Ik wil een nest puppy's
17 september 2021 
in Puppy
14 min. leestijd

Ik wil een nest puppy's

Je bent dol op je hond en wat is nou leuker dan een kindje van je eigen hond? Leuk, puppy's verzorgen, knuffelen en vaak hoor je dat het ook heel goed is voor je teef. Een en al liefde en geluk dus! Mijn nest van 9 Mechelse herders vliegt bijna de deur uit op het moment dat deze blog uitkomt. Een mooi moment dus om alle voors en tegens op een rijtje te zetten!


Waarom wil je een nest?

Er zijn verschillende redenen om puppy's op de wereld te zetten. Je wilt graag een puppy van je eigen hond, je wilt je hond het moederschap laten meemaken, je kinderen willen graag puppy's, het lijkt je gewoon leuk, je wilt een extra zakcentje verdienen, je wilt dat gewoon een keer meemaken, je wilt het ras graag verder verbeteren....

Ongeacht om welke reden je een nest puppy's geboren laat worden, er zijn een paar dingen waar je al vantevoren rekening mee moet houden.

nest fokken met teef


Een checklist om te beginnen

- Is de moeder geschikt om mee te fokken?
- Heb je genoeg geschikte puppykopers?
- Wie is de meest geschikte kandidaat als vader?
- Heb je een geschikte ruimte voor de puppy's?
- Hoeveel tijd heb je voor het grootbrengen van een nest?

Misschien denk je nu 'oh, dat heb ik niet' of 'daar heb ik niet over nagedacht'. Dat kan, iedereen is ooit begonnen. Laten we even verder kijken!


De moederhond - het karakter

Voor jou is je eigen hond natuurlijk de liefste, de mooiste en de meest geweldige hond op de wereld. En zo hoort het ook!

Het karakter van een moederhond is extreem belangrijk, omdat zij ook de eerste 8 weken (ongeveer) doorbrengt met haar puppy's. Als de moeder dus angstig reageert op mensen, is de kans groot dat de pups ook bang worden voor mensen. Als je teef, waar je een nest mee wilt fokken, dus angstig of agressief is, dan kun je je fokplannen beter vooruitschuiven totdat je een teef hebt met een leuker karakter.

moet mijn hond puppies krijgen


De gezondheid van de moeder

Je wilt natuurlijk gezonde puppy's op de wereld zetten en dat begint met een gezonde moeder! Heb je een rashond, dan zijn er vaak verplichte gezondheidsonderzoeken per ras. Dat wil niet zeggen dat je niets anders hoeft te onderzoeken. En een gezondheidsverklaring van een dierenarts is dus geen onderzoek voor het fokken.

Op de website van de Raad van Beheer vind je de minimale eisen voor gezondheidsonderzoeken. Weet je niet welke onderzoeken bij jouw ras verplicht zijn, informeer dan bij je rasvereniging.

Heb je een kruising, dan moet je net iets meer testen. Meer? Ja, want welke risico's je hond dan heeft, is lastiger te voorspellen. Doe dus hoe dan ook röntgenonderzoek en overleg met je dierenarts welke onderzoeken nog meer van belang kunnen zijn.


Is het echt goed voor je hond?

Een veelgehoord argument om een keer een nest te fokken, is dat het 'natuurlijk' en 'goed voor je hond' is. Ja, voortplanten is natuurlijk. Maar wat is 'natuur' eigenlijk voor honden?

Een zwerfhond zijn, komt er denk ik het dichtst bij in de buurt. Niet elke zwerfhondenteef krijgt puppy's. Niet elke zwerfhondenpuppy groeit op tot volwassen hond om te zorgen voor nageslacht. Dus in de 'natuur' zullen alleen de dieren die volwassen worden en de concurrentie overwinnen, zorgen voor puppy's. Laten we dus niet al te veel willen doen zoals 'in de natuur'.

wat is een goede moederhond


De natuur zoals 'in het wild'

Als we dan kijken naar de echt wilde diersoorten, dan is de kans dat je als teef puppy's gaat krijgen nog kleiner. Bij wolven bijvoorbeeld, is er één paar dat puppy's maakt en de rest van de teven wordt vaak niet eens echt loops. Totdat ze de roedel uit gaan en voor zichzelf beginnen. Als je dat gaat vertalen naar de situatie van onze honden, dan zou jij dus de rol van de 'moederwolf' hebben en zou jij dus wel nakomelingen maken, en niet je hond...



In het kort: wanneer fok je niet met een hond?

- Als de algehele gezondheid niet optimaal is
- Wanneer het karakter wat ongewenste trekjes heeft
- Wanneer je teef nog niet 100% volwassen is (gemiddeld rond 2 jaar oud)
- Als je teef al wat ouder is (de regel is niet ouder dan 4 jaar bij het eerste nest)

Het is soms erg lastig om objectief te kijken naar je eigen hond. Vraag ook naar de eerlijke mening van een dierenarts en eventueel een gedragsdeskundige. Schrijf anders al de goede en minder goede eigenschappen van je hond op een lijstje. Dat heb je namelijk ook nodig om een vaderhond te kiezen!

welke reu bij een teef


De vaderhond

Natuurlijk zoek je een vaderhond die ook helemaal gezond is en een fijn karakter heeft. Maar het idee is eigenlijk dat de vader en moeder elkaar aanvullen. Stel, je teefje heeft een lange rug en korte poten (en ze is geen teckel), dan zorg je ervoor dat de vader dezelfde 'minpuntjes' niet heeft. Dit geldt voor uiterlijk, maar ook voor karakter. Is je teef wat zacht en onzeker, dan kies je voor een dappere, stabiele reu.



Puppybaasjes

Iedereen is dol op puppy's. Kijken is dan vaak ook kopen. Maar je wilt eigenlijk niet dat je pups zonder goed na te denken worden aangeschaft... want de asiels zitten al vol met honden die uit gelegenheidsnestjes komen en die in een opwelling zijn aangeschaft.

Probeer dus al ver voordat je teef wordt gedekt, geschikte baasjes voor de pups te vinden. Baasjes die er goed over hebben nagedacht en die passen bij je pups. Dus geen mevrouw van 75 die slecht ter been is als je een grote herder hebt!

waar laat je puppies opgroeien


Puppyruimte

Nee, ik bedoel zeker niet dat je een schuur of stal moet hebben. Een werpkist kan ook prima in de woonkamer. Besef wel dat het in huis dan een tijdje ruikt naar puppypoepjes. Maar kunnen je pupjes ook makkelijk naar buiten?

Wat als je meerdere honden hebt, kun je ervoor zorgen dat de andere honden niet bij de puppy's kunnen? Ja, misschien is de moeder beste vriendinnen met je andere hond, maar dat kan alsnog anders zijn als ze puppy's heeft. Veiligheid op de eerste plaats dus.


Heb je tijd voor een nest?

Een nest puppy's kost naast een heleboel geld, ook een heleboel tijd. Als alles echt extreem goed en makkelijk gaat, heb je de eerste drie weken weinig tijd nodig voor de pups. Die slapen, drinken en poepen en plassen. De moeder ruimt alle ontlasting nog op en geeft melk.

Maar wat nou als de moeder dat niet kan? Als de moederhond geen melk geeft, of niet genoeg of geen goede kwaliteit, dan ben jij degene die de puppy's moet voorzien van flesvoeding om het uur. Zeg maar dag met je handje tegen een normale nachtrust....

Na de eerste 4 weken is een nest bijna een fulltime baan met opruimen, schoonmaken, verzorgen, socialiseren, opvoeden... 4 weken keihard werken dus!

hoe socialiseer je puppies


De puppy's socialiseren

Als fokker speel jij de belangrijkste rol in het socialiseren van je puppy's. De belangrijkste socialisatieperiode loopt van 5 tot 12 weken. In die 7 weken is het echt heel erg belangrijk dat de puppy's kennismaken met alle prikkels waar ze in hun leven goed mee om moeten kunnen gaan.

Bij de meeste mensen betekent dit verschillende mensen, verschillende honden, andere dieren en verkeer. Ook het wennen aan normale huiselijke geluiden zoals de stofzuiger, de TV en de wasmachine is socialiseren. Heb je je pups dus in de bijkeuken, in de garage of in een apart gebouw, zorg dan wel dat ze dagelijks in huis komen.


Socialiseren, hoe dan?

Socialiseren met kinderen betekent niet dat je met de puppy's naar het plein van de basisschool gaat en de kinderen gillend en graaiend op je hondjes af laat komen. Nee, je kunt beter gewoon een aantal rustige kinderen bij jou thuis vragen om gewoon tijd door te brengen met de puppy's.

Socialiseren met verkeer betekent dat je gewoon buiten gaat staan met een pup op de arm en samen naar het verkeer kijkt op een rustiger tijdstip. Je kunt je pup neerzetten als hij echt op zijn gemak is.

opvoeding van puppies


Puppy's opvoeden

Opvoeding begint ook al in het nest. Jij kunt een goed begin maken met zindelijkheid, door de puppy's te belonen wanneer je ziet dat ze buiten plassen of poepen. Ook aan de riem mee lopen is iets waar je eigenlijk al bij de fokker mee moet beginnen. En uiteraard ook de verzorging, zoals borstelen of kammen, misschien in bad of onder de douche, nagels knippen, in de bek en oren kijken.

Als je nu denkt 'jeetje, wat veel allemaal!'... in het echt is het nog veel meer dan dit. Het is gewoon super veel werk.


Puppyregels

Voor alle fokkers (ja, je bent ook een fokker als je eenmalig een gelegenheidsnest doet!) geldt een aantal regels. De wet bepaalt dat je pups pas met 7 weken op zijn vroegst naar de nieuwe baasjes mogen. Eerder een pup mee geven mag dus niet. Ook niet met smoesjes zoals 'ze eten niet meer bij de moeder' of 'de moeder vindt ze niet meer leuk'.


Alle puppy's moeten gechipt zijn en je moet eerst de chip op jouw naam registreren. De nieuwe baasjes kunnen deze dan overzetten. Je moet ook zorgen dat je pups zijn geënt en/of getiterd voordat ze weggaan. En 3x ontwormd.

puppyverzorging in nest


Een puppy verkopen naar het buitenland

Soms zijn er mensen die aan de andere kant van de grens wonen en een puppy uit Nederland willen. Dat mag natuurlijk wel allemaal, maar daar zijn wel extra regels voor. Een puppy moet dan op de leeftijd van 12 weken bij de fokker een Rabies-enting krijgen en daarna moet je nog 3 weken wachten voordat hij de grens over mag.

Als je schoonmoeder dus in België woont en een puppy van jou wil, dan zal ze moeten wachten totdat de pup 15 weken oud is. En jij bent dus verantwoordelijk voor de hele (allerbelangrijkste!) socialisatieperiode!


Wat als er iets mis gaat

Een bevalling gaat soms niet vanzelf. Vraag een ervaren fokker om jou te helpen en zorg ervoor dat je een dierenarts hebt die op de hoogte is van het feit dat je hond gaat bevallen en die je ook eventueel kan helpen.

Misschien moeten de puppy's geboren worden met een keizersnee. Een ontsteking van de melklijsten is ook een complicatie die sommige moeders oplopen. Soms heb je een doodgeboren puppy, of een puppy met een misvorming die je dan uit zijn lijden moet verlossen.

nest puppies mee maken



Een nest puppy's is dus alleen veel werk en ellende?

Nee hoor. Naast dat het vermoeiend is, is het ook echt heel erg leuk. Je ziet de ontwikkeling, hoe de verschillende karaktertjes zich vormen. Je bent trots op je pups, je ziet hoe ze leren en groeien. Je leert (nieuwe) mensen kennen waar je pups heen gaan. Hieruit kunnen hechte vriendschappen ontstaan. De omgang tussen de moeder en puppy's en de puppy's met elkaar, daar kun je uren naar kijken en van genieten. Dus er zijn zeker ook geweldig leuke kanten aan een nest pups.


Geld verdienen

Een extra zakcentje door een nest puppy's, dat klinkt wel heel aantrekkelijk. Laten we eens even kijken naar de gemiddelde kosten en inkomsten als je een nest zo goed mogelijk probeert te fokken, in tegenstelling tot de zogenaamde broodfok. In beide gevallen ga ik uit van een nest van 6 puppy's, zonder problemen.

Kosten bij fokken
Gezondheidsonderzoeken teef (röntgen/ogen/DNA)                 500,00 Euro
Dekgeld (voor de eigenaar van de vader)                                      900,00 Euro
Werpkist en bekleding                                                                       250,00 Euro
Extra voeding voor de teef                                                                150,00 Euro
Dierenartskosten (progesteron, echo)                                              150,00 Euro
Entingen, wormenkuren                                                                     480,00 Euro
Stambomen/microchip                                                                      500,00 Euro
Puppyvoeding                                                                                     300,00 Euro
Puppypakketten                                                                                  60,00 Euro

Totaal basiskosten                                                                               3290,00 Euro

Verkoop puppy's                                                                                  5100,00 Euro
-21% belasting                                                                                       1071,00 Euro

Winst                                                                                                      739,00 Euro

kostenberekening puppy

Je verdient dus in het gunstige geval 740 Euro met 4 weken werk. Met een groter nest iets meer, met een kleiner nest iets minder. Met een duurder ras iets meer, maar vaak hebben de dure rassen (zoals bulldogs) ook hogere kosten vanwege een keizersnee, kleine nesten en meer kosten als het gaat om de diverse gezondheidsonderzoeken.

Als je nou bedenkt dat er iets fout gaat met de bevalling, dan zijn de kosten voor een keizersnee al meer dan de 740,00 Euro winst. Wil je dus verantwoordelijk fokken, dan kun je de droom van geld verdienen beter meteen vergeten.


Het broodfok kostenplaatje

Laten we nu eens kijken naar dezelfde berekening maar dan vanuit de broodfok.

Dekgeld                                                                                      250,00 Euro
Huisvesting (kennel of kunststof bakje)                                 150,00 Euro
Voeding voor de teef                                                                 50,00 EUro
Puppyvoeding                                                                            50,00 Euro
Entingsboekjes met stempels                                                 120,00 Euro

Totaal kosten                                                                              620,00 Euro

Verkoop pupppy's                                                                     9000,00 Euro

Je kunt dus geld verdienen met fokkerij... maar ik hoop toch echt dat je het niet op deze manier wilt doen!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming




     

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Minna
Door

Minna

op 17 May 2022

Wordt weer tijd voor een nest vol LOCA babies!

Reactie plaatsen