Je hond in de pubertijd
07 december 2021 
9 min. leestijd

Je hond in de pubertijd

Je hond is geen puppy meer, maar ook nog niet volwassen. Hij heeft opeens iets minder interesse in jou, maar des te meer in andere honden. Hij wil naar die andere hond toe, hij wil spelen, daten... soms ook ruzie maken.

Misschien begint hij te blaffen naar andere honden, of gaat hij opeens slopen in huis. Hierkomen? Nee... nu even niet. Liggen en blijven? Dat kan hij opeens niet meer. Wat is er aan de hand met je hond?


Puberteit bij je hond

Net als bij mensen (en katten, en paarden en alle andere zoogdieren) komt een hond ook in de puberteit. Dat is dus helemaal normaal. Wat overigens niet wil zeggen dat het altijd even leuk en gezellig is...

Bij mensen heb je brave pubers die netjes hun best blijven doen op school, niet gaan lopen feesten en die ook thuis gewoon alles volgens de regels blijven doen. Je hebt ook pubers die gigantische uitbarstingen hebben, spijbelen, uitgaan... en nee, dat heeft niet alleen met de opvoeding te maken!

vip sessie met hond


Wat gebeurt er in de puberteit bij je hond?

 • De geslachtshormonen nemen toe
 • Het lichaam verandert
 • De hersenen veranderen en ontwikkelen zich
 • De mentale ontwikkeling richting onafhankelijkheid neemt toe
 • Je hond ervaart angst of nervositeit
 • Reuen beginnen met het optillen van hun poot en markeren
 • Teven worden voor het eerst loops
 • Aandacht vragend gedrag neemt toe
 • Je hond gaat zich tijdelijk sterk hechten aan een persoon
 • Verzet en/of ongehoorzaamheid tegen verzorgers die je hond het beste kent
 • Emoties worden enorm vergroot (boosheid slaat snel om in woede, schrik slaat om in paniek...)


Hoelang duurt de puberteit bij je hond?

De fase tussen puppy en volwassenheid in zijn geheel duurt ongeveer van 5-6 maanden tot 15-24 maanden. Maar het kan zijn dat jij daar alleen iets van merkt gedurende een veel kortere tijdspanne (en dat is maar goed ook...). En dat is de puberale fase, meestal tussen de 7 en 18 maanden. Stukken minder lang dan de menselijke puberteit dus. Dat is het goede nieuws!

wat te doen met puberhondCastreren tijdens de puberteit?

Vaak besluiten baasjes hun hond te castreren, net voor dat deze in de puberteit komt, of tijdens de puberteit. Dit is geen handige keuze. Waarom? Omdat de puberteit zo zijn nut heeft.

Zo zorgen de hormonen ook voor de gezonde groei van het skelet, zorgt het vormen van verbindingen in de hersenen voor stabiel gedrag en het aandacht vragende gedrag, het hechten aan iemand.

Het verzet en de ongehoorzaamheid zorgen voor leerervaringen die belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling. Sexueel volwassen worden, zorgt er ook voor dat je hond belangrijke stukken sociaal gedrag ontwikkelt.


Wat doet een puberende hond?

Een puber verzet zich tegen gezag van de verzorger met een reden. Het doel van de puberteit is dat een dier zelfstandig wordt, zich los maakt van zijn familie en een eigen gezin gaat stichten.

Bij gezinnen waar naast de puberhond ook andere, oudere honden wonen, wordt de oudere hond soms ook het mikpunt van puberale pestpartijen. Tegen vreemden zijn pubers vaak juist lief en braaf.

Vooral bij pubers zie je dus vaak dat vreemde ogen dwingen. Zo kan een zogenaamde 'trainer' jou voor de gek houden en zeggen dat het aan jou ligt, je bent te lief tegen je hond, enzovoort. Want... bij hem luistert je hond wel.Hoe ga je om met het pubergedrag van je hond?

Hoe kun je dan het beste omgaan met een puberhond? De eerste stap is uiteraard begrijpen dat je hond zich niet misdraagt om jou te pesten, of om 'de baas over jou te zijn' of door een kronkel in zijn kop.

Met je puberhond is consequent zijn en blijven belangrijk, maar zonder frustratie en boosheid. Rustig blijven is makkelijk gezegd... soms haalt een puber het bloed onder je nagels vandaan. Maar ga je ruzie maken, dan maak je de situatie alleen maar erger.


Sloopgedrag van je puberhond

Puberhonden gaan ook vaak opeens weer slopen. Soms komt het omdat ze zo opgewonden zijn van de hormonen en de prikkels dat ze de rustgevende werking van slopen even willen ervaren. Vaak komt het ook door stress en angst, want in de puberteit kan iets dat nooit spannend was, opeens doodeng zijn.

Verlatingsangst is ook een probleem dat vaak de kop op steekt in de puberteit. Dat komt door de tijdelijk extreme binding met de baas. Het kan dus nuttig zijn om tijdelijk een oppas aan huis te hebben of je hond naar de dagopvang te brengen als je moet werken.Gehoorzaamheid van je puberhond

Zoals al gezegd, puberhonden verzetten zich vaak tegen hun baas. Dit uit zich vaak in het 'niet luisteren'. Dat is hun manier om te laten merken dat ze in staat zijn om onafhankelijk te zijn, en hun eigen keuzes te maken. Terwijl ze dus vaak wel luisteren naar een vreemde.

Een andere reden voor puberale ongehoorzaamheid is puur het feit dat de verbindingen en de opslagplaatsen in de hersenen worden gereorganiseerd. Je hond heeft dus serieus moeite met het bedenken wat al die woorden nou ook alweer betekenden.


De beste tips voor puberhond-baasjes

 • Zorg dat je puber genoeg beweging krijgt
 • Blijf rustig, ook wanneer je hond zich misdraagt
 • Zorg voor steun bij angstige en onzekere momenten
 • Beloon je puber extra uitbundig wanneer hij het wel goed doet
 • Kies activiteiten zoals zoekwerk, speuren en behendigheid om je puber meer zelfvertrouwen te geven
 • Body Awareness/gymnastiek kan je hond helpen om te gaan met zijn veranderende lichaam
 • Verlaag tijdelijk je eisen wat gehoorzaamheid betreft
 • Zorg voor een goede kwaliteit voeding voor je jonge hond, voor een gezonde groei
 • Castreer je hond sowieso niet voordat hij echt volwassen is (m.u.v. medische noodsituaties)Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.


Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen