De golden retriever
28 oktober 2022 
6 min. leestijd

De golden retriever

De golden retriever, de ideale gezinshond. Golden retrievers zijn lief, rustig, braaf, gehoorzaam en doen geen vlieg kwaad. Met golden retrievers krijgen we via de media een beeld van een supermakkelijke hond, die met wat knuffels en een wandelingetje in het zonnetje door het park een gelukkige gezinshond is. 

Maar hoe is het nou echt om een golden retriever te hebben? Is het alleen maar rozengeur en zonneschijn? 


Zijn golden retrievers gehoorzaam?

Ja! Golden retrievers zijn heel gehoorzaam en braaf... mits je met ze traint! Ze komen dus niet met ingebouwde gehoorzaamheid. Je moet ze leren hoe ze netjes met je mee lopen aan de lijn, komen als je roept, en alle andere oefeningen waarvan je graag wilt dat je golden deze goed uitvoert.

Golden retrievers zijn wel honden die makkelijk trainbaar zijn, zowel met voer- als spelbeloningen. Ze zijn ervoor gefokt om samen met de baas te kunnen werken, dus de aanleg om naar jou te luisteren is er, maar je moet er wel wat voor doen om je golden retriever gehoorzaam te krijgen! 

golden retriever volgt gehoorzaam


Zijn golden retrievers vriendelijk en lief?

Ja, meestal wel. Ze staan bekend om hun zachte, vriendelijke en sociale karakter. Maar niet alle golden retrievers zijn zo! Er zijn ook foklijnen waar de honden juist (angst)agressie vertonen, of niet sociaal zijn. Dit is één van de redenen waarom de keuze van de fokker zo belangrijk is.

Daarnaast is een golden retriever ook gewoon een hond, met hondengedrag. Dus ook een golden retriever kan iets niet fijn vinden, iets verdedigen, grommen, blaffen, happen en uitvallen als de situatie er naar is. Verwacht dus geen pluchen hond die adem haalt, maar wees je ervan bewust dat ook lieve honden gewoon honden zijn! 


Verzorging van een golden retriever 

Een golden retriever vraagt wel enige vachtverzorging in de vorm van kammen en borstelen. Wassen kan af en toe noodzakelijk zijn, omdat sommige (oké, de meeste...) golden retrievers ervan houden om een duikje te nemen in de meest vieze stinkslootjes. 

Daarnaast zijn goldens gevoelig voor hotspots (natte eczeem plekken) omdat ze vaak nat zijn, en met hitte kan de natte vacht gaan broeien. Controleer hun huid dus regelmatig, vooral rond de kraag! 

Een andere gevoelige plek bij goldens zijn hun oren. Door de hangende oren, veel met water bezig zijn, en het type vacht hebben ze vaker een oorontsteking.

golden retrievers beweging spelen


Hoeveel beweging heeft een golden retriever nodig?

Golden retrievers zijn van oorsprong jachthonden, en ze zijn gemaakt om de hele dag lekker buiten aan het werk te zijn, weer of geen weer. Ze zijn groot en hebben dus als volwassen hond tussen de 10 en 15 km per dag beweging nodig. Dit kan al met een losloopwandeling van een uur, en twee wandelingen van een half uurtje. 

Ook kun je je golden leren om naast de fiets te lopen, en een deel van de beweging kun je ook doen door je hond te laten zwemmen. Daar zijn de meeste retrievers dol op!

Omdat goldens meestal een gezonde eetlust hebben, zie je ze te vaak te dik. Genoeg beweging helpt ook om je hond op een gezond gewicht te houden! 


Een golden retriever opvoeden

Het opvoeden en trainen van golden retrievers doe je zeker op een vriendelijke en beloningsgerichte manier. Goldens willen graag je aanwijzingen opvolgen, en zullen niet snel ruzie maken. Omdat ze erg voergericht zijn, kunnen opvoedkundige dingen zoals geen eten jatten van het aanrecht, en niet schooien belangrijke punten zijn om op te letten.

Door hun vriendelijkheid kan het leren om niet zomaar andere honden of mensen te benaderen ook een wat moeilijkere taak zijn. In het algemeen zijn golden retrievers niet erg ingewikkeld qua opvoeding, maar je moet het wel doen, en er vooral in de eerste anderhalf jaar tijd in investeren! 

golden retriever opvoeding wortels


Trainen met je golden retriever 

Golden retrievers genieten van het samenwerken met de baas. Ze zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht, dat wil zeggen het apporteren van wild, meestal uit het water. Maar ze zijn geschikt voor een heleboel trainingen! 

Denk naast apporteren ook aan sporten zoals agility, speuren, trailen, obedience, detectie, dogdance of hoopers. Goldens houden van trainen, dus om je hond gelukkig te houden, gun je hem dan ook de quality time... samen met jou lekker bezig zijn met hondentrainingen. Naast de gewone dagelijkse beweging helpt trainen ook om je golden slank en gezond te houden. 


Een golden retriever pup kopen

Om gedrags- en gezondheidsproblemen te voorkomen, kun je het beste een pup kopen bij een verantwoordelijke fokker die fokt met ouders die getest zijn op erfelijke afwijkingen. Dit zijn meestal wel fokkers die fokken met stamboom. Vraag naar HD, ED en oogonderzoeken, en vertrouw de fokker niet op zijn blauwe ogen. Laat iemand die verstand heeft van de onderzoeksuitslagen met je mee kijken!

Ga niet zomaar bij elke fokker kijken die toevallig net puppy's heeft, want kijken is kopen. Voor een goed nest heb je meestal al een wachtlijst, dus denk je erover om een golden retriever te kopen, ga dan van tevoren kennis maken met verschillende fokkers. 

Denk er ook over na of je een werklijn golden retriever (deze zijn vaak donkerder, slanker en ranker, en actiever dan de showlijn) wilt, of meer een showhond/huishond die wat minder werklust heeft. 

golden retriever puppy's trainen


Gedrag van een golden retriever

Zoals net gezegd, in de verschillende lijnen heb je enig verschil in gedrag. Honden uit werklijnen waar de ouders en grootouders actief zijn in jachtproeven, reddingswerk en andere sporten, zijn actiever en hebben meer training nodig om gelukkig te zijn dan honden uit lijnen die vooral op het uiterlijk worden gefokt. 

Er zijn ook lijnen die een beetje een mix zijn tussen werk en show. In het algemeen zijn goldens uit beide lijnen wel vriendelijk en sociaal. 

Dat is anders bij puppy's uit de broodfok! Bij broodfok retrievers (die vaak op marktplaats te vinden zijn onder de noemer 'gelegenheidsnest') kun je te maken krijgen met honden die zeer angstig zijn! Dit komt meestal niet meer goed, dus kies een goede fokker, dat scheelt echt een hoop ellende voor jou, je hond, en het helpt om de broodfok tegen te gaan. 


Gezondheidsproblemen bij de golden retriever

Ook qua gezondheid is een pup kopen uit een 'gelegenheidsnest', een grote fokfabriek, of uit Oostbloklanden niet zo heel verstandig. Vaak hebben deze puppy's namelijk naast de problemen die bij de meeste broodfokpuppy's voorkomen (diarree, ontstekingen, etc.) ook nog erfelijke gebreken zoals HD of ED, of oogproblemen.

Een gezonde hond is gelukkiger, en heeft minder kans op gedragsproblemen. Plus... het is ook nog gezonder voor je portemonnee. Dierenartskosten voor bijvoorbeeld elleboogoperaties zijn heel hoog. 

golden retriever dierenarts onderzoek


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen