Titeren, wat is dat?
25 februari 2022 
7 min. leestijd

Titeren, wat is dat?

Titeren, vacci-check, rapidtest, overmatig enten, bloedtesten... je hoort steeds meer hondenbaasjes die het hebben over titeren. Maar wat is dat dan? 

Waarom zou je je hond laten titeren in plaats van gewoon een enting geven bij de dierenarts? Want als je je hond niet laat inenten, dan is hij toch helemaal niet beschermd? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond ziek wordt. Zijn mensen die titeren dan een soort van anti-vaxers? Of ligt het echt heel anders...?


Wat doet een enting eigenlijk? 

Een enting, oftewel vaccin, is eigenlijk gecontroleerd een virus in het lichaam van je hond spuiten, vergezeld van andere stofjes. Het lichaam van je hond maakt dan antistoffen aan die deze ziekteverwekkers aanvallen.

Als je hond later in aanraking komt met deze bekende ziektes, weet het lichaam van je hond meteen wat het moet doen en vallen de antistoffen het virus aan. Met een enting geef je je hond dus een zetje om antistoffen aan te maken, maar als die er al zijn, gaat het lijf van je hond er niet nog meer aanmaken.

waarom titeren


Wat is titeren?

Titeren is simpelweg een druppeltje bloed afnemen bij je hond (echt waar, het is maar een milliliter, dus een klein druppeltje). Meestal doet de dierenarts dit bij de voorpoot van je hond, en dat is echt zo gepiept. Dat prikje is sneller dan het spuitje met entstof in je hond spuiten. 

Dit druppeltje bloed wordt dan nagekeken met een test. Met een uurtje heb je dan een uitslag waaruit blijkt of je hond nog antistoffen heeft of niet. 


Wat kun je zien met een titer-test? 

Met de test kun je zien of je hond antistoffen in zijn bloed heeft tegen Parvo, Hondenziekte (Distemper) of Leverziekte (Hepatitis). Deze antistoffen beschermen je hond dus tegen deze ziektes. Dus niet tegen alle ziektes, alleen deze drie. 

Zijn ze aanwezig, dan weet je dat je hond beschermd is. Hoe donkerder de test-stip kleurt, hoe meer antistoffen er in het bloed aanwezig zijn. Deze stip wordt vergeleken met een controle stipje. 

op welke leeftijd titeren


Is een hond die getiterd is wel beschermd? 

Titeren geeft dus geen bescherming, maar de titer-bepaling meet wel de aanwezige bescherming! 

En soms is een hond helemaal volgens een schema geënt... maar heeft hij toch geen antistoffen voor één (of meerdere) ziektes. Als je er dan dus vanuit gaat dat je hond beschermd is omdat hij is geënt, dan kan je hond dus wel ziek worden. 

Blijkt uit de test dat je hond geen bescherming heeft, dan is een enting uiteraard wel nodig. 


Titeren bij een puppy

We zijn gewoon gewend om een puppy te laten enten als hij 7, 9 en 12 weken oud is. In andere landen wordt de eerste enting vaak pas met 10-12 weken gegeven. Waarom? Omdat puppy's bij de geboorte antistoffen, die tegen de ziektes beschermen, meekrijgen. 

En deze antistoffen kunnen inderdaad met 6-7 weken al verdwenen zijn. Maar het kan ook zomaar zijn dat je puppy deze zogenaamde maternale antistoffen nog heeft op een leeftijd van 15-16 weken! 

nest titeren


Op welke leeftijd kun je een puppy titeren? 

Het mooiste is als de fokker de puppy's rond 6-7 weken laat titeren. Dan kun je dus zien of ze nog antistoffen van de moeder in hun lichaam hebben. Hebben ze dat wel, dan heeft een enting geen nut. 

Hebben ze geen antistoffen, dan is dat het moment om een enting te geven. En het mooie is dat ze dan vaak maar een puppy-enting nodig hebben, mits deze de DHP enting is. Heeft je pup dan wel nog antistoffen? Dan kun je later nog een keer titeren, en wanneer je pup alle antistoffen kwijt is, de enting laten zetten! 


Titeren of enten? 

Deze vraagstelling klopt dus eigenlijk helemaal niet. Met titeren bepaal je wanneer je een enting geeft, en met titeren kun je dus ook testen of een enting heeft gedaan wat hij moet doen, namelijk ervoor zorgen dat je hond antistoffen heeft aangemaakt. 

Met een titer-bepaling voorkom je dus onnodig enten. Over de bijwerkingen van inentingen bij honden is geen grootschalig effectief onderzoek gedaan, maar wanneer we kijken naar vergelijkbare onderzoeken bij mensen (zoals Bachmair, 2011) dan zien we een verband tussen vaccins en gezondheidsproblemen zoals allergieën en huidproblemen. 

waar kan ik hond laten titeren


Wanneer kun je je hond laten titeren?

Je kunt puppy's dus al titeren vanaf 6 weken. Een hond die geënt is, kun je twee weken daarna titeren om te kijken of de enting zijn werk heeft gedaan en je hond beschermd is. 

Het beste tijdstip voor titeren zou dus zijn als puppy, om het beste moment voor enting te bepalen, en dan twee weken na de puppyenting om te checken of deze werkt. Het volgende moment voor titeren zal dan op 1- jarige leeftijd zijn, en daarna om de drie jaar. 


Waar kun je titeren?

Titeren kun je laten doen bij verschillende dierenartsen. Hondenscholen en dierenartspraktijken organiseren vaak titer-sessies, en doordat er dan met groepjes van 12 honden wordt getest, zijn de kosten ook lager. 

Op Facebook zijn er verschillende groepen over titeren waar je een sessie in de buurt kunt vinden. Ook kun je daar een dierenartspraktijk in de buurt vinden die titer-bepalingen op afspraak kan doen. 

bijwerkingen inenting hond


Is een titer-bepaling officieel?

Ja, omdat een titer-test wordt gedaan door een officiële dierenarts, is een titer-uitslag ook geldig bij evenementen, cursussen, workshops, landsgrenzen (bedenk wel dat je de rabiës enting drie weken voordat je een grens over gaat, geeft!) en bij meeste dierenpensions. 

De dierenarts die de test heeft uitgevoerd, zet deze bepaling in het dierenpaspoort van je hond met zijn officiële stempel en datum, en tot wanneer deze uitslag geldig is. Ook wordt de teststrip aan jou meegegeven en die kun je bewaren bij het paspoort. 



Hoelang is een titer-bepaling geldig?

Een titer-bepaling die aangeeft dat je hond genoeg antistoffen heeft, wordt meestal voor drie jaar in het paspoort getekend. Net zolang als een enting dus! Vaak, wanneer je na drie jaar weer gaat titeren, blijkt dat jouw hond nog steeds genoeg antistoffen heeft en dan wordt er weer drie jaar bij getekend. 

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hoeveelheid antistoffen wat lager is uitgevallen. Dan kan de dierenarts je adviseren om je hond al na een jaar opnieuw te laten titeren. 

welke ziektes kan je titeren


Hoe duur is titeren?

Een titer-test bij een groepssessie kost vaak rond de veertig Euro. Als je dan nog een enting daarna moet geven, kost deze dus wel wat extra. Is een enting niet nodig en je bent veertig Euro per drie jaar kwijt, dan is dat natuurlijk niet duur. 

En de zekerheid, dat je weet dat je hond is beschermd, is natuurlijk belangrijker dan een paar tientjes extra! Titer je niet bij een sessie, maar tijdens een aparte afspraak, dan betaal je uiteraard extra voor het consult en is de test duurder. Denk hierbij aan zestig-zeventig Euro. 


Hoe vaak moet je titeren?

Met een puppy titer je dus om de week of twee weken, als je het beste tijdstip voor je puppyenting wilt bepalen. Heb je je hond laten enten en wil je weten of je hond voldoende beschermd is, dan test je twee weken na de enting. 

Stel dat de enting niets heeft gedaan (dat kan dus!), dan ent je opnieuw en test je ook weer na twee weken. Is je hond al geënt en je hebt een goede uitslag, dan titer je dus om de drie jaar. 

nadelen titeren


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen