Agressie naar mensen (hond-mens agressie)
22 september 2023 
5 min. leestijd

Agressie naar mensen (hond-mens agressie)

Dat je hond uitvalt naar andere honden is al vervelend genoeg... maar als je hond agressief reageert op mensen, dan voel je je waarschijnlijk nog meer beschaamd, verdrietig of boos. Sommige honden zetten agressie in tegen bezoek, maar honden kunnen ook uitvallen tegen willekeurige voorbijgangers op straat. Waarom doet je hond dat? En hoe kan je dat afleren?

Wat kan er gebeuren als je hond uitvalt naar mensen?

Als je hond uitvalt naar mensen, kan het gebeuren dat je vroeg of laat te maken krijgen met een bijtincident. Alle reden dus om je zorgen te maken over het gedrag van je hond. Agressie naar mensen gaat niet vanzelf over, integendeel, het kan steeds uitgebreider worden. Zo kan het beginnen met uitvallen naar grote mannen met een pet op, en later gaat de hond uitvallen naar alle mannen, en misschien later naar alle mensen. Het uitvalgedrag kan ook gekoppeld zijn aan afstand (hond valt uit naar alle mensen die dichterbij dan x aantal meters komen) of plaats (uitvallen naar bezoek aan huis).


Wat is belangrijk wanneer je hond uitvalt naar je visite?

Als je hond uitvalt naar je visite, is management extreem belangrijk. Jij als eigenaar moet de hond en het bezoek veilig houden. Dat klinkt erg ingewikkeld, maar deze vorm van agressie naar mensen is minder lastig op te lossen dan agressie naar willekeurige mensen op straat. Thuis weet jij wanneer er bezoek binnenkomt, wie dat zijn, en heb je verschillende mogelijkheden om je hond te begrenzen zodat niemand wordt gebeten.

Hond valt uit naar mensen op straat

Wanneer je hond uitvalt naar mensen op straat, heb je een probleem dat meer management, tijd, geduld en training vraagt. Op straat weet je nooit wanneer er iemand om de hoek komt, wie er op straat lopen, hoeveel mensen je tegenkomt en wat de mensen doen. Aanstaren, afwijkende bewegingen, mensen in rolstoel of lopend met krukken kunnen agressie opwekken. Ook mensen die dronken zijn, worden vaker aangevallen. 


Waarom kunnen honden agressie vertonen richting kinderen?

Honden kunnen agressie inzetten tegen kinderen. Soms komt het omdat ze slechte ervaringen hebben met kinderen. Maar het kan ook zijn dat je hond niet is gesocialiseerd met kinderen, er weinig van begrijpt, en daarom kinderen op afstand wil houden. En er zijn ook honden die simpelweg een hekel hebben aan kinderen vanwege hun onvoorspelbare gedrag, het rennen, gillen en grijpgrage handjes.

Zijn honden dan niet van nature kinderliefhebbers? Een normale hond zou toch nooit een kindje bijten?  Dat is helaas niet waar!


Valt een hond vaak aan zonder waarschuwing?

Vaak valt een hond niet aan zonder waarschuwing. Wij mensen begrijpen echter de hondentaal zo slecht dat we de waarschuwing niet zien of niet herkennen als een waarschuwing. Soms volgt de beet heel snel na een waarschuwing, zodat het bijna een in elkaar gesmolten gebeurtenis wordt. En... Soms hebben wij mensen de hond geleerd om niet te waarschuwen, bijvoorbeeld door grommen af te straffen of ervoor te zorgen dat de hond niet kan weglopen.


Waarom is mijn hond opeens agressief?

Vaak gaat een hond niet van de ene op de andere dag agressie inzetten. Het valt ons gewoon ineens op. Want misschien liep je hond al iets langzamer toen jullie iemand op straat tegenkwamen. Misschien liet hij al eerder milde spanningssignalen zien... Maar dat zag je niet. Als een hond echt opeens agressie gaat inzetten in situaties waarin hij eerder helemaal ontspannen en blij was, is er meestal sprake van pijn.

Waarom valt een hond uit?

Een hond kan uitvallen naar mensen om verschillende redenen, waaronder: angst, territorium bewaken, pijn, slechte socialisatie of puur vanwege het gedrag van degene tegen wie de agressie is gericht. Maar een hond kan ook uitvallen naar zijn baas omdat hij eigenlijk wilde uitvallen naar de hond van de buren... Maar de baas stond toevallig in de vuurlinie. Andersom geldt hetzelfde. Een hond kan bijvoorbeeld ook uitvallen naar de vrouw van het gezin, omdat de man van het gezin agressief doet tegen de hond.


Hoe corrigeer je een uitvallende hond?

Je corrigeert een uitvallende hond liever niet. Want als je hond uitvalt omdat hij pijn heeft, maakt jouw correctie de pijn niet minder. Misschien maakt dat het zelfs erger, als je een pijnprikkel inzet als correctie. Als je hond uitvalt uit angst, maakt een correctie de angst ook niet minder. Wat je sowieso wel doet wanneer je hond uitvalt naar mensen, is hem uit de situatie halen. Dus als je hond uitvalt naar iemand op straat, neem dan afstand. En daarna goed nadenken over hoe en waarom dat gebeurde!

Uitvallen naar mensen afleren

Natuurlijk wil je dat je hond stopt met uitvallen en agressie vertonen naar mensen. Maar kun je er iets aan doen? Jazeker! Bij gedragsproblemen va je hond is hulp inschakelen zeker verstandig. Hier is nog een samenvatting van de do's en don'ts bij agressie naar mensen:

Doen:

 • Vergroot de afstand tussen de hond en de persoon waartegen je hond uitvalt door weg te lopen met je hond
 • Schakel hulp in (zoals gedragstraining of gedragstherapie)
 • Zeg duidelijk "nee" tegen mensen die contact willen maken met je hond
 • Train positief doormiddel van methodes zoals LAT (Look At That) waarbij het zien van de prikkel die agressie opwekt, wordt gemarkeerd en beloond of BAT (Behavior Adjustment Treatment), een methode waarbij o.a. wordt gewerkt met specifieke lijnhandling en waarbij de hond onder de treshold-grens blijft.
 • Zet management in voor veiligheid
 • Muilkorftraining
 • Sluit pijn als oorzaak uit

Niet doen:

 • Dwingen van je hond om dicht langs mensen te lopen
 • Vreemden je hond naar zich toe laten lokken met voer
 • Negeren of corrigeren van de waarschuwingen die je hond geeft
 • Onderdrukken van het gedrag van je hond door correcties, zoals de hond bij het nekvel pakken of lijncorrecties
 • Laten aaien van je hond door vreemden

Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons online hondencursus aanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.
Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen