Gedragseuthanasie van een hond
06 december 2022 
7 min. leestijd

Gedragseuthanasie van een hond

Wanneer een hond een levensbedreigende ziekte heeft waar geen genezing mogelijk is, zoals botkanker, zal niemand het de eigenaar kwalijk nemen als hij ervoor kiest om zijn hond in te laten slapen wanneer de kwaliteit van het leven van zijn hond afneemt.

Bij eigenaren die hun hond in laten slapen wegens gedragsproblemen, ligt het vaak net iets anders....


Je hond met gedragsproblemen in laten slapen

De meeste gedragsproblemen, ook agressie, zijn tot een bepaalde hoogte prima te behandelen. Soms alleen door gedragstraining, en soms met een combinatie van training, management en/of gedragsmedicatie.

Maar er zijn ook situaties waar niets helpt. En situaties waar je tot het besef kunt komen dat euthanasie de meest diervriendelijke (en misschien ook mensvriendelijke) oplossing is.

Soms is het leven met een hond met een gedragsprobleem niet vol te houden vanwege de woonsituatie of het sociale isolement (denk aan honden met extreme agressie naar iedereen behalve de mensen in het eigen gezin).

hond met gedragsproblemen in laten slapen


'Aanpakken' of in laten slapen?

Een veelgehoorde verdediging voor bepaalde trainingsmethodes die vooral bij agressie worden toegepast (zoals het gebruik van zware fysieke correcties, angst en intimidatie zodat de hond geen agressie meer durft te tonen) is dat als je dit niet doet, de hond moet worden ingeslapen.

De stelling is dat in laten slapen minder diervriendelijk is dan de zware correcties. Als het bij één een- (of twee)malige correctie zou blijven, dan zou deze stelling misschien kunnen kloppen. Maar het onderdrukken van gedrag door constante dreiging van deze correctie zorgt voor chronische stress. En dat is minder vriendelijk dan in laten slapen.


Denk je dat je je hond in moet laten slapen?

Sta jij op het punt om te zeggen 'ik trek dit niet meer'? Misschien heb je dan vrienden of familie die behulpzaam vertellen wat je allemaal nog kunt proberen. Vaak hebben mensen die zelf geen hond met ernstige gedragsproblemen in huis hebben (gehad) geen idee hoe zwaar het kan zijn.

Als je 24/7 moet managen en opletten, je hond buiten driedubbel moet aanlijnen en muilkorven, als je elke keer met de auto weg moet om je hond uit te kunnen laten in een omgeving waar hij geen andere honden of mensen tegenkomt... dat is zwaar. En de meeste mensen kiezen er niet bewust voor.

euthanasie gezonde hond


Een hondentrainer adviseert euthanasie

Soms kun je het advies om je hond in te laten slapen te horen krijgen van een hondentrainer of een gedragstherapeut. Elke professional heeft daarin ook zijn eigen ethische grens. Als het goed is, zal geen enkele hondenprofessional daar te makkelijk over denken.

Aan de andere kant moet een professional ook eerlijk zijn over de prognose. Een hond die niet reageert op training, en waarbij het gevaar voor de omgeving zeer groot is en waarbij de eigenaar de wanhoop nabij is... wat zijn de mogelijkheden dan nog?


Je hond laten inslapen na bijten

Een situatie waarbij euthanasieadvies vaak wordt gegeven (zelfs door mensen die niets weten over de situatie waarin het incident heeft plaats gevonden) is een bijtincident. En vooral een incident waarbij een hond een kind heeft gebeten.

Toch is dit niet altijd een terechte reden voor euthanasie. Er moet ook gekeken worden naar wat de aanleiding was voor het incident, en hoe deze hond heeft gebeten. Een hapje om te waarschuwen wanneer een kind een slapende hond heeft geschopt is een totaal andere situatie dan een hond die bewust kinderen gaat opjagen en vervolgens grijpt en niet meer loslaat.

wanneer moet je een hond in laten slapen



Mag een dierenarts een gezonde hond laten inslapen?

Nee, wettelijk gezien is een gezond dier in laten slapen tegen de beroepsethiek van een dierenarts. Daarom zal een dierenarts, wanneer je euthanasie ter sprake brengt omdat je hond gedragsproblemen heeft, jou eerst adviseren om contact op te nemen met een gedragstherapeut.

Een gedragstherapeut kan een gedragsstatus en euthanasie-advies doorgeven aan je dierenarts. Daarvoor moet de gedragstherapeut uiteraard een consult inplannen met jou en je hond. Een andere optie is om een afspraak te maken bij een gedragsdierenarts.


Je hond verplicht laten inslapen

Soms kan de overheid besluiten dat een dier dusdanig gevaarlijk is dat hij ingeslapen moet worden. Dat kan ook niet zomaar. Een hond die als gevaarlijk wordt aangemerkt, krijgt meestal eerst een aanlijn- en/of muilkorfgebod, of hij wordt direct in beslag genomen. Dit ligt aan de gemeente en de regels.

Wanneer je hond in beslag is genomen, wordt hij getest. Het doel van de test is om te bekijken in welke situaties je hond weer zou bijten. Als een gedragsbeoordelaar beslist dat een hond zo gevaarlijk is dat herhaling van een incident niet te vermijden is, of dat een hond bij bijten ernstige schade aan zal richten, kan er dus een euthanasieadvies komen.

hond euthanasie na bijtincident


Hoe voelt een eigenaar zich na gedragseuthanasie?

Een hond is meer dan alleen zijn gedragsprobleem. Elke hond heeft ook zijn fijne kanten. Misschien is je hond erg speels, of met de eigenaar de grootste knuffel die er bestaat.

Als je na maanden, of zelfs jaren, toch de beslissing moet nemen om het leven van je dier te beëindigen vanwege gedrag, valt dat erg zwaar. Je voelt je als eigenaar vaak mislukt, je vraagt je af of je toch nog iets anders had kunnen doen. En daarnaast heb je je gewone verdriet en het rouwen om je vriend.

Als je omgeving je dan ook nog beschuldigt van opgeven en 'moord'... dan is dat echt vreselijk. Daarnaast heb je ook nog het gevoel van opluchting en vrijheid, dat ook nog eens bijdraagt aan je eigen schuldgevoel.


De arme hond is de dupe

Dit lees je dus heel vaak, vooral wanneer in het nieuws komt dat een hond in een asiel is ingeslapen wegens gedragsproblemen. De hond kan er niets aan doen, het asiel (of baasje) kiest voor de makkelijke weg, het is niet eerlijk, de hond moet gered worden.

Maar... niemand van de mensen die dit roept, biedt aan om de hond dan in huis te nemen. Of ze bieden het aan, maar hun situatie is er niet geschikt voor. Een huismoeder met een kinderdagverblijf aan huis die graag 'een liefdevolle gouden mand' wil bieden aan een hond die 3 kinderen het ziekenhuis in heeft gebeten, is natuurlijk geen gewenste combinatie.

Dus nee... het is niet eerlijk, want de hond kan er inderdaad zelf niets aan doen. Maar soms zijn er gewoon geen andere oplossingen. Dat is de realiteit.

is hond in laten slapen noodzakelijk


Dat komt toch door de opvoeding?

Of een hersentumor. Of mishandeling. Hoe dan ook, met liefde en aandacht kun je elke hond veranderen. Want elke hond wordt lief geboren. Nee, dat is helaas niet waar. Ja, ik zou willen dat het waar was, maar dat is het niet.

Een gedragsprobleem dat je niet weg kunt trainen kan ook komen door trauma, aangeboren karakter, raseigenschappen, een probleem met de gezondheid zoals een tumor of pijnlijke aandoening.

Sommige honden zijn vanaf puppy al extreem agressief naar andere honden of mensen, zonder dat ze ooit een nare ervaring hebben gehad en zonder dat ze een medisch probleem, zoals een tumor, hebben. Gedragsstoornissen en afwijkingen in de hersenen komen ook bij honden voor!


Wanneer gedragseuthanasie?

Het is uiteraard niet terecht dat je je hond in laat slapen omdat hij aan de lijn trekt of tegen mensen opspringt, of omdat hij blaft in de tuin. Dat zijn gewone trainingsproblemen, die prima op te lossen zijn.

De meest voorkomende reden voor euthanasie door gedrag is agressie. Uiteraard is een hond die gromt bij een kluif of bij zijn voerbak geen reden om een spuitje te geven. Maar abnormale agressie waarmee je niet op een normale manier kunt leven is iets anders.

Een hond die constant alleen maar bezig is met mogelijkheden zoeken om mensen aan te vallen (en dan ook bijt, niet alleen maar blaft en hapt) is voor de meeste eigenaren niet te handhaven.

Een andere reden voor gedragseuthanasie kan overmatige angst zijn. Een hond die constant alleen maar bang is, dat is erg welzijnsverminderend.

hond ernstige gedragsproblemen


Heb jij een gedragseuthanasie meegemaakt? Wat zou voor jou een reden kunnen zijn om een hond vanwege gedrag in te laten slapen?

Vertel het ons in de reacties. Dit onderwerp is nogal een taboe. We zouden het graag meer bespreekbaar willen maken, en meer begrip willen creëren voor de eigenaren die geen andere optie meer hadden.


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen