehoorzaamheidstraining?

Een goede gehoorzaamheidstraining voldoet aan deze 9 voorwaarden:
1. Jij en je hond beleven er veel plezier aan
2. Er wordt echt gekeken naar de motivatie van je hond
3. Er wordt gekeken naar jouw motivatie (en doelen)
4. Er is aandacht voor het soort beloningen
5. Er wordt bewust gekozen voor methodes en technieken die bij jou en je hond passen
6. Er wordt stilgestaan bij hoe lang en hoe vaak je een oefening moet herhalen (en in welke stapjes je dat doet)
7. Er wordt gekeken naar de combinatie van hond-baas
8. Er wordt uiteraard niet gewerkt met fysieke correcties, dwang of het bang maken van de hond (want het trainen moet leuk zijn)
9. De training zorgt ervoor dat je hond naar jou gaat luisteren (want dat is uiteindelijk ook het doel dat je wilt bereiken)

15. Wat is een slechte gehoorzaamheidstraining?

Een slechte gehoorzaamheidstraining herken je aan deze 7 kenmerken:
1. Jij, je hond of jullie allebei voelen je niet prettig bij het trainen
2. Er wordt veel druk uitgeoefend op je hond "hij moet luisteren"
3 Je hond hoeft niets, maar mag alles doen waar hij zin in heeft (het andere uiterste van punt 2)
4. Gebruik van correcties (o.b.v. pijn en angst)
5. Weinig aandacht voor de honden
6. Weinig variatie in de oefeningen
7. De training wordt niet leuk gemaakt voor je hond (en jou)


16. Waar kan je een gehoorzaamheidstraining volgen?

Je kan een gehoorzaamheidstraining met je hond volgen bij:
• De meeste hondenscholen en kynologenverenigingen
• Hondensport verenigingen (voor de sport gehoorzaamheid)
• Bij jou thuis met behulp van een hondentrainer aan huis
• Bij jou thuis met behulp van online cursussen
• Bij online hondenschool van maanen LOCA (bekijk hier de online gehoorzaamheidstrainingen)

Hoe werkt een online gehoorzaamheidscursus ?

Een hondentrainer legt jou met behulp van videomateriaal en uitleg uit hoe je jouw hond bepaalde gehoorzaamheidsoefeningen aanleert.

De voordelen zijn dat:
• Je makkelijker in dagelijkse korte sessies thuis kan trainen.
• Je traint in een omgeving waar het goed luisteren van je hond belangrijk is (denk aan oefeningen als "naar je plaats" en "blijven" in huis)
• Naast je blijven lopen train je buiten en "hier komen" in een losloopgebied.

Met behulp van een online training kan je op de plaatsen trainen waar het luisteren het belangrijkste is voor die oefening (zoals een losloop plaats), hierdoor zal je ook beter resultaat zien.


17. Welke hondentrainer geeft een gehoorzaamheidstraining?

Goede gehoorzaamheid trainingen worden meestal gegeven door kynologisch instructeurs die daarvoor hebben geleerd. Zij weten hoe ze jou kunnen helpen je hond gehoorzaamheid oefeningen aan te leren. Ze herkennen hondengedrag goed, kunnen de baas-hond relatie goed inschatten en en weten te achterhalen hoe jij jouw hond moet motiveren.

Er zijn ook gehoorzaamheidscursussen die gegeven worden door ervaringdeskundigen. Deze mensen kunnen in veel gevallen ook een goede training geven.

Er zijn  ook opleiders die zelf minder goed zijn in gehoorzaamheid aanleren, maar toch gehoorzaamheidstraining geven. Deze mensen mogen zich hondentrainer noemen, maar zijn geen kynologisch instructeur. Vraag daarom altijd naar eventuele certificering, ervaring , cursussen en opleidingen. Zoek de persoon ook op op Youtube, een trainer die veel weet zal daar vaak filmpjes op hebben staan. Op deze manier kun je zelf al wat vooronderzoek doen, vaak is de informatie die je online kan vinden al een goed signaal of iemand een geschikte trainer is of niet.

Ga je naar een erkende hondenschool? Dan kan je er vanuitgaan dat de trainer die je lesgeeft een gertificeerd kynologisch instructeur is.


18. Wat zijn de verschillen tussen een online gehoorzaamheidstraining en fysieke gehoorzaamheidscursus?

De verschillen tussen online en fysieke gehoorzaamheidstraining zijn:

1. Verschil in beschikbare tijd voor lesstof. 

Er is meer tijd voor het uitgebreid behandelen van oefeningen in  een online gehoorzaamheidstraining.

2. Verschil in tijdsduur.: 

Fysieke cursussen bestaan vaak uit 10 bijeenkomsten van 1 uur.. Bij online training train je per week in meerdere dagelijkse sessies

3. Verschil in omgeving.

 Wanneer je bij een fysieke cursus een training volgt bij slecht weer kan dit een nadelig effect hebben op de houding van je hond (bijvoorbeeld omdat de hond niet op een koude en/of natte grond wil liggen). Wanneer je thuis traint kan je er voor kiezen om binnen te trainen of op een ander moment te trainen, wanneer de weersomstandigheden beter zijn.

4. Verschil in planning.

Bij een fysieke cursus train je buiten op een vooraf bepaald moment. Wanneer je thuis traint kies je deze momenten zelf.

5. Verschil in aanwezigheid van prikkels.

Bij een fysieke gehoorzaamheidscursus traint je hond vaak samen met andere honden, bij een online training niet. Het kan zijn dat je hond trainen met andere honden eng vindt of er door afgeleid raakt.

Deze afleidingen zijn er thuis niet. Het ontbreken van deze prikkels is een voordeel wanneer je jouw hond een nieuwe oefening aanleert of een bestaande oefening wilt perfectioneren.

Later als je hond de oefening al perfect doet, dan kan je juist wel samen gaan trainen met andere honden. Zijn gehoorzaamheidswedstrijden niet jouw doel, maar is het doel vooral dat je hond goed luistert? Dan is een online training vaak een betere keuze.


19. Kan ik mijn hond leren luisteren door een online gehoorzaamheidstraining te volgen?

Jazeker! Je kan je hond goed leren luisteren met behulp van een online gehoorzaamheidstraining. Net als bij een fysieke gehoorzaamheidstraining ben jij als baasje degene die, met behulp van uitleg van een hondentrainer, jouw hond leert luisteren. Je kan  bij een online training net zolang doen over een oefening als je zelf wilt.Dus vindt jij of je hond een bepaalde oefening moeilijk? Geen probleem. Je kan de oefening(en) terugkijken en vaker herhalen,.

Je voelt geen druk van andere cursisten die mogelijk sneller willen leren omdat hun hond een oefening bijvoorbeeld al wel snapt.

Bij een online gehoorzaamheidscursus heb je meer grip op de tijden en dagen waarop je wilt trainen.

20. Wat kost een gehoorzaamheidscursus?

Een gemiddelde gehoorzaamheidstraining van 10 lessen kost zo'n €140,- tot €160,-., maar de kosten voor een gehoorzaamheidscursus lopen uiteen van €4,00 tot €100,00 per uur.  Zo zijn er al cursussen van 10 lessen van 1 uur voor €40,-.. Dat is dus €4,00 per uur.

Deze cursussen worden vaak gegeven in een grote groep, de vraag is dan wel wat je leert en hoeveel je van deze tijd effectief bezig bent met trainen. In deze vorm is er logischerwijs ook wat minder aandacht voor je hond, oefeningen goed aanleren en jouw vragen

De kosten van sportgehoorzaamheidtraining kunnen per half uur €50,- zijn. je krijgt dan wel les van iemand die tot de top van gehoorzaamheid training behoort. Dat kan iemand zijn die wedstrijden beoefent in van zijn land, Europa of zelfs de wereld . Dit is het niveau waarop deze persoon jou les kan geven, dat is waardevol, maar omgerekend wel €100,- per uur en dus een stuk duurder.


21. Wat kosten online gehoorzaamheidstrainingen?

De kosten van online gehoorzaamheidstrainingen lopen ook uiteen. Dit is onder andere afhankelijk van: Hoeveel lessen worden aangeboden, hoe lang duren deze lessen, wat is de vorm van de lessen (bijv. alleen video's of juist tekst), wat krijg je erbij en wie geeft de lessen (kennis en ervaringsniveau van de trainer)

Kosten online gehoorzaamheidstraining Basis Bagage (6 weken)

Deze online gehoorzaamheidstraining bestaat uit 6 modules. Je hoeft dat niet in 6 weken te doen, want je hebt levenslange toegang. Hiervoor betaal je €87,-. Je kan dan in 6 weken de gehoorzaamheidstraining volgen, maar ook kiezen om er langer over te doen.

Kosten online gehoorzaamheidstraining voor jonge honden, pubers en/of herplaatsers

Deze online hondentraining voor je herplaatser, puber of volwassen hond duurt 16 weken en is dus nog veel uitgebreider. Je kan er voor kiezen om langer over de training te doen, want je houdt voor altijd toegang tot de online omgeving. Deze kosten bijvoorbeeld rond de €120,- dit zijn beiden gangbare prijzen. Je hebt ook cursussen die gratis zijn of een tientje kosten, maar net als bij de fysieke trainingen geldt.. De prijs zegt vaak iets over de kwaliteit.


22. Hoe lang duurt een gehoorzaamheidstraining?

In ongeveer 3 tot 4 maanden kan je jouw hond de basis van gehoorzaamheid gemiddeld goed aanleren. Hoe lang een gehoorzaamheidstraining duurt ligt aan wat jouw doel. Als jij bepaalde criteria in gedachten hebt voor wanneer voor jouw gevoel je hond "gehoorzaam" is, dan kan je dit doel al binnen enkele weken bereiken.

Je kan ook een cursusopbouw volgen die bepaald is door een hondentrainer, denk aan: 4, 6, 10, 12 of 16 weken. Raak dus niet in paniek

Hoe snel heeft een hond de oefeningen geleerd?

Dat ligt volledig aan jou en jouw hond. Dit zijn een aantal belangrijke factoren die meespelen.:
1. Hoe snel leert jouw hond in algemene zin?
2. Hoe gemotiveerd is je hond om te leren?
3. Hoe leuk vindt je hond het trainen?
4.. Hoe goed ben jij als leraar van je hond?
5. Hoe goed is het advies van jouw trainer?


23. Welke hulpmiddelen heb je nodig tijdens een gehoorzaamheidstraining?

Je hebt maar heel weinig hulpmiddelen nodig voor gehoorzaamheidstrainingen.

Dit zijn de hulpmiddelen:

•;Beloningen in de breedste zin van het woord (voer, speelgoed, spel of een activiteiten)
• Veel kennis over hoe je iets gaat aanleren (van de trainer)
• Clicker of clickwoord
• Lijn of halsband, een tuig kan ook (op wedstrijden is een lijn of halsband verplicht. Je doet eigenlijk niets met dit middel. Het is zeker niet de bedoeling dat je met behulp van de lijn je hond naast je laat lopen, al wordt dat bij sommige trainingen nog gedaan.
• Appoteerblok of pylon


24. Antwoorden op veelgestelde vragen

Kan je meedoen aan gehoorzaamheidstraining als je hond bang is voor andere honden?

Ja, je hond kan in de meeste gevallen nog steeds meedoen aan gehoorzaamheidstraining als hij bang is voor andere honden en/of er naar uitvalt. Mits de trainer rekening houdt met de afstand tussen de hond met het probleem en de andere honden die meedoen aan de training. De hond krijgt dan wat extra ruimte. Daarnaast wordt de rustigste hond het dichtste in de groep naast deze hond gezet. Het is ook belangrijk dat zowel de trainer als het baasje begrijpt dat het wat langer kan duren voor de hond met het probleem de oefeningen onder de knie heeft.

Is het een goed idee een om met een hond die fysiek iets mankeert een gehoorzaamheidstraining te volgen?

Ja, want gehoorzaamheidstraining is fysiek geen belastende training. Er kunnen wel specifieke oefeningen zijn die belastend zijn voor je hond. Deze oefeningen kunnen dan vermeden of iets aangepast worden.. De positie wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd, in plaats van zitten kan de hond dan blijven staan. Op wedstrijdniveau krijg je hier wel strafpunten voor, maar als je doel is dat je hond beter naar jou luistert of je wilt iets leuks doen met je hond, dan maakt het vervangen van zo'n oefening niets uit natuurlijk. Elke goede instructeur maakt daar absoluut geen probleem van.


25. Wat zijn de alternatieven voor een gehoorzaamheidscursus?

De alternatieven voor een gehoorzaamheidscursus zijn bijvoorbeeld Dogdance. Er komen bij dogance wel oefeningen aan bod die lijken op gehoorzaamheidsoefeningen, maar dan in een ander, creatieve jasje. Dat is iets wat sommige baasjes of honden meer aanspreekt.

Hetzelfde geldt voor een cursus hondentricks, agilitatie of hoopers. Het doel is hetzelfde: je hond jouw aanwijzingen laten opvolgen. De manier / vorm is alleen anders.

In bijna elke hondensport en - training zit dus wel een beetje gehoorzaamheidstraining.

Welke andere soorten hondentrainingen zijn er?

Er zijn nog een heleboel andere soorten hondentrainingen zoals puppy training, gehoorzaamheidstraining en gedragstraining. In dit kan je lezen over alle soorten hondentrainingen meer over. Handig wanneer je misschien liever voor een leuk alternatief wilt kiezen of lekker thuis wilt trainen met je hond.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen