Hulpmiddelen bij hondentraining
10 mei 2022 
27 min. leestijd

Hulpmiddelen bij hondentraining

Hulpmiddelen voor hondentraining, die zijn niet op twee handen te tellen. Van verschillende lijntjes en halsbandjes tot targets en clickers. Muilkorven, antitrektuigen, benches en kennels zijn ook hulpmiddelen, net zoals voertjes en speeltjes een hulpmiddel kunnen zijn. 

Maar welke hulpmiddelen zijn prima te gebruiken en waar blijf je het liefst zo ver mogelijk vandaan? 

hondenlijn


Een riem

Een riem is iets dat de meeste baasjes gebruiken, en niet alleen bij het trainen van je hond, maar ook met uitlaten. Met een lijn zorg je ervoor dat je hond niet zomaar de weg over kan rennen. Een lijn zorgt voor veiligheid, en voor je omgeving is het ook fijn om te zien dat je hond aangelijnd is.

Bij sommige trainingen wordt een riem gebruikt om rukjes (of een mega klapper van een ruk) aan de riem te geven, of je hond met de lijn ergens naar toe te trekken, of de lijn zo kort te houden dat de hond niet van plaats kan veranderen. Dit is niet de bedoeling! Een lijn moet je meer zien als een veiligheidsriem, niet als een stuur! 

Door lijncorrecties kun je je hond fysiek beschadigen (ja, ook honden met een dikke nek hebben geen spieren aan de voorkant van hun hals, waar juist alle kwetsbare constructies zoals de luchtpijp, het tongbeen, de zenuwen en aders, enzovoort lopen...).

hond aan de lijn


Een lange lijn 

Deze kun je eigenlijk onderverdelen in een vaste lijn en een rollijn. Een rollijn kan een prima optie zijn als je hond wel wat extra bewegingsvrijheid kan gebruiken, goed luistert, maar op bepaalde plekken niet los mag.

Luistert je hond nog niet helemaal zoals het hoort, dan kies je beter voor een vaste lijn. Met een vaste lijn die lang is (10-30 meter) kun je je hond ook extra bewegingsvrijheid geven, en oefenen met hierkomen en luisteren op afstand zonder het risico dat je hond wegloopt en overlast veroorzaakt.

Voor het wandelen in een stad of dorp en tijdens de lessen op een hondenschool is een 2-3 meter lijn prima. Je kunt ook kiezen voor een riem die je op verschillende lengtes kunt maken door extra ringen.

gladde halsband


Een halsband

Wat halsbanden betreft heb je ook gigantisch veel keuze. Een vaste halsband heeft een gesp- of kliksluiting, en blijft dus op één lengte om de nek van je hond zitten. Het is verstandig om altijd te kiezen voor een bredere halsband. Mocht je hond dan een keer trekken aan de lijn, dan wordt de druk verdeeld over een groter oppervlak. 

Een halsband moet niet te strak zitten, je moet wel met gemak twee vingers tussen de halsband en de nek kunnen plaatsen. Vaste halsbanden zijn meestal van leer, stof of paracord gemaakt. Bij kortharige honden zou ik een halsband met een extra zachte voering nemen (zoals neopreen). 

choke chain


Een slipketting

Vroeger was de slipketting het meest gebruikte hulpmiddel voor tijdens de trainingen. Met korte, felle rukjes moest je dan het bijten door de moederhond nabootsen, en zo leerde je hond dan zitten, liggen of volgen, afhankelijk van naar welke kant je de rukjes aan de ketting gaf. 

Tegenwoordig weten we gelukkig beter. Het gedrag van een moederhond imiteren met een ruk in de nek slaat natuurlijk helemaal nergens op. Een moederhond pakt met haar tanden de puppy's in de nek om ze te verplaatsen als ze pasgeboren zijn en nog niet zelf kunnen lopen. En een moederhond doet sowieso geen volg-, af-, of zit-oefeningen met haar pups. 

Een slipketting gebruiken als correctiemiddel is dus achterhaald. Bij sommige examens moet een hond wel nog een slipketting dragen, maar deze mag dus niet op 'slip' staan. De riem wordt dan dus bevestigd aan het 'blinde oog'. 

Maar waarom dan nog steeds de slipketting-plicht en geen brede halsband? Omdat er mensen zijn die dan o.a. spijkers in een vaste halsband plakken (aan de binnenkant). Met een ketting kan de keurmeester van een afstandje zien dat dat niet aan de orde is. Een andere optie zou zijn je hond helemaal 'bloot' te laten. 

pennenband


Een prikband 

In Nederland zijn deze gelukkig verboden. Ook de zelfgemaakte prikbanden met spijkers aan de binnenkant van een leren halsband zijn verboden. En ook de prikbanden met niet aangescherpte punten. Dat mag gewoon NIET meer. Gelukkig maar! Nederland was hiermee wel aan de late kant, in andere landen zoals Oostenrijk en de Scandinavische landen was het verbod er al veel eerder.

Het idee van een prikband is dat wanneer je een correctie geeft (of de hond trekt aan de lijn) de punten in zijn nek en hals knijpen. Dat is uiteraard een pijnprikkel, dus zal je hond dit gaan vermijden en daardoor 'luisteren'. De prikband wordt vaak ook op het meest kwetsbare deel van de hals geplaatst (zo hoog mogelijk richting de oren). 

schockband


Een stroomband

Ook eindelijk verboden is een stroomband voor honden. Ook het gebruik van een stroomband zoals bij een onzichtbare omheining is verboden, en ook de blafband met stroom valt onder dezelfde wetgeving.

Een stroomband werd op verschillende manieren gebruikt in de training. Als correctie (een stroomstoot wanneer je hond een commando niet opvolgde) en ook door een hond constant stroom te geven, maar als hij dan een oefening heel goed uitvoerde, dan stopte de stroom. Door dit soort praktijken die alles behalve diervriendelijk zijn, is het gebruik van de stroomband (ook wel 'trainingshalsband' genoemd) verboden. 

LET OP! Soms draagt een hond een soort 'kastje' om zijn nek dat je misschien aan ziet voor een stroomband, maar dit kan ook een GPS tracker zijn. 

jachtlijn


Een sliplijn

Dit hulpmiddel ziet er erg onschuldig uit. Je kunt ze kopen in leuke kleurtjes en ze zijn echt heel licht, passen makkelijk in je jaszak, dus ja... zo'n leuk lijntje kan toch geen kwaad? Dat ligt er maar net aan! 

Een wat dikkere sliplijn (jachtlijn) met een stop aan de binnenkant van het lusje, dat kan weinig kwaad, mits je hond niet aan de lijn trekt. Ideaal voor losloopwandelingen, want je kunt dan makkelijk je hond even aanlijnen bij het passeren van andere honden. 

Maar het wordt erg link wanneer deze lijn wordt gebruikt om je hond te sturen, en de lijn hoog in de nek (in het kwetsbaarste deel, net achter de oren) wordt geplaatst! Want dan kan het juist heel makkelijk flinke schade (lichamelijk,  maar ook mentaal) toebrengen. 

Deze lijntjes worden soms met een soort kraag op die plek gehouden om er zeker van te zijn dat je met zo'n klein mogelijk beweging zoveel mogelijk pijn en ongemak toedient. Je hond zal dus heel snel bang worden om te stikken, en 'netjes' luisteren. 

slipkoord


Een wurgkoord 

Bij de africhting wordt vaak een extra halsband gebruikt. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als de sliplijn, alleen wordt het een wurgkoord genoemd. Dat is tenminste eerlijk, want dat is precies wat de sliplijn en een wurgkoord doen... de lucht- en bloedtoevoer stoppen, zodat je hond doet wat jij wilt. 

Bij de africhting wordt deze meestal ingezet bij honden die niet los willen laten. Door de druk op het wurgkoord gaat je hond zijn bek verder open maken en zo laat hij dus los.

De sliplijnen, wurgkoorden en slipkettingen zijn helaas niet verboden als je ze als  trainingshulpmiddel gebruikt. 

hondenhalster


Hoofdhalsters

Een hulpmiddel dat, mits goed aangeleerd, effectief is, maar geen pijn veroorzaakt. Een goed zittend hoofdhalster is een hulpmiddel dat vaak wordt ingezet bij grote, sterke honden die aan de lijn trekken bij eigenaren die fysiek wat minder sterk zijn. 

Wanneer je hond gaat trekken, lukt dat niet omdat hij met zijn neus minder kracht kan zetten. Wanneer hij niet trekt, is er geen druk of spanning. Uiteraard is het halster een hulpmiddel en is het daarnaast enorm belangrijk om het gewenste gedrag ook te belonen met voer of spel, mits de hond er voor open staat. 

De belangrijkste regel met een hoofdhalster is dat je als eigenaar absoluut geen rukjes of lijncorrecties mag toevoegen. Verschillende merken hoofdhalsters zijn Gentle Leader, Canny Collar en een Halti. 

hondenmuilkorf


Een muilkorf 

Een muilkorf is ook een hulpmiddel dat vanwege verschillende redenen wordt ingezet. Een veelvoorkomende reden is om bijtincidenten te voorkomen. Een ander gebruiksdoel voor een muilkorf is om te voorkomen dat je hond bijvoorbeeld poep of niet-eetbare, gevaarlijke dingen tijdens het uitlaten eet. Ook kan een muilkorf een hulpmiddel zijn wanneer je hond een verwonding heeft waar hij niet aan mag likken en bijten. 

Er is ook een verkeerde manier van een muilkorf gebruiken, en dat is om je hond, die andere honden of mensen bijt, een muilkorf om te doen en dan maar te laten gaan omdat hij toch niet kan bijten. En... er is een groot verschil tussen een muilkorf en een snuitje! 

muilband hond


Een snuitje

Een snuitje is een stoffen muilband, die de bek van je hond dicht houdt. Een snuitje is iets dat je om kunt doen voor een paar minuten, bijvoorbeeld om snel een nageltje te knippen, een hond na een ongeval in een auto te tillen, of bij de dierenarts om snel een injectie toe te dienen als je hond wil bijten. 

Een snuitje geeft je hond geen mogelijkheid om zijn bek open te doen, je hond kan dus ook niet hijgen. Daarom mag een snuitje nooit om tijdens de training. Dan kies je voor een muilkorf met hijgruimte!

goede tuig


Een tuig 

Een tuig is ook gewoon een hulpmiddel om je hond uit te kunnen laten. Ook zijn er speciale tuigen die als hulpmiddel dienen bij sommige vormen van sport. 

Honden bij Canicross, bikejoring en skijoring trekken hun baasje vooruit aan een speciaal tuig. Sledehonden dragen een trektuig. Bij Weight pulling zie je hele brede tuigen waar de hond goed kracht op kan zetten. 

Vaak wordt er geroepen dat een tuig je hond leert om te trekken aan de lijn, maar dit is niet helemaal waar. De beloning voor het trekken leert een hond te trekken aan de lijn, een tuig zorgt er gewoon voor dat je hond geen pijn of ongemak ervaart van het trekken. 

Maar je kunt ook prima (juist heel goed zelfs) je hond leren wandelen zonder te trekken met een tuig aan. De beste keuze voor het uitlaten en wandelen is een goed passend Y tuig. 

tuig tegen trekken


Een anti-trektuig 

Bij een anti-trektuig is het doel juist wel dat het pijn of ongemak veroorzaakt als je hond aan de lijn trekt. Er zijn anti-trektuigen waarbij de bevestiging van de riem voor aan de borst zit. Als je hond dan trekt, trekt hij zichzelf scheef en uit balans. Hiermee moet je wel echt oppassen, vooral met jonge honden en honden die opeens naar voren schieten. Hierdoor kan je hond namelijk last krijgen van zijn schouders, ellebogen en rug.

Een ander populair anti-trektuig-model heeft koorden die onder de oksels door lopen. Als je hond trekt, trekken de koorden strak en knijpen ze in de oksels. Dit is echt pijnlijk, en vaak raakt de huid ook echt geïrriteerd. 

handtouch


Een target 

Een target (een doel) is een handig trainingshulpmiddel, en het kan echt van alles zijn. Je hond kan leren targetten met zijn neus tegen je hand aan, met zijn schouder tegen je been aan, met zijn neus tegen een paaltje, met zijn poot op een matje... de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Als je hond het target eenmaal goed begrijpt, kun je dit als hulpmiddel gebruiken bij trainingsoefeningen. De neus tegen je hand is een hulpmiddel om je hond te leren ergens op (weegschaal, loopplank) te gaan, of juist ergens van af (van de bank bijvoorbeeld). Dat is dus je stuur! Dit kun je ook gebruiken voor het naast lopen en hierkomen. 

Een target zelf leer je aan door te belonen, en wanneer je het gaat gebruiken voor de oefening, ga je uiteraard de oefening belonen. 

clickertraining


Een clicker

Een clicker is een superhandig hulpmiddel waarmee je je hond echt alles (ja, ECHT alles) kunt aanleren. Een clicker op zich is niets bijzonders, het is een zogenaamde marker met als doel een duidelijkere communicatie met je hond. Met de clicker zeg je als ware tegen je hond 'Juist! Wat je nu doet, precies op die halve seconde dat je de click hoort, daar krijg je straks een beloning voor!'

De voordelen van een clicker zijn dat je hond veel sneller leert, je kunt de clicker gebruiken op afstand, en je hoeft je hond niet te lokken met beloningen. Eerst moet je hond leren dat de click betekent dat hij iets krijgt wat hij graag wil (iets lekkers, een speeltje, de deur gaat open...) en daarna dat hij met zijn gedrag de click kan veroorzaken. Er is wel één regel: na de click komt ALTIJD een beloning.

Sommige mensen gebruiken de clicker om de aandacht van hun hond te trekken. Dit is absoluut niet waar het voor bedoeld is. Dan zet je de clicker niet in als marker, maar als het commando 'let op'. En dan kun je de clicker dus bij niets anders gebruiken. Dat is erg jammer! 

platform training


Een platform

Een platform is een speciale verhoging waarmee je hond kan leren 'als ik hier op sta, dan gebeuren de meest geweldige dingen'. Een platform is een geweldig hulpmiddel bij het aanleren van gewenst gedrag bij bezoek ontvangen. Maar ook bij het aanleren van oefeningen op afstand, het aanleren van blijf, het aanleren van je hond sturen, zelfbeheersing en ga zo maar door, is een platform echt een prima hulpmiddel! 

hond belonen met voer


Voer

Voer, en dan vooral iets extra lekkers, is ook een hulpmiddel om je hond te trainen. Het gekke is dat mensen het vaak zielig vinden dat de hond mag werken voor zijn eten, terwijl ze bijvoorbeeld een wurgkoord niet zielig vinden. 

Voer gebruiken tijdens de training wil niet zeggen dat je hond geen eten krijgt, hij krijgt net zoveel als anders, alleen geef je het op een ander moment en op een andere manier. Voer is de eerste levensbehoefte bij alle dieren, het is dus erg belangrijk. Daarom werkt het vaak ook zo goed. 

Er zijn ook trainingsmethodes waarbij een hond eerst een week of zelfs twee weken geen eten krijgt, om ervoor te zorgen dat hij echt alles zal doen voor een brokje. Dit is natuurlijk echt extreem en niet goed te praten! 

belonen met speeltje


Speelgoed 

Voor speelgoed geldt dat het ook als hulpmiddel gebruikt kan worden in de training. Er zijn honden die speelgoed een leukere beloning vinden dan voer. Dan is het prima om het te gebruiken! 

Speelgoed kun je op verschillende manieren inzetten als beloning. Het is wel belangrijk dat je hond ook buiten de training toegang heeft tot speelgoed, maar dat kunnen dan het beste andere speeltjes zijn dan tijdens de training, 

Meestal wordt het favoriete speeltje alleen gebruikt tijdens de training, en ander speelgoed ligt in en om het huis, zodat de hond er zelf mee kan spelen. 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
anneke AJ
Door

anneke AJ

op 04 Dec 2022

Goede informatie. Ga met de clicker en platvorm aan de slag. Target gebruik ik al bij Nyna vanuit de cursus 3-gangen menu's puber. Een gentle leader heb ik bij onze vorige herder ook gebruikt. Helaas Heeft Nyna een rugzak meegekregen. Ik geef niet op.

Minna Yrjana
Door

Minna Yrjana

op 04 Dec 2022

Wat fijn Anneke, inderdaad niet opgeven, al voel je je soms zo wanhopig kijk naar de vooruitgang, hoe klein dan ook! Cliker en platform geven ook veel duidelijkheid.

Reactie plaatsen