Poep eten, waarom doet mijn hond dat?
02 juli 2021 
7 min. leestijd

Poep eten, waarom doet mijn hond dat?

Poep eten, een smerige gewoonte die veel honden hebben. Sommige honden zijn niet erg kieskeurig en eten echt alles wat ze in hun bek kunnen krijgen. Poep, vuilnis, dode muizen en kikkers, mondkapjes en bladeren, alles gaat er in.

Andere honden zijn gespecialiseerd in kattenpoep terwijl weer een andere hond af en toe een hapje paardenmest neemt tijdens een boswandeling. De meeste bazen vinden dat allemaal gewoon erg vies en willen er graag van af.


Eet jouw hond poep?

Met dit probleem ben je zeker niet alleen. Echt heel veel honden doen dit in meer of mindere mate. De een eet alleen zijn eigen ontlasting, terwijl een andere hond echt elke soort poep waardeert.

Bij de ene hond is het een probleem (bijvoorbeeld bij een hond met extreem gevoelige darmen, of een omgeving met veel poep die gevaarlijk kan zijn), bij een andere hond beperkt het zich tot af en toe een hapje paardenmest tijdens een wandeling. Dat laatste is alleen een probleem als jij er een probleem van maakt.

waarom eet hond poep op


Waarom eet je hond poep?

Poep eten kan een oorzaak hebben bij de voeding. Maar het wil niet altijd zeggen dat als je hond poep eet, hij te weinig te eten krijgt of geen goede voeding krijgt.

Dat kan wel een van de redenen zijn waarom dit gebeurt, maar zeker niet de enige reden. Misschien heeft je hond ontdekt dat hij door het poep eten gegarandeerd aandacht krijgt. Er zijn honden die gewoon stoppen met poep eten als de baas stopt met het reageren op poephappen.

En... de meeste honden eten poep omdat ze het echt heel lekker vinden. Bah!


Waarom eet je hond zijn eigen ontlasting?

Heb je een hond die zijn eigen ontlasting op eet, maar andere (honden)poep laat liggen? Dan kan het de moeite waard zijn om te veranderen van voeding en tijdelijk een strak management toe te passen.

Dus aangelijnd uitlaten en direct als je hond heeft gepoept, doorlopen. Ja, ik weet dat je het hoopje moet opruimen, maar dat kan op dat moment even niet.

Je kunt dus plekken opzoeken waar opruimen niet noodzakelijk is, later opruimen, of met je hond een klein rondje lopen, je hond vastzetten en dan de poep opruimen.

Het is namelijk heel belangrijk dat je hond niet gaat denken dat jij dat heerlijke drolletje voor jezelf wilt hebben, je wilt dus geen enkele focus op zijn poep.

hond eet ontlasting op


Waarom eet je hond poep van andere dieren?

Kattenpoep, ganzenpoep, paardenpoep... er zijn honden die juist een bepaalde soort ontlasting erg lekker vinden en een andere soort niet. Kattenpoep is bij honden bijvoorbeeld vaak erg in trek. Dit komt omdat de meeste kattenbrokjes heel veel suiker en smaakstoffen bevatten. Hun poep is dus heel aantrekkelijk voor jouw hond.

Als het gaat om je eigen kat (je hond snoept graag uit de kattenbak) kun je dus de voeding van je kat aanpassen, naast het management, zoals de kattenbak onbereikbaar maken voor je hond.

Dit kan bijvoorbeeld door een puppyren om de kattenbak te plaatsen, waar je kat wel doorheen kan, maar je hond niet. Of de kattenbak in de bijkeuken zetten en een traphekje in de deuropening plaatsen waar je kat wel doorheen past. Met kleine hondjes kun je de kattenbak op een flinke verhoging zetten.


Is poep eten ongezond voor je hond?

Er zitten uiteraard serieuze gezondheidsrisico's aan het poep eten van je hond:

  • Honden met MDR defect (een genetische afwijking die voorkomt bij sommige rassen, zoals Aussies en collies) kunnen niet tegen sommige ontwormingsmiddelen voor paarden. Voor deze honden kan het eten van paardenmest dus gevaarlijk zijn als het paard kort geleden is ontwormd met deze middelen.
  • Als je hond mensenpoep eet en de persoon die heeft gepoept, drugs of medicatie gebruikt heeft, kan dit erg gevaarlijk zijn.
  • Je hond kan uiteraard ook parasieten oplopen door het eten van poep.


    hond poep eten ongezond puppy

Voeding en poep eten

Soms kan voeding die niet helemaal bij je hond past, een reden zijn voor poep eten. Veranderen van hondenvoeding kan soms dus de oplossing zijn. Voeding waar veel smaak- en geurstoffen in zitten, of waarvan veel voedingsstoffen niet worden opgenomen, is ook weer aantrekkelijk voor poep-eters.

Mijn ervaring uit de praktijk is dat honden die regelmatig pens en/of netmaag of fytomix krijgen, minder poep eten of er mee stoppen. Dat is dus zeker het proberen waard!


Wat kun je doen tegen het poep eten van je hond?

Je kunt een heleboel doen, maar omdat poep eten erg zelfbelonend kan zijn, is het soms lastig op te lossen. Ook is het 'geen poep eten' geen duidelijk gedrag. Je kunt je hond dus niet 'geen poep eten' aanleren.


We hebben natuurlijk wel een aantal tips voor je wanneer je hond poep eet!

• Start met een bezoekje aan je dierenarts als je hond echt een hele fanatieke poep-eter is of zijn eigen ontlasting of die van huisgenoten op eet. Eerst wil je dus onderzoeken dat er geen sprake is van gebrek aan voeding of voedingsstoffen. Verander van voeding als er bewezen gebrek aanwezig is, niet omdat jij bijvoorbeeld vers voert en je dierenarts graag wilt dat je brok geeft.

• Start ook gelijk met streng management. Je hond moet dus niet de kans krijgen om poep te eten. Eet je hond kattenpoep? Buiten aan de lijn, kattenbak buiten bereik. Paardenpoep? Tijdelijk uitlaten op stukken waar geen paarden komen. Voorkomen, voorkomen, voorkomen!

• Als 2e stap kun je de HTK middelen uitproberen, namelijk eierkoek en/of ananas/banaan.

• En je moet ook gaan trainen. Dat kan op 2 manieren. Je kunt de 'nee' oefening uitbreiden naar poep en wanneer die lukt, belonen met de nummer 1 beloning van je hond. Je kunt ook situaties in scène zetten waarbij je poep heb ingespoten met manenspray voor paarden, of citroensap of appelazijn. Je kunt op die manier je hond leren dat poep niet meer 'lekker smaakt'.


hond hondenpoep lekker vinden


Eierkoek geven als je hond ontlasting eet?

Eierkoek, ananas, courgette en banaan... er zijn een heleboel adviezen wat betreft hulpmiddelen tegen ontlasting eten. Dit kun je uiteraard uitproberen. Door de eierkoek of andere voeding kan de geur van de ontlasting minder aantrekkelijk worden. Uiteraard is eierkoek geven geen oplossing als de oorzaak een voedingsstoffen-tekort is, al zou het poep eten wel kunnen afnemen of stoppen.


Waarom is het zo moeilijk om je hond poep eten af te leren?

Soms is dat erg lastig omdat je nooit weet waar poep wel of niet ligt en je hond misschien bliksemsnel is in het poephappen. Je kunt dat dus moeilijk helemaal voorkomen. Het is daarnaast meestal enorm zelfbelonend gedrag.

Als de oorzaak ligt bij de voeding of een slechte darmflora, kun je dat uiteraard oplossen. Maar... de gewoonte van poep eten is misschien al maanden (of jaren) aanwezig. Trainen en management zijn dus altijd een belangrijk onderdeel.
hond afleren poep eten kleine hond


Een muilkorf en poep eten

Een goede muilkorf kan er voor zorgen dat je hond niet of nauwelijks meer ontlasting kan eten. Uiteraard moet je dan kiezen voor een muilkorf die flink bovenmaats is, want anders duwt je hond de korf gewoon aan en likt hij de poep door de korf naar binnen.

Een harde korf dus, met veel ruimte tussen de neusspiegel en de voorkant van de muilkorf. Nooit een 'snuitje' gebruiken, je hond moet kunnen hijgen en drinken met zijn muilkorf!


Het poep eten van je hond bestraffen

Je hond bestraffen voor het poep eten, is dat dan geen oplossing? Meestal niet.

Straffen zorgt ervoor dat je hond alleen maar sneller en meer 'sneaky' poep gaat eten. En als je hem gaat straffen terwijl hij al een hele bek vol poep heeft doorgeslikt... nou ja, dan heeft je hond de buit al binnen. En het kan ook zomaar zijn dat je hond het zo lekker vindt, dat hij jouw gemopper maar accepteert. Deze straf weegt dus niet op tegen de beloning van een smakelijke drol.

hond coprofagie pica symptomen


Coprofagie of pica?

Eet je hond ook allerlei andere troep, zelfs dingen die eigenlijk niet eetbaar zijn? Legoblokjes? Plastic zakjes? Sokken? Dan heeft je hond geen last van poep eten, maar van echt alles doorslikken.

Poep eten heet coprofagie, en de naam voor allerlei oneetbare zaken eten is pica. De behandeling van pica is het werk van een gedragsdierenarts en gedragstherapeut. Het is vaak een symptoom van onderliggende afwijkingen. Eet je hond echt allerlei rare dingen, neem dat dan echt serieus en overleg met je dierenarts en gedragstherapeut!


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen