Gedragstherapie voor honden
15 september 2023 
5 min. leestijd

Gedragstherapie voor honden

Hondengedragstherapie, wat houdt dat in? Is er iets mis met een hond als hij gedragstherapie nodig heeft? Je zit misschien met deze vragen als je hond ongewenst gedrag vertoont, zoals overmatig blaffen, slopen, verkeer najagen of uitvallen. Maar ook als je je afvraagt "is het gedrag van mijn hond wel normaal".

Wat is gedragstherapie voor honden?

Gedragstherapie voor honden is gericht op het stoppen of verminderen van probleemgedrag bij honden. Daarbij is het belangrijk dat de eigenaar leert om het gedrag te herkennen en te begrijpen waarom de hond dit gedrag vertoont.
Gedragstherapie is gebaseerd op een wetenschappelijke benadering van hondengedrag en gedragsmodificatie volgens nieuwe inzichten. Met gedragstherapie leert je hond ander gedrag aan dat het ongewenste gedrag als het ware vervangt. Ook wordt er gekeken naar de emoties van de hond en hoe deze kunnen worden beïnvloed met gedragstherapie


Wat is een hondengedragstherapeut?


Een hondengedragstherapeut is iemand die veel verstand heeft van honden, hondengedrag en hoe je hondengedrag kunt veranderen. Een gediplomeerde gedragstherapeut voor honden heeft een uitgebreide opleiding gevolgd om zoveel mogelijk te weten te komen over hondengedrag. Maar pas op; honden gedragstherapeut is GEEN beschermde beroepstitel, iedereen mag zich zo noemen, zelfs als je helemaal niets van honden weet!

Wanneer is gedragstherapie nodig?

Gedragstherapie is nodig wanneer een hond gedragsproblemen heeft en wanneer de eigenaar er last van heeft. Dit kan direct zijn (de eigenaar ondervindt zelf last) of indirect wanneer de omgeving (mens en/of dier) hinder ondervindt van het gedrag van de hond. De gemeente kan bij overlast ook de eigenaar verplichten om gedragstherapie voor zijn hond te regelen. Gedragstherapie is ook noodzakelijk wanneer het welzijn van de hond in gevaar komt, bijvoorbeeld door angst.Wanneer is gedragstherapie niet nodig?

Gedragstherapie is in twee situaties niet nodig:
1. Wanneer je hond geen probleemgedrag vertoont. Je hond luistert bijvoorbeeld alleen nog niet zo goed naar bepaalde commando's of wil nog weleens blaffen (maar niet vaak of lang). Je kan in dat geval wel een bijpassende honden (gehoorzaamheids)cursus volgen.
2. Wanneer er een goed alternatief is om het gedrag te veranderen. Een voorbeeld hiervan is gedrag dat ontstaat door verlatingsangst. Dit is in veel gevallen goed op te lossen met een hondencursus ("Vaarwel verlatingsangst").  
Hetzelfde geldt voor een hond met reactief gedrag (Cursus: reactief gedrag). Deze cursussen kan je uiteraard ook met gedragstherapie op lossen, maar in sommige gevallen zijn de cursussen voldoende.

Let op, twijfel je over de problematiek van je hond? Informeer dan vooraf of de cursus genoeg is, ondersteuning nodig is bij de cursus of dat gedragstherapie misschien toch een betere oplossing is.


Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

Gedragsproblemen bij honden zijn gedragingen die door de eigenaar als hinderlijk en ongewenst worden ervaren. Soms heeft de eigenaar minder last van het gedrag, maar de omgeving (en/of de hond) des te meer. Denk hierbij aan gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, angst voor geluiden, achtervolgen of honden met verlatingsangst.

Wat kost gedragstherapie voor honden?

Een gedragsconsult kost ongeveer 150 euro per consult. Het eerste consult duurt meestal anderhalf uur. Voorafgaand aan dit consult heeft de gedragstherapeut al een vragenformulier opgestuurd. Als eigenaar vul je dit formulier naar waarheid in ten behoeve van het consult. Hieruit blijkt wat je hulpvraag is, zo kan de gedragstherapeut algemene informatie over je hond vinden en kan hij zich voorbereiden op het eerste consult.


Wat doet een gedragstherapeut?

Een gedragstherapeut helpt eigenaren om probleemgedrag bij hun hond te verminderen of te stoppen. In de praktijk betekent dit dat een gedragstherapeut naar je hulpvraag kijkt. Een hondengedragstherapeut leest en analyseert je vragenformulier, maakt kennis met jou en je hond, en lost als het ware een puzzel op. Wat doet je hond en waarom? Wat is de prikkel waar je hond op reageert? Vervolgens stelt een gedragstherapeut een diagnose en een behandelplan op in een verslag. Het kan zijn dat er meerdere consulten nodig zijn, dit is afhankelijk van de problematiek.

Wat is een gedragsconsult?

Een gedragsconsult is een evaluatie en kennismaking met jou en je hond. Meestal vindt het eerste gedragsconsult plaats thuis bij jou of bij de praktijk van de gedragstherapeut. Tijdens het consult observeert de therapeut je hond en zijn gedrag. Er wordt ook gekeken naar de leefomgeving, dagritme, voeding, gezondheid en nog veel meer. De gedragstherapeut stelt dus veel vragen tijdens het consult. Jij als eigenaar kunt ook jouw vragen stellen over hondengedrag tijdens een consult.


Traint een gedragstherapeut mijn hond?

Nee, een gedragstherapeut traint meestal niet je hond. Het kan wel zijn dat hij bepaalde handelingen en oefeningen voordoet met je hond, maar het grootste deel van het werk om het ongewenste gedrag om te buigen ligt toch wel bij de eigenaar! Daarin kan de gedragstherapeut wel een rol spelen met nazorg. Het kan ook zijn dat je naast de gedragstherapeut wordt doorverwezen naar andere professionals, zoals een hondentrainer, dierenarts, bewegingstherapeut of voedingsdeskundige.

Krijg ik een verslag van een gedragstherapeut?

Een gedragstherapeut zal een schriftelijk verslag naar je sturen. Na het consult zal een gedragstherapeut een verslag opstellen aan de hand van het intakeformulier en het consult. In het behandelplan stelt een gedragstherapeut een diagnose, benoemt welke prikkels het gedrag veroorzaken en wat de motivatie van de hond is om dit gedrag te vertonen. In het verslag staat ook het behandelplan en vaak ook aanvullende informatie.


Gedragseuthanasie

De meeste gedragsproblemen, ook agressie, zijn tot een bepaalde hoogte prima te behandelen. Gedragstherapie voor je hond is dus zeker aanbevolen. Soms is een behandeling of gedragstraining echter niet voldoende, zelfs niet met een combinatie van training, management en/of gedragsmedicatie. Gedragseuthanasie kan in deze situaties waar niets helpt als laatste oplossing worden ingezet. Natuurlijk zijn er eerst nog genoeg andere manieren om een oplossing voor het probleem te vinden!

Heb je hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Volg dan een van de gedragstrainingen voor honden, of boek een 1 op 1 begeleiding via zoom.

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser, of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Bekijk dan onze ruime keuze aan online hondencursussen.

Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.

Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.


Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen