Vanaf welke leeftijd kan je met je hond trainen?
04 augustus 2023 
15 min. leestijd

Vanaf welke leeftijd kan je met je hond trainen?

Vanaf welke leeftijd kan je met een puppy trainen? Wanneer ga je naar een puppycursus? En vanaf welke leeftijd ben je daar te laat mee? Hoe lang mag je op welke leeftijd wandelen en hoe zit dat met hardlopen, fietsen of andere hondencursussen of -trainingen volgen?  Dit en nog veel meer lees je hieronder!

Vanaf welke leeftijd kan een hond leren?

Het leerproces van een puppy begint direct bij zijn geboorte. Zo leert de puppy waar hij eten moet halen, wie zijn moeder is en wie er 'bij zijn omgeving hoort'. Dat hoort allemaal bij de ontwikkeling van een pup. 

Een puppy van 3 of 4 weken leert al hoe hij zindelijk moet zijn. Hij leert vanaf zijn slaapplaats al naar een plekje te gaan om te plassen. 

Een puppy kan dus eigenlijk al op vrij jonge leeftijd leren, veel sneller dan wij mensen vaak denken. Meestal denken wij 'ach, maar hij is nog maar zo klein'.


Een voorbeeld

Ik was in Amerika voor mijn instructeursopleiding, daar was onze eindopdracht bijvoorbeeld: leer een trainingschain aan  puppy's van 5 weken. 

Je traint  met een pup natuurlijk wel kort. Je doet niet dezelfde ingewikkelde oefeningen zoals je met een volwassen hond doet, maar met een paar minuten trainen per sessie kan je binnen drie dagen een puppy veel leren.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn puppy wat aanleren?

Als baasje heb je jouw puppy wanneer hij 7 of 8 weken is. Je kan hem dan direct beginnen wat aanleren. Tenzij je een puppy van je eigen hond hebt. In dat geval kan je bij 5 weken al beginnen. Je kan een puppy dan een handtarget aanleren, zijn beeld over mensen vormen en hem aanleren hoe hij kan spelen. 

Zelf wacht ik wat langer met een puppy commando's aanleren zoals "Zit" en "Af" , maar dat is omdat ik het iets minder belangrijk vindt. 

Als een puppy een aandachtsoefening kan doen, target training begrijpt en zijn naam herkent is dat naar mijn mening belangrijker op deze leeftijd, net zoals de concepten: "gedrag en gevolg" en "beloning of geen beloning" als een pup dat snapt op die leeftijd ben je al heel ver (met trainen)! 

(Tip: Omdat onze puppycursus zo uitgebreid is kan je op deze pagina alvast gratis wat handige video's voor puppytraining bekijken)


Vaak wordt ook de vraag gesteld:

Hoe oud moet een puppy zijn voor puppycursus?


De beste tijd om te starten met een puppycursus is als je puppy 8 a 9 weken oud is. Dat is een weekje nadat je puppy bij jou in huis komt (hij is meestal 7 a 8 weken). Deze week bij jou thuis geeft je pup de tijd om zich aan jou te binden. Daarna kan je met je puppy naar een cursus.

Er zijn ook hondenscholen die zeggen "pas vanaf 12 weken, want dan heeft de pup zijn 12-weken enting gehad".

Daar valt iets van te zeggen, want je wilt natuurlijk dat je puppy goed beschermd is tegen ziektes.

Als het goed is heeft je puppy toen hij 6 weken was ter bescherming een inenting gehad, of hij is getiterd en had hij nog genoeg bescherming. Of hij heeft beide gehad (intenting en titerbepaling als controle, of andersom) bij de fokker. 

Twijfel je over de veiligheid van je puppy bij het trainen? 

Dan kan je hem altijd nog laten titeren (ook bij zijn 8 of 9 weken). Er wordt dan gekeken of je pup genoeg antistoffen heeft. Je kan ook wachten tot je pup zijn 12-weken enting heeft gehad dan ga je  daarna, maar zonder testen (titeren), weet je niet of hij voldoende beschermd is tegen ziektes.
Er zijn namelijk ook veel pups die bij 6, 9 of 12 weken zijn geënt, maar waar de enting niet is aangeslagen. 

Je kan er natuurlijk wel vanuit gaan dat er geen honden komen met hele ernstige ziektes op een training, want op het moment dat een hond veel diarree heeft, (bijna) bewusteloos is of koorts heeft, dan gaat een baasje natuurlijk niet naar een puppycursus of hondentraining. 

De kans dat je puppy een ziekte op een hondenschool oploopt is daarom eigenlijk kleiner dan met het gewoon uitlaten van een pup.

Ook over het uitlaten wordt soms gezegd: "Je mag een pup niet uitlaten totdat hij 12 weken is en zijn inentingen heeft gehad". 

Daar zit ook een probleem in, want de cruciale socialisatiefase van je puppy houdt op bij 12 weken. Je hebt je hond dan misschien beschermd van bijvoorbeeld een kennelhoest, maar je hebt wel een niet gesocialiseerde hond. Dat is eigenlijk veel erger.

Daarom zou ik zeggen: vanaf het moment dat je een week lang je puppy in huis hebt, ga lekker naar de hondenschool op puppycursus! (Met een online puppycursus kan je natuurlijk gelijk starten als je pup thuis komt) 

Wil je zeker weten dat je pup goed beschermd is tegen ziektes? 

Laat hem titeren. Je weet dan ook voor hoe beschermd je puppy is tegen ziektes, thuis, bij de puppycursus en tijdens het uitlaten. Je weet dan ook of je hem bij moet laten enten en/of dat dat helemaal niet hoeft. Dus ik zou zeggen, wacht niet tot de 12 weken!

In sommige landen en gebieden zijn er ernstige uitbraken van hondenziekten, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, maar wij zijn gelukkig in Nederland waar het best wel veilig is. Ook in België en Duitsland kan je er van uitgaan dat er geen ernstige uitbraken van hondenziektes zijn.




Kan je al met een puppy naar een sporttraining?

Ja, puppy's vinden speuren bijvoorbeeld echt fantastisch! Let wel op, pups hebben een kortere aandachtspanne dan een volwassen hond. Houd je trainingen dus wel wat korter en maak de oefeningen niet te complex. 

Je pup kan bijvoorbeeld wel een spoor volgen van 3 minuten, maar nog niet 30 minuten. Maar je kan je hond dus al heel veel leren op deze jonge leeftijd.

Andere hondensport trainingen die je bijvoorbeeld met je puppy kan doen zijn:

• Puppy behendigheid
• puppy dogdance
• Puppy pakwerk

Over trainen voor hondensport met je puppy wordt vaak gezegd: 'Doe maar niet, want dan leg je al te veel druk op een pup, laat een pup een pup zijn, laat dit, laat dat..'

Maar..

Als je het goed doet en je begrijpt dat je nog met een pup aan het trainen bent (dus niet hetzelfde verwacht, qua aandacht, complexiteit en tijdsduur), dan is zo'n hondentraining juist heel goed om met je pup te doen.

Ik ga met mijn pup zelf ook naar dogdance, puppy behendigheid en gehoorzaamheidstrainingen. Wat leert je hond dan? Eigenlijk aandacht voor jou, met jou spelen, jouw aanwijzingen volgen.

Waarom vroeg beginnen met het trainen van je hond? 

Je legt een super goede basis. Je puppy leert aandacht voor jou te hebben, target training, wanneer hij wel of niet beloond wordt. 

Het maakt dus eigenlijk niet uit of je een traditionele puppy training volgt of een puppy speurles of puppy behendigheidstraining. 

Want ook met een pup kan je al behendigheidsoefeningen doen. Door deze training leert je puppy kort op een plek te wachten en in actie te komen bij het "go!" commando. Je pup leert naar een target toe te gaan. Je pup leren ergens omheen te lopen en meer.

En heb je gehoord: "Met pups mag je toch maar 5 minuten per dag, per maandleeftijd bewegen.. Dat klopt dus niet"


Hoe lang mag je met je puppy wandelen?

De basisregel voor wandelen met gezonde puppy's is: 10 minuten per maandleeftijd, uitgaande van een aantal wandelingen op een dag (bijvoorbeeld 3x wandelen per dag).

De formule voor hoe lang je mag wandelen met een puppy: 

"Leeftijd van je puppy in maanden maal 10 minuten = Hoe lang je met je puppy mag wandelen per keer, uitgaande van een paar wandelingen per dag"

Of korter geformuleerd: "maandleeftijd puppy x 10 minuten = tijd per wandeling"

Dat wil zeggen dat een pup van 3 maanden (13-14 weken) 3x per dag een half uurtje mag wandelen. Mits het gewone wandeling is, geen keiharde sprint van begin tot eind.

Onderzoek naar het effect van beweging bij jonge honden

Het is zelfs onderzocht dat jonge honden die bijvoorbeeld elke dag een uurtje op een loopband lopen, helemaal geen slijtage hebben, maar zelfs een sterker kraakbeen. Let op. Dit geldt alleen voor jonge gezonde honden. 

Heb je een pup met aanleg voor gewrichtsproblemen, een puppy die al aangeboren heupdysplasie (HD) of elleboogafwijkingen heeft? Dan ben je natuurlijk veel voorzichtiger. 

Het ras van je hond speelt ook mee 

Heb je bijvoorbeeld een puppy Pekinees met korte gebogen pootjes? Dan zal deze minder vaak en intensief kunnen trainen dan bijvoorbeeld een Greyhound met hele stevige lange poten en een ranke bouw (of een ander heel atletisch hondenras). 

En hoe zit het na de puppy leeftijd van je hond, wanneer je je puppy veranderd in een jonge hond. 



Vanaf wanneer is je puppy geen pup meer? 

Vanaf het moment dat je puppy hormonen begint aan te maken en deze een rol gaan spelen in zijn gedrag en ontwikkeling houdt de puppyfase op. Je pup is dan een puber. Bij kleine rassen kan dat al bij 5 maanden beginnen. Bij een groot ras kan het langer duren, een herder teef kan bijvoorbeeld pas bij 13 a 14 maanden voor het eerst loops worden.

Let op. Niet elke kleine hond is bij zijn 5 maanden ineens een puber en niet elke grote hond is pas bij 13 of 14 maanden loops. Op het moment dat de hormonale ontwikkeling op gang komt is de puppy fase voorbij en begint de pubertiteitsfase van je hond. 

En dan komt de vraag..


Vanaf welke leeftijd kan een hond niet meer op puppycursus?

Daarvoor geldt, denk goed na als baasje. Heb je een jonge hond die al "puppy dingen" al goed kan, zoals; hier komen, target training, maar ook het goed begrijpen van beloningen, dan ga je niet nog een keer naar een puppycursus. Je kan dan direct door naar een gehoorzaamheidscursus, pubercursus voor je hond of een hondensport of andere hondentraining. Maar.. 

Heb je nou bijvoorbeeld een driejarige hond uit het buitenland geadopteerd die nog helemaal niks kent. Waarom zou je dan niet naar een puppycursus gaan? Mits hij wel een beetje sociaal is en de puppy's niet laat schrikken natuurlijk.


Ook volwassen honden kunnen naar een puppycursus

Ook volwassen honden op de hondenschool kunnen naar een puppycursus wanneer zij nog niet zoveel kennen en kunnen. Een puppycursus helpt echt bij de basisvaardigheden van een hond te ontwikkelen, maar ook bij het negeren van andere honden en om kunnen gaan met prikkels.

Een puppycursus is dus per definitie geen hondencursus waarin "honden met elkaar moeten spelen". Dat geldt ook zo bij cursussen volgen met puberende honden.

Waarom met een puberhond op cursus?


Jonge honden zijn heel snel afgeleid. Daarom is het heel belangrijk om met ze te blijven trainen. Jij als baasje krijgt bij zo'n pubercursus voor je hond ook allerlei adviezen en praktische tips zoals:
• Wat je moet doen wanneer je hond reageert op fietsers, wat hij niet deed als pup.
• Als je hond opeens niet meer "hier komt" wat hij wel deed als pup.

"Het is dus super belangrijk om na de puppy periode te blijven trainen. Ik denk zelf eigenlijk dat het trainen tussen de 8 maanden en 20 maanden echt een soort van verplicht zou moeten zijn." 


Wat heel veel mensen dan doen is dat ze naar traditionele gehoorzaamheidscursussen gaan. Dat is prima, want sommige honden vinden dat oprecht heel erg leuk, maar er zijn ook puberhonden die denken: "Dat luisteren, daar heb ik geen zin in!"

Welke training volg je als je hond 1 jaar is?

Daarbij kan je jezelf de vraag stellen: wil ik nou echt met mijn hond op een gehoorzaamheidscursus of zou bijvoorbeeld een hondentraining voor speuren, behendigheid of dogdance mijn jonge hond meer motiveren? Want daarin werk je ook aan zijn gehoorzaamheid, maar op een andere manier.

Dan komen we bij de vraag:



Hoe oud moet een hond zijn voor sporttraining?

Bij behendigheid wordt vaak gezegd: je hond moet 1 jaar oud zijn voordat hij begint. Ik vind zelf 1 jaar eigenlijk de meest ellendige leeftijd om met zo'n training te beginnen. Waarom? Heel veel jonge honden vinden dingen dan heel dingen ineens spannend.

Zelfs de prullenbak op de straat is voor je hond ineens een honden etend spook.

Dus bij behendigheid is het al handig om te beginnen wanneer je hond 6 maanden is, maar dan met oefeningen en een trainingsduur die is afgestemd op de leeftijd van je hond. Een goede hondenschool en instructeur denken daarin graag met je mee, zij zullen altijd meedenken over wat het beste is voor jou en je hond.

En als je traint, zet dan vooral spel in als beloning! En in diezelfde context, speel lekker met je hond! Want als je hond komt bij een behendigheid training, waar volop prikkels zijn en je hond vol zit van de adrenaline van door tunnels heen rennen. Dan is dat net even wat anders dan wanneer hij laag in zijn energie komt wanneer je hem roept bij een gehoorzaamheidstraining.


Online hondentraining voor je (puber)hond

En train je liever (even) niet in een groep of weet je dat je hond niet zo goed luistert wanneer er andere honden zijn, waardoor hij afgeleid raakt? Dan is een online hondentraining een uitkomst, je kan dan lekker thuis oefenen met je jonge hond. Zo leg je een goede basis om later wel in een groep te trainen als je dat wilt.

Vaak worden jonge honden die niet goed luisteren geweigerd bij hondenscholen. Je mag dan terugkomen wanneer je hond (weer) goed luistert. Dat vind ik wel een beetje krom, want je gaat nou juist naar een hondentraining zodat je jonge hond beter luistert naar je. Dan praat ik echt over jonge hondencursussen en niet hondensporten waarbij je verwacht dat een hond goed luistert. Heb je bijvoorbeeld een jonge hond geadopteerd die nog niet goed luistert? Dan is het dus eigenlijk een beetje vreemd dat je dan afgewezen wordt. Daarom ben ik ook zo blij dat we online hondentraining bieden. 

En dan is er nog een vraag die we ook vaak krijgen over jonge honden.

Op welke leeftijd kan je  met je hond gaan hardlopen of fietsen?

Kijk hierbij weer goed naar de gezondheid van je pup of jonge hond en of het een atletisch ras is. Een gezonde jonge hond kan vanaf 6 maanden leren met jou te hardlopen of naast je te lopen bij het fietsen. Door 1 minuut heen fietsen en 1 minuut terugfietsen, waarbij je hond naast je draaft gebeurd er niets natuurlijk. Zorg wel dat je de duur langzaam steeds verder opbouwt, dan is er niets aan de hand. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld je hond later wilt leren om te canicrossen. 

Canicross is de sport waarbij je hond jou vooruit trekt, maar dit is een krachttraining voor je hond. Deze volg je pas wanneer je hond volledig is uitgegroeid. Wanneer dat is? Dat ligt ook weer aan het formaat hond. Een kleine hondenras is meestal bij 18-20 maanden volgroeid, een groot hondenras meestal bij 24 maanden. Waarom is dat belangrijk?

Dat kan je het beste vergelijken met kinderen en sporten. Je hebt kinderen van 6 of 7 die op voetbal of turnen zitten, maar echte krachttraining? Dat doen ze pas als ze volwassen zijn.

Dat was het voor de vragen over de leeftijd van jonge honden en wanneer ze mogen trainen. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om met je jonge hond lekker te gaan trainen of je hond nu 1,2 of 3 jaar is!




En dan nu over de leeftijd van trainen met volwassen honden! Stel dat je een volwassen hond hebt. Om een of andere reden heb je een training niet kunnen afmaken, geen puppy cursus kunnen volgen en nu vraag je je af...


Kan een volwassen hond nog iets leren? (En zo ja, wat?)

Jazeker! Je kan met je hond fysiek trainen op een hondenschool of via een online hondentraining. Je kan oefeningen opfrissen, oefeningen die je hond nog niet goed kende aanleren en volledig nieuwe oefeningen en sporten aanleren.

Welke hondentrainingen zijn geschikt voor volwassen honden?

Je kan fysieke trainen op een hondenschool of een online hondentraining volgen, beide soorten trainingen zijn geschikt voor volwassen honden. Heb je een volwassen hond die heel veel kan, een prima basisgehoorzaamheid heeft, maar waar je toch graag meer mee zou willen doen? Dan kan je eigenlijk gewoon alles wat je hond fysiek aankan. Heb je een gezonde hond? Dan zijn er geen grenzen. Je kan dan gerust naar behendigheid, dogdance en frisbee. (Tip: lees dit blog over verschillende soorten hondentrainingen)

Heb je een volwassen hond die fysiek wat zwakker is? Dan zijn er ook nog volop mogelijkheden die beter passen. Je kan dan bijvoorbeeld denk aan: treibball, hoopers op recreatieve niveau, speuren, iets wat low-impact is. In tegenstelling tot behendigheid wat meer impact kan hebben.

"Soms hoor je weleens een oude hond kan geen nieuwe truckjes leren. Dat klopt dus echt niet!"

Ik heb vaak honden op les die wel 10, 11, 12 of 13 jaar zijn in de les, die alleen vroeger een puppycursus hebben gedaan. Waarvan ze inmiddels veel oefeningen zijn vergeten, maar ook andere oefeningen nog niet kennen of gehad hebben. Zij en zelfs senior honden genieten echt nog volop van nieuwe dingen leren. 

Waar liggen de talenten van je volwassen hond?

Ga kijken waar de talenten van je hond liggen, het gaat misschien soms iets langzamer dan jongere honden, maar soms gaat het juist ook sneller dan jonge honden. Zeker t.o.v. honden die in de puberteit zitten. Oudere honden hebben daarnaast ook meer levenservaring, daarom zijn deze honden vaak niet zo prikkel gevoelig meer.

Dus denk niet 'hij is al wat ouder, hij is al best wel braaf, hij hoeft niks meer te leren'. Wij "oudere mensen" ;) vinden nieuwe dingen toch ook heel leuk? 


Ik leer bijvoorbeeld graag een nieuwe taal of doe iets wat ik nog nooit heb gedaan of een nieuwe sport zoals zumba of korfbal, dat is toch leuk om te doen? Dat geeft een soort mentale bevrediging, zo'n gevoel van succes. Dat wil je je hond toch ook niet onthouden?  (Tip: lees ons hondensport blog) 

Kijk bijvoorbeeld eens naar onze super leuke hondencursus voor oudere honden, de hondentraining: "stapje vooruit". Een super leuke uitdaging voor oudere en volwassen honden. 

In deze online hondentraining kom je dingen tegen waarvan je dacht dat je hond ze misschien al kon, maar ook dingen die jij en je hond waarschijnlijk nog niet hebben gedaan.

Maar misschien ligt juist daar het talent van jouw hond :)

Online hondentraining voor je puppy, puber, volwassen en senior hond! 

Sta je te trappelen om samen met je puppy of hond te gaan trainen? Bekijk dan snel ons hondentraining overzicht. Hier vind je alle hondencursussen, van puppytraining en gehoorzaamheid tot fun- en gedragstrainingen. Wil je alvast een voorproefje van online training? Omdat onze hondencursussen zo uitgebreid zijn hebben we een aantal pagina's met gratis video's voor je. Op deze pagina vind je video's met de belangrijkste oefeningen voor je hond.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen