Agressie naar mensen (hond-mens agressie)
22 september 2023 
5 min. leestijd

Agressie naar mensen (hond-mens agressie)

Dat je hond uitvalt naar andere honden is al vervelend genoeg... maar als je hond agressief reageert op mensen, dan voel je je waarschijnlijk nog meer beschaamd, verdrietig of boos. Sommige honden zetten agressie in tegen bezoek, maar honden kunnen ook uitvallen tegen willekeurige voorbijgangers op straat. Waarom doet je hond dat? En hoe kan je dat afleren?

Wat kan er gebeuren als je hond uitvalt naar mensen?

Als je hond uitvalt naar mensen, kan het gebeuren dat je vroeg of laat te maken krijgen met een bijtincident. Alle reden dus om je zorgen te maken over het gedrag van je hond. Agressie naar mensen gaat niet vanzelf over, integendeel, het kan steeds uitgebreider worden. Zo kan het beginnen met uitvallen naar grote mannen met een pet op, en later gaat de hond uitvallen naar alle mannen, en misschien later naar alle mensen. Het uitvalgedrag kan ook gekoppeld zijn aan afstand (hond valt uit naar alle mensen die dichterbij dan x aantal meters komen) of plaats (uitvallen naar bezoek aan huis).


Wat is belangrijk wanneer je hond uitvalt naar je visite?

Als je hond uitvalt naar je visite, is management extreem belangrijk. Jij als eigenaar moet de hond en het bezoek veilig houden. Dat klinkt erg ingewikkeld, maar deze vorm van agressie naar mensen is minder lastig op te lossen dan agressie naar willekeurige mensen op straat. Thuis weet jij wanneer er bezoek binnenkomt, wie dat zijn, en heb je verschillende mogelijkheden om je hond te begrenzen zodat niemand wordt gebeten.

Hond valt uit naar mensen op straat

Wanneer je hond uitvalt naar mensen op straat, heb je een probleem dat meer management, tijd, geduld en training vraagt. Op straat weet je nooit wanneer er iemand om de hoek komt, wie er op straat lopen, hoeveel mensen je tegenkomt en wat de mensen doen. Aanstaren, afwijkende bewegingen, mensen in rolstoel of lopend met krukken kunnen agressie opwekken. Ook mensen die dronken zijn, worden vaker aangevallen.


Waarom kunnen honden agressie vertonen richting kinderen?

Honden kunnen agressie inzetten tegen kinderen. Soms komt het omdat ze slechte ervaringen hebben met kinderen. Maar het kan ook zijn dat je hond niet is gesocialiseerd met kinderen, er weinig van begrijpt, en daarom kinderen op afstand wil houden. En er zijn ook honden die simpelweg een hekel hebben aan kinderen vanwege hun onvoorspelbare gedrag, het rennen, gillen en grijpgrage handjes.

Zijn honden dan niet van nature kinderliefhebbers? Een normale hond zou toch nooit een kindje bijten?  Dat is helaas niet waar!


Valt een hond vaak aan zonder waarschuwing?

Vaak valt een hond niet aan zonder waarschuwing. Wij mensen begrijpen echter de hondentaal zo slecht dat we de waarschuwing niet zien of niet herkennen als een waarschuwing. Soms volgt de beet heel snel na een waarschuwing, zodat het bijna een in elkaar gesmolten gebeurtenis wordt. En... Soms hebben wij mensen de hond geleerd om niet te waarschuwen, bijvoorbeeld door grommen af te straffen of ervoor te zorgen dat de hond niet kan weglopen.


Waarom is mijn hond opeens agressief?

Vaak gaat een hond niet van de ene op de andere dag agressie inzetten. Het valt ons gewoon ineens op. Want misschien liep je hond al iets langzamer toen jullie iemand op straat tegenkwamen. Misschien liet hij al eerder milde spanningssignalen zien... Maar dat zag je niet. Als een hond echt opeens agressie gaat inzetten in situaties waarin hij eerder helemaal ontspannen en blij was, is er meestal sprake van pijn.

Waarom valt een hond uit?

Een hond kan uitvallen naar mensen om verschillende redenen, waaronder: angst, territorium bewaken, pijn, slechte socialisatie of puur vanwege het gedrag van degene tegen wie de agressie is gericht. Maar een hond kan ook uitvallen naar zijn baas omdat hij eigenlijk wilde uitvallen naar de hond van de buren... Maar de baas stond toevallig in de vuurlinie. Andersom geldt hetzelfde. Een hond kan bijvoorbeeld ook uitvallen naar de vrouw van het gezin, omdat de man van het gezin agressief doet tegen de hond.


Hoe corrigeer je een uitvallende hond?

Je corrigeert een uitvallende hond liever niet. Want als je hond uitvalt omdat hij pijn heeft, maakt jouw correctie de pijn niet minder. Misschien maakt dat het zelfs erger, als je een pijnprikkel inzet als correctie. Als je hond uitvalt uit angst, maakt een correctie de angst ook niet minder. Wat je sowieso wel doet wanneer je hond uitvalt naar mensen, is hem uit de situatie halen. Dus als je hond uitvalt naar iemand op straat, neem dan afstand. En daarna goed nadenken over hoe en waarom dat gebeurde!

Uitvallen naar mensen afleren

Natuurlijk wil je dat je hond stopt met uitvallen en agressie vertonen naar mensen. Maar kun je er iets aan doen? Jazeker! Bij gedragsproblemen va je hond is hulp inschakelen zeker verstandig. Hier is nog een samenvatting van de do's en don'ts bij agressie naar mensen:

Doen:

  • Vergroot de afstand tussen de hond en de persoon waartegen je hond uitvalt door weg te lopen met je hond
  • Schakel hulp in (zoals gedragstraining of gedragstherapie)
  • Zeg duidelijk "nee" tegen mensen die contact willen maken met je hond
  • Train positief doormiddel van methodes zoals LAT (Look At That) waarbij het zien van de prikkel die agressie opwekt, wordt gemarkeerd en beloond of BAT (Behavior Adjustment Treatment), een methode waarbij o.a. wordt gewerkt met specifieke lijnhandling en waarbij de hond onder de treshold-grens blijft.
  • Zet management in voor veiligheid
  • Muilkorftraining
  • Sluit pijn als oorzaak uit

Niet doen:

  • Dwingen van je hond om dicht langs mensen te lopen
  • Vreemden je hond naar zich toe laten lokken met voer
  • Negeren of corrigeren van de waarschuwingen die je hond geeft
  • Onderdrukken van het gedrag van je hond door correcties, zoals de hond bij het nekvel pakken of lijncorrecties
  • Laten aaien van je hond door vreemden





Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen