Hondenbelasting, hondenpoep, overlast en oplossingen; coronahonden in het nieuws
10 november 2023 
8 min. leestijd

Hondenbelasting, hondenpoep, overlast en oplossingen; coronahonden in het nieuws

Wie vaker door het nieuws bladert is er wellicht al ingestapt.. Waarin? De discussie over hondenpoep, hondenbelasting en coronahonden natuurlijk! In de Corona-tijd hebben veel mensen besloten dat het "nu de tijd was" voor een puppy of hond. Daardoor zijn er veel meer honden bijgekomen in Nederland. En meer honden? Dat betekent meer drollen om in te stappen.. Het gevolg is dat overlast door honden, boetes voor het niet opruimen van poep en de hondenbelasting die gevraagd wordt om de overlast op te lossen weer een actueel onderwerp zijn. 

Wat is Hondenbelasting ook alweer precies? 

Hondenbelasting is de lokale belasting die hondeneigenaren betalen omdat ze een hond hebben. Het doel van deze belasting zou de openbare ruimte schoonhouden moeten zijn. Maar.. De manier waarop deze belasting wordt ingezet, kan per gemeente verschillen (hint-hint)

En oh ja, de Wettelijke Verplichtingen Rondom Hondenpoep Elke hondeneigenaar in Nederland is wettelijk verplicht om de uitwerpselen van zijn viervoeter op te ruimen. Doe je dit als eigenaar niet? Dan kun je een boete verwachten.

corona honden zielig alleen thuis

Corona hondjes zorgen voor meer drollen, daarom is poep weer actueel

Dat de toename in honden zorgt voor meer drollen is duidelijk, maar hoeveel eigenlijk? Laten we snel wat cijfers, koppen en krantenknipsels bekijken. 

"Sinds begin 2020 zijn er 64.000 honden bijgekomen." En zij zorgen voor veel poep. "Gemiddeld 125 kilo poep per hond per jaar" (Omroep Brabant, 2021)

"80.000 coronahonden en ze hebben allemaal een knipbeurt nodig: trimsalons lopen over" (Hart van Nederland, 2023)

Nu denk je: "Oké, dat is een logisch oorzaak-gevolg. 80.000 x 125 kilo = extra belasting. Waarom dan een discussie?" 

Dat komt door de manier waarop de hondenbelasting geregeld is. Een discussie over budgetbesteding die in het verleden al vaker gevoerd is en nu dus weer. 

honden in het nieuws krantenkoppen

Krantenkoppen over hondenbelasting

Daarom zie je nu krantenkoppen zoals: "Onderzoek naar hondenfaciliteiten en hondenpoep in de gemeente" (Omroep Venlo, 2023) De potjes (budgetten) van de hondenbelasting worden namelijk per gemeente geregeld. En waar die centjes precies naartoe gaan? Dat ligt aan de gemeentes zelf. 

Jouw hondenbelasting kan bijvoorbeeld naar een zogenaamde "algemene reserve" gaan, een reserve? Precies! Dat is een potje met geld dat de gemeente kan besteden aan allerlei doelen, middelen en activiteiten, wat dus geen hondenfaciliteiten hoeven te zijn. Maar.. Waar jij als hondenbaasje dus wel voor betaald. 

En dat hondenbelastinggeld aan niet-honden-dingen wordt uitgegeven? Dat is iets waar baasjes (op zich logisch), over struikelen. Daarom zijn er zelfs petities "Stop de hondenbelasting in Sliedrecht" die pleitten voor het afschaffen van de hondenbelasting, precies om die reden. De drollen blijven, maar het geld is weg. 

Anderzijds zie je dus ook koppen waarbij de hondenbelasting in gemeentes juist verdwijnt zoals: "Goed nieuws voor hondenbaasjes in Heemskerk: de hondenbelasting wordt per volgend jaar afgeschaft" terwijl er in het land nog genoeg gemeentes zijn die deze belasting wel hanteren "Landelijk heeft zo'n 40 procent van de gemeenten nog wél een zogenaamde ’blaftax’." Aldus het Haarlems Dagblad, 2023.

Hondenbelasting argumenten; voors, tegens en (DNA) technologieën

Wat zijn de argument van mensen die voor hondenbelasting zijn:
• Ik heb zelf geen hond, waarom zou ik moeten betalen?
• Hondenbelasting is nodig om de kosten te dekken van gemeentelijke diensten zoals het plaatsen en onderhouden van hondenuitlaatvelden en het schoonmaken van openbare ruimtes.
• Hondenfaciliteiten zoals prullenbakken en zakjes stimuleren mensen om de poep van hun hond op te ruimen
• Als er hondenbelasting gevraagd wordt neemt niet iedereen een hond. (Dus is er minder hondenpoep)
• Honden kunnen overlast veroorzaken zoals lawaai door blaffen en vervuiling, hondenbelasting is daar een compensatie voor. 

Wat zijn de argumenten van mensen die tegen de hondenbelasting zijn:
• Ik ruim het altijd zelf op (ik neem altijd een zakje mee)
• Oneerlijke belasting; het gaat niet (volledig) naar hondenfaciliteiten
• Waarom zij niet en wij wel? (of er wel of geen belasting betaald moet worden en de hoogte ervan verschilt per gemeente)
• Er is geen duidelijk relatie tussen het budget en het compenseren van de overlast
• Ontmoedigt hondenbezit, terwijl een hond hebben positieve effecten kan hebben op het welzijn van mensen (zoals tegengaan van eenzaamheid)

Er is ook een grote groep hondenbezitters die de belasting prima vindt, zolang het dan ook maar echt gaat naar hondenfaciliteiten.

"Zeeuwse drollendatabank om overlast van hondenpoep te voorkomen" luidt de kop van Goedemorgen Nederland (2023)

dna test hond buitenland

Is DNA technologie de oplossing tegen hondenoverlast?

Omdat een van de grootste redenen voor de hondenbelasting hondenpoep op de straat is. Het grootste argument om als baasje niet te willen betalen is: "Ik ruim het altijd zelf op". Ongeacht of jij nu 100% van de tijd je zakjes bij hebt, toch ligt er helaas genoeg poep op straat. Daarom werd er al geëxperimenteerd met DNA technologie in Frankrijk en als we de kranten mogen geloven binnenkort ook in Nederland.

Je hond moet dan een keer DNA afstaan, deze DNA wordt opgeslagen in een databank. Bij controles worden dan drolletjes op straat getest. Ruim jij écht altijd alles op? Dan heb je natuurlijk niets te vrezen. Vergeet je soms toch een zakje mee te nemen? Dan vergeet je dat nu misschien niet meer. Want, tja, anders krijg je €75,00 - €100,00 boete... 

Andere oplossingen tegen overlast

Overigens zijn er ook andere minder high-tech oplossingen en initiatieven, zoals campagnes met flyers en posters van buurtbewoners die de poep van de stoep willen. Zo maakten buurtbewoners in Den Haag bij acties bijvoorbeeld krijttekeningen met pijlen die wijzen naar een afvalbak.  

Er zijn succesverhalen bekend waarbij gemeenten door het gebruik van DNA-technologie de hoeveelheid hondenpoep hebben kunnen verminderen. Tegelijkertijd is er kritiek op de kosten en de privacy-issues die deze methode met zich meebrengt. Alternatieve oplossingen voor hondenpoep naast DNA-technologie zijn bijvoorbeeld; educatie, bewustwording en het gebruik van innovatieve producten die het opruimen van hondenpoep vergemakkelijken. 

hondenpoep hond poept gras

Is hondenpoep het enige hondenprobleem?

Nee! Was dat maar waar. Zo zijn er pas nog hondjes achtergelaten in Ameland en zijn er genoeg dierenpensions en asielen die overvol zit. Een ander thema is gedragsproblemen. "Ernstige gedragsproblemen met buitenlandse adoptiehonden nemen schrikbarend snel toe." zo luidt de kop van De Stentor (2023). Zo zijn er nog wel meer krantenkoppen en -knipsels die een ding met elkaar gemeen, zoals deze:

• "Lingewaard wil een muilkorfplicht invoeren en onmiddellijk wordt"(Gelderlander, 2023)
• "Baasje doodgebeten hond Bureau Rotterdam: Ik mis hem erg" (AD, 2023)
• "Hond bijt vinger van vrouw af in Dalfsen: boete voor baasje" (RTV Oost, 2023)
• "Hond die baasje bijt komt vaker voor én dat is vaak te verhelpen" (Omroep Gelderland, 2023)

Ze gaan allemaal om gedragsproblemen, bijtincidenten en agressie van honden. Zoals je gelukkig in de laatste kop al kan zien, is dat vaak te voorkomen.

hond met gedragsprobleem tong

Wat is dan een gedragsprobleem? 

Voor de een is het een gedragsprobleem wanneer zijn hond trekt aan de lijn, voor de ander wanneer hij te vaak blaft (of wanneer de hond van de buren dat doet. Veel 'wat grotere problemen', zijn bijvoorbeeld:
• Reactief gedrag (uitvallen naar andere honden of mensen)
• Verlatingsangst (niet alleen thuis kunnen blijven van je hond)
• (Angst)agressie van honden

Dat die problemen er zijn is op zich ook logisch. Veel "coronahonden" (en overigens ook andere honden), zijn gewend geraakt aan een baasje dat de hele dag thuis is. Of bijvoorbeeld dat ze veel vaker uitgelaten werden, er vaker met ze gespeeld werd en nu is dat vaak niet meer het geval. Het trainen van je (nieuwe) hond of puppy in de Corona tijd was ook niet altijd even makkelijk, zelfs wandelen was een tijdje een probleem. Al deze zaken dragen bij aan mogelijke gedragsproblemen.

Heeft je hond gedragsproblemen? Overweeg een gedragstraining

Gelukkig kan je als baasje veel gedragsproblemen van je hond voorkomen, herkennen en oplossen. Voor gedragsproblemen van je hond zoals; reactief gedrag, verlatingsangst, het opspringen tegen de visite en natuurlijk trekken aan de lijn, hebben we daarom ook een speciale sectie met online gedragstrainingen. Zijn de problemen echt uit de hand gelopen? Dan is het een goede optie om naar gedragstherapeut voor je hond te gaan (gedragstherapie). 

hondentraining na puppycursus herdershond

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Wat vind jij er van?

Waar sta jij in de discussie? Ben je voor of tegen hondenbelasting? Moet er niet meer aandacht komen voor bijtincidenten of worden deze voor jouw gevoel juist erg uitvergroot? En wellicht.. Heb jij wel een oplossing waar nog nooit iemand aan gedacht heeft? Of een verhaal of vraag die je wilt delen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
anne
Door

anne

op 27 Feb 2024

hoi

Reactie plaatsen